Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Cekins, ами ти даваш пример за това как се слиза от колата. Синхронизирали сте се с жената и колежката и двама от вас реално са слезли. В Клаифорния, а и не само, има специални скоростни ленти, които могат да се ползват само ако в колата има двама души или повече. Това е добра инициатива. Аз лично си местя жилището близо до работа като я сменя. И колело съм карал по 11 км на посока без да ми пречи особено, но тук велосипедната мрежа е отлична, а и не вали много. Решения винаги се намират, стига да има мотивация човек. Явно мотивацията е малка е както казва Цецо. Миналта година за малко да се върна в България. Една от основните причини която ме спря е, че не ми се живее в подобна среда. И не само трафика, той не ме бърка толкова, кокото това че междубоковите пространства с пълни до горе с коли. Визирам както София, така и Бургас. Веднъж свикнал човек на иначе и това става голям трън в очите.

Сря Мар 11, 2020 10:26 am
Профил WWW

Цецо написа:
В по-малките градове е логично, че колата е безалтернативна, но и вие проблеми с трафика като цяло нямате...

Нито едното не е вярно... в малките градове почти всичко е на пешеходно разстояние. И специално в нашето село това е голям проблем, още от соца така е проектиран, че централната част е пешеходна зона. С кола накъдето и да тръгнеш трябва да обикаляш доста и заради това не пестиш време.
До преди 5-10 години се търпеше. Но тъй като хората масово си накупиха коли, а уличките на село не са предвидени за това се появи проблема с паркирането по тротоари и т.н. За капак преживяхме и воден цикъл, за повечето от вас това е непознато. С две думи не остана нито една уличка, която да не разкопаха. Естествено след това не възстановиха всичко.
Та комбинацията от липсващи тротоари + разкопки и кал навсякъде доведе до това, че масово хората се качиха по колите. Но както казах улиците не са предвидени за това и колкото и смешно да звучи появиха се и истински задръствания.
А, да пробваха се да ремонтират пешеходната зона. Дадоха някъде към 60 млн. за плочки, които издържат точно един сезон. За съжаление точно този сезон навсякъде около плочките беше разкопано, та не можахме да го усетим. Сега малко да завали и като почнат да джвакат тия плочки е просто фантазия...

Сря Мар 11, 2020 10:29 am
Профил

Проблема не е в хората с колите, проблема е в неадекватната пътна, жилищна и офисна инфраструктура. Пътищата са недомислени и тесни, офисите и жилищата нямат достатъчно парко места. Според мен има много по-логично решение, КАТ спират да регистрират автомобили ако собственика не докаже налично парко място, и не едно а по едно за всеки регистриран автомобил, и е важно по местоживеене, адрес имам в предвид, т.е .ако нямаш гараж или парко място което можеш да докажеш че е твое в радиус от 500 м автомобила не се регистрира и точка. С още някои мерки може да се орегулира ситуацията. Милионите които се наливат в безумни идеи за градски транспорт по добре да се вложат в пътна инфраструктура. Колко стотици милиона наляха в тая глупост за единно билетче, каква ще е ползата, никаква, за тия пари можеше да разширят и подобрят още един голям булевард.
Ясно е че Цецо е враг на автомобила, решението е много просто, не използва и е щастлив, това не значи че други не са щастливи като го използват ... чудно само тия всичките секретарки как ги води на ски или спа през уикенда, ама той е гаден капиталист, сигурно със самолет :D

Сря Мар 11, 2020 10:44 am
Профил
Аватар

А бе не е мноо смешно - нали се опитвам с колелото. Ако имаше къде да го карам щях да паля колата само за извънградско, както беше едно време. Ама то автомобилите не могат да се разминат, че и аз ли да се вра. Вярно, че има колоездачи-непукисти, но те са с абонамент в травматологията.
Шоуто е, че където ремонтираха пак няма достатъчно паркоместа, а велоалеите са почти неизползваеми.

