|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:00 pm
Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст.
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична и
Съжалявам много, но не намирам сили, да започна без офтопик. Панелите ми са второупотребни , свалени от някаква немска слънчева електроцентрала. Там са ги сменили с по-нови и по-ефективни. Взех ги за по 70 лева единия. Легендата гласи, че са работили само 5 години. Не съм от вярващите, но и не търся максимална ефективност. Нито съм теглил кредит за това, нито хлябът ми зависи от слънчевия ток. И понеже никъде по панелите , които взех няма табела, бях помолил един приятел, в чието хале на фирмата му бяха складирани, да ми снима табела. Изпрати ми я като съобщение по вайбър. Не я помня наизуст и като възникна сега въпросът за ефективността, трябваше да я потърся. Наложи се да преровя всичките съобщения през последните две години, които ми е изпратил този човек. Пращаше ми доста често съобщения – как да се предпазвам от вируса, за ваксините,за новия световен ред, разни видеа, които тъй и не съм отворил, та в началото на 2020 г се стигна и до това, че такъв вирус всъщност няма. Никога не съм коментирал с него тези теми. С него си говорихме за много по-практични неща. Просто приемам, че всеки човек си има недостатъци и освен това считам, че е невъзможно възрастен вярващ да стане атеист. Последното съобщение , което получих от неговия телефон по вайбър започваше така:“ С прискърбие Ви уведомяваме, че“. Помислих си, че пак ми пуска някоя щуротия и в първия момент реших да не го отварям. Но понеже бях в обедна почивка, все пак го отворих. „С прискърбие ви уведомяваме, че г-н Васил .... почина на 02.11.2021....“ Като с чук по главата ме удари това съобщение. Невярвайки, веднага се обадих на жена му, но тя потвърди. Вирусът. Васко беше уникален човек. Работохолик, никога не се спираше, вършеше неща, от които няколко фирми преди него са вдигали ръце. Вършил ми е много услуги, аз също съм му свършил много работа. На практика всичките му машини са с мое управление. Прегледах си сега документацията. През 2009г пуснахме с него вероятно първата и вероятно единствена в България CPV фотоволтачна система. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%BA%D0%B0Инициативата и финансирането беше негово. След проверки и декларции беше получил кристалите на фотоволтаиците от щатите, беше се врял и в микроелектрониката и с негова идея му бяха залепили кристалите върху подложка бе въздух между тях. Петслоен фотоволтаик с кпд към 50%. Направи конструкцията на тракера. По негова идея му проектираха френеловата леща. Направи матрица и я шприцна от специален за целта материал. По-късно патентова лещата. Васко не беше оптик, нито беше учил микроелектроника. Всъщност и висше образование нямаше. Беше стругар по образование. Аз направих управлението на тракера – следене на слънцето по часовник и по датчик. Този тракер, със закачени 6 клетки работи вече 12 години без съществени ремонти. Васко смени само задвижките. Все пак те бяха за сателитни чинии, а не такива за сериозна употреба. За съжаление, най-вече поради липса на финансиране , но поради лошо администриране, тази идея не се разви в мащабите, които трябваше. Но Васко не се отказа нито за момент. Последната му идея беше френеловите лещи да се заменят с рефлектори от неръждаема стомана и така централата да стане вечна – ще се сменя само фотоволтаика, като му дойде времето. За тази цел той направи вероятно най-голямата електрополирна машина в страната. Това лято направих нейното управление. Много неща мога да кажа за Васко, но сега по същество. Според данните от табелката моите панели имат следните основни параметри: оптимално изходно напрежение 29.8V и ток 7.9А. Напрежение на празен ход 36.9V и ток на късо -8.46А. Панелите са 5 броя. В хубав слънчев ден измерих напрежение на празен ход малко над 160V, a токът на късо беше 8А. Съпротивлението на нагревателя на бойлера е 19 ома. Направил съм преобразувател за променлив ток с помощта на трансформатор със средна точка на първичната намотка. Първичната намотка е изчислена за 160V, a използваната вторична – за 120 V. Teзи дни се загледах в таблото. Постоянното напрежение не достига 150V, което значи, че за достигане на оптимума трябва вторичното напрежение да е по-малко. Нямам спомени лятото, как е било и трябва да обърна на това внимание. Ако преценя, че е необходимо и имам време , ще направя леки корекции на трансформатора и е възможно пак да въведа автоматичното регулиране в по-тесен диапазон на трансформация. Максималният постоянен ток, който наблюдавам е 4.5-4.7А. В предварителните си сметки се надявах на 6А. Не съм проучвал каква е причината за това. Възможно е да е от недобро съгласуване с товара, но е възможно и панелите толкова да могат вече. Според табелата мощността на един панел е 235W, което по 5 прави 1175W. Реално ползвам към 700W в най-добрите летни часове. Кръчмарската сметка също показва това – сметката за ток намаля към 30лв на летен месец – по левче на ден. Като се сложат и новите цени на тока, които ни очакват, инсталацията ще се изплати със сигурност за по-малко от 5 години. През лятото болерът (120л) успява да се загрее, но сега не е така. Денят е къс, а и много дни са облачни. В слънчеви дни все пак температурата на бойлера се вдига до над 50 градуса за 2-3 дена. Те и топлинните загуби на болера ми не са малки. Все пак лятото е по-важно да се грее бойлерът – на практика всеки ден се изпразва. Притеснявах се за смущенията, но поради хроничната липса на време, така и не направих проверка. Тия дни го дават слънчево и въпреки, че ще съм земеделец, дано намеря един час, да избърша праха на някой ВЕФ и да направя контролни измервания. В идеята да се топли вода в бойлер с фотоволтаик има хляб и ако на някой му се занимава да направи ефективно решение за ширпотреба да знае , че ще има пазар. Сега където го прилагат, масово сменят нагревателите и правят самоделки за управлението на бойлерите.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Ное 19, 2021 9:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Писанката на sthx доказва нещо което го знаем всички, ама все гледаме да се правим на инджинери: през лятото един бидон на покрива ще се изплати за по-малко от месец  За да е ефективно отоплението и през зимата ще трябва малко повече труд и мисъл, но пак би трябвало да се изплати в рамките на година. Колкото и да поскъпва токът от енергото - все ще е по-евтин от на домашната соларка. Един руснак, маняк по слънцеулавянето, има доста кадърни клипчета. Примерно при -15 градуса в слънчев ден от неговата нескъпа самоделна инсталация фърчи пара. За оптималното акумулиране на топлото е стигнал до следното: малко под земята се накъдря маркуч (може и медна тръба  ) във смес от глина и чакъл. Отгоре може и райграс да има, но по-добре да е къща.
|
| Съб Ное 20, 2021 12:39 am |
|
 |
|
HCL
|
Лека му пръст на човека.
|
| Съб Ное 20, 2021 3:57 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Лека му пръст! За съжаление си отиват най-работливите колеги... Относно сметките може би много зависи от консумацията на топла вода. По мои сметки лятото ми трябват към 4квтч дневно, зимата може и да са над 5. Сметката е кръчмарска, наблюдавам колко време стои включен бойлера, сметката за ток и т.н. Нямам точни измервания но е в тоя порядък. За съжаление нямам представа колко пада произвоството на панелите зимата. Повечето данни ми изглеждат прекалено оптимистични, спад само 2-3 пъти. И то основно само в рамките на 3 месеца - декември до февруари. Лятото си сложих метео станция и според нея тоя месец слънцето е около 5 пъти по-слабо спрямо летните месеци. Струва ми се по-реалистично, макар че то има много фактори. Лятото ефективността на панелите е по-ниска и т.н. Както и да е, данните варират прекалено за да мога да направя точна сметка какво мощност ще е рентабилна. Просто ще тръгна с 1800W и евентуално после ще добавя още ако видя че мога да ги ползвам. От търсенето за готови решения или аз не търся добре или просто няма добри решения. Това, което най ми допада е един отворен проект - Loadmaster. Въпросът е, че съм програмист и виждам много възможни неща, които могат да се подобрят. За целта обаче мисля да сложа доста по-добър проц с който да мога да се развихря. Първо ще мога да вдигна честотата, щото човека казва че е ограничен от възможните на PWM-a само до 30kHz. С куртексче нямам да имам подобни ограничения. Второ интерфейса мога да разнообразя значително. Задължително ще направя връзка с домашен асистент. Това коренно променя функциите. Не само че всички данни ще станат 100 пъти по-достъпни и с лекота ще се правят всякакви статистики от консумации на ток, на вода, статистики за температури и т.н. Но по-важното е, че ще може да се управляват много неща на база на всякаква информация. Примерно дали да се ползва ток от енергото, кога да се ползва и т.н. Който е запознат с домашните асистенти предполагам разбира за какво говоря. Искам свързано управление, защото ми се ще примерно единия изход да може да се пренасочва към инвертор. Демек панелите да се ползват както за бойлер, така и да замествам енергото през деня. Така бойлерът ще стане баланс откъдето и тръгна тая тема. Но за всичко това е необходим асистент, който да следи каква е консумацията вкъщи, колко е слънцето, колко е топлата вода в бойлера и т.н. Разбира се искам и дребни проблеми от сорта на това захранването на проца да е от панелите плюс бакъп. Не знам изглежда ми странно управлението на слънчеви панели да изисква захранване от контакт...
|
| Съб Ное 20, 2021 1:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
Моята електроника я захраних първо от контаката, за да не си навличам допълнителни главоболия и да се съсредоточа върху основните неща. После изследвах едно готово импулсна захранване на Делта за 12V. Даваха го, че работи от 100V нагоре, но към 40-50V реално кутийката работеше. Може би няма да даде максималния си ток при такова ниско захранване, но аз ползвам милиампери. Монтирах това захранване и нямам никакви ядове.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Ное 20, 2021 2:08 pm |
|
 |
|
ikarlo
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 4:45 pm Мнения: 214 Местоположение: София, Люлин 3
|
Тук на няколко места срещнах въпроса за брауновия газ и, общо взето мненията са , че това е продукт на обикновена електролиза. Това схващане се шири из нета и дори сериозни авторитети застават зад него. От това, което е известно от самия автор, не става ясно какво точно представлява този газ, просто Вълков не го е патентовал и не го е описал, което е предпоставка за всякакви спекулации. В нета се върти все още клип с постиженията на небезизвестния Мирчо Табаков, който твърди, че отоплава къщата си с браунов газ. От това, което видях в този клип, стана ясно, че той зарежда алкални акумулатори и продукта, който се отделя при презареждане (т.н. кипене) Табаков нарича браунов газ. При това се изразходва вода (защото електролита се сгъстява). Получения от водата продукт не е водород и кислород, както си мислят много хора, атомален водород и хидроксилна група (ОН), които се отделят около двата електрода на акумулатора. Тази смес също е избухлива (до възстановяване на водната молекула) и затова трябва внимателно да се разделя до мястото, където ще изгори. Това е и причина да не може да се съхранява и трябва да се ползва в момента на производството. Днес пазара е наводнен с китайски генератори на "браунов газ", наричани още плазмени генератори, главно за горелки за рязане на високотопими метали. С тези горелки е постигната най-висока пламъчна температура около 6000 градуса (режат се тухли, керамика и др.). Не може да се използва пряко в ДВГ, защото процеса на възтановяване на водната молекула води до имплозия, т.е. няма разширение на газове, а свиване. От рекламните материали за въпросните плазмени генератори се вижда, че те нямат никакви обеми за съхранение на съставките на брауновия газ.
|
| Чет Ное 25, 2021 5:37 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Само водород и кислород се отделя, водорода от катода, кислорода от анода, молекули, не атоми! Брауновият газ и всичките му магически свойства са за мазето.нет. 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Чет Ное 25, 2021 8:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Брауновият газ е магичен: може да гори и гърми дори без достъп на въздух 
|
| Чет Ное 25, 2021 9:23 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Чет Ное 25, 2021 10:03 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В този форум се спазват законите на физиката!
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Ное 25, 2021 10:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е не е, и нещо друго излиза, зависи с какъв електролит са направили водата проводима, но 99% е точно водород и кислород
|
| Чет Ное 25, 2021 11:14 pm |
|
 |
|
ikarlo
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 4:45 pm Мнения: 214 Местоположение: София, Люлин 3
|
|
| Пет Ное 26, 2021 4:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Лекувал рак... я го тествайте с ковид, сега е много актуално 
|
| Пет Ное 26, 2021 5:00 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Щом не превръща оловото в злато - не ми го хвали.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Ное 26, 2021 5:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
ikarlo ще те помоля да отвориш отделна тема
|
| Пет Ное 26, 2021 6:24 pm |