Отговори на тема  [ 16187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
velio написа:
Нали се сещаш кои бяха престижните професии - шофьор, склададжия, сервитьор... и т.н.

Аз въпреки че защитавам каквото ми се струва разумно, не съм от ония облажилите се хора. Нито пък някой от родата ми или някой който познавам лично. Дори съм има съвсем немалки проблеми със системата тогава. Но и другата крайност да се твърди че всичко е било боклук за изхвърляне е също толкова лоша. Като човек, който си е прекарал половината от живота навън, и четвърт в Австралия, мога да ти кажа със сигурност че точно тия професии дето си ги изредил са престижните там. Това прави ли ги лоши или пък държавата лоша?

Моята позиция е да се учим от грешките, но и да се гордеем с постиженията. Пак от личен опит - каквото имахме тогава в България е това към което се стремим в "светлото бъдеще" сега - безплатно образование (на ниво!!!), безплатно здравеопазване (на ниво!!!), поносима покупателна способност на >95% от населението. Всичките тия неща ги съборихме и сега ги строим наново заедно с новите ни "приятели". За сведение - ЕС и УК точно натам са се упътили в мечтите си. Дори вече се прокрадват идеи за частична планова икономика на някои възлови отрасли!
А ние го имахме всичко това и го развалихме вместо да направим само нужните корекции. И после обвиняваме ония с куфарчетата и т.н. Ами естествено ще ги е имало, хаосът предполага възможности за тия които знаят как да се възползват. Само че не са те виновните, а общото население заслепено от евтината пропаганда. Признавам си за пореден път - и аз съм един от виновните за събарянето...

Пет Мар 10, 2023 7:04 pm
Профил

velio написа:
sparkybg написа:
Облажилите се са малък процент.

Там е работота че не са никак малко. Под облаги не разбирай само такива на висши постове с власт. Имало е масово обикновени хора които са получавали материални облаги, просто защото са на правилното място и (не) мислят по правилния начин. Като процент от населението бих ги определил като 30%.
Пример - заводите. Работниците в доста от заводите са получавали 3х заплатите на инженерния състав, в някои месеци и повече, бонуси, придобивки. Оставяме на страна "достъпа" до такива или онакива материали и ресурси, по който начин са си оправяли живота кой както намери за добре. Изобилието е било в ръцете им. Да не говорим и за брат, сестра, 8-ми братовчед и кучето на активен борец срещу "фашизъма".... Това са облажените.
Сега на тия хора им беше отнето това и много от тях плачат по онова време и пускат слъзливи постове във сурат тефтера. Спорил съм с такива хора от моя град - нямат убеждаване че труда им е бил безполезен и това дето са го получавали е било даром. Смятат че са произвеждали върховни технологии, а техническото им ниво е било на полу-богове, въпреки масовия брак на изхода на завода... Нали се сещаш кои бяха престижните професии - шофьор, склададжия, сервитьор... и т.н.

Даром а ... що ли фалира тоя строй ... че още им плащаме за дивотиите и върха на цинизма е сега да обвиняват запада, че демократично ги бил съсипал. Все едно този процес е траял няколко месеца а не няколко поколения научени да не работят а само да крадат и да чакат наготово. Имали сме били ТКЗС-та ... имахме докато имаше живи хора родени преди комунизма да работят като роби на полето за стотинки, като измряха земеделието беше до там - сега по градовете купуват турски домати и реват, че скъпо а къщите и дворовете по селата се рушат и буренясват ... ей тая лоша демокрация ... тя, не, че е хубава де, ама не е и причина за мързела и безхаберието.

Пет Мар 10, 2023 7:09 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Моята позиция е да се учим от грешките, но и да се гордеем с постиженията. Пак от личен опит - каквото имахме тогава в България е това към което се стремим в "светлото бъдеще" сега - безплатно образование (на ниво!!!), безплатно здравеопазване (на ниво!!!), поносима покупателна способност на >95% от населението. Всичките тия неща ги съборихме и сега ги строим наново заедно с новите ни "приятели". За сведение - ЕС и УК точно натам са се упътили в мечтите си. Дори вече се прокрадват идеи за частична планова икономика на някои възлови отрасли!
А ние го имахме всичко това и го развалихме вместо да направим само нужните корекции. И после обвиняваме ония с куфарчетата и т.н. Ами естествено ще ги е имало, хаосът предполага възможности за тия които знаят как да се възползват. Само че не са те виновните, а общото население заслепено от евтината пропаганда. Признавам си за пореден път - и аз съм един от виновните за събарянето...

