Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
няма "мама" - автономни са

Сря Дек 30, 2020 10:14 pm
Профил

Единственият им проблем е това че трябва да се зареждат напрекъснато. За щастие има интуитивно решение на този проблем: The military made a robot that can eat organisms: https://www.wearethemighty.com/mighty-t ... at-people/

Сря Дек 30, 2020 10:39 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Мдаааа... А като разправям, че Терминатор не е игрален филм, а документален, ме гледат тъпо. :D

Интересно е тия джаджи доколко са автономни. Тоест, колко добре се оправят със заобикалящия ги свят без връзка с облака, с "мама" и т.н.

Детската градина. Налучкали некви хубави криви на ускоренията на сервотата и чаветата им стават пишките.

Сря Дек 30, 2020 11:29 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Детската градина. Налучкали некви хубави криви на ускоренията на сервотата и чаветата им стават пишките.

Нямаш представа колко си далече от истината. Дори не сте в една галактика. :D
За да се убедиш и сам, с нетърпение очаквам да покажеш максимално опростен модел на роботче което може да прави дори минимална част от показаните неща.
За да не усложняваме ненужно проекта, е допустимо роботът да не е автономен, а да е свързан с кабели към управлението и захранването. Можеш да използваш всякакви компоненти и възли, с изключение на готов робот който да модифицираш.

Целият съм в слух и зрение. Първото - за да чуя оправданията, а второто - ако случайно успееш да направиш нещо работещо.
Оптимист съм, че ще справиш подобаващо с поне едно от двете.

Чет Дек 31, 2020 12:20 am
Профил

според мен тия движения не са налучкани криви, а са закачили сензори към реални хора, т.е. движенията са реални, снети и записани от реални хора

Чет Дек 31, 2020 12:44 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Реконструктор написа:

Нямаш представа колко си далече от истината. Дори не сте в една галактика. :D
За да се убедиш и сам, с нетърпение очаквам да покажеш максимално опростен модел на роботче което може да прави дори минимална част от показаните неща.
За да не усложняваме ненужно проекта, е допустимо роботът да не е автономен, а да е свързан с кабели към управлението и захранването. Можеш да използваш всякакви компоненти и възли, с изключение на готов робот който да модифицираш.

Целият съм в слух и зрение. Първото - за да чуя оправданията, а второто - ако случайно успееш да направиш нещо работещо.
Оптимист съм, че ще справиш подобаващо с поне едно от двете.

Слагаш ли 100 бона на масата, или поне обещаваш ли ми службица с такава годишна заплата?

Чет Дек 31, 2020 12:52 am
Профил
Аватар

nik написа:
според мен тия движения не са налучкани криви, а са закачили сензори към реални хора, т.е. движенията са реални, снети и записани от реални хора

Не, чак толкова просто не е. Евентуално са изучавали динамиката на живи организми за да си напаснат кривите, но след това е обикновено скриптване - става, ъгли, време. G код демек. :)

Чет Дек 31, 2020 12:55 am
Профил

Това което Бостън правят иска много копане, много пари и мнооого know how, което се свежда пак до копане и пари и време. Непосилно е не само за един разработчик но и за малък екип, в най-добрият случай ще се доближат до прототипите им от преди 10 години. Не мисля че каквото и да е свързано с кинематиката управлението идва от вън, може би управление на по-високо ниво да но всичко свързано с баланса според мен си е в желязото.

Чет Дек 31, 2020 1:00 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Слагаш ли 100 бона на масата, или поне обещаваш ли ми службица с такава годишна заплата?

Ясноооо. Очаквано започваш с "първото" - с оправданията... :mrgreen:

Искаш сто хиляди пари за настройка на коефициентите на няколко серва ли?
Много ясно че не давам толкова. С всеки читав комерсиален моушън конторлер това е работа за максимум час. Това включва и четенето на документацията и хелповете, дори ако не си го правил никога.

Нищо де, ти покажи останалата част - двукрако роботче което може да пази статично и динамично равновесие. Няма да издребнявам ако не танцува или го прави нескопосано... :mrgreen:

Чет Дек 31, 2020 1:01 am
Профил

Реконструктор написа:
Не, чак толкова просто не е. Евентуално са изучавали динамиката на живи организми за да си напаснат кривите, но след това е обикновено скриптване - става, ъгли, време. G код демек. :)

става, ъгли, време, криви - това е така за основните движения и баланс, танцуването е копирано от човек, това го правят много отдавна за 3д графики и анимации - походка, реалистични движения всичкo е отработено отдавна, просто тук снетата информация се подава към управлението на реално желязо, а не към 3д анимация
https://youtu.be/4NU9ikjqjC0?t=37
https://www.youtube.com/watch?v=tdxMo11KJGk
https://www.youtube.com/watch?v=tBAvjU0ScuI

Чет Дек 31, 2020 3:04 am
Профил

Те как са снемат движенията е ясно, не е в това въпроса, въпроса е в изпълнението им, там е цялата философия с роботите на Бостън, да пазиш равновесие с подобен робот не е никак лесна задача, на човешкият мозък му е необходима почти година да се научи.

Чет Дек 31, 2020 5:08 am
Профил
Аватар

спорите заради спорта ли :)
е "пиниза" е в добрата механика и равновесието ...
после е лесно Motion capture за анаимация на скелетон

сега следва - военната подготовка :axe:
не дочаках войната на машините и пребих кафеварката :D

Чет Дек 31, 2020 10:53 am
Профил ICQ

nik написа:

+1

Дори не трябва да си гений за да схванеш разликата между движенията на машината и тези на човека.

Чет Дек 31, 2020 11:57 am
Профил
Аватар

Както каза и Тони - това е безинтересната част. По тоя начин са записани движенията - какви трябва да бъдат.
Интересната част е, че те трябва да се изпълнят без машинката да падне на нос или врат. За което има грижа тя, а не записаните движения.

И точно това очаквам да покаже Реконструктора като завърши "настройките на сервата".
Е, и след като научи как тия джаджи пазят равновесие де, как ходят, как реагират на външни сили опитващи се да ги съборят. След има няма десетилетия, две или повече... :D

Чет Дек 31, 2020 12:08 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Реконструктор написа:

Ясноооо. Очаквано започваш с "първото" - с оправданията... :mrgreen:

Искаш сто хиляди пари за настройка на коефициентите на няколко серва ли?
Много ясно че не давам толкова. С всеки читав комерсиален моушън конторлер това е работа за максимум час. Това включва и четенето на документацията и хелповете, дори ако не си го правил никога.

Нищо де, ти покажи останалата част - двукрако роботче което може да пази статично и динамично равновесие. Няма да издребнявам ако не танцува или го прави нескопосано... :mrgreen:

Баланса ли ти е проблема? :D Окей, става ли симулация за 10К? И трябва ли да изглежда красиво?

Чет Дек 31, 2020 1:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784 ... 1197  Следваща