|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:47 am
ЕС забранявя класическите крушки !?
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Купих си аз една от новите ламБи - 23W, ярка, хубава светлина, на OSRAM. Обаче се зачетох в дребния шрифт на кутията и... О'Срам. Пише: "режим на ползване - 70мин работа, 15мин почивка". Погледнах в кутийката дали не са ми оставили и някакъв таймер, ама нямаше. Сега като си я пускам си навивам будилника. 
|
| Вто Сеп 29, 2009 12:04 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не обвинявам щатите. Просто тяхното печатане е това, което има значение за останалия
свят, и което като изгърми, ще изгърми всичко. А не е далече от изгърмяване - засега
китайците продължават да трупат хартия срещу стоки, че не им харесва мисълта
да употребят цялата хартия за подпалки, ама това може и да не продължи вечно.
Кой какво прави извън средностатистическото си е негова работа, де да те знам какво
биха ти пречили. Предполагам, че би видял по-добре какво биха ти пречили ако имаше
собствен бизнес и виждаше как 70+% снасяш под една или друга форма (някъде толкова
е сумата, която знам от мои приятели в щатите, самият аз нямам бизнес там така че
това все пак не е инфо от първа ръка). Не че другаде е по-добре, да не ме разбереш
криво. Всъщност вероятно другаде е по-зле (в ЕС е много по-зле). Но на мене лично
никак не ми помага знанието, че не само на мене ми е зле, никога не ми е помагало.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 29, 2009 12:05 am |
|
 |
|
tgi
|
Дано съм уцелил йероглифа за "изумен"....
Как така реалността винаги успява да бие и *моята* параноя, мале мила. 70/15 лампи, е такова
чудо не беше изобретявано досега откак имаме електрически лампи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 29, 2009 12:10 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Например мога ли да продавам печени семки във фунийка на стрийта? Или варена царевица в чувал на бийча?
|
| Вто Сеп 29, 2009 12:13 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ето виждаш ли - не знаеш какво биха ти пречили, но пък за сметка на това знаеш, че няма начин да не ти пречат с нещо  . Също така знаеш от някой си приятел, че да имаш бизнес в щатите трябва да снасяш 70%, на кой и за какво не стана ясно, но пък е сигурно, че са 70% поне  . Е, аз ще те разочаровам приятел, защото въпреки, че бизнеса ми не е някакъв грамаден, все пак се занимавам с нещо и най-важното - опитвам се да правя нещо. И познай от три пъти - не съм плащал на никой 70% за нищо, даже от както съм си стартирал бизнеса не съм виждал жив човек, който да е свързан с държавата. Още като почнеш от основаването на бизнеса, минеш през данъчните и през там каквито още се сетиш - просто не съм виждал жив човек от тях. Бизнеса ми е нещо като аналог на българския едноличен търговец и сравнено с БГ, където от както се помня съм работил за себе си под формата на ООД разликата е огромна от към бумащина, бюрокрация и как стават нещата. Като крайни данъци на края на годината не се и доближавам до 1/3 от въпросния процент, който си споменал, камо ли пък да е нещо близко до него. Ако имаш работници нещата са малко по-различни, но пак не се стига до такива цифри. T.e. да се твърди, че да се прави бизнес в САЩ е трудно граничи с детски фантасмагории  . Та мисълта ми е, че хората много обичаме да си говорим ей така на изуст, ама не е зле от време на време да се поинтерисуваме реално как стоят нещата.
Някой друг ако има идея как мога да видя и/или усетя полицейщината на държавата, като в същото време не водя живот извън закона - нека сподели, ще ми е интересно да науча  .
Последна промяна Dimitar на Вто Сеп 29, 2009 2:41 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Сеп 29, 2009 2:19 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Можеш без никакви проблеми да продаваш каквото и където ти скимне, стига да е в рамките на закона това, което ще продаваш. Не е рядка гледка по време на някакви масови мероприятия особено мексиканците да продават най-различни такива неща, ходейки между хората. Т.е. точно като циганите по морето в БГ. Не забравяй, че тук е Америка и ако нещо може да бъде продадено, то то се и продава  .
|
| Вто Сеп 29, 2009 2:23 am |
|
 |
|
ji4ka
|
А бе живот си живеете там, спор няма. Тука каквото и да захванеш все ще си в нарушение по някой закон - добре ,че повечето не се спазват ,че иначе прави умираме. Ето сега и една 100W крушка да светнеш и вече си враг. Чудя се с какво ще се топля тая зима? 
