|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 9:34 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Новини от страната
Що съ прайти?! Не бих извървял пеша повече от километър до работата просто щото от мен се очаква да почна яко да работя, а не да организирам състезание с офис-столове на колелца. Дори с велосипед не бих ходил в жегите.
|
| Сря Мар 11, 2020 5:40 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз съм като Цецо - когато мога предпочитам да ходя пеш - понякога ми се събират по 15-на км на ден т.е. над 2 часа бързо ходене т.е. проблема ми е да си организирам ежедневието така, че да има как да ги 'крадна' тези 2 часа. Когато няма как ходя с колата де, нямам скрупули в това отношение. И да - има резон да се вдигнат разходите за притежаване и ползване на автомобил - все пак това не е основно човешко право и на никой не му се полага по рождение всичко да му е евтино в тоя живот. Някой бил правил проучване тука хората колко биха плащали ежедневно за да влезнат в Брюксел преди да се замислят дали да ползват обществен транспорт - 15 евро. Та не си мислете, че задръстванията в големите градове са нещо невиждано - елате тук да видите всяка сутрин 25км опашка по магистралата и околовръстното за влизане в града.
_________________ Мразя да мразя ...
Последна промяна palavrov на Сря Мар 11, 2020 7:20 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 11, 2020 6:43 pm |
|
 |
|
nik
|
ами в много големи градове има за центъра такса "задръстване" тъй като в БГ комплексарите са много, повече ще се радват на такса "гъзария" всеки който живее на <4км от работа и иска да ходи с автомобила си да плаща 20лв на ден, даже може да му дадат стикер "гъзар" ако плати за цялата година, та да си избива комплексарщината като го лепне на стъклото, видиш ли има пара човека хем пари за общината, хем гъзарите щастливи, хем и нормалните хора ще виждат от далеч комплексарите
|
| Сря Мар 11, 2020 6:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: 1. ГТ отдавна не е полуразпаднат. 2. Не ми се е случавало от доста време да чакам 1/2 часа в светлата част на деня. 3. Както казах до нас стигам без никакъв транспорт - или ходя 4км или с колелото съм за 10-15 мин. 4. Какъв ти е проблема с тълпата (като се абстрахираме от короната де)? Нещо социопатия ли усещам? Пак ти казвам, нещата са прости. Ресурса е недостатъчен. Карането на кола в София, ще става все по-скъпо. Аз съм ОК с това, ти явно не си... Хубаво, така или иначе няма значение. |  |  |  |  |
Нещо не зацепваш за кво ти говоря. Ресурса е обществен. Обществото решава как да го експлоатира. Пускаш фантазията на макс, измисляш си някви правила, които филтрират всички освен малцинството, към което принадлежиш, правиш партия, печелиш избори, прилагаш квото си измислил. Желая ти успех.
|
| Сря Мар 11, 2020 10:38 pm |
|
 |
|
nik
|
той ресурса може да е обществен ама колата е негова, човека е броил един куфар с пари, как така ще стои наравно с един ръждив опел в задръстването, еле пък ако е кихнал повече за по-голям двигател с идеята да "издуха" курниците с мръсна газ и да им покаже кой има по-мощната кола, а накрая се оказва заседнал в задръстването до ръждивия опел, и се движи наравно с него цели 4км... да си дал толкоз пари а цели 4км да не можеш да изпревариш един курник... тва си е ебати унижението...
|
| Сря Мар 11, 2020 11:43 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Прав си. Обществото в крайна сметка ще направи това, което трябва. А дали си мисли, че го избира или го прави по-принуда, докато си мисли, че избира е все тая.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 11, 2020 11:44 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
Когато си прав, си необорим. Никога не съм виждал или чувал пешеходци да се ступат. Само шофери с криви тенекии се тепат. И то все нек'ви скъсаняци. Ного е гадно, мани...