Сря Мар 11, 2020 10:53 am
Профил

Ами лично за мен това с велоалеите са простотии, да осигурят първо функциониращи пътища и достатъчно паркоместа а след това да правят велоалеи. Велоалеите са екстра, хубаво е да ги има, но не за сметка на това да лимитираш пропускателна способност и парко места, а то точно това става, за да могат 2-3000 човека в софия да карат колела, сори ама те дори не са малцинство, дори не са статистическа грешка, това се прави тогава когато всичко друго ти е наред. Еко, меко ... и 20000 да станат пак ще са в рамките на статистическата грешка :)

Сря Мар 11, 2020 11:15 am
Профил

Тони, когато общината издава разрешително за строеж, тя го издава на базата на сертификат за съответствие. А именно - удостоверение, че построената сграда няма да влиза в конфликт с нищо от околната среда, в т.ч. и паркирането. Живея в сграда, която е строена през далечната 1961 г. Да допуснем, че общината тогава е разрешила строежа, неотчитайки, че ще дойде време, когато въпросното съответствие ще стане нерелевантно - сега казва, че поправя грешката си, като обособява платени зони за паркиране - сини, зелени, небесно-кафяви и пр.
Аз се съгласявам с тази постановка, но питам - след като съм си платил зелената зона, къде ми е паркомястото за което съм платил?

Сря Мар 11, 2020 11:19 am
Профил
Аватар

Коментарите ясно показват защо тая "държава" е това, което е. :D Вземете порастнете най-накрая.

Сря Мар 11, 2020 11:37 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ясно е че Цецо е враг на автомобила, решението е много просто, не използва и е щастлив, това не значи че други не са щастливи като го използват ... чудно само тия всичките секретарки как ги води на ски или спа през уикенда, ама той е гаден капиталист, сигурно със самолет :D

Глупости не съм му враг, даже му се кефя, гледам да е колкото се може по-мощен (съобразно бюджета ми) и т.н. Просто не намирам за смислено да вися с него в задръстване, горейки безмислено въглеводороди, само щото навън било студено... или мокро... или щото ме мързи, страх ме е от вируси и т.н.

Относно решението за София - съм съгласен с теб - истината е, че ресурса е ограничен, щом е ограничен трябва да е скъп. Дали ще е задължение да си имаш паркомясто или просто общината трябва да въведе поголовно и скъпо платено паркиране - все ми е тая. Проблема е, че общината не смее да направи нищо, щото масовия избирател обича повече ламаринения курнин, отколкото децата си. И поради тази причина аз казах, че се кефя на по-скъпи горива, защото те индиректно работят в същата посока. И като всяка индиректна мярка не работят ефективно... наясно съм.

Аз съм краен песимист, че в София нещо може да се подобри към облекчаване на трафика. В смисъл без да се намали броя автомобили. Не можеш да събаряш сгради за да строиш пътища, а града е мислен за каруци, не за автомобили. Това е даденост. Единственото решение е рязко ограничаване на бройката автомобили. Това е.

А иначе аз го пиша за 100 тен път сигурно - бъдещето в развития свят е към масов транспорт. По-екологично и по-ефективно решение - няма. Поне до измислянето на телепортацията.

Сря Мар 11, 2020 11:40 am
Профил ICQ

Решения има, реално два тунела биха решили почти всички проблеми на София. Къде са проблемните места, къде стават задръствания, най-вече там където трябва да се пресича центъра. Подходящо разположение тунели, със съответната им инфраструктура и връзки към тях биха решили проблема със задръстванията за години напред. Това ще струва много малка част от парите по новите метролинии, едва ли не могат да намерят финансиране, просто не искат. Не говоря за подземни кръстовища, а за тунели които да извадят трафика от центъра.
Гледам Гуадалахара, и там има много дадености, и там е стар град, и там улиците не са правени за коли а за каруци, може би по-големички каруци, и с целият трафик който имат движението е съвсем приемливо, това което са направили са направили са много тунели и там където е нямало друг начин виадукти, има купища булеварди които са били трансформирани от двупосочни в еднопосочни и като цяло работи, а мексиканеца е по зле и от нас, прави задръстване и от най-малкото, и въпреки това не е никак зле.

Сря Мар 11, 2020 11:52 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
...И що ме ядете, аз просто казах, че се кефя на високите цени, щото ограничават движението. Това си е моя гледна точка, хич ми не дреме на уя, че някой го е страх от дъжда.

Щото нееднократно си поделял тия си възгледи - как трабвало да се вдигнат таксите и горивата. И всеки път са ми звучали по следния начин:
Вдигнал съм стандарта си на живот, ама все още не ми е гъзарско. Нек'ви скъсаняци си позволяват да притежават МПС и да правят задръствания и да паркират на моите паркоместа. Затова требе да се повишат цените на всичко, та скъсаняците да спрат да се придвижват с техните тенекета, за да може да ми е ного гъзарско...

