|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 11:49 pm
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Пътният данък е напълно сбъркан, като понятие. Това, реално, е данък - собственост и нищо повече. Ако ще трябва да се осигуряват постъпления за пътища и екология, то те трябва да се набират от акцизите на горивата и от тол таксите.
|
| Чет Фев 20, 2020 1:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пътния данък (т.е. данък МПС) е данъка които влиза в общината и тя може да си прави общински пътища с него.
Винетки, акцизи, тол такси са плащания към републиканския бюджет и от него трябва да се издържа републиканската пътна мрежа.
Нищо сбъркано няма нито в пътния данък (освен може би ставките), просто има преливане на отговорности и средства между различни субекти с цел... и аз не знам с каква цел... да не се ядосат няколко жители на Банкя... примерно.
Оправията е - тия проблемни пътища стават общински, общината надува местните данъци и си ги подържа. Или им се плаща винетка и си ги подържа АПИ. Най-глупавото е да са републикански, ама да не се плаща винетка, което е в момента.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 20, 2020 1:38 pm |
|
 |
|
lcr
|
Щом пътният данък не е стриктно обвързан с реалния пробег на дадено МПС, той не е никакъв пътен данък.
|
| Чет Фев 20, 2020 1:41 pm |
|
 |
|
syscop
|
Пътен данък няма. Има данък МПС.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Фев 20, 2020 2:50 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Пътен данък му викаме аз и ти. Това си е данък МПС и по същество е данък собственост. Общината няма как да обвърже данъка с изминати километри, затова облага на парче. Това е нормално, мисля, че и по белия свят е така. А и като цяло няма драма със самия данък. Има проблем със ставките и с прилагането/неприлагането му.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 20, 2020 3:07 pm |
|
 |
|
lcr
|
Това и казах по-горе. Ако искаме да правим нещо от което народът да има полза, трябва да започнем с това да наричаме нещата с истинските им имена. Ако пък ще вкарваме в сметките еко категориите, това 5 пари не струва, ако няма реален контрол за съответствие с действителността.
|
| Чет Фев 20, 2020 3:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По-белия свят пътищата се поддържат от данъка на горивото (има порция за държавата, порция за щата и порция за общината) и който кара повече, плаща повече, което е логично. Колите имат такса лиценз, което е дето му викате данък собственост. Някои пътища имат и тол такса. Проблема сега е как да облагат пробега на електрокарите, че станаха супер много и не плащат данък на горивото. За сега още минават метър, ама съм сигурен че ще им намерят цаката и на тях.
|
| Чет Фев 20, 2020 3:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Абе патените пътища в САЩ са горе долу като платените в БГ, почти ги няма, аз за толкова каране и обикаляне не съм попадал на платен път ... но има доста платени съоръжения, мостове, тунели, ама това вече е друго нещо. Да е в горивото е съвсем логично, ама не им стига, 0.65 на л, обърнато в долари това си е 0.4$ само акциз, отделно ДДС .. и 3 лв да го направят акциза пак няма да има за пътища.
|
| Чет Фев 20, 2020 4:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И сега някой да обясни как Марешки продължава да дава литър бензин с 20ст по-евтино Пък "винетки" трябва да се плащат под някаква форма за да го бъде и пътя до Долно Уйно. Друг е въпросът къде отиват парите. Иначе свързано с клипчето за побоя: преди малко раздуха по "Хоризонт", че побоите в училище стремително нарастват. Ама най-често са между момичета и най-честата причина е момче. И тези разгонени кози не са от малцинството, а от "престижни" семейства. Под кой ли вол не търсеха теле, но ако беше примерът на мутро-татито що само дъщерите го вземат? Според мен причината е в хормоните с които инжектират бройлерите или нещо от сорта. Да правя ли анкета?
|
| Чет Фев 20, 2020 4:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Чай сега, при 0.65 /л кви винетки? Отиване и връщане до всрна са ми мин 100 л, т. е. 65 лв акциз... ми тя винетката толкоз за цяла година....
|
| Чет Фев 20, 2020 5:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
То въпроса е, че от тоя акциз се храни цялата държава. Т.е. влиза в черната дупка и после върви го търси... Но то това не е БГ приом, цяла соц. Европа вирее на тоя принцип. То и затова акцизите на горивата са такива навсякъде, щото от това се храни целия бюджет.
САЩ са друга бира... ама там разстоянията са такива, че ако им сложат цени като в Европа на горивата и ще стане мазаляк.
|
| Чет Фев 20, 2020 5:45 pm |
|
 |
|
velio
|
Според мен причината е в сексисткото образование/трениране на децата. Момчетата се учат че момичета не се удрят и с цвете. Докато в същото време момичетата слушат това и им се втълпява че нямат отговорност ако проявят насилие. Общо взето публично насилието се свързва с момчетата. Но на практика си е разпространено и по двата пола.
|
| Чет Фев 20, 2020 5:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък аз чак ся видях картата: к'ва ти "тангента", к'в ти перпендикуляр?! Става дума за "околовръстното" и не ми пука доколко е магистрала. По нашенско за такива пътища се искат винетки, а там в софийски села на километри по-далеко не щат да плащат!!! И ми писна да слушам риването на софиянци колко им било скъпо парното, водата или лифта към Витоша. На нас тук ни е "по-евтино" щото или ги нямаме, или ги плащаме здраво, без значение разликата в доходите. София не е България!
|
| Чет Фев 20, 2020 6:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи едно време не помня да сме биели момичета, но помня момичета които ни биеха, сега то това не беше баш бой де ама ... нещо като цяло народа изперква, ама не е от скоро, последните две десетилетия все така. Бонго, ривете и вие бре, що не ривете Ъ ? Цецо, в сащ е що годе точно определено каква част от данъка отива за пътищата, и хората си го харчат за това. Не мога да кажа че пътищата им са цъфнали и вързали, има мног окаяни пътища, правят се ремонти ама и хората не пищят така като тук. Имало вълнички, ами има .. ако всичко трябва да е идеално трябва повече пари, повече пари повече данъци .. значи може и с вълнички да се кара. В БГ ривем на умряло за всичко, искаме пътища като в Гермнаия / то и там вече не са цвете/ да ама не искаме да плащаме данъци като в Германия, искаме като в САЩ без да знаем много как е в САЩ, искаме евтино гориво ама ако може само това, пък другото .... това си е дране на бизнеса. ЕС прави всичко възможно да вкара хората в обществените талиги, което за мен си е чист вид заробване и отнемане на свободата, и дай ще дерем тия дето не можем да ги вкараме... абе не знам, за мен ЕС е помийна яма, предпочитам в пъти САЩ макар да не са ми любимото място.
|
| Чет Фев 20, 2020 6:51 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе винетките са си мното сексистки антисоциален т.е. несправедлив данък - плащат го предимно бедните хора от малките населени места за да могат да отидат със старите си очукани коли до МОЛ-а в големио град. Виж тези в големите градове си джиткат с колите до МОЛ-овете без да си купуват никакви винатки, справедливо ли е, а?! Да не говорим за гастарбайтърите които си идваме лятото за по месец и ни цакат още на границата с винетката за добре дошли, че сме се върнали да изхарчим някоя друга с кръв и пот изкарана пара ... за братския турски и румънски народ да не говорим.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Фев 20, 2020 8:15 pm |
|
|