Старобългарски легенди и митове. Да ти имам личния опит...

Пет Мар 10, 2023 7:23 pm
Профил

Ами то интересното е че най-врещящите са тия които най-малко са страдали от системата, естествено може да има и изключения, но те са изключения. Системата взема и дава, нещата не са едностранно, единия ми дядо влезе в затвора заради системата, без грам вина, заради чужда завист, но пак заради системата излезе. Същото е и с баща ми, системата и взема и дава, сигурно същото щеше и да е с мен но много малко съм живял по това време, което не пречеше да са ми взели връзката, да съм редовния порицаван по съветите, но какво от това ?
Малко по-късно вече по времето на демокрацията и с преименуваните милиционери съм си имал вземане даване, то до към 93-94 нещата не се бяха променили много в милицията, и пак системата ме е тормозела и системата ме е измъквала ...

Не е въпрос какво е било с някой частен живот, индивида е без особено значение когато говорим за дъжава. Аз съм краен противник на силна държава, на държавен контрол и като цяло на идеята обществото да решава нещо, но въпреки това не може да се отрече че в определени аспекти това носи блага, и това е вярно както за системата която имахме преди 10-ти, така и за системата на запад, дори и за системата която имат в момента. Може би за масите всичко това е ОК, те имат нужда да бъдат контролирани, аз нямам, реално нямам, никога не съм искал, няма и да искам нищо от системата и обществото, такива като мен умират като кучета на улицата, но аз съм го приел и не искам нищо от никого, каквото искам си го вземам сам, морал нямам, имам принципи. Въпроса е че за 99% които не са така, може би всяка една система е по-добра от липсата на система, и дори сегашните идиократии са по-добре защото масата не е способна да се грижи сама за себе си, и би предпочела да си има господар който да се грижи за нея, дори и лошия господар е по-добре от липсата на такъв. .."...тежката е съдбата на слугата безработен, щом остане той без своят господар ...."

Пет Мар 10, 2023 7:27 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
който си е прекарал половината от живота навън, и четвърт в Австралия, мога да ти кажа със сигурност че точно тия професии дето си ги изредил са престижните там. Това прави ли ги лоши или пък държавата лоша?
....

Не разбирам точно в какво ми опонираш, но специално за тия професии извора на престижност е много важен. При нас си бяха престижни, щото това са хората които могат да те "уредят". Или ако го кажем с правилните думи - това са хората дето могат да откраднат нещо за теб, срещу заплащане. Или да те свържат с правилния човек, който да се разпише за нещо. Това е.
В Австралия мога да си представя че шофьорите са добре платени, щото нямат друга инфраструктура - това им е гръбнака на транспорта на стоки. Както и в Щатите. Съответно са добре платени. Но според мен не е професия за завиждане.
За склададжиите и сервитюорите не мога да си представя какво им е престижното на запад. Не говорим за бутикови скъпарски ресторанти.

ToHu написа:
Ами то интересното е че най-врещящите са тия които най-малко са страдали от системата,

Нали и аз това казвам. Най-облажените.

Пет Мар 10, 2023 7:30 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Даром а ... що ли фалира тоя строй ... че още им плащаме за дивотиите и върха на цинизма е сега да обвиняват запада, че демократично ги бил съсипал. Все едно този процес е траял няколко месеца а не няколко поколения научени да не работят а само да крадат и да чакат наготово. Имали сме били ТКЗС-та ... имахме докато имаше живи хора родени преди комунизма да работят като роби на полето за стотинки, като измряха земеделието беше до там - сега по градовете купуват турски домати и реват, че скъпо а къщите и дворовете по селата се рушат и буренясват ... ей тая лоша демокрация ... тя, не, че е хубава де, ама не е и причина за мързела и безхаберието.

Не те разбирам. Нали това казвам и аз - получавали са заплати срещу калпава продукция. Т.е. даром. Едно предприятие което не може да се конкурира с продукцията си, щото е брак, няма как да оцелее в нормални условия.
Отбележи все пак, че говоря за облажените. Щото има такива.

Пет Мар 10, 2023 7:33 pm
Профил

Desert Leo написа:
Старобългарски легенди и митове. Да ти имам личния опит...