За да не използвам груб език като теб, ще те попитам - а познай на нас през кое ни е за твоите терзания, че не ти е било гъзарско? :D

Сря Мар 11, 2020 11:54 am
Профил

Ама хич не се опитва да хитрее - вие вървете пеш за да мога аз да си бръмча на воля :D

Проблема на цялата тая ненормалщина в БГ е защото всеки се опитва да надхитри другуя с ей такива ганьовски номера и освен такива тарикатлъци на дребно нищо друго не се прави. Ама нищо. Включително и липсата на всякаква реакция когато чиновника не си върши работата.

Когато бях на километрична опашка да си подновявам личната карта имаше полицаи да пазят. Един започна да нервничи и да крещи че сме разговаряли докато чакаме с часове. Крещи как не бил длъжен да ни слуша и всички стоят и гледат и мълчат като пукали и никой не смее гък да каже. На третия път не издържах и казах че си има началник да ходи на него да се оплаква. Не помня още какво съм казал но..... Гробна тишина. Застана си на мястото и не се обади повече. Иначе всичките тия на опашката дето мълчаха съм сигурен че като седнат на масата на лаф са големи мъже. Това е същото и за строежи и за парко места и за цени на горивата и за никога недоказаните картели. Защо му е на чиновника да си върши работата ако всички си мълчат.

Сря Мар 11, 2020 12:13 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Цецо написа:
...И що ме ядете, аз просто казах, че се кефя на високите цени, щото ограничават движението. Това си е моя гледна точка, хич ми не дреме на уя, че някой го е страх от дъжда.

Щото нееднократно си поделял тия си възгледи - как трабвало да се вдигнат таксите и горивата. И всеки път са ми звучали по следния начин:
Вдигнал съм стандарта си на живот, ама все още не ми е гъзарско. Нек'ви скъсаняци си позволяват да притежават МПС и да правят задръствания и да паркират на моите паркоместа. Затова требе да се повишат цените на всичко, та скъсаняците да спрат да се придвижват с техните тенекета, за да може да ми е ного гъзарско...

За да не използвам груб език като теб, ще те попитам - а познай на нас през кое ни е за твоите терзания, че не ти е било гъзарско? :D

Ми не просто казвам, че един ресурс като е ограничен, трябва да е скъп за да се регулира потреблението му. И да, когато един ресурс е ограничен, го ползват гъзарите. Какво да правиш, капитализъм. Не те кефи - оправяй се. Под една или друга форма това, което казвам ще се случи.

Апропо, навъртам по 20-100км градско месечно. Не щото ми е финансов проблем. Предпочитам да ходя 7 км пеш дневно. В дъжда :)

Последна промяна Цецо на Сря Мар 11, 2020 12:46 pm, променена общо 2 пъти

Сря Мар 11, 2020 12:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Българите са шампиони в това да измислят правила за другите и изключения за себе си. :) Принципно, всички искат да забранят колите, НО... На какво ли не съм се наслушал - чиновника иска да е изключение, щото, нали, работи в центъра и освен това е важен за обществото, бакшиша щото, нали, е един вид градски транспорт, а най-големия беше едно бивше шефче, дето си взе нова корола, и на секундата обяви, че в града трябва да се пускат само коли до 3 годишна възраст. :D

Сря Мар 11, 2020 12:43 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
itso.t написа:
Цецо написа:

Ми не просто казвам, че един ресурс като е ограничен, трябва да е скъп за да се регулира потреблението му. И да, когато един ресурс е ограничен, го ползват гъзарите. Какво да правиш, капитализъм. Не те кефи - оправяй се. Под една или друга форма това, което казвам ще се случи.

Не се излагай бате :)

Сря Мар 11, 2020 12:44 pm
Профил
Аватар

Не се излагам. Аз съм си намерил решението, просто не мъ кефи всеки ден някой да ми циври как имало задръстване, не почистили улиците, нямало къде да се паркира, скъпо било... Това е. И по зле ще става, щото е евтино. А като е евтино, никой не гледа да се самоограничава, щото в курника е топличко, сухичко, не си морим крачката...

Сря Мар 11, 2020 12:48 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730 ... 1080  Следваща