|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: EV
Не всички но повечето. Някои ползват асинхронни. С тези мотори са решени доста проблеми на СПМСМ или БЛДЦ които са от същата категория. Искат по-малко неодимови магнити за единица мощност и имат висок въртящ момент и малки загуби в много по-широк диапазон от обороти. Напоследък ги вдигат дори над 12-14к оборота.
Проблемите са няколко: Късо в намотките от вибрации и нарушаване на изолацията - тесла Пробив на уплътненията и наводняване на мотора с антифриз - корозия, утечка и късо - тесла Разбиване на лагерите от претоварване и прегряване - пак тесла бъг в софтуера и пускане на много ток на мотора и запалване на намотките - ... тесла като ти кажат тесла разбирай и мерцедес. И основната причина е, че главният инджинер е финансист а останалите под него са се учили от ютюб и нямат никакво уважение към себе си. Повечето електрички са читави и мноторите им са доста преоразмерени. Може и да има някъде недодялани от по-новите но не съм чувал.
|
| Сря Яну 15, 2025 11:14 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Само с асинхронен двигател аз май не съм чувал (може и да има)... Обикновено в dual motor версиите слагат комбинация от асинхронен и синхронен. Целта е като работи само единия да работи тоя, който е по-подходящ за дадения режим. Уж така трябва да се постига икономия, ама тая икономия е само на хартия, т.е. ако смяташ съотношение тегло/разход. Иначе разходът винаги е по-висок спрямо едномоторните версии.
Относно надеждността... все още никой не е пуснал 100% надежден двигател. Опасявам се, че никой няма и желание да прави по-надежден такъв. Предполагам не защото не може да се направи, а по чисто икономически причини.
Относно Тесларов - не знам дали е икономист, но със сигурност теслите са сред малкото EV, които се продават с печалба. Друг нито един от западните производители не отчита печалби. А от китайците от над 90 производителя тия на печалба се броят на пръстите на едната ръка. Мисля, че тоя факт сам по себе си говори за много неща. Определено печалбата идва от някъде и не пада от небето. Няма как да е сред най-най-качествените производители, да продава на по-ниски цени и с печалба на всичкото отгоре. Но при всички случаи не е и за сметка на критични неща. То ако беше, нямаше да има такива продажби. Очевидно става въпрос за добра направен компромис. Тия които твърдят, че теслите са много чупливи... нека да извадят статистики и да сравнят с други марки. По-скоро проблемът при теслите е със сервиза. Първо, че са много мудни и трудни. Второ, че засичат с камерите си всичко и ай си минал примерно през по-дълбока локва и забрави за гаранцията. Вадят ти снимките и те фактурират без да им мигне окото. Другият компромис е в оборудването. Аз примерно хич не ме кефи идеята да нямам скоростен лост. Да трябва през телевизора да включвам задна или да чакам колата сама да си преценява дали да върви напред или назад. Тая мода не ми допада, но ако трябва да избирам между мода и цена, не съм сигурен какъв компромис ще направя точно...
|
| Сря Яну 15, 2025 12:50 pm |
|
 |
|
HCL
|
Прави си за модула, че не поддържа батерии. Аз си мислех да взема някакъв евтин DC charger и да превключвам директно панелите между него и инвертора. Доколко си струва финансово е интересен въпрос. Ако вземеш в предвид развитието на цените на тока за срока на амортизация най-вероятно е да излезе на печалба. В момента плащаме 15 ст/квч нощна тарифа в България и 60 ст/квч в Германия. Нещо ме кара да си мисля, че дупката с въвеждането на еврото лека по-лека ще се затвори и не очаквам тока в Германия да поевтинее. А батериите ги купувам сега на фиксирана цена. Времената са интересни. Маздата я купих преди 4 години за 50к лв и сега я продавам за 45к лв. Разликата е под нивото на амортизация. Някаква странна комбинация от инфлация и суплай.
|
| Сря Яну 15, 2025 1:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е... цените скочиха и имаш късмет. Проблемът е, че при електичките цените вървят надолу. И по-важното е, че има голяма разлика между цените в Европа и Китай. Може би се струва да провериш колко струва същото БМВ в момента в Китай. Ако се продава същия модел де, не знам. Знам само че разликата при VW за един и същ модел е над два пъти. И ако за тока си прав, че надали немските цени ще паднат, за колите аз не знам дали разликата ще се смали, но ако се смали, едва ли в Китай цените ще скочат. Както и да е, няма нищо сигурно на тоя свят (освен данъците и онова другото)  Проблемът е, че това тежи 2.6 тона, зарежда с 130квт и за размера на батерията меко казано има какво да се желае. Надявам се че е много хубав автомобил и всичко останало, обаче горните показатели не са впечатляващи.
|
| Сря Яну 15, 2025 2:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Защо не се ремонтират  Разбит лагер се сменя. Изгорял статор може да се пренавие и т.н.
|
| Сря Яну 15, 2025 2:16 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Статорът може да се пренавие на по-обикновените двигатели. Тия така са импрегнирани и омазани, че едва ли някой би се захванал. Освен ако не е ентусиаст или "за спорта"...
