|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 1:31 am
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Взимаш си кола под наем и си решаваш всички проблеми. Има само един тънък момент, да осветиш добре колата като я вземаш и да снимаш всички драскотини и дефекти.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Фев 20, 2020 9:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Често взимам кола под наем от летищатата в София и Варна - засега не съм имал проблеми с драскотини, глоби и т.н., но никога не е късно да се изложа 
|
| Чет Фев 20, 2020 10:58 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе аз се майтапех с данъка - то е ясно за рент-а-кар-а, въпреки, че миналата година се прецаках да не си знам ПИН-а на кредитните карти пък с дебитните или кредитните на жената не искаха да си вземат депозит и се наложи в 23:00 да се чудя как от летището да си закарам семейството до Пловдив. Тъпа история. А иначе за лятото си карам като гастарбайтер с колата и пътьом правим една хубава екскурзия - Алпи, Италия, Гърция - та винетки плащам в Швейцария ако ще карам по магистрали, после в Австрия пак заради магистралите и после в Словения където си е задължителна май - като за Австрия и Словения май имаше и ТОЛ-такса освен винетката за някои пътища. Като цяло всички са наточили брадвите и цакат хората тръгнали я за туризъм, я за в къщи. Обаче най големи мизерници са италианците - там на бензиностанциите има две цени и ако не знаеш се набутваш на колконка на която няма опашка и тича италианеца да ти зареди срещу 50-на цента на литър отгоре на цената ако сам си заредиш.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Фев 20, 2020 11:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, ти бръмчиш все надолу на юг - ела малко на север и ще видиш как почти всичко е платено - естествено говоря само за големите магистрали  . На юг кво да им поддържат на пътищата - нито сол, нито лед. Тук като стане -30Ф и всичко се пука и трябва да асфалтират наново.
|
| Пет Фев 21, 2020 1:24 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2768 Местоположение: София
|
Значи че асфалтират некачествено както тука го правят. Въй, че много студено ставало при вас бе, -35 целзиеви http://dnesplus.bg/News.aspx?n=922888https://news.bg/regions/dalboki-puknati ... shose.html
|
| Пет Фев 21, 2020 2:15 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти явно не си виждал нито как асфалтират тук, нито какво е като стане -40ф  . Температурното свиване и разпускане е толкова голямо че всичко се пука. Примерно там където асфалта среща цимента на гаража ми като стане толкова студено и асфалта почва да се свива и става по-висок от цимента с около 4 см, а нормално са на едно ниво. Така че си иска стабилна поддръжка на пътищата тук. Те затова се бъзикат, че в Чикаго има два сезона - зима и ремонт на пътищата  .
|
| Пет Фев 21, 2020 3:44 am |
|
 |
|
pipilica
|
Ти явно не носиш на бъзик, споко гледал съм как се ремонтира и у вас и у европата. Ма нещо много смъкна градусите, щото намерих справка и май по-ниско от -23 не е падало при тебе у градо. При мен е падало най-ниско до -25 ºC и поликарбоната се дръпна цял сантим от къщата та мазах силикон на -25 щото взе много да фука, та нищо чудно и асфалта да се свива много, нямам наблюдение, тука и зиме и лете все се отварят цепки и дупки по асфалта. Те справката https://www.weather.gov/lot/RecordColdJan2019
|
| Пет Фев 21, 2020 4:13 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тва нещо ми се струва странно -23ф не е кой знае какво. Миналата година наистина би рекордите, не помня точно колко беше температурата, но помня че уинд чила беше под -50Ф. Ако реалната е била само -23ф излиза че разликата с уинд чила е била над 30ф. Тука пък казват че най-ниската реална е била -27ф: https://www.nbcchicago.com/news/local/r ... cago/6039/Иди ги разбери на кой термометрите са поверни Както и да е, дори и -23ф с 30-40 мили в час вятър се усещат като -40-50ф, което си е цифра.
