Отговори на тема  [ 461 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Следваща
Raspberry Pi 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Raspberry Pi
О не, никакъв шанс. Последният преживян удар дойде през телефонния кабел, по жицата до
масата ми, която бях извадил от модема - прескочи 10-ина сантиметра и я видях как
удря коаксиалната Ethernet букса на нюкмана та му гръмна контролера, как се сменя
това tqfp144 на кучето в гъза не е за разправяне, то добре, че имах резервно. А PHY-то
остана живо, бе нищо не е предсказуемо тресне ли мълния по кабел влизащ в къщата.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Мар 11, 2012 6:16 pm
Профил WWW
Аватар

Аз не знам дали мълния е тряскала кабела, влизащ в къщи, ама никога нито в БГ, нито тук съм имал проблеми свързани с мълнии и разни други такива неща та затова ми стана интересно :) . Дано и така да си остане де, че тук както кабеляците са всичките все по стълбовете кой знае :D .

Нед Мар 11, 2012 6:20 pm
Профил
Аватар

Ами като тресне на 50-100 метра се усеща силата и без кабели наоколо. А като ги има кабелите всичко пръщи. Пък от толкова близо и без да са свързани с кабел нещата може да изпляскат.

Нед Мар 11, 2012 6:50 pm
Профил ICQ

Dimitar написа:
Неща от тоя сорт не помагат ли, та трябва да се мислят разни такива медиа конвертори и т.н.?
http://www.amazon.com/TII-Broadband-Cab ... 5&sr=8-120

Ако падне светкавицата на кабела ти, няма да ти помогне. Това помага само, ако падне на близо, но не много на близо: http://www.youtube.com/watch?v=KzikRM9mWeA

Нед Мар 11, 2012 7:21 pm
Профил
Аватар

Мнение Гръм и мълния
А бе то всичко помага ама Божа работа.
Аз например живея най-високо от всички пострадали, на покрива имам ТВ и Сат антена, нищо не съм изключвал и оцелях. Даже и UPS не ползвам че батериите са за смяна, само няк'ви разклонители със защита от LIDL но те са за пренапрежение откъм мрежата и за другото по-скоро биха попречили.

А като търсих инфо за мълниите видях на снимките как падат на по-далечната и най-ниска сграда, не че и другите нямаха гръмоотводи.
И другото което разбрах: гръмоотводът не те спасява от токовете а от Бум-а при срещата на зарядите отгоре и отдолу - изнася я по-нагоре.

Малей, до к'во Raspberry Pi стигнахме :mrgreen:

Вто Мар 13, 2012 1:05 am
Профил
Аватар

Бонго - не съм проучвал въпроса с гръмотевиците - но хора които това им е работата ми казаха така : ако гръмотевицата удари в гръмоотвода значи той не си е свършил работата. С други думи целта му не е да отведе заряда след разряда а преди разряда :) Миг преди самата мълния се появявала някаква йонизация на въздуха и в този момент потенциала трябва да се свали достатъчно за да не протече ток и евентуално да се разреди на друго място. Така ми обясниха хората. Дали е така - не знам.

Вто Мар 13, 2012 7:20 pm
Профил ICQ
Аватар

И като извадите кабела преди буря, го пъхайте в стъклен буркан за да е по-сигурно.

Аааа за Raspberry-то ли питате. Това е играчка бе хора. Не се впрягайте толкова.

Вто Мар 13, 2012 8:44 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
И като извадите кабела преди буря, го пъхайте в стъклен буркан за да е по-сигурно.
...

Аз го оставям да виси с края му на 4-5 см от железата на парапетите, да е ясно накъде ще скача.
Не е тествано реално досега - т.е. по кабела на Близу не е влизала мълния - и се надявам
така и да си остане де....