|
| Сря Яну 15, 2025 4:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Като не може да се пренавие, що не се смени само статора? По-назад в темата пишат за смяна на целия мотор, а предполагам, че ротора хич не евтин поне при PMSM и подобните им.
|
| Сря Яну 15, 2025 6:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Вероятно защото официалните сервизи искат да имат гарантиран резултат за разумно време, с персонал със средна квалификация. Демонтират стария двигател, монтират нов, жици, маркучи, антифриз, обезвъздушаване, и довиждане. На никой не му се занимава с байчовщини с неясен резултат. Повредили някой лагер при монтажа, отчупили парче магнит от ротора, не почистили добре от стружки, и какво ли не още. За тия дейности има ентусиасти и гаражни майстори...
|
| Сря Яну 15, 2025 7:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
През първите няколко години ремонтите по принцип са за сметка на производителя или застрахователя. От една страна те трябва да извършат ремонта достатъчно качествено, от друга на тях им е по-лесно да вземат нова част от конвейра, отколкото да оставят някой да се плюнчи един месец със съмнителен резултат. Тая практика е повсеместна, включително и в нашата фирма. Сменят се платки, защото няма кой да диагностицира и да види че има само един проблемен елемент. Сега като минат няколко годинки и почнат да излизат от гаранция почват да се появяват и части втора употреба. Дали заради катастрофа или по друга причина все има някакъв процент донори. И вече всичко зависи дали процентът донори е по-голям от процента със съответната счупена част. В случая при EV донори за масовите модели като моя има предостатъчно. И ако ми се наложи да сменям двигател естествено ще го сменя целия, защото така или иначе най-вероятно никой няма да ми продаде само статора. Отделно разхермитизирането и намирането на майстор са голям проблем. Не знам дали си забелязал, но части се доставят лесно отвсякъде. Звъниш и утре по Еконт е при теб. Но майстор на 500км не ми върши работа. А тия наблизо едва ли са сменяли статори или пренавивали ротори през живота си...
|
| Сря Яну 15, 2025 7:26 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Най-големия скок на цените беше по време на пандемията, 2021 купих на сина един Форд Фиеста, беше в отлично състояние, автоматик на 7 години за 4700 паунда, синът го кара една година докато беше последна година студент в Уелс, после направи една глупост - паркира го на един паркинг до морето докато е бил при приятелката си, през ноща се разразява буря и вълните ебават мамата на форда. Застрахователя решава да го отпише и изплати за него 8500 паунда по пазарна оценка - близо двойна цена. За тези пари си взе Ситроен, пак автоматик но на 4 години и на два пъти по-малко мили, все още го търкаля. За мен не е такъв проблем, напротив, в момента се замислям дали да не взема едно Зое за 2500 паунда и да го давам под наем на символична цена към къщата, която давам под наем, един вид екстра за да привличам клиенти.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Сря Яну 15, 2025 10:09 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 15, 2025 10:08 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
изтрий
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Яну 15, 2025 10:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това ме подсети за един руски скеч - подпийнали олигарси си поръчват коли и единия вика: - Искам Ролс ама много голям. Да е 150 метра дълъг. И вътре искам да има едно Ферари. - Ферари? - Е че пеш ли да ходя вътре? Та и ти може да вкараш колата вътре. Много ще ти вдигне наема 
|
| Сря Яну 15, 2025 10:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Старото камионче го купих за около $16000, карах го 7 години и го продадох обратно на дилъра за $12000....е новото струва 40 .... П.с. това в Мексико де ....
|
| Чет Яну 16, 2025 12:21 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
- съседе, ще ми дадеш ли да покарам ролса? - бива, карай го колкото щеш! - а да отида с него до гърция и да ползвам вилата месец-два? - става - а едно прасенце за из път ще дадеш ли? - не! категорично не! - защо бе? - щото прасенце имам
|
| Чет Яну 16, 2025 12:42 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Да се върнем на темата... Snapshot electric vehicle sales in 2024 vs 2023Global: 17.1 million, +25%China: 11 million, +40% EU & EFTA & UK: 3.0 million, -3%USA & Canada: 1.8 million, +9% Rest of World: 1.3 million, +27% Тая картинка говори много... и много по-различно от това което твърди пропагандата. По тоя повод наскоро се заведоха няколко дела срещу медии в UK за лъжите им. Едва ли ще осъдят някой, но по-интересно е друго, което и пряко ни касае всички. Говоря за дереджето на европейските производители. Очевидно не се справят с производството на електрички. Още не са излезли данни за целия пазар, но за ДВГ оптимистичните очаквания са да няма спад. И да има спад, той ще е незначителен. Проблемът е че това е за глобалния пазар, а при европейските производители със сигурност ще има спад тъй като практически загубиха най-големите си пазари - Русия и Китай. Ако не се измисли нещо до няколко години при тая тенденция няма да има европейски производители. Не става въпрос за електички, а за пари и икономика. Преди 10-15г EU настигаше по БВП САЩ. Паднахме наполовина. Сега ако затрият и автоиндустрията... не ми се мисли!
|
| Чет Яну 16, 2025 1:12 pm |
|
|