|
| Пет Фев 21, 2020 7:42 am |
|
 |
|
pipilica
|
Зависи къде е мерено, има места дето пада много повече от обикновено, особено извън населените места. При мен винаги е по-студено от София с 4-5 градуса щото съм на гол баир, дори в съседното село е по-топло с 1-2 градуса. Преди време правих къщичка за термометър на един дето обикаля и България зимата да мери ниски температури и той беше измерил -34 или -36 градуса, абе луд на палатка при -34.
|
| Пет Фев 21, 2020 8:03 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами точно по вашата губерния по-малко, ама иначе доста обикаляме, през година правим по някой RV трип, айде напоследък през две. Но явно и при вас комунизма си казва думата  Надолу не им е по-лесно, там пък жега, питаш ли го асфалта в Невада, Аризона, Калифорния .. какво му е, като го напече слънцето ... той затова става на вълнички 
|
| Пет Фев 21, 2020 9:20 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе рекорда при Димитър не го знам, но там зимата си е яка. Твърдя го, защото метео-сайта когото ползвах до миналата година много държеше да ме осведоми за Чикаго.
Тук обаче всяка година е имало седмица-две яка виелица последвана от още по-яки минуси, сега февруари мина и се размина, че не знам какво да мисля за април, когато ще се сади.
|
| Пет Фев 21, 2020 11:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами студено си става, особено при него, а и е ветровито, като се засили от север до Чикаго няма къде да спре. Ние сме малко по-на юг, но е доста по топло, въпреки че и в Инди миналата година си беше студ. По интересното е, че миналата седмица се спука на спринклера една тръба. Аз от години се каня да преправям ... крана с който с еспира водата на спринклера е на 50 см над земята, и си се показва едно парче гола тръба. Само се чудя как миналата година е устискала а тази се спука, чудя се защо и не са сложили отделен кран в шахтата. Та беше интересно, първо до де намерят шахтата в снега, аз я намирам малко на усет, ама по скайп трудно се усеща, после да ремонтират но всичко мина по вода  сега като се върна ще го преместя тоя кран под земята.
|
| Пет Фев 21, 2020 12:05 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Преди няколко години ( и две деца по-малко  ) обмислях дали да не емигрираме към щатите или Канада. Чикаго беше един от градовете, които разглеждах, точно заради ниските температури. Бях забелязал и някаква интересна статистика за разпределението на емигрантите в САЩ. Не помня точно, но сякаш, че повече европейци ходеха на север, отколкото надолу. Имаше данни и за азиатци, африканци и австралийци, кой накъде отива. Едното възможно обяснение за разпределението беше точно климата, а другото - че синародниците се привличат  Сега не мога да изровя сайта, но беше някаква статистическа служба.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 21, 2020 1:27 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
В тоя ред на мисли: какъв е реда да погледна годишен отчет на фирма, който не е публикуван в търговския регистър.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 21, 2020 1:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Никакъв  Нямаш основание да изискваш подобен документ от никого в БГ, би следвало да се публикуват но не се, има глоби но до там. Много фирми ги публикуват умишлено с няколко години забава, други изобщо... п.с. а това за Чикаго .. идея си нямам, Димитър явно обича студа, няма сила която да ме накара да се заселя в Чикаго, преместихме се в Инди защото големия син беше записал в Пардю, сега чакаме да завърши и голямата щерка и завърши ли се местим на юг, макар в Инди да не е толкова студено като в Чикаго ама все си е студено. Аз лично предпочитам места без зима, в БГ съм изкарал достатъчно зими, повече не искам, бил съм и доста по-на север и на студено та ... Иначе за Българите, редполагам защото има много други там, много Бг фирми, бизнеси, те наемат Българи. Лично моето мнение е че каквото и работа да хванеш, важното е да не е в БГ фирма, но много хора не мислят така. Тамошните нашенци наемат други нашенци по една причина, по-малко пари, и колкото по-бавно се интегрираш в държавата толкова по-добре за тях. предполагам че и там има купища Българи които не говорят английски въпреки че от години са там.
|
| Пет Фев 21, 2020 1:37 pm |
|
|