|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:47 am
ЕС забранявя класическите крушки !?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Plamene, преди 150 години сигурно така са му разправяли на едисон привържениците на газената лампа  Според мен светодиода може да се прилага навсякъде, като осветеност може да дава много по одбре от обикновена лампа, всъщност много често осветлението не се изира с цел да осветява а да краси, затова в много домове е тъмно, не изключвам и моя, а имам лунички да повиша глобалните температури поне с градус.
Светодиодите могат да се позлват на какви ли не места, за стопове и габарити са перфектни, също и за светофари, заради това че има такива с тесен ъгъл на излючване. Примерно стопа или габарита няма нужда да залепява всичко живо окоо теб, достатъчно е да се вижда от този зад теб, мигачите пък трябва да се виждат от различни ъгли, затова пък има и ледове с широка диаграма на излючване. Подобно е и при светофарите, там защо ти е широк ъгъл на излючване след като светофара се гледа наи вече фронтално под малък ъгъл, разбира се и прекалено малкият не е добър да се чудиш свети ли или не.
Дали 10 Вт светодиоди заместват 100 Вт крушка .. ще взема утре да пусна във офиса 3 платки както са на панела, тва са си 9 Вт. Предполагам там ще е по различно, тъйкато няма да е единичен източник, имам и читава оптика по моите, но това пък може да се направи и за един светодиод, за спорта мога да взема и от 3 W модели да видя с тях как е.
Въпроса за момента според мен е ценови, какво може да се сетим CFL технологията навлезе сравнително скоро, производителите са преправали поточни линии, закупили са материали и са инвестирали в развой, докато не си изплатят направените инвестиции трудно биха се вхърлили с всички сили във LED лампи. От друга страна тях сегашното положение ги устройва, имат алтернатива на нормалната лампа, но имат и LED лампи от които правят мнго добра печалба.
|
| Сря Дек 10, 2008 9:46 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
А аз от 2-3 години ползвам изключително фенерчета със светодиоди и съм мноого доволен. Имат леки недостатъци в цвета но все пак са просто фенерчета и то не от най-скъпите. Ако технологията тръгне само за 2е години ще се продават по-добри варианти на мижави цени.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Дек 10, 2008 10:14 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Еми при мен е точно обратното, не ми трябва красота ( мисля, съм си достатъчно красив  ), трябва ми равномерна светлина. При светофарите трябва да е широк ъгъла на виждане. В старото село имаше на 1-2 кръстовища едни шибани светофари, много трудно се виждаха от близко, както и отдалече. Имаше някакво разстояние от около 15 метра, от където се виждаха много добре.
По скоро погледни какви миликандели излъчва едното и другото. Но според мен ще останеш разочарован, с тия 10 вата можеш да
си осветиш пътя колкото да не се спънеш нейде  , но ако трябва книжка да четеш....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Дек 10, 2008 11:30 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Тия кандели не са критерий. Трябва да се знаят лумените (не лумПените  ). 100W крушка дава някъде 1200лм - сиреч 12лм/вт. Практически обаче най-лесно се мери с луксметър - първо се мери една 100Вт , после на нейно място се слага новата лампа и пак се мери, без да се мести луксметъра. Измерването трябва да е за няколко различни точки за да се определи приблизително и диаграмата на насочване. Без измерване другото си е бошлаф...
|
| Чет Дек 11, 2008 12:49 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами този 1 Вт светодиод е окло 60 lmn, сега не се сещам точно от коя група ги поръчвам те са м-у 40 и 100, доколкото помня вземах почти най ярките. Ще включа и ще ти кажа, но със сигурност можеш да четеш вестник, когато ги правех тези платки и ги тествах пробвах до коко добре осветяват, защото идеята им е да с еполучи добро осветяване на обект пред камера. Та значи в напълно тъмна стая, с две такива платки обекта се вижда в почти естествени цветове, изкривени разбр се малко от гамата на светодиода. Тогава ползвах малко по ярката гама, с малко по висока температура. Тия в момента са не толкова ярки с по ниска температура и по естетсвена светлина. В тая същата стая при включени и насочени към тавана две платки можеше да се чете, та си мисля че с 3 платки осветеността ще е близка до тази от 100 Вт лампа, още повече че от тези 1200 лм на крушката една малка част са директно използваемитъй като тя е с 360 градуса диаграма. Там по голяма част от светлината сеполучава всъщност от отразена светлина, и е трудно да се каже какви са загубите, много зависи от повърхностите, боята и от кога не си си чистил стените
Но това не е толквоа важно, в смисъл колко ще изкарат тия 1 W светодиоди, в момента имат 400 в по високите температури и 320 в по-ниските, това при 8 Вт, не е повече от 8х40 хубавото е че са 4 в 1 корпус, т.е. на една подложка. Но от друга страа това са диоди на Cree никой не е казал че те са върхът на сладоледа, виждал съм и по ярки от техните, и то май доста по-ярки.
Та аз си мисля че ако сериозните производители имат желание много бързо ще развият продукта.
Иначе за светодиодните фенери, аз копувам таквиа за монтажниците, от тезикоито са за каска на Energizer ако се не лъжа, и работят много добре. Първо че с едни батерии карат доста дълго, втора светят много добре, а не са с кой зане колко ярки диоди. Също съм доволен и от ръчни светодиодни фенери, и те светят много добре като при това пестят батерии.
