Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Ех западът е ясен - САЩ, Европа, Япония, Австралия... Някои му викат "златният 1 милиард". Дали ще прибавиш някоя държава отгоре не променя нещата. Това е бил почти целия консуматорски пазар дълго време. Докато не се появиха китайците и още някои.
Западът все още е голям пазар. За колите към 50% - това е моя оценка, не съм гледал точните цифри. Но е там някъде.
За Африка мога много да говоря щото над 10 години вече работя основно за тоя пазар. Правя касови апарати, закачал съм се към много устройства и ща не ща виждам реални продажби, цени и т.н. Но не мога да обобщя, понеже има огромни разлики от държава до държава. Много шарен и шантав континент. Със сигурност растат като население, вероятно ще растат и като консуматори, но няма да е едновременно. Твърде различни са. Далеч по-голям бум се пече в Южна Азия, защото са повече и по-близо до Китай и като мислене ако щеш. Една Индия или една Индонезия само са достъчни. Да дръпнат наполовина колкото Китай е достатъчно.
Между другото досега повечето западни анализи и за Африка и за други бедни места се оказаха много грешни. Примерно за нуждата от храни и т.н Грешката която всички правят е да вземат броя на населението и да сметнат всичко като западен бизнес. Конкретно за EV бях чел някаква глупост за Африка как миналата или по-миналата година са продали 3- 4 хиляди бройки и там как до 5 или 10 години пазарът.щял да нарасне до невероятните 90 хиляди бройки.
И ти разсъждаваш по същия начин. Пропускаш че има едни наречени китайци. И тяхната игра е да правят от нищо нещо. Отиват някъде, където няма нищо и хората едва свързват двата края. И където обикновено изнасят суровини. Примерно в Бразилия кафе, захар, или в Африка руди. И обикновено тоя износ е ставал през западни борси, банки и т.н. Китаецът отива и предлага дългосрочни договори на по-висока цена. Реално китаеца дава същите пари които е давал и преди, но ги дава директно без посредници. На всичкото отгоре предлага и безплатна или почти безплатна техника там за кафето или за копане в мините. Инвестира или лично изгражда пристанищата или ЖП линиите по които да минава стоката.
Резултатът ако държиш мога да ти го дам и като линкове. Примерно как се движат цени на кафе, на захар и на много други суровини в Китай. Стоят си стабилни или леко падат последните 5-10г. Там където са инвестирали, продукцията се вдига и печалбите им също. В същото време цените на запад растат защото тия неща трябва да ги купуват от други места,. Но западът не иска да инвестира и не го интересува производителността местните аборигени. А с доларите, които получава аборигените не могат да си позволят Джон Деер или Класс и тем подобни маркови техники.
Та резултатът е, че тия дето могат да си позволят да бачкат с БРИКС все повече предпочитат да бачкат там и се чувстват добре, щото там и двете страни се стремят алъж вериша да върви. Китай не пести пари и налива в други държави за да създава консуматори и пазари. Защото колкото повече други пазари има, толкова по-лесно ще стане независим от САЩ. Delete America му викат;-)
Всеки божи ден търговския излишък на Китай е 3 милиарда $. И ако си забелязал вече не отиват в САЩ, а се инвестират в третия свят. И се инвестират в създаването на консуматори, защото китаецът няма нужда от още рудници в Африка, ако не им връща обратно стоки направени от тия руди. На китаеца не му трябват толкова суровините, колкото пазара. Пазарът който той създава.
Така, че анализа дето твърди че в Африка има пазар за 3000 коли е много прав. Западните производители толкова могат да продадат там. Китаецът обаче може и най-вероятно ще направи пазар за милиони бройки. И инфраструктура ще им направи и деца ще им направи ако трябва ;-)

