|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Окт 01, 2026 10:08 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
СССР фалира заради запада > Горбачов отпусна политическата хватка над соц лагера > соц лагера смени тоталитарните управления с демократични.
Извод:
Западът стана причината да се появи демокрацията в България.
Кое не е ясно още?
|
| Чет Апр 07, 2022 2:30 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз никога не съм оспорвал тая теза. Това което аз се опитвам да кажа, е че системата на запада е всъщност по-лоша за повечето хора, лецемерно представяща се за единствен изход и лесно прибягваща до насилие в случаите когато само убеждение не стига. Ето, днес някъде пишеше как Байдън бил казал да изключат Русия от Г20, иначе щатите щели да го саботират. Точно типът поведение, за който писах вчера. Ето тия неща мен лично ме дразнят адски много и затова ми накланят везните в другата посока. И затова смятам, че тая война в момента е сблъсък на идеи, а не кой добър, кой лош.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Апр 07, 2022 2:40 pm |
|
 |
|
lcr
|
Тоталитаризмът, както се каза по-нагоре има своите предимства само в определени ситуации - войни, кризи...........
В мирно време, моторът на развитието се нарича конкуренция. Много често тоталитаризъм и конкуренция са несъвместими неща.
Китай върви добре, но в Китай има политически тоталитаризъм и същевременно бизнес, който се движи с пълна сила от конкуренцията.
|
| Чет Апр 07, 2022 2:47 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да, но е тоталитаризъм, нали? Никой няма да смее да го нарече демокрация. Точно тезата, която изказвах по-горе - тоталитаризъм по китайски е много по-добре от демокрация, едно защото на социално ниво нещата се случват, и две защото икономически има същата ако не и по-голяма гъвкавост. Руснаците всъщност на практика усвояват китайския модел в момента. Всички източни държави с изключение на Япония и Южна Корея в момента усвояват тоя модел. Това естествено никак не се харесва на запада. Резултатите са видими. Аз лично мисля, че България ако има поне един политик, който да не си е продал задника на щатите и ЕС, би трябвало сериозно да разгледа ползите на тоя модел
|
| Чет Апр 07, 2022 2:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Нали се сещаш, че това няма да се хареса на тия същите които в момента плюят по Русия, защото според тях им отнема някакви свободи, нищо че те на практика ги нямат 
|
| Чет Апр 07, 2022 2:56 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да, тоталитаризъм е. На този етап изглежда да е успешен модел. Дали ще е такъв и занапред, не знаем.
|
| Чет Апр 07, 2022 2:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
уф нещата са много прости. Ако някой след теб стреля с калашник естествено ще тичаш много по-бързо напред. Ако обаче тоя с калашника е пред теб ще спреш, па даже и назад ще тръгнеш.
Това са елементарни и съвсем естествени резултати. И същите резултати имаме и при комунизма. До един момент това с калашника ни е карало да тичаме напред, а после ни спира икономически.
