Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение Re: Коли
Dimitar написа:
Забравяте елетропреносната мрежа, а тя май ще е най-големия проблем. Тук в момента ел колите са около 1% и сметките показват, че около 5% мрежата ще колабира. Само за щатите говорим за инвестиции от порядъка на трилиони долари и няма от къде да дойдат освен от данъкоплатеца. Не искам да съм на тези политици на мястото, които ще обясняват на елетората че трябва да вдигнат данъците за да може едни хора да си купуват коли за по сто хилки. Та не правете сметките прибързано :). Иначе наистина прогнозите за германската икономика не са розови - говори се за загуба на около 120к работни места само от сглобяването на двигатели.

Прав е Димитър - аз като енергетик (по образование ) се чудя чисто прагматически , как ще заместиш мрежата от бензиноколонки със зарядни станции (в Стара Загора - стохиляден град - съм виждал две станции - в центъра има една тройка И до Кауфланда зад Техникумите една двойка - демек пет. Може и да пропускам някоя , но пък не са и % от бензиноколонките ) ... пък съвсем отделно е темата , че с електричките просто прехвърляме проблема с енергопотреблението "от болната на здравата глава" - енергията се складира във акумулаторите , а се добива ... къде ?

Сря Ное 27, 2019 6:09 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

:) вятър .. слънце .. такава е приказката, атомни централи, и без това другото е вятър и мъгла.

Сря Ное 27, 2019 6:33 am
Профил

ToHu написа:
:) вятър .. слънце .. такава е приказката, атомни централи, и без това другото е вятър и мъгла.

"Вятър" - една турбина в ТЕЦ-а е 600 МW , това са 100 (с думи СТО вятърни генератора по 6 мегавата ! А сега отвори една картинка от нета ... Отделно въпросът - "Къде ще посадиш 100 перки?")
"Слънце" - ... ще прескоча пак чисто техническата сметка (всеки във Форума е компетентен във областа ) КОЛКО / КАК и със какво КПД се "печели" от слънце , само леко ще акцентирам - колко Акра/Километра квадратни са необходими да разположиш "плантация" от панели ?
"Вода" - ... ами по нашенско (България) отдавна е впрегната силата на падащата вода да прай ток (по ученически спомени - дава около 3% от общия дял)
И така нататък и така нататък ... и "отбелязвам" всичко това , не защото съм черноглед за Електромобилите , а защото съм прагматик - в литър нафта имаше около 66 МЕГАджаула , а в бенза малко по-малко (сега не ми се Гугли) - вярно , че и 10% да приемем КПД-то на ДВГ пак е ламя на енергия автомобилът ... А тая ламя пък да я храниш със ток (АКУМОЛИРАН при това) е загубена кауза !!!

ПП: решението лично за себе съм го намерил преди 12 години - малолитражка 60 коня , а от две години газифицирана и ... откровено да си кажа ,на където съм тръгнал все съм стигнал !
Да !!! И е ми много "престижно" когато след някой "баровец" със джуган 2.Х-3.Х който брой стотачки на бензинаджийката , а аз оставя 20 (с думи ДВАДЕСЕТ ) лева и ... си чакам рестото !!!

Сря Ное 27, 2019 9:57 am
Профил WWW

Тя сметката е ясна, остава и всички еко, меко, зелено ядящи да я схванат, ама трудна работа. Не ги мисли тия с по 3 и повече литра, който ги има си ги храни, мен лично не ми пречи дори не знам цените на горивата.
Тъпото е че както и да го гледаш по-безопасно, чисто и надеждно от АЕЦ-а няма.

Сря Ное 27, 2019 10:05 am
Профил

ToHu написа:
Тя сметката е ясна, остава и всички еко, меко, зелено ядящи да я схванат, ама трудна работа. Не ги мисли тия с по 3 и повече литра, който ги има си ги храни, мен лично не ми пречи дори не знам цените на горивата.
Тъпото е че както и да го гледаш по-безопасно, чисто и надеждно от АЕЦ-а няма.