Ето там е проблема, пълно отричане, писах го преди, по онова време сме имали индустрия на ниво на което днес са половината фабрики в Китай и Индия, ако говорим за Индия може и да са и 3/4. Това не пречи тия странида са производители и износители и икономиките им да се развиват, дори и произвеждайки скрап. В крайна сметка дори и производството на скрап е по-добро от производството на нищо .... ако ще правим анализ какво сме имали, и докъде сме стигнали, нещата са много по-дълбоки, и управляващите още в онзи момент са ги осъзнали и са се опитвали да направят промяна.

Не може да отхвърляш всичко, така отхвърляш и самия себе си. Не може до вчера Жигулата да ти е била мечта но днес да караш BMW и да кажеш абе махни го тоя съветски боклук, всяко нещо трябва да се гледа в конспекта на времето и мястото, хората, строя ... не разбирам това тотално отхвърляне, оплюване, очерняне, особено на тези живели по-дълго, ами ако е било толкова зле примката, столчето и да се приключва, защото точни тези живели по-дълго са част от тая система, отхвърляйки я отхвърлят и самите себе си ....а другите които не са живели достатъчно дълго като мен, е като шопа с Витоша и Искаро ...

Пет Мар 10, 2023 7:35 pm
Профил

velio написа:
palavrov написа:

Не те разбирам. Нали това казвам и аз - получавали са заплати срещу калпава продукция. Т.е. даром. Едно предприятие което не може да се конкурира с продукцията си, щото е брак, няма как да оцелее в нормални условия.
Отбележи все пак, че говоря за облажените. Щото има такива.

Не ти опонирам, да допълня, че ми кипва и на мен от мрънкала за блажения соц ... гледам всяка година да препрочета "Разговори с Буров" и винаги ми се реве след това - в очите им го е казвал, че за нищо не стават, с примери, с акъл ... ама то от прости хора с подарена власт какво ли да очакваш ...

Пет Мар 10, 2023 8:06 pm
Профил

е тъй де... на прост човек да му подарят власт - не е ли блаженство?!?

айде да не влизам в подробности кой какъв, но да кажем разказ за един човек.... вече възрастен човек, баща му - първа кипра във всички партийни структури по времето на БКП, това му беше живота, така си отгледа семейството с хич не лош стандарт за времето си, така си построи къщата, така си купи апартамент, кола, лизане на задници, доноси, както си му е реда за онова време.... пълна програма... няма проблем, да са живи и здрави

сега сина му - заклет гербаджия и про западняк (въпреки че двете не се припокриват съвсем) сигурен съм че помни кой и как го е отгледал и как са се издържали, с какви пари са му платили 2те висши образования, къщата в която е израстнал, и т.н. обаче това не се коментира по никакъв повод, но за сметка на това скача 3 метра от радост че щели да бутнат някакъв паметник... паметник издигнат от същите комунисти на които вярно е служил баща му, малко на шизофрения ми бие като се има на предвид и комунистическото минало на ББ

допускам сега няколко десетки хиляди да се припознаят в тоя разказ... но все пак визирах само 1 човек :)

Пет Мар 10, 2023 8:18 pm
Профил
Аватар

Между другото, чудно ми е дали някой знае защо след прехода Народна Република България се прекръсти само на Република България?
Престана да е народна ли? Наистина ми е чудно и питам дали някой е чувал за реалните аргументи тогава

Пет Мар 10, 2023 8:53 pm
Профил

Ами преди е била народна, с га вече е само на избрани :)

Пет Мар 10, 2023 10:30 pm
Профил

nik написа:
е тъй де... на прост човек да му подарят власт - не е ли блаженство?!?

айде да не влизам в подробности кой какъв, но да кажем разказ за един човек.... вече възрастен човек, баща му - първа кипра във всички партийни структури по времето на БКП, това му беше живота, така си отгледа семейството с хич не лош стандарт за времето си, така си построи къщата, така си купи апартамент, кола, лизане на задници, доноси, както си му е реда за онова време.... пълна програма... няма проблем, да са живи и здрави

сега сина му - заклет гербаджия и про западняк (въпреки че двете не се припокриват съвсем) сигурен съм че помни кой и как го е отгледал и как са се издържали, с какви пари са му платили 2те висши образования, къщата в която е израстнал, и т.н. обаче това не се коментира по никакъв повод, но за сметка на това скача 3 метра от радост че щели да бутнат някакъв паметник... паметник издигнат от същите комунисти на които вярно е служил баща му, малко на шизофрения ми бие като се има на предвид и комунистическото минало на ББ

допускам сега няколко десетки хиляди да се припознаят в тоя разказ... но все пак визирах само 1 човек :)

