|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Коли
като ме питат колко гори обикновенно казвам - колкото налея и аз не разбирам тези хвалби колко малко горяла колата тя е най-икономична като се кара на последна предавка с 60-70 км но колко от вас карат така на извънградско?
|
| Сря Юли 25, 2018 8:02 am |
|
 |
|
Edesign
|
разбира се че за един нормален човек има значение колко харчи колата му. Ето пример путно с което разкарваме материали (прави по 20к годишно гори под 4 на сто извънградско и около 6 градско дизел) Да приемем 6 на 100 по цена 2.08 ( на Марешки) прави около 2500 лв Сега да сравня фокуса (бензин 1.6 горе долу нова кола е малко поодъртя вече) гори по компютър 8,5 градско (обаче хич не е вярно това то бензините май само сутрин при загряване глътват по литър  ). Ако използвам него за целта с пунтото излиза малко над 3500лв годишно. Пък да не говорим че дизелите по лични наблюдения горят горе долу еднакво зима лято докато бензините разликата е драстична.... Та тези 1500 лева колко хора биха ги хвърлили лекомислено ей така на вятъра ..... За съжаление в БГ страааашно много хора, което за мен също е необясним факт 
|
| Сря Юли 25, 2018 8:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не се притеснявах, хората намаляват
|
| Сря Юли 25, 2018 8:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами то е малко баланс между много неща. Например служебните ни коли навъртат по около 10к на месец, сметката и сам си я правиш, но в същото време има и нещо друго. Ако едно отиване от точка А до точка Б отнема 30-40 или 50% повече време, ефекта от икономичното каране започва да става обратен. Аз лично наказвам за бавно каране, да ми караш на магистрала със 100 смятай отнесъл си глоба. Разхода за заплати е доста повече от разхода за гориво, да пестя евтиното гориво и хората да си губят времето карайки е пълно безумие. Или да тръгнеш да изпреварваш и да изпреварваш 2 мин ... Така че това също е много важен фактор, времето е пари, и колкото повече се вдигат заплатите толкова по скъпо става това време. За личния автомобил няма смисъл да говорим, моето време е още по-скъпо. Аз съм си ОК с полото, все ми е там дали е поло, ауди или бентли, въпроса е да може да ме закара ефективно то точка А до точка Б без да ми губи време. Това същото поло може да прави и разход от 4-5 на 100, но аз не мога да карам така, не си и струва. Така че тия 1500 лв на година, ако трябва да ги икономисам за сметка на моето време и нерви просто няма как да се оправдаят. Имаме примерно коли на метан, аз лично не ги карам защото се изнервям, дори и разликата във времето да не е толкова голяма, самото изнервяне мие достатъчно, имам си тонове проблеми за да започна да се ядосвам и на колата че бавно изпреварва .. а и да ти кажа като ги карам, разхода им се вдига двойно. Много хора не си ценят времето, и предпочитат да изгубят повече време в предвижване но да направят някаква икономия от гориво или поддръжка и т.н.аз не мога да си го позволя, то при мен такива коли и не оцеляват, аз просто не мога да карам така и ги карам по начин по който те умират след не повече от 20-30 к км, да не говорим че моя стил на каране с такива коли е много опасен, как изпреварваш с кола с 90 к.с. ? Полото за което споменявам е малко, леко, просто ме учудваше как има тази динамика, явно дизела си казва думата, но имах подобно на бензин, с по-голям двигател и уж същите коне, голяма мъка, избягвах да го карам извън градско, то и не оцеля 
|
| Сря Юли 25, 2018 10:46 am |
|
 |
|
Edesign
|
Тони ще ме прощаваш но това за времето са пълни глупости. В един град като София освен ако не си с хеликоптер, каквато марка и модел четириколесно превозно средство да караш стигаш за същото време. А пък за магистралите 130 - 140 км поддържа всяка кола. Там ускорение не ти трябва. Е ако не спазваш законите и искаш да караш с 200 както правят редица от "нормалните" хора, а то в БГ общо взето такива с кавички останаха само си е твоя работа. Аз пък наказвам за ненормално каране в моята фирма, защото знам от т.А до т. Б за колко се стига законно 
|
| Сря Юли 25, 2018 10:55 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
"Не е важно какво и колко харчи автомобила, а как ти понася". (Аз) А за тия на които все им се вижда скъпо, са изобретени велосирапторите. Пардон, велосипедите. 
|
| Сря Юли 25, 2018 12:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Бе пъхаш им един телефон с включен ГПС под седалката за да няма субективност. 
|
| Сря Юли 25, 2018 12:20 pm |
|
 |
|
michev
|
Това не е критерий. Аз мога да ти строша автомобила и без да карам над позволената скорост. Като гледам тук из Варна разносвачите на пици какво правят...
|
| Сря Юли 25, 2018 12:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Града не го коментираме, за града най-ефективно са малки коли, стига да можеш да си го позволиш, т.е. да не ти се налага да е голяма. За магистрала и извън градско няма какво да говорим, ако тръгнем от точка А до точка Б и двамата без да превишаваме скоростта, аз мога да ти гарантирам 10% разлика във времето между малолитражка с 90 коня и нормална кола, разбирай нещо 130-150 коня. Сега то може да е и малолитражка турбинирана и с куп екстри ... ама тогава разхода става повече от на нормалната  При разход за служител от около 3500 -4000 лв на месец за този тип служители, 10% са 350-400 лв. Ако същият служител изминава дори по 10к км на месец разликата между 5/100 и 8/100 е само някакви 300 л или да го сложим 600 лв. От тия 600 лв аз веднага губя 400 и то ако е само един служител, ако са двама което е доста често, вече не само не съм на печалба ами съм и на загуба. Обаче дори и с един служител, нашите пътувания са планови, трябва да се посетят Х на брой обекта, които са със строго работно време, 1 час по-късно означава и една нощувка в хотел, дори 4-5- нощивки само да дойдат допълнително, това вече изяжда и малкото останали пари