АЕЦ-а не го споменах защото кълва от таблетчето , а и предположих ,че под дифолт се подразбира - демек - "А какво руча АЕЦ-а ??? Т това гориво бадева ли ти го подарява някой , а и ... това "гориво" НЕИЗЧЕРПАЕМ източник на енергия ли е ? А какви са пък запасите на тая "стратегическа суровина" ...отделно "загробването" на остатъците от разпада ...

Всъщност всичкото това "задочно" разтягане на локуми за мен е просто Жътва в Апогея на Цивилизацията , защото така или иначе след 200 години , ще е ... както е било преди 200 години !!!
(запомнете ми думата :D )

Сря Ное 27, 2019 10:21 am
Профил WWW

Уран има не е проблем в урана. Отпадъците колкото и да са опасни са малко, нищо в сравнение с милионите тонове слънчеви и вятърни отпадъци. Цената е приемлива дори и към момента.Китай и Индия развиват тория, Чехите и те се бутат...

Сря Ное 27, 2019 11:50 am
Профил
Аватар

От изкопания уран се ползват само 0.75%. :) Като цяло, няма да стигне за дълго.
Най-забавното е, че уранът беше едно от малкото природни богатства на България, но добивът му беше погребан от умнокрасивите демократи. :) И като че ли, мъдрият български народ няма нищо против.

Сря Ное 27, 2019 12:03 pm
Профил

Това може би е най-доброто което са направили, иначе отдавна да беше отишъл при някого за без пари. Ако някой ден потрябва си е там.

Сря Ное 27, 2019 12:10 pm
Профил

Акумулаторната концепция в автомобилостроенето е загубена кауза.
Бъдещато в този бизнес ще бъде горивни клетки + водород.

Производството на водород - от метан или от вода + ел. енергия. Първото на този етап е по-ефективно но пък второто, практически представлява неограничен ресурс.

Големият проблем е в ел. енергията. При над 70% добив от фосилни горива, към настоящия момент, нещата хич не са розови.
Бъдещето в този бизнес се нарича ITER.

Сря Ное 27, 2019 12:15 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Това може би е най-доброто което са направили, иначе отдавна да беше отишъл при някого за без пари. Ако някой ден потрябва си е там.

Хаххаха, да и ти си прав :D

Сря Ное 27, 2019 12:39 pm
Профил

petko_sz написа:
"Вятър" - една турбина в ТЕЦ-а е 600 МW , това са 100 (с думи СТО вятърни генератора по 6 мегавата ! А сега отвори една картинка от нета ... Отделно въпросът - "Къде ще посадиш 100 перки?")

Над 600MW са само Мариците... Те първо са обречени, не мисля че някой някога ще тръгне да прави подобни централи тепърва. Второ, те са на кюмюр и са огромни и като площ и като всичко.
Сравнение може да се прави с газовите ТЕЦ, които са в порядъка 100-200MW и са сравнително компактни. В същия клас са ветропарковете, примерно Св.Никола е 170MW и като площ и като бройка (там са 50-60 перки по 3MW) не е нещо, което да създава какъвто и да е проблем.

Проблеми с ВЕИ има, но са от друго естество, не е свързано с необходима площ, кпд и т.н. Проблемите са повече в преносната и изобщо електрическата мрежа. Но тя така или иначе ще се променя, защото очевидно ако се мине масово на електромобили мощностите трябва да се вдигнат многократно. Примерно у нас ако има 1млн. автомобила и ги заменим с електрички дето се зареждат някои с по 30, други до 150kW. Очевидно енергийната ни система от сегашните пикови 10-15GW трябва да стане 100-150GW.
И ако си говорим за място... очевидно е че класическите централи почти нямат шанс. Щото ние два нови реактора не можем да платим, а какво остана за още 100. Или пък още 50 Марици, къде си ги представяте? Абсурд просто, кой ще ни разреши? Те сегашните се чудят как да бастисат колкото се може по-бързо, а за нови забравете.
С ВЕИ това не би било чак такава драма, дори фотоволтаиците които се нуждаят от площ, ами най-голямата фотоволтаична централа в Китай е вече почти 7GW. Казвам почти още още не е на 100% но ще стане. Площта й е 30 кв. км. За сравнение нашата територията е 110000 кв.км. Не казвам че трябва са се направи, но просто за ориентир ако жертваме 0.5% от територията си ще имаме над 100GW пикова мощност. Не е малко... но пустеещите ни земи са 2-3% доколкото знам. Демек не е чак толкова утопично да се жертват примерно 10% от пустеещите земи. Проблемът по-скоро е, че не се строи на пустещи земи, защото цената на земята не е фактор. Иначе китайците тая голямата ( а и доста други) централа са я пляснали в пустинята, ама си имат и пустини и планиране...