Е виждаш ли как сам стигна до извода, че същите тези които закопаха социализма с безхаберие и некадърност след това приватизираха и дадоха за скрап пак поради същите причини същите тези прословути предприятия по които толкова милеят тези които и преди и сега не са се облажвали с нищо. И за това не са виновни западняците водени от някаква алчност - не, че няма такива, просто не са имали шанс да се вредят пред "нашите хора" - кредитни милионери, мутри и т.н. а са виновни говедарите които бяха на власт 45 години по комунизма и после още 33 години - ако говедари не ти харесва, може и свинари ... почетни руски консули, схемаджии от класа ... и проблема не е и в тях, защото и друг да беше като има нещо безстопанствено което може лесно да се крадне все ще се намери кой да го крадне т.е. проблема е най вече в това, че никой не си задава въпроса защо милиарди се раздават на практика без контролно за организирано открадване - напротив, всички гледат да се наредят и те на лапаницата ако може да краднат нещо по някое проектче или финансиране. И най големия смях са лаладжии дето реват, че все някой им бил крив, все било нечестно, несправедливо ... все неща които не се полага свише на никого по рождение. Като си балама и търпиш ще те крадат, насилват, заробват ...

Съб Мар 11, 2023 12:43 am
Профил

всъщност точно кредитните милионери бяха инструмента на запада, за да си реализират проекта за "демокрация" в БГ
защо да наливат собствени пари като могат с български пари да купят български продажници и да заробят държавата, само трябваше да прокарат няколко промени за лесни кредити
за да имат контрол над масите им трябват шепа богати феодали и много бедни селяни

същото го правят навсякъде по сходни схеми - краднат малко петрол и с приходите финансират дестабилизиране на региона за да си оправдават присъствието уж като миротворци

аз си задавам защо се раздават милиарди, и съм може би близо до истината в отговора, но реално само дърво гора не прави, трябва повече хора да си задават тоя въпрос, щото иначе ни цакат по единично, сорос пуска пошла пропаганда зомбитата се активират и разединението готово, разделяй и владей, това не съм го измислил аз

Последна промяна nik на Съб Мар 11, 2023 1:05 am, променена общо 1 път

Съб Мар 11, 2023 12:59 am
Профил

palavrov написа:
Като си балама и търпиш ще те крадат, насилват, заробват ...

Прав си наистина. Само бих добавил - да избият децата ти и теб в чужд конфликт в полза на шепа чужди нам милиардери.

За това - в Неделя който се чувства съпричастен има възможност да изрази мнението си по въпроса за живота на децата ни.

Съб Мар 11, 2023 1:05 am
Профил

Ник кои точно кредитни милионери са били инструмент на запада ?Аз имам неудоволствието да познавам няколко, бивши естествено, много от тях или не доживяха или в момента се чудят как да свържат двата края. Познавам и такива които направиха пари по онова време, но не кредитни милионери, дори не и крадени, а с работа, някои от тях сега са в същото положение защото други се погрижиха за тях. Но в цялата тази история няма западно влияние, за един от тези които говоря имаше Руско, дотолкова, доколкото му позволяваха да търгува с тях, и той търгуваше и в двете посоки, да плащаше си и там и тук, но бизнеса си беше съвсем реален, но той е един от тия които не успяха да оцелеят, не физически, икономически им съсипаха бизнеса някои от по-демократичните правителства.
Истината е, че доколкото има някакво външно влияние в бизнеса и финансовата сфера в БГ до преди ковидо това влияние е основно Руско. Не говоря за западни фирми отворили складове, магазини или фабрики, а за нашенски си бизнес, вкл. и банки.

Както един доста високопоставен държавен служител, ултра фен на евроатлантическите ценности ми обясняваше наскоро, проблема на САЩ е че наливат едни пари но не го правят ефективно, оплаквайки се от това, че в БГ все още основната подкрепа и симпатия е в посока Русия, въпреки, че тя не прави почти нищо за това докато САЩ налива доста пари под най-различна форма.

Истината е че конкретно САЩ няма особено влияние у нас, особено пък ако говорим от икономическа гледна точка, политически им се отдава да пробутат някого или да държат някого но това е за кратки периоди от време, когато всички знаят че държавата се управлява от мафиот какво повече може да направи посланико, да каже ама тоя освен че краде и убива кара пил ? Ще му накриви шапката ...

Съб Мар 11, 2023 1:30 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958 ... 1080  Следваща