|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:18 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Митко, акциите струват само докато има балъци да дават при за тях, интересно защо никой не плати 17 млрд за Нокия, каквато и беше пазарната оценка преди онзи педал да я преебе, ако в онзи момент имаше инвеститор склонен да плати 10-12 млрд сигурно щяха да се продадът и всички да кажат че инвеститора ги е купил на супер далавера, но само 3 години по-късно са на дъното и се продават за жълти стотинки. Това акциите са нещо мнооого измислено и безстойностно, оосбенно в IT компаниите. Ти остави нашето електроразпределение, големи автомобилостроители се продават за по-малко, където поне акцията има някакво реално, физическо измерение. Е на, кремиковци може и нищо да не изкарваше и да губеше но в крайна сметка продаден на скрап изкара доста добри пари, а тепърва ще се утилизира земята, т.е. все пак има нещо. Докато от АРМ може след година да няма нищо, дори сградии си нямат техни. Така че има голяма разлика според мен и чии са акциите. Да за Япония 32 млрд може и да не са много, ако са решили така да бутат родните архитектури ... но как точно не знам, те и сега могта да купуват лицензи, никой не ги спира. Ако пък решат да го изпозлват само за собствени нужди са го убили от всякъде, нали не си мислите че АРМ има някакво бъдеще ако се предлага от 2 фирми.
|
| Чет Юли 21, 2016 12:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
"Един банан струва два банана."
|
| Чет Юли 21, 2016 6:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ми няма нищо за разбиране  Между другото АРМ не са изключение с това че не притежават никаква собственост (освен патенти) и не произвеждат нищо освен информация. Сега чета интересно обобщение: И в тоя ред на мисли, Softbank може да се окажат най-якия инвеститор дето няма и пукнат грош, аз не знаех ама те имали над 113млрд$ борч. Чудно как гърците не са се светнали на далаверата 
|
| Чет Юли 21, 2016 9:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пичове, допускате една фундаментална грешка - опитвате са да оцените технологията, а тя е само средство за правене на пари. Хитрягите от Уолстрийт и подобните му оценяват възможността една компания да прави пари. Естествено няма как да не са намесени очакванията какво може да се случи в бъдеще с печалбата, което не изключва възможността всички да са сгрешили и печалба да няма - вече го казах това в птредния ми пост. Та вие разглеждате фейсбук и скайп като програми, а инвеститорите ги разглеждат като бизнеси и тези биснеси си печелят едни съвсем реални пари. Някои го правят като продават реклама, други като продават сървиси. Това че крайния клиент не плаща нищо както в случая с фейсбук не означава, че компанията фейсбук не прави пари. Просто бизнес модела им е такъв. Същото и с АРМ, същото и с Нинтендо. Вярвам вече сте видяли какво направи тая покемонска игра с хората - ами това си е огромна база за реклама, така че тези 17 млрд може да се окажат даже малко. Българското енерго въпреки, че има много жици и трансформатори няма кой знае какви възможности за печалби, отделно пазара е наситен, малък и няма почти никакви шансове за растеж и на всичкото отгоре е регулиран от държавата. Аз ако съм не бих дал и стотинка за въпросните енерго дружества. Та научете се да гледате другаде - не в реалните железа, жици и други подобни. Къде по-апетитно е да печелиш милиарди без да имаш никакви реални асетс, дето на всичкото отгоре искат поддръжка и се амортизират. Технологията е само средство за правене на пари - окачете си го това на стената и го четете всеки ден. Разбира се ако ви пука за парите. Ако се интерисувате само от техническата странта на нещата, това дето го написах по-горе няма никакво значение за вас  . А Юбер е едно от най-добрите неща, което могат да се случат на потребителите. Тук направо направиха революция и не разбирам защо още ги няма в БГ. Т.е. разбирам ама много жалко за българския потребител. Миро, то точно това е пиниза - да правиш пари с чужди пари. Същински Доналд Тръмп  . Със свой кеш всеки може  .
