|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:44 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Моят проблем е... никакъв. Досадното е, че заради дискусии които не променят нищо форумът се разпада. И не само тоя форум апропо. Хората са настройват един срещу друг в спор в които никой няма да убеди "противниковата страна" в каквото и да е, нито тоя спор ще промени нещо. Без да се засягате, но мога да го оприлича буквално на лакърдиите на бабичките пред блока. Някой да посочи техническа тема в която спорът е стигнал такива "висоти" в личните нападки и обиди каквито видяхме в тия за войната? Няма, нали? Не съм отворил дума за промяна на правилата. Дадох пример как далновидни хора с опит са решили проблема още в зародиш. Може и на друг да му е хрумнало, че в подобни дискусии няма обмяна на опит, идеи или ако щеш приятен лаф? Аз мога да кажа повече неща - бъркаш ме с някой или те е напекло слънцето. 
|
| Чет Юли 21, 2022 8:26 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Аз от доста време предупреждавах че този форум умира. Това го обсъждахме с Grubi на една от сбирките в Мюнхен. Основният ми довод тогава беше, че в момента в който някой нов попита за нещо, моментално биваше оплют и квалифициран като нищо неставащ. Колко са новите регистрации в форума последната година? Колко от тези регистрирали се продължават да пишат тук? Беше време да се стигне до тук, хора пишещи от десет и повече години да си тръгват разочаровани, Димитър, TGI, сега Цецо.... Аз също влизам по навик и все по често се замислям защо? Така, че ръководството на партията ако ще трие акаунти има пълната ми подкрепа и моят да затрие.
|
| Чет Юли 21, 2022 8:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Имам спомен, че последните две бяха в пряка връзка, но както и да е. Минало и заминало...
|
| Чет Юли 21, 2022 9:11 pm |
|
 |
|
syscop
|
Мнението е като задника - всеки си го има. Същото е с гледната точка. По-горе писах ефемистично, сега ще го напиша политически некоректно - фашистите са имали само една гледна точка, комунистите също. Не е лошо всеки да си има мнение. Лошо е, когато смята, че неговото мнение и меродавно и никой няма право на друго. Ако някой не може да го преживее явно има нужда от по-квалифицирана помощ. Напоследък широко е разпространена болестта "мания за величие" - аз съм прав, аз съм безгрешен и т.н. Не искам да намесвам използването на обиди - опонентът се оборва с факти, а не с епитети.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Юли 21, 2022 9:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Идва един момент в който и фактите стават излишни, няма никакъв смисъл от повтаряне на едно и също, досадно е за всички. Иначе не е като да е нямало технически теми в които да се е стигало до обиди и подобни, сещам се за един баннат образ, който даже преди няколко дни беше постнал под нов ник но го затрих скоропостижно, за великия инженер карарадев става въпрос, иначе имаше и още 1-2 теми с подобен характер но да, освен тях дискусиите са съвсем културни. Това че ги няма може да се дължи на много неща, а и това че повечето теми са свързани с конкретни проблеми, а явно не се случва чак толкова често, иначе ако е за писане и дискусия ... как най-оптимално да заместиш INA202 без да използваш друг тясноспециализиран чип .... примерно .... напоследък подобни казуси имам през ден, но не знам дали на някой ще са му интересни, така че сам си дерзая над тях, те въпросите не са толкова технически колкото практически, какво има, какво може да се достави, ценово ....как да спестиш някой чарк 
|