|
| Вто Сеп 29, 2009 2:41 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тук все още няма проблем да си купуваш каквито искаш крушки  . А относно тези новите - точно миналия ден слагах едни лампи по таваните и без да съм се усетил преди време съм ги купил такива, дето ползват от новите крушки. В едно тяло има по две такива по 13W, която се равнявало на незнам си колко вата нормална лампа (мисля, че беше нещо над 100 вата). Първо телата бяха дошли с едни лампи от по 2700К, които светеха супер жълто и умряло и не може да се сравни с 40 ватова обикновенна крушка, камо ли пък с над 100 ватова. После понеже хич не ми хареса цвета на светлината отидох и купих други, дето са 4100К на Филипс за по 8$ парчето и ако си оправиха цвета то силата си остана мижава. Проблема е, че тялото е така изчислено, че не мога да сложа по-мощни лампи и сега си карам с тези, дето горе долу стават и като ми притрябва да е по-светло си пускам допълнителни настолни лампи. Направо цирк голям и повече такива чудесии ще гледам да не купувам  .
|
| Вто Сеп 29, 2009 2:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има три свтовни водещи производители на ламби:
-остам
-тунгсрам
-сливенсрам
|
| Вто Сеп 29, 2009 8:18 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
|
| Вто Сеп 29, 2009 11:11 am |
|
 |
|
tgi
|
Може би искаш да прочетеш пак това, което цитираш. Не знам с какво биха ти пречили *на тебе*. С какво биха ми пречили на мене не искам да коментирам, а и казусът е хипотетичен, обясних, че нямам бизнес там.  |  |  |  | Цитат: Също така знаеш от някой си приятел, че да имаш бизнес в щатите трябва да снасяш 70%, на кой и за какво не стана ясно, но пък е сигурно, че са 70% поне  . Е, аз ще те разочаровам приятел, защото въпреки, че бизнеса ми не е някакъв грамаден, все пак се занимавам с нещо и най-важното - опитвам се да правя нещо. И познай от три пъти - не съм плащал на никой 70% за нищо, даже от както съм си стартирал бизнеса не съм виждал жив човек, който да е свързан с държавата. Още като почнеш от основаването на бизнеса, минеш през данъчните и през там каквито още се сетиш - просто не съм виждал жив човек от тях. Бизнеса ми е нещо като аналог на българския едноличен търговец и сравнено с БГ, където от както се помня съм работил за себе си под формата на ООД разликата е огромна от към бумащина, бюрокрация и как стават нещата. Като крайни данъци на края на годината не се и доближавам до 1/3 от въпросния процент, който си споменал, камо ли пък да е нещо близко до него. Ако имаш работници нещата са малко по-различни, но пак не се стига до такива цифри. |  |  |  |  |
Ами имам дотук твоята дума срещу неговата. Той тогава наистина имаше 2-3-ма работници и беше в MA, нямам причина да не му вярвам. Във всеки случай не ставаше дума за "данъците", както ти погрешно ме цитираш, а "под една или друга форма", цитирам точно (старая се винаги да го правя).
Колко е трудно не знам и не съм казвал, че е. Вероятно е много по-лесно отколкото в ЕС (да се повторя).
Самият манталитет и обикновеността на това да почнеш нещо там е на светлинни години от
Европа, няма съмнение.
Но посоката е към по-трудно и тенденцията не е добра, това го казвам. Не правя предсказания
как ще свърши.
|
| Вто Сеп 29, 2009 11:53 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Точно преди година си сложих из целия апартамент енергоспестяващи лампи по 23W, по 3 в пакет за около $10 пакета, warm white светлина, някаква куче марка, вече цяла година бичат, няма нито една изгоряла. На етикетчето на тия лампи също пишеше, че трябва няколко часа да работят след което задължително да се изключват за половин час. През зимата работят поне по 7-8 часа без изключване, така че няма страшно, просто производителя се застрахова, защото моите мисля бяха с 9 годишна гаранция, но трябва да ги върнеш на производителя в оригиналната опакова, отделно като ти се обади и те пита по колко часа на ден светят ( след няколко седмици няма помниш какво е пишело на етикета ) и ти кажеш ми по 10 часа и веднага ще ти каже ами те не са предназначени за такъв режим и няма да ти приеме рекламацията. Така че споко, няма да ти трябва време реле
Практиката показва, че там където се печатат повече пари без покритие се
срива курса на съответната валута. За последните 9г. долара и британския паунд се сринаха, еврото,йената и юана са сравнително стабилни, лева без коментар 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 29, 2009 4:13 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Проблема при тези лампи е електрониката вътре ако лапата е в някакъво затвоерно място като глобус и т.н. да не може да се охлажда, тогава пука я транзистор от прегряване я кондензатора изсъхва или се подува и т.н.
Случвало ми се е на седмица да сменям по една в един смотан полюлей и после установих че прегряват там 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Сеп 29, 2009 4:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами ... къде е полицейщината .... дали е под чисто държавна форма, или се прилага от всички благодарение на подходящите закони има ли смисъл .... занеш ли колко малко го дели един човек от това детето му да бъде отнето от щата, самия факт че децата са собственост на щата а не на родителите е чисто абсурдна. Сигурно думата собственост не звучи много добре, но може ли някой друг да решава как ти трябва да отглеждаш собствените си деца ... да речем тава е малък израз на полицейщина и бюрокрация.