Причината да ни спира е идеологическа. Комунизмът беше базиран на равенството. При криза това е ОК. В една война всички сме равни и всички трябва да тичаме като един. Но в нормални условия това води до извращения. Имам много примери защо, как и т.н. Честно казано ми е трудно да ги обобщя всички, но всички са с един корен. Примерно баща ми, който беше обикновен член на БКП. Така да се каже от вярващите комунисти. Работеше като застрохователен деятел и като всеки примерен комунист е трябвало да бъде за пример. Когато въвеждат плановата система той естествено агитира колегите си да работят по-яко и той самият естествено го прави. Преизпълняват един план, за което получават някакви премии. Добре, но следващия план вече е по-висок. Демек трябва да бачкат още повече, ако пак искат премии. Което и правят. В един момент техния отдел се оказва много по-ефективен, макар че не получават много повече. Нашите хора някак си преглъщат факта със заплащането, но системата не може да преглътне неравенството. Трябва да се уеднаквят нещата, не може така. И тъй като не могат да накарат другите да работят повече, по-лесно е да забавят първите. И намират прост начин. Значи колкото повече клиенти обслужва един агент, толкова повече нередовни клиенти има. Особено ако си убеждавал и Сулю и Пулю да се застрахова. Та просто въвеждат наказания ако имаш клиенти със забавени вноски. На баща ми не е било лесно да обясни на колегите защо след като са се старали толкова години накрая заплатите им се оказват по-ниски от на скатавките. И му хрумва гениалната идея вместо това да излъже системата. Тъй като вноските са с еднакъв размер и има такива които предплащат и за следващи месеци, то като попълва отчетите на отдела леко прехвърля бройки от предплатени към неплатени. Така "урежда" и себе си и колегите си. Естествено системата не се лъже лесно и го хващат. И то лесно, защото за да не се бъркат парите партидите са се водели както трябва и индивидуалните отчети също, само на ниво отдел. И тъй като няма финансова измама се разминава само с изключване от партията и смяна на длъжността. Това е само един пример, а за съжаление цялата система беше такава. Нямаше начин даже и да искаш да работиш повече да те оставят. Пред теб застава някой... ех не с автомат, просто бюрократ, но то е същото. Като добавим и как се ставаше началник и изобщо всички останали прелести на тая система, просто тя нямаше как се поддържа, освен от некадърници или мързели. И това на всяко ниво, включително до високите етажи на самата партия. Затова си беше обречена.
|
| Чет Апр 07, 2022 3:10 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Така ще е. Западния модел в момента е стария модел, спирачката. Тук вече пак от нас зависи какво ще изберем за бъдещето. Ето, дори и в Европа започва да се появява някаква версия на китайския модел. Пример - Унгария. Естествено, никак не се харесва на системата, но съвсем пресните резултати показват, че хората са на друго мнение. Тоя тренд ще се засилва в бъдеще и дори някои от западните "демокрации" ще се принудят да изоставят някои от принципите си за да се нагодят. Които не успеят, ще залязат - Щатите със сигурност, Ук - може би, Франция и Германия - вероятно ще имат корекции. Ние в момента и както през последните 150 години, сме със залязващите...
|
| Чет Апр 07, 2022 3:12 pm |
|
 |
|
nik
|
лцр - ти някога живял ли си някъде на запад? имам предвид повече от 1-2-3 седмици почивка? примерно да си търсиш работа, или да завъртиш някакъв бизнес? да се сблъскаш с бюрокрация по някакъв повод? да се огледаш наоколо как и кой взема обществени поръчки? как се изпълняват? примерно такива работи...
Последна промяна nik на Чет Апр 07, 2022 3:26 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 07, 2022 3:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Рано е още да се погребва  По принцип историците казват, че империите умират с векове. Днешно време колкото и да се случват бързо нещата пак си трябват едни 20-30 години. Това при условие, че западния модел не се промени. А точно той е единственият, който е доказал че може да се променя. Аз съм убеден, че може и ще се промени, още повече че не са необходими драстични промени. За разлика от България... където не съм толкова голям оптимист 
|
| Чет Апр 07, 2022 3:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Западния модел с пълна сила отива към тоталитаризъм, само дето маста още не го осъзнава. Н'бабане, ако си по Лондон дай да пием по бира, до де все още може 
Последна промяна ToHu на Чет Апр 07, 2022 6:28 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 07, 2022 3:56 pm |
|
 |
|
nik
|
Не само че масата не го осъзнават, ами още се надяват че нещата ще се подобрят ако слушкаме запада Кой е "на не"? https://business.dir.bg/ikonomika/evrod ... rivo-i-gazи тези също защо ги хрантутим щом заповедите идват от америка и се изпълняват безусловно
|
| Чет Апр 07, 2022 4:17 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Апр 07, 2022 11:32 pm |
|
 |
|
lcr
|
Аре стягайте редиците, че хич ви няма. Откак се помня Америка, все мре. Вижте, там, нещо. Влакове ли ще взривявате, ба ли го, ама само с дращене по форумите, няма да стане. 
|
| Пет Апр 08, 2022 12:10 am |
|
 |
|
ToHu
|
Както са казали ...толкова ти е добре че не разбираш колко ти е зле...
|
| Пет Апр 08, 2022 12:37 am |
|
|