| Чет Юли 21, 2022 9:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не съм съгласен. Западането на техническите дискусии е просто симптом. Заболяването е, че все по-малко хора се занимават със сериозен R&D. За мен мога да го кажа със сигурност, но за съжаление не съм само аз. Виждам го и при колеги дето познавам лично. Надявам се при теб да не е така, но трудно ще ме убедиш че кипи някакъв буен развой навсякъде и само ние в тоя форум сме седнали като бабичките пред блока да си запълваме времето с клюки. С две думи моето мнение е, че в момента работата доста намаля, но от това не трябва да се правят драми. Надявам се кризите ще отминат рано или късно и пак ще има развой и темите с оплаквания кой каква мотика е настъпил пак ще се увеличат. А междувременно всеки може да разтоварва както иска. Но по-добре да си говорим за нещо. Няма значение дали за домати или политика. Щото спирането на общите приказки с нищо няма да помогне на техническите теми, където така или иначе няма какво ново да си кажем. Най-много още повече да се затворим и още повече да изгубим връзки и с колеги и с реалността. Ти виждаш всеки смята другия за неадекватен. Но в близък кръг и на живо някак си се търпим. Обидите се засилват в форуми, коментари в медии и т.н. И колко по-малко се познават хората, толкова по-силни са обидите. Опасното в случая са социалните мрежи, които изолират хора с еднакво мислене и взаимно се надъхват. По-точно самите мрежи ги надъхват, защото им филтрират само "подходящи" мнения. Привидно всичко е ОК, няма спорове, само лайкове, лайкове и лайкове. Въобще живеят си в една приказна виртуална реалност. До момента в който мехурът се спука и хората с различна промивка се срещнат на живо. Тогава става страшно... Предполагам не ти се гледат черва, но това е резултатът когато едни хора престанат да смятат други за човешки същества. Затова аз лично предпочитам да говоря открито по най-болезнените теми, дори и ако това не е приятно за другата страна. С говорене може и да не се разберем, но поне ще сме опитали...
|
| Пет Юли 22, 2022 9:41 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да направим опит да погледнем малко по-далече от носа си? Колко човека престанаха да пишат вследствие на темите за войната в които им се наложи да воюват тук? Каква беше ползата от тия форумни войни? Ти успя ли да промениш нечие мнение? Да го убедиш в тезата си? Тц, нали? И като теглим чертата, резултатът от всички "военни" лакърдии е хора които са обидени от простотиите които се е наложило да четат. 'Щото малко хора могат да спорят адекватно, без да се отнесат към лични нападки... @Тони Карадев е изолиран случай и няма отношение към разговора.
|
| Пет Юли 22, 2022 11:12 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, много хора спряха да пишат и преди 'войната'*
аз също пиша (вече) спорадично, каквото мисля. а има и друг момент - в началото във форума не се познавахме лично, с малки изключения. после си направихме личните контакти, и в моя случай те си вървят с нормална интензивност на професионална основа. примерно, с TGI сме на диаметрално противоположни позиции за Украйна, но това по никакъв начин не ни пречи да си дискутираме чипове (и липсата им) или да ядем пържоли.
---
* когато ветеринаря вади глистите от котка, за котката това е 'освобождение', за глистите е 'война', а за ветеринаря е 'специална операция'
всеки (исторически) факт има различно тълкувание, според гледната точка. затова аз се опитвам да цитирам колкото се може повече факти, без да се опитвам да налагам моето тълкувание и оставям на аудиторията да си прави изводите. но има и хора, на които факти не им трябват.
анализирането е още по-трудно, защото трябва вече да се вземат в предвид комбинация от факти. нещо като ревърс-инженеринг - следствено-причинен анализ. демек - кои предпоставки са довели до това, да се случи 'нещото'? без значение дали анализираш икономическа или военна ситуация, или изпушил транзистор.
на базата на такъв анализ, най-висшата фаза би трябвало да е причинно-следствено планиране. 'какво ще стане, ако направим това?'
което не се наблюдава и на 'на-високо' ниво. аз си имам обяснение, поне за политиците: - за да станеш инженер, учи се 5 години, държат се изпити, после цял живот се доучваш. - за да станеш доктор, учиш 6 години, после изпити, специализации, сертификации. - дори за да караш трамвай, пак се учиш, държиш изпити, медицински прегледи и т.н. ако на инженер му падне сграда, доктор затрие пациент, или ватман обърне трамвая, в общия случай ще го вкарат в затвора и ще му забранят повече 'да кара влака'.