Ти по нощни заведения излизаш ли ... шанса някоя г-ца да те вкара в затвора просто защото си я загледал накриво, или най млако да те съдере до меса не е никак малка, противно на всички сериали, сигуроно и това не е проблем, от мойте наблщдения в повечето градове няма подходящите заведения, но в лас Вегас си има хора които от това живеят.
Интересувал ли си се колко от дейностите са достарстрого регулирани, като казвам регулирани няма точно в предвид контролирани как се извършват, а кой ги извършва, това не е ли един вид полицейщина ... преди 50 години не е било така.
Имаш ли отпечатък в-у книжката .. сигурно имаш, преди година две съвсем сериозно се говореше за имплантати във всяко новородено, дори изпитанията при военните започнаха, дори не знам дали там вече не са чипосани всички наред.
Каква част от нещата които се случват стигат реално до гражданите, общество, свободна преса не знам още какво, е не е достатъчно лично според мен.
Сигурно гледаш ТВ, чиста проба промивка на мозъка, опитах да гледам научни канали, е толкова стъкмистики и видиш ли колко са те велики ...
Системата така с ее развила и организирала, че полицейщината вече е заложена така че дори да изглежда нормална.
Чистата директна полицейщина им е най-малкия проблем според мен, това че някой те настига, спира и проверява с насочено към тебе оръжие да речем е до някъде разбираемо, това че те джобят и ти събуват обувките по летищата също, но дали си се замислял колко от твойта лична информация е твоя лична ... скоро ще има закон че и тя е собственост на щата, да няма протести.
От друга страна полицейщината в България аз лично не я виждам, в момента полицейщина няма, държават а е горе долу разградено лозе, никой нищо не знае, и държавата е безсилна да направи каквото и да е. Нищо не е в ръцете на полицаите, има хора които им се плаща, има хора които ръководят, това че имат нещо общо с полиция, армия и др не значи че живеем в полицейщина ... извинявай, ама от 3 години книжката ми е на -72 точки, преди 6 месец акато ми я взеха също, лично мен ме устройва идеално, но ебахти държавата, може и още 20 години да карма така, и още 500 акта да ми напишат и не могат да ми кажат и буква .. това не е полицейска държава, това е държава без държавност и без закони. Така че при нас проблемите са други, нямат общо с полицейщина. Тук всеки един може да смачка държавата стига да реши, може да я осъди, и да я изкара виновна в каквото и да е, жалко е но е факт. Това не е хубаво сигурно за някои, в един момент сигурно и за мен няма да е добре, но докато мога се възползвам, както се казва кучето скача според тоягата .... като мога да не скачам що да се напъвам ....
п.с. Димитър, не ме разбирай погрешно, мразя американците, много неща там не ми харесват, но от друга страна има не малко които ми харесват, има много предимства и възможности, но в никакъв случай няма да си затварям учите за нещо. Контактувай с повече възрастни американци, и по възможност от тия които наистина са били бели хора, може и да с еучудиш какво те ще ти кажат за родината си. Иначе на мен ми е все тая какво е там, факт е че и двете ми дъщери са станали първо американци а после българи мисля е достатъчен, не отричам в никакъв случай САЩ като държава.
|
| Вто Сеп 29, 2009 8:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това че всеки може да те съди и да съдере по 100 кожи от теб не е следствие от "полицейщината" в държавата, а е следствие на една особеност на американското правосъдие, че загубилия делото не плаща разноските по него. Т.е. аз ако реша да те съдя за нещо, дори и да загубя ти си оставаш с твоите направени разходи и никой не ти ги възстановявава. Това е и причаната да има също много извънсъдебни споразумения. Но дори и да не беше така не виждам каква е връзката между това някой да те съди и полицейщината. На книжката нямам отпечатък нито пък каквито и да било биоданни. Естествено ние имигрантите сме давали такава информация по разбираеми причини, но тя е във федералните служби, а отделните щати нямат достъп до такова инфо. И сам се сещаш обаче, че няма и как да е по друг начин след терористичните истории. Относно контрола и разрешителния режим на разни неща - това също не виждам как попада в сферата на полицейщината, освен ако както вече стана ясно вие под полицейщина разбирате контрола, който упражнява държавата над дейностите, които тя регулира. Да ама пък в тоя случай според вашите разбирания липсата на полицейщина би означавало и липсата въобще на държава, което според мен е странно  . Естествено, че има промяна от преди 50 г., но тя в никакъв случай не е чак толкова страшна, колкото се опитахте да я представите в началото на тоя спор, или по-точно ей тоя цитат "В САЩ от 70-те насам малко по малко си настъпва диктатура и полицейщина"  .
|
| Вто Сеп 29, 2009 8:37 pm |
|
|