Съб Фев 08, 2025 1:06 am
Профил

Само,че пропускаш нещо важно, китаеца ще направи пазара, но тоя пазар е за всички, а уви африканците не са по-различни от никой друг, повярвай в момента в който могат няма да купуват китайско, стига да не е останало само китайско. Разгледай Южна африка. А иначе за африка и аз имам доста наблюдения от определени държави.
Ще поживеем, ше видим, както се казва сит на гладен не вярва, аз вярвам в каквото виждам.
Аз и в БГ не го виждам това юрване към електричките, а знам хора които се юрнаха и сега дават нещо назад. Аз това го виждам като нишов продукт. Примерно, има младежи, като голямата щерка, които си работят от вкъщи, живеят в малки градчета като кълвър сити в ЛА, и не им се налага да излизат от градчето за нищо, освен ако не е да се разходят някъде. Правят малко км, и електричка им е ОК като рейндж, ще я зареждат сигурно веднъж седмично. Сега пробелма е къде ще я заредят, защото повечето малки комплекси зарядни няма, няма как и да метне кабел от вътре. Отделно че и да има, ще трбява да уцелва време в което зареждането е позволено, защото те климатици гасят какво остава за зарядни по 20-30 kW. Ще зарежда най-вероянто на зарядни, което не е евтино и като разход и се връзва горе долу колкото бензина, релано е по-скъпо защото тя кара японска кола с малък разход, но да речем ще и се връзва колкото бензина. Също има възсрасни хора които са така, не карат много, с едно зареждане ще изкарат доста.

Значи в САЩ от всички хора които познавам, ЕВ има споменатият по-горе клиент, и един познат във вегас караше Тесла като убер, друг познат с ЕВ нямам, а познавам доста хора. Иначе тука из квартала, виждам 4-5 тесли, вкл. един кибертрък, ама селяни от царевичака, какво друго да очакваш.

Съб Фев 08, 2025 3:09 am
Профил

ToHu написа:
Сега пробелма е къде ще я заредят, защото повечето малки комплекси зарядни няма

В Англия има една схема на шерване на чарджъри, има и програми като например co-charger където може да видиш къде наоколо има чарджъри, какъв е наема на час и дали са достъпни. Някои хора дори си инсталират чарджъри без да имат електрички (като мен :) ) за да привличат клиенти през airbnb или просто за да ги преотдават под наем. Тук всяка компания за доставка на електроенергия може да ти инсталира чарджър на драйва, дори предлагат различни модели с различни мощности и стандарти на кабела. Та провери за щатите - може да се изненадаш колко много чарджъри се преотдават под наем около теб или там където работиш или хапваш през обедната почивка.

Съб Фев 08, 2025 9:05 am
Профил

Абе мен много не ме вълнува, ама ей така за спорта проверих, около мен са малко, най-близкия на около 5 мили Ив тоя диапазон 5-10 виждам 5-6. По-към града стават повечко, но като цяло не са много, изключва един конкретен ...квартал да го наречем, там виждам доста, не е и учудващо там е голямото добро утро, то ако погледна резултати от избори нищо чудно там демократите да печелят :)
P.s. защо ли не се учудвам, в цяла Индиана 92 каунтита, в и5 печелят демократите, това с чарджерите е най-синьото от 5-те ....не е да няма корелация. Те затова около мен няма, тука сме гадни фашисти :)

Съб Фев 08, 2025 10:42 am
Профил
Аватар

e, 5 от 92 не е лош резултат. но корелация е интересна.
останалите по какво се познават - по вишките и картечните гнезда? 8)

също така не ми се вярва да си обръщал внимание на времето за обедни почивки последните 20-30 години.
и едва ли ти е идвало на акъл, че докато хапваш, можеш да заредиш и коня.

Съб Фев 08, 2025 11:28 am
Профил
Аватар

А, целото село се сетило да зареди кокошарника в обедната почивка...
А, целото село останало без ток, а кокошарниците не се движат заради липса на тунджа... :D

Хубавото е, че в Надин са широко скроени и каквото им занесат, това претопяват в кацата с джелезиум. Не капризничат...

Съб Фев 08, 2025 11:32 am
Профил

ToHu написа:
Само,че пропускаш нещо важно, китаеца ще направи пазара, но тоя пазар е за всички.

Тони, още малко и ще откриеш топлата вода ;-)
Та нали точно това е била целта на САЩ и компания. Защо толкова години наливаха милиарди и строяха заводи в Китай??
Само за да си преебат собственото производство или за да използват китайците като трамплин за нови пазари?
Няма по-голямо изкушение за капитализма от това пазарите да растат и все повече обороти, пари и печалба да има