за да станеш политик не се изисква нищо. и колкото е по високо нивото, толкова по-малко са изискванията. и ако политик затрие държава/континет/планета - никаква отговорност
|
| Пет Юли 22, 2022 11:43 am |
|
 |
|
miro_atc
|
@Ицо, не мога да спра войната в Украйна, нито съм си правил подобни илюзии. Колкото до ефекта, че чрез коментарите си подклаждам спорове и съответно тия спорове водят до напускането на някои хора... Да, разбирам го и не го отричам. И също съжалявам за резултата. Но по-горе обясних защо го правя и защо за мен това е по-малкото зло. Реално ако си зададеш същия въпрос и към теб - ти като си траеш промени ли нещо? Аз съм готов и дума да не обеля повече за Украйна, ако по някакъв начин ме убедиш, че ще се постигне нещо повече от това да запазим спокойствието на едни хора, докато в същото време други си вадят червата, защитавайки "спокойствието" и "ценностите" им...
|
| Пет Юли 22, 2022 11:58 am |
|
 |
|
itso.t
|
Затова не можем да се разберем - повечето от написаното от мен не е адресирано конкретно към теб, а е по принцип, за тоя вид словоблудство и словесен онанизъм. Също така, дори не съм намеквал кой какво трябва да пише. Изказах мнение, доколко подобни дискусии са смислени спорен мен. Дори Майкрочип (Майкрочип) срещу Майкрочип (Атмел) е по-смислена дискусия от тия дивотии... 
|
| Пет Юли 22, 2022 12:15 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
И аз мисля, че липсата на други теми във форума НЕ се дължи на тази за войната и ковида. Ако някой има някакъв технически въпрос или проблем - нищо не го спира да пише в другите теми, нали? А в тази за вйоната и ковида - да пише и чете ако иска. Аз например тази за оръжията - направо я прескачам.
Целта отдавна е разделяй и владей и политиците постигат своето дори и в микросреда - нашият форум например.
Едната страна, като не може да изнесе факти в подкрепа на тезата си - започва с дезинформацията (нападки и обиди). И като че ли колкото е по фрапантна тя, толкова повече хваща декиш. Другата страна и тя започва в един момент с дезинформация и рационалният човек все по-трудно намира неманипулирани факти, на база на които да си изгради мнение.
Друг е въпроса как се тълкуват/интерпретират фактите. Ако човек не е запознат с материята - много е възможно да ги изтълкува неправилно. И точно тук дискусиите и обсъждането е много полезно. Е, стига да е с добър тон и с уважение към опонента.
А за това, че никой не може да убеди опонента си в противното - всъщност е много тъжно. Само глупака винаги е 100% сигурен и никога не се съмнява в правотата си. Рационалният човек би трябвало да може да да бъде убеден с факти, както и фактите би трябвало да променят мнението му - независимо дали му харесва или не. Та от тази гледна точка - инженерите би трябвало да сме рационални хора ... уж ...
При липса на информация, човек трябва да си изгради мнение на база на интуицията и опита си, но после, като се появи обекктивна информация, би трябвало това да промени/корегира мнението му в една или друга посока. За пример - ковида и ваксините. Каква я мислихме и ни я разправяха в началото - каква започва да излиза напоследък ...
|
| Пет Юли 22, 2022 12:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да и мисля, че направи много добре като си каза мнението. Разбирам, че за теб по-голям смисъл има да изказваш мнения по технически въпроси, но и в това има смисъл. Тези "дивотии" както ги наричаш ни касаят и ни касаят всички и то по много начини. За разлика от продуктите на Майкрочип, които касаят само тези които ги ползват. Мен по никакъв начин не ме касаят, защото даже и конкуренцията ми не ги използва. Тъй че смисълът на дивотиите може да не е такъв, както би предпочел... но ТИ си засегнат лично, както и всички нас. Можем да си заравяме главите в пясъка и да се правим, че няма проблеми... но според мен това поведение е по-скоро причината за проблема, отколкото решение. Нямам предвид, че тук във форума сме си заравяли главите, просто ако едни ли други държави (в зависимост на кои симпатизираш) не си бяха завирали главите нямаше да се стигне дотук.