Та светодиодите си имат сериозно бъдеще стига да има кой да инвестира в тях, но не като производители на чипове а като производители на осветителни тела. Иначе за момента се изпозлват масово за декоративно и сградно осветление. Има и друго лошо, когато преди 2-3 години се появиха първите лунички, де наши де вносни, със светодиоди качетсвото им беше лошо. Едно че беха доста слабички, второ че бяха реализирани с обикновенни 5 мм диоди, които не знам в каква схема са свързани, най-вероятно последователно, но често се повреждаха, най-вероятно от прегряване. Та това охлади мераците на не малко хора които купиха и сложиха и вече не искат и да чуят за тях. Разбираемо е, аз е исках да чуя за USB до преди 3 години, нито да използвам в мои проекти, нито да използвам у-ва на USB, защото като излезе USB интерфейса си бях накупил и принтери и скенери и какво ли не на USB и не беше истина за какъв секс с кабелите ставаше на въпрос, преди всяко печатане изключи / включи.
Но интересно че тук едни нашенци произвеждат и продават за германско, не ги знам колко са читави, и как светят но изглецждат да са сериозни лампи, съдейки по корпуса, та значи има пзари и приложения и дори във момента.
|
| Чет Дек 11, 2008 9:32 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:21 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Добре де, какво лошо има в това? Мисля че е крайно време да спрат да се ползват за осветление нагреватели... 
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми като не искаш - не ползвай
Аз си плащам тока, какъв е проблема? Дали ще си светя с него, ще се грея или ще го прахосвам - си е лично мой проблем. Вместо да са доволни че правя оборот на НЕК....Да им турят акциз като толкоз им пречат на екологията.
Аз лично досега не съм намерил енергоспестяваща крушка която да ми дава качество на светлината съизмеримо с нажежаемата и да струва под 15 лева. Всичко под 15 кинта става за осветление на външния кенеф на село, но не и за стая в която пребивавам всекидневно или работя.
Единствения проблем на 100W маркова нажежаема крушка е че ти трябва керамична фасонка 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 01, 2009 12:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то се чува, че искали да забранят и стенд-бай режимите.
че колко ще намалят въглеродния двуокис с тези няколко вата?
да вземат да забранят и адаптерите тогава.
ей, тва чиновника е баси вредителя. да вземем да направим няккав апартия за защита от чиновници?
|
| Вто Сеп 01, 2009 12:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има Дедо ... ама първо трябва да дойдем на власт, примерно цар на европа и вликобритания ми звучи добре ... за 2 месеца ще осигуря работна ръка за мост м-у европа и африка, ще го псотроя абсолютно екологично, без да изгоря 1 л гориво или да изхарча 1 квтч ... е поне не директно, разходите за муниции и горивона танака не се броят, и даже ще е безплатно .... мамка им и евродепутати, и всякаква друга подобна сган ...
|
| Вто Сеп 01, 2009 3:24 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Безнадеждно е. Оттук за Европа и Америка изход има само през патаклама,
нещо като това, дето Тони го предлага. Вероятно дотам и ще се стигне, като
огладнее популацията - не и преди това, разбира се.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 01, 2009 8:19 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
През лятото е светло и почти не ти трябва крушка, през зимата когато е студено и тъмно ти трябва крушка и какво излиза, че ползваш екологична* крушка + радиатор. Какво пречи освен радиатора и крушката да топли?
*Екологичните крушки са или с галиев арсенид или с живак ... а някой и с двете. Пазете си децата като влизате в супермаркитите да не се навъртат край щанда с енергоспестяващите крушки, че ще се надишат с живак.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:24 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
И сега какво - ако те хванат с такава крушка глоба ли ще има или затвор? И ако речеш да си внесеш от Китай, контрабанда ли ще го водят? И за какъв СО2 ми говорят, аз моите 100ватки си ги горя с ток от АЕЦ-а и от новите ВЕИ(май още са само ВЕЙ), а ЕСЛ напук ги бича от ТЕЦ-а и ги държа денонощно включени щото да спестя повече. А тия тъпаци от ЕС да вземат да си светят със светулки в бурканче - природосъобразно.
Но какво може да се очаква от хора, които твърдят ,че морковете са плодове и че кривите краставици не стават за ядене?
|
| Сря Сеп 02, 2009 12:32 am |
|
 |
|
ToHu
|
За краставиците имам съвсем логчно обеснения, понея ония там са педали, ама грозни педали и никой не ще да им го тури, те изпозлват краставици, а според мен с кривите краставици им е трудно, затова искат да ги забранят за да има само праив които ще им влизат много по лесно .... няма да се учудя ако и с круките има такава конспирация, тия нажижаемите повечето са с доста тлъст балон, а енергоспестяващте по удължен и тънък, някои дори спирални, къде, къде по лесно ще си го бутнат у заднико ... та цялата работа идва от европедали .. ама кво се чудим, с такива педалски членове като франция и великобритания ...
Скоро ще забранят и суджука щото е крив на подкова, помнете ми думата, само шпек, и то не от дебелия ....
|
| Сря Сеп 02, 2009 3:15 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
ААаааа Дедо не съм съгласен с това и тука можем в полемика да влезем!
У Дома нямам почти нищо, което да стои на стенд бай, тъй че ......
За битови прибори са толкова безмислено изгорени ватове, че едва ли има нещо по-ненужно от това... 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Вто Сеп 15, 2009 5:02 pm |
|
|