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Мар 13, 2012 9:12 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Специално при мълниите при директно попадение е весело ... последния път такава тресна светофар на километър и половина от работата, през кабелите на енергото последствиятя бяха 8 компа, 2 стопени ел. табла, 1 стопено управление на АВР и едно на дизел генератор :) След този случай вече и в нас имам арестери на входа, но ... и там не е ясно колко точно ще спасят нещата :-)

Сря Мар 14, 2012 7:57 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Да гръмоотводът не е за да "хване" светкавицата, а за да се избегне получаването и. Когато се приближи зареден облак (най-често положително, но това няма много значение) земята в близост се зарежда с противоположния заряд до момент, в който евентуално се получава разряд чрез светкавицата. Гръмоотводът разрежда този заряд по малко без излишен екшън. А иначе за това къде ще падне и дали ще падне - божа работа. Някъде съм гледал вероятностите за падане на гръм при различни обекти и ситуации, има ги изчислени.

Сря Мар 14, 2012 10:59 am
Профил

Та относно темата "Raspberry Pi" - има хипотези, че гръмотевиците нямат нищо общо със сблъсък на 2 противоположно заредени облака, а по-скоро с високоенергийни космически частици навлизащи в атмосферата с голяма скорост и йонизиращи "проводящ канал", който "свързва" "+" заредената йоносфера с "-" заредената земя.
Читавите гръмоотводи са доста сложнисистеми и наистина служат за "превенция", а не за "разрядник" на гръмотевиците ...

Та вярно че раздела е "общи приказки", ама защо трябва да се "оспамва" темата? Отворете си друга тема в същия раздел и си чешете езиците на воля ...

Ще ви предложа и по време на гръмотевици да закопавате лан кабелите от доставчиците на 3 метра в земята в стъклен буркан и да ги връзвате към гръмоотводната земя ... Е-гати и спама ...

Сря Мар 14, 2012 11:12 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
MidNighT_SpiRiT написа:
Да гръмоотводът не е за да "хване" светкавицата, а за да се избегне получаването и. Когато се приближи зареден облак (най-често положително, но това няма много значение) земята в близост се зарежда с противоположния заряд до момент, в който евентуално се получава разряд чрез светкавицата. Гръмоотводът разрежда този заряд по малко без излишен екшън. А иначе за това къде ще падне и дали ще падне - божа работа. Някъде съм гледал вероятностите за падане на гръм при различни обекти и ситуации, има ги изчислени.

Писането на глупости, подплатени с тук-там научни термини, не винаги е успешно даже е опасно.... :!:
По твоята логика, на сградите с гръмоотвод, не падат светкавици :?:

Сря Мар 14, 2012 7:04 pm
Профил

Има два вида защита от светкавици.
Едното е обикновения гръмоотвод, който "хваща" светкавицата и я отвежда до земята, за да не премине през хора, животни и имущество. Втората защита е ... не знам как се казва на български "Charge Dissipation". Когато тръгва светкавицата от облака под формата на много пръсти, от силното електростатично поле започват да се натрупват заряди от земята към облака и от земята тръгва светкавица която се среща с един от "пръстите" на тази от облака. По вече създадения йонен път се разрежда останалата част от енергията на облъка. С "Charge Dissipation" системите заряда, който се натрупва във въздуха до земята се разрежда и се намаля вероятността в зоната, около тази джвъчка да падне светкавица използва се по летищата. http://www.ecsintl.com/lightning.html

Сря Мар 14, 2012 7:42 pm
Профил
Аватар

Ето една малко по-стара "конкуренция" :)
Пича не вдига много шум с това както тия с Расбери-то а машинката определено ми е симпатична на мен
http://geoffg.net/maximite.html

Чет Мар 15, 2012 1:52 am
Профил
Аватар

MYXATA ще се радвам да обясниш как стоят нещата по този въпрос, ако не ти се пише може и източник да дадеш, ще бъде от полза. В университета това сме учили и така го казвам. :)

Чет Мар 15, 2012 10:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 461 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Следваща