Сря Ное 27, 2019 1:15 pm
Профил
Аватар

Производството да кажем ще го решим. Ами преноса? В момента мрежата, по градовете примерно, е разчетена за 5kW на домакинство. Това са подстанции, кабели, трафове и т.н. - всичко трябва да се смени с х10. Много от инфраструктурата е под земята. А далекопроводите? Там не си го представям - в момента в БГ има 3-4 на 400kV. Ще трябва до всяко градче да има такъв... Те щом в щатите се плашат от това което ги чака при 5% електромобили, при нас сигурно и 0.5% ще са достатъчни за да съборят мрежата.

Сря Ное 27, 2019 1:39 pm
Профил ICQ

Преносът се решава с $$$ ;-)
Който няма $$ ще си го мъкне с кофата... Сега сериозно, не мисля че е проблем или поне както казват евреите нещо, което се решава с пари значи е разход, а не проблем ;-)

Проблем ще е по-скоро баланса, защото не опира само до финанси. Тук и технологията трябва да се промени и манталитета (освен че и пари ще трябват).
Реално това ще е първия проблем с който ще се сблъскаме си мисля. Защото другите неща като преноса да кажем - ми теб вкъщи бушона дето е при електромера ще падне ако се опиташ да дръпнеш над 15kw или там колкото ти е абоната. По блоковете пък ще е голям зор да опъват кабели, така че те щат не щат ще трябва да зареждат по станциите, които пък така или иначе се изграждат, там където има възможност. Въобще всичко от самосебе си ще работи... до един момент, в който общата консумация в цялата енергийна система стане повече от наличните мощности. Доколкото познавам родните политици нови конвенционални мощности надали ще се добавят. Най-вероятно просто ще разрешат да се включат нови ВЕИ. Но това само донякъде ще помогне, като цяло дискотеката ще стане по-голяма...
Но доколкото някои държави са вече в дискотеката, предполагам че скоро ще почне да се работи и по насока умни мрежи. Така че преди масово бай Ганьо да е минал на електрички, технологията ще позволява по-добър баланс. Само дето се опасявам, че това ще е свързано и с начина на консумиране... и тук опираме до манталитета и законодателства и все такива неща дето у нас идват много по-бавно, отколкото технологиите.

Сря Ное 27, 2019 2:14 pm
Профил
Аватар

тука си ги зареждат обикновенно на работа или на преустроените паркинги - гледам по няколко теслини на паркинга пред нас, но не ги зареждат вкъщи - защото не всеки има контакт за подгрев на двигателя. но по принцип има - само че те са за относително малки токове, така че и тук ще има строителни и инсталиращи дейности.

шефа има Y модел и вече си направи зарядно в работата. днес му казах, че трябва да си поръчаме предварително по един cybertruck...

Сря Ное 27, 2019 2:41 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
тука си ги зареждат обикновенно на работа или на преустроените паркинги - гледам по няколко теслини на паркинга пред нас, но не ги зареждат вкъщи - защото не всеки има контакт за подгрев на двигателя...

По-вероятно е да ги зареждат на работа защото там е по-безплатно, а от домашната мрежа не е. :mrgreen:

Сря Ное 27, 2019 2:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 197  Следваща