|
| Пет Юли 22, 2016 12:27 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Нали разбра, че лихвите в Япония са отрицателни. Тоест от този борч печелят по 135.6 милиона $ на година. Ако можех да тегля заеми с отрицателна лихва, аз щях да си купя Нокия за 200 милярда $.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Юли 22, 2016 5:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Пичове, допускате една фундаментална грешка - опитвате са да оцените технологията, а тя е само средство за правене на пари. Хитрягите от Уолстрийт и подобните му оценяват възможността една компания да прави пари. Естествено няма как да не са намесени очакванията какво може да се случи в бъдеще с печалбата, което не изключва възможността всички да са сгрешили и печалба да няма - вече го казах това в птредния ми пост. Та вие разглеждате фейсбук и скайп като програми, а инвеститорите ги разглеждат като бизнеси и тези биснеси си печелят едни съвсем реални пари. Някои го правят като продават реклама, други като продават сървиси. Това че крайния клиент не плаща нищо както в случая с фейсбук не означава, че компанията фейсбук не прави пари. Просто бизнес модела им е такъв. Същото и с АРМ, същото и с Нинтендо. Вярвам вече сте видяли какво направи тая покемонска игра с хората - ами това си е огромна база за реклама, така че тези 17 млрд може да се окажат даже малко. Българското енерго въпреки, че има много жици и трансформатори няма кой знае какви възможности за печалби, отделно пазара е наситен, малък и няма почти никакви шансове за растеж и на всичкото отгоре е регулиран от държавата. Аз ако съм не бих дал и стотинка за въпросните енерго дружества. Та научете се да гледате другаде - не в реалните железа, жици и други подобни. Къде по-апетитно е да печелиш милиарди без да имаш никакви реални асетс, дето на всичкото отгоре искат поддръжка и се амортизират. Технологията е само средство за правене на пари - окачете си го това на стената и го четете всеки ден. Разбира се ако ви пука за парите. Ако се интерисувате само от техническата странта на нещата, това дето го написах по-горе няма никакво значение за вас  . А Юбер е едно от най-добрите неща, което могат да се случат на потребителите. Тук направо направиха революция и не разбирам защо още ги няма в БГ. Т.е. разбирам ама много жалко за българския потребител. Миро, то точно това е пиниза - да правиш пари с чужди пари. Същински Доналд Тръмп  . Със свой кеш всеки може  . |  |  |  |  |
Точно. А обяснението за Uber е просто, незнам как е в САЩ, ама тук упорито отказват да се лицензират като превозвач. Измъкват се слузесто, че те само предлагат една електронна услуга, превозвачите са шоферите. Да ама и те не щат да се регистрират като превозвачи. А ако не са такива, най-малкото застраховката няма да важи. Реципрочно няма как законово да изпълняват дейността. Като знам какви са синдикатите на такситата в САЩ и какви регулаторни рамки имат, едва ли там си позволяват да работят извън закона. Тук точно това искат и поради тази причина съвсем правилно (според мен) им резнаха крилцата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 22, 2016 8:49 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да, причините за скока в цените на акциите и т.н. са сходни, но говорехме че има разлика между борсова цена (надута или не) на акциите и цената на която се купува фирмата (контролния пакет). Просто в много държави има защита да не можеш да изкупиш "подмолно" една фирма през борсата. Не и без съгласието на борда й, затова Softbank преговаря с ингилизите и се договориха да плати 40% отгоре на всяка акция. В случая с Нинтендо акциите "на дребно" скачат и умножено по броя им се получават тия 17млрд скок. Обаче изобщо не е същото, щото първо изобщо не знаем дали контролния пакет се продава. Ако не се продава, каквата и цена да му лепнеш е безсмислено. Ако пък се продава много вероятно да не е точно на тая цена на която струват отделните акции.
|
| Пет Юли 22, 2016 9:33 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За момент си представих, как използваш горните "асетс" под наем, и си намерил подходящият балък, който да е забравил да включи амортизацията и поддръжката в наемната цена... 
|
| Пет Юли 22, 2016 11:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, тук оперират точно на същия принцип, който си описал и нямат никакви грижи, аз пък още по-малко защото например с такси от летището до нас е $60, а с юбер е $25.
|
| Пет Юли 22, 2016 2:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е застрахователя как позволява някой да извършва транспортна услуга с нормална застраховка?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 22, 2016 2:12 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
че какво общо има застраховката с лиценз за такси. Няма проблем да имаш застраховка с която да превозваш хора срещу заплащане. Застрахователя не го интересува дали си плащаш данъци, а какво точно правиш за да прецени риска и премията
|
| Пет Юли 22, 2016 3:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не оспорвам кое е изгодно, а по скоро спекулативността на всички тези инвестиции, и доколко подобан инвестиция не е рискова. Естетсвено че те като инвеститор са си правили анализи на риска и проучвания и всичко останало, просто лично на мен ми се струва твърде рискова инвестиция и на фона че там няма никакъв реален асет шанса да се излезе на пълна нула е доста по-голям. Реално дали си производител на автомобили или на IP винаги продаваш едно и също и това не е материалната база, но тя е важна ако не е ясно дали това кеото продаваш всъщност струва това кеото искаш. И производителите на автомобили не продават заводите си а продават марката, пазарното позициониране, някакво know how патенти и т.н. Истината е че последните 20-на години ако не и повече масово финансовите операции се базират на спекулации и надуване на някакви балони. Всичко според мен е много надценено.
|
| Пет Юли 22, 2016 5:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Така де. Ама застраховката ако возиш хора е по-скъпа. А в БГ Юберите си караха с нормална гражданска отговорност, без да ги еня, че ако стане беля, застрахователя ще им покаже среден пръст.
|
| Пет Юли 22, 2016 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Какво говорим за застрахователи не знам, в БГ няма застрахователи, има парисъберачи. Ако изключим автозастраховането където все пак горе долу плащат в другите области е мижай да те лажем и ако настъпи нещо сериозно го издухваш, това което плащат не стига до никъде. Имаше един кандидат клиент, на площ от 3000 кв беше натъпкал лесно запалими и взривоопасни материали, отгоре на всички голяма част реагиращи с вода, тоя няма никаква защита и застрахователя го е застраховал. Ако стане нещо в тоя склад който е на околовръсното, ще се счупят и моите прозорци в Лозен сигурно. Познай какво ще плати застрахователя, и какво пише в полицата му ... 
|
| Пет Юли 22, 2016 6:12 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Лицензите от АРМ към другите имат ли срок? Ако новият собственик преориентира компанията -как това се отразява на появата на нови чипове, базирани на ядра от 2015г? Едва ли лицензиантите са подписали договор, без да вземат предвид и сгашната ситуация . Гледам на ST серията 32L се рекламира като гарантирано поне 10г производство(колкото и условн да е това  ) .
|
| Пет Юли 22, 2016 9:25 pm |
|
|