|
| Пет Юли 22, 2022 12:58 pm |
|
 |
|
itso.t
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Да и мисля, че направи много добре като си каза мнението. Разбирам, че за теб по-голям смисъл има да изказваш мнения по технически въпроси, но и в това има смисъл. Тези "дивотии" както ги наричаш ни касаят и ни касаят всички и то по много начини. За разлика от продуктите на Майкрочип, които касаят само тези които ги ползват. Мен по никакъв начин не ме касаят, защото даже и конкуренцията ми не ги използва. Тъй че смисълът на дивотиите може да не е такъв, както би предпочел... но ТИ си засегнат лично, както и всички нас. Можем да си заравяме главите в пясъка и да се правим, че няма проблеми... но според мен това поведение е по-скоро причината за проблема, отколкото решение. Нямам предвид, че тук във форума сме си заравяли главите, просто ако едни ли други държави (в зависимост на кои симпатизираш) не си бяха завирали главите нямаше да се стигне дотук. |  |  |  |  |
Попитах неколкократно, но пак не разбрах. Благодарение на такива теми и прогреса на техниката сме отлично информирани за хода на войната. Тактики, пушкала, стратегии. Абе генералите пасти да ядат. Всички знаят повече от тях. Че дори и кусури им намират. Правят се анализи, някои дори претендират, че търсят решение на проблема... Да, и? Да предположим, че благодарение на тия теми се намери такова. Ще поканите засегнатите страни "у твитера" за да им ги разясните ли? Та, за мен подобни теми дори не са информативни. Затова приказката за заравяне на главата в пясъка е не на място. Ако искам да съм информиран ще намеря начин за това. Няма да чакам някой да снесе инфо, пречупено през неговите пристрастия, та ако щеш и алцхаймер - спестил половината важни детайли. Затова продължавам да твърдя, че подобни теми са безсмислени. Ако вас ви кефят, ами пишете. Ваша си работа и време което ще отделите. Ама поне го правете културно, а не перманентно да се обсъжда кой какъв бил... Както и да е. Каквото казах по темата е в нея. Няма да и отделям повече време.
|
| Пет Юли 22, 2022 2:14 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Войната си е война и покрай нея се изясниха различните гледни точки. Но този конфликт търпи развитие. Сякаш повече време отделяме на това да преповтаряме гледните си точки или да се опитваме да оборваме чуждите. Наскоро бях упрекнат затова, че съм поствал линкове за актуалното развитие. За някои, въпросната информация е пропаганда, но има и неща, които са пределно обективни.
Накратко - това, че сме на различни полюси, не означава, че не можем да следим конфликта в развитие и да споделяме по възможност обективна информация.
Тук, някой, би казал, че всеки може да си намери и сам въпросната информация, щом го интересува. И все пак....
|
| Пет Юли 22, 2022 2:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами нищо! Аз ти казах, не знам какво очакваш... Все едно ти като си изхвърлиш едно пластмасово шише в кофата за рециклиране да очакваш, че нещо съществено ще се промени. Едно повече или по-малко нищо не променя. Резултат се вижда само ако масово всички почнат да си ги изхвърлят през терасите или всички отиват за рециклиране. Но предполагам ти не хвърляш през терасата без да чакаш резултатите от комшиите... Според мен по същия начин стои въпроса и с политиката. Можем да си приказваме колкото си искаме, но докато дефакто сме разделени резултатите ще са такива, каквито са. Ако обаче има ясно мнозинство и това мнозинство ясно постави исканията си, то смятам че резултат ще има. Политиците или ще трябва да се съобразят или ще пуснем Тони да им показва уличното осветление по-отблизо  Разбира се, това е чисто хипотетично. Както изглежда тук в един форум, една шепа хора от една специалност и относително еднакъв интелектуален багаж видимо не можем да се разберем. Както остана за по-голям кръг и по-различни хора. Не съм оптимист или утопист, но ще продължавам да си хвърлям бутилките там където ги хвърлям, защото така смятам за редно, а не защото това дава някакъв резултат. А междувременно мисля да изляза малко отпуска и да ви оставя на спокойствие да си дискутирате Майкрочип 
|
| Пет Юли 22, 2022 3:40 pm |
|
|