|
| Чет Мар 12, 2020 12:29 am |
|
 |
|
Цецо
|
А не, най - агресивни са "средната" класа - 5 до 10 годишен премиум дизел, чипнат на живот и смърт, със свален филтър.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 12, 2020 1:03 am |
|
 |
|
Цецо
|
По отношение на цените на горивата и търговията на дребно (където според мен е основната игра с маржовете): https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/03/1 ... _NaiNovoto
|
| Чет Мар 12, 2020 1:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Тук не се отчита друг много основен фактор, бензиностанцията интегрира цените на горивата, като R-а в константата е потреблението. Ако имаш малко потребление /голям R/ е съвсем резонно цената да се движи с голямо закъснение. На пазар с постоянно нарастващи цени, какъвто е случая ако погледнем тренда е много по-рисково да мърдаш много с цените с оглед наличните към момента горива. Може би има непосещавани бензиностанции които са зареждали на цени на които сега се продава и все още имат от тоя бензин. Ако спада ще е за дълъг период от време всичко е ОК, но ако спада е краткосрочен шанса да продадеш едно гориво под себестойност е доста голям, без да може след това да заредиш евтино което пък да продадеш при по-висока цена. Съвсем естествено е цените да се свалят много по-предпазливо от колкото се вдигат, и за нито едно от двете не е нужен картел. Търговците не са станали търговци за да може на нас да ние евтино, те са станали търговци за да печелят, и съвсем естествено се опитват да спечелят колкото се може повече, кой тук не го прави ? Друго нещо което изобщо не се отчита че цената на петрола към днешна дата, ще се превърне в бензин след 3-6 месеца, може би има рафинерии при които този период е на половината но общо взето това е. Това че пазарът в САЩ реагира мигновено е не защото в този момент им поевтинява производството а защото има доверие, днес петрола е паднал и нищо, че съм го купил скъпо аз ще ти продам горивото евтино, защото когато утре петрола скочи ти ще купиш от мен гориво произведено с по-евтиният петрол който съм купил. Колкото е повече потреблението и е по-голям пазара, защото това са две коренно различни неща, толкова по верни са подобни предположения. Ако днес БОМ на изделието ти е 50 лв но ти си дал 100 лв за този БОМ ще го продаваш ли на 60 лв, още повече ако нито си сигурен че ще продадеш изделия за всички компоненти които имаш, нито че утре БОМ-а няма да е отново 100 лв ?
|
| Чет Мар 12, 2020 2:11 pm |
|
 |
|
nik
|
тъй де, и в тоя линк по-горе пишат същото и пак не отговарят защо някои бензиностанции свалиха цените с 30 стотинки 3 дена след поевтиняването на суровия петрол както казваш - търговци са, работят за печалба, и най вероятно и с 30 стотинки по-ниска цена пак си имат прилична печалба
|
| Чет Мар 12, 2020 4:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ник, по горе дадох цена към една от фирмите които продават на бензиностанциите, има доста такива, всички те са с договори към локойл и продават основно от техни площадки. От тези цени ми казват че дават отстъпки до 10%, сега за по-големи клиенти може и повече да дават. Към днешна дата цената на дизела е 1.663 ако има 10% отстъпка става 1.50, т.е. има мегдан. Сега дали точно тия дават 10% не съм сигурен, други търговци, при които и цените обаче може да са малко по-високи. Виждам други които са с по-ниски, но там пък отстъпката може да е по-голяма, но пък малките зарежда на тази цена без отстъпка. От там нагоре всеки може да прави каквото пожелае. Няма как сравнително малка верига да заобиколи тези търговци защото лукойл не продава на всеки. Не изключвам и да има някаква врътка за по-евтино гориво, всичко е възможно. А защо някой ще свали цената и ще продава на загуба, това също има обяснение, това се прави когато искаш да привлечеш клиенти, не знам дали някой в БГ е толкова глупав тъй като клиентите по правило не са лоялни. Това че днес са купили от теб не гарантират че утре няма да купят от друг за 1 ст надолу.
|
| Чет Мар 12, 2020 6:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Баш!... А докато при тия цени има задоволително потребление, за чии уй да свалят цените? И те доволни и държавата доволна, че прибира повече... недоволни били потребителите. На кого му дреме, при положение, че си плащат. Да си мрънкат и да плащат. Аз ако съм бензинджия и на 10лв. килото бих го пуснал, ако има търсене... Намалете потреблението и ще клекнат цените.
|
| Чет Мар 12, 2020 6:40 pm |
|
 |
|
nik
|
то не че аз съм учил икономика в училище ама вие съвсем приказвате... като да не казвам какво язък за псевдо гъзарията...
|
| Чет Мар 12, 2020 7:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то не само не си учил, ами май и не практикуваш. Едно нещо се продава за толкова за колкото е склонен да плати клиента. Ако клиента плаща по-малко от себе стойността с приемлива за търговеца печалба то просто не се продава. Ник има разсъжденията които може би имах аз някога, последните 20 години ми промениха тотално възгледа и разбиранията, не е важно дали ти си щастлив с печалба Х, важно е колко пъти по Х може да вземеш от клиента. Това е специфично за всяка продуктова ниша, за всеки паз и за всяка регулаторна рамка. Едно и също нещо в САЩ го продаваш за 25 хил, в Перу за 18 хил а в Мексико за 10 хил. Всички са доволни и никой не пита защо е така, всеки плаща колкото му се казва защото цената е според пазара. Няма при нас картел, но защо да продавам по-евтино ако мога по скъпо. Ние проверяваме кой как продава и винаги гледаме да сме около, ако може по скъпо добре но при нашите продукти има много фактори и рядко можем да сме най-скъпите, но се опитваме да не сме евтини. Така работят всички, просто измеренията са различни. При масовите продукти е същото.
|
| Чет Мар 12, 2020 7:29 pm |
|
|