Но подцениха китаеца и то много го подцениха. Той не лампти толкова за парите печалбата. Докато са под контрола на САЩ тия неща не значат нищо. Както имат много долари утре може да нямат нищо, както свиха пари и пазари от руснаците. Затова китаецът хвана и завладя ключовите вериги в производството. Днес като тръгнеш по едно производство, винаги стигаш до Китай. Включително стратегически като производството на ракети от сорта на Пейтриън хвърчилата Ф35 и т.н Най-отгоре са компании като Локхийд, но като тръгнеш надолу от събконтрактор на събконтрактор стигаш до китайците...
Та казваш маймуната в Африка като забогатее няма само китайски електрички да купува... Така е, може да си купи Тесла или айфон, а те се произвеждат къде и от кого?
Китаецът изобщо не държи всички стоки на новите пазари да са негови. Даже не държи да има участие в производството им. Има участие само щото западняка вече и едно копче не може да произведе сам Но това не е най-важното. На китаеца му е достатъчно и само да има други пазари и да не е толкова зависим от западните пазари. И го постига доста успешно засега.
Проблемът е че САЩ вече разбраха, че нямат интерес да се появяват нови пазари. Щото така само засилват зависимостта си от Китай, докато в същото време Китай става по-независим от запада. Затова и се дрънкат оръжия, разни войни и т.н

Съб Фев 08, 2025 11:38 am
Профил

Bai Ui написа:
В Англия има една схема на шерване на чарджъри, има и програми.

Едно от най-старите приложения в тая област е plugshare. Има го цялото земно кълбо, може да си регистраш зарядно където поискаш и с каквито условия искаш. Няма контрол няма нищо. Гледаш отзивите и си преценяваш дали да им вярваш.
Но вече много рядко се ползват такива неща. Има достъпно публични станции и няма нужда да се разправяш с частници.
Освен в по-куриозни ситуации. Аз писах, че на село комшията (съдружници сме) си регистрира станцията и един румънец се върза. Човекът си беше паркирал караваната тук, а през седмицата си се прибираше да бачка в Букурещ. Та просто му беше удобно, даже сам си се обслужваше. Идва, вързва си колата вечерта, на сутринта си я взема заредена. Ако няма никой остава парите под един камък. Въобще пълна романтика, но това щото беше редовен клиент. Непознат едва ли бихме му пуснали ток ако ни няма.

Съб Фев 08, 2025 11:58 am
Профил

Абе, че китаеца произвежда е факт, но малко го надценяваш. Има неща в които и да има някакво участие, както споменаваш Ф35, то е доста минималистично. Подценяваш и индустрията в САЩ. Не е въпроса че тук няма производство, има и то не малко, търговския дефицит идва от липсата на производство на ширпотреба, най-вече на ненужното количество ширпотреба което се консумира. САЩ много лесно могат да си оправят дефицита, населението спре да консумира с тия темпове ненужни стоки. Да ама корпоративните интереси не съвпадат с държавните ....

Съб Фев 08, 2025 5:16 pm
Профил

Не е въпроса в големината на икономиките, а тяхната обвързаност. САЩ са твърде зависими и шир-потребата е само върха на айсберга. Колкото по-надолу слизаш в съплайн чейна, толко повече пожълтяваш. Просто САЩ отдавна са махнали всякакви мръсни или тежки производства. Няма мини, няма преработка. Съответно нямаш ключови материали и китайците могат да им извиват ръцете.
Китай също са много зависими от американския пазар, финансова система и т.н. Затова и сериозен конфликт е немислими без и двете икономики яко да пострадат. Съответно и двете искат да се отърват от зависимостта си. Но на САЩ не им се получава. Формално намалят леко вноса, обаче го заменят с трети страни, които пък от своя страна внасят от Китай. За Китай това даже е още по-добре, защото износа към САЩ не се променя, но се увеличава към посредниците. В крайна сметка хем общия износ расте, хем по-малко е пряко към САЩ. ПИрфектно както се казва...
Санкциите, митата и т.н. не само не дават никакъв резултат ами влошават положението. Опитите да си върнат производства завършват с гръм и трясък. Примерно нали Байдън с тоя акт за инфлацията щеше да строи заводи да правят слънчогледи. Акциите на ОнеСолар бяха скочили до небесата. И ква стана - слънчогледи йок. Само мостри.
И всичко им е така, имаха 15 проекта за батерии. 10 фалираха още преди първа копка. Останалите само отлагат за бъдеще време.
Аз мисля, че покрай Тръмп почват да се усещат, че само пикаят срещу вятъра. Вече някои признават в прав текст, че отиваме към многополярен свят. Но и много още живеят с мисълта, че САЩ са единствени и могат да правят каквото си поискат.

Съб Фев 08, 2025 6:51 pm
Профил

Нещата са доста по-различни, провали няма, защото никога е нямало идея да се получи нещо, т.е. те са нямали цел та да с провалят. Всичко е както се казва парлама и злоупотреби.
Инач, имат и преработка, имат и промишленост. Сащ произвежда около 90 млн тона стомана, 1/4 от това се произвежда тук в Индиана. Потреблението е около 95 млн тона, или общо взето локалното производство задоволява локалното потребление. Ако потреблението се качи, ще с екачи и производството, капацитет има.
Това не е така само със стоманата, при места е сходно но там покриват около 3/4 от консумацията. Сходно при алуминия, 860 Хил тона производство, 3.2 млн тона рециклиране при около 4.5 млн тона консумация..и при титана и .....да изброявам ли .... САЩ далеч не са консуматора който изглеждат да са, това важи основно за ретейла, истината е че САЩ са самодостатъчни за всичко което е критично за една държава, реално са по-самодостатъчни от Русия,защото имат и производство на силикон. Може да не е върхът, но е повече от достатъчно за да задоволи нуждите на военните. Всъщност, във военното производство едва ли може да проследиш каквото и да е до Китай, евентуално някоя суровина в много суров вид. Да има неща които се доставят от Тайван и Япония, но и те са много малко.
Изобщо има една всеобща заблуда че сащ не произвежда нищо и няма никаква индустрия, истината е че в много по-и дустриализирана от Европа, а и от коя да е друга страна с изключение може би на Китай, ако броиш просто фабрики и обем производство, но въпросът е и какво се произвежда.

Съб Фев 08, 2025 8:40 pm
Профил

Не помня да съм твърдял, че САЩ са малка икономика и че не произвеждат нищо. Не знам защо ме убеждаваш колко произвеждат.
Много произвеждат, но това не пречи да са много зависими. И досега са нямали проблем със зависимостта си, щото като скръцнат със зъби и другата страна веднага кляка. Виждаме сега колко бързо клекнаха и Канада и Панама и Мексико...
САЩ просто не им се е налагало да се притесняват, те мислят само и единствено за печалбата. Е примерно с петрола те са 3 -ти най-голям износител в света. Би трябвало да се самозадоволяват. Да ама, не. Те са на второ място по внос. Значи нетно са ОК, обаче тоя лекия петрол не могат да го рафинират, затова го изнасят и си внасят от тежкия. Просто икономически така им е по-изгодно отколкото да преобурудват рафинериите си.
Сигурно могат, ама за чий да го правят? И така е в много, ако не и всички сектори. Не се занимават с губещи дейности. Важното е печалбата, а не колко са самодостатъчни. Последното никога не им е било цел в живота. И на практика не са.
На теория ако пожелаят може и да станат, но това значи генерални промени, които няма кой да плати. Така, че САЩ не са самодостатъчни и никога няма да станат вероятно. По-скоро ще направят ядрена война, отколкото да си променят икономиката из основи.
То има и друг проблем, който сега много се коментира. За да се върнат производства или да се увеличи износа би било добре да се отслаби малко долара. Но финансовото лоби ще загуби доста и сега като се видя екипа на Тръмп вече никой не се надява на слаб долар. Какво ще стане нямам идея, мисълта ми беше, че по отношение на производството САЩ са "много искам, ама нямам желание".

Съб Фев 08, 2025 10:20 pm
Профил

И е така и не е така, пак ти казвам, много зависи за какво става ъвпрос. Нямат никакво желание да произвеждат ширпотреба, то и аз нямам, ти имаш ли ? А за петрола, там е един малко по друг въпрос, но току виж след тръмпи и в това отношение настъпила промяна.

Съб Фев 08, 2025 10:24 pm
Профил

Е аз правя шир потреба и то за Африка предимно... И китайската конкуренция пряко ме касае. Но нищо не мога да направя, освен да ходя на село да сея домати;-)
А за петрола Тръмп нали цените ще сваля... За това не му трябва да сменя рафинериите. Още повече че за да ги смени трябват много пари, което няма да се отрази хич добре на цените на горивата.

Съб Фев 08, 2025 10:48 pm
Профил

САЩ не са Европа, тук капекса не влияе цените толкова много защот за такива нешща има много евтини пари, някои предимства на тукашния модел, лошото е че те водят до други проблемни. С други думи, рафинерията може да инвестира 5-10 млрд в оборудване, и това няма да и мръдне цената на грам, дори може да я понижи, и в дългосрочен план това ще и излезе без пари.

Нед Фев 09, 2025 3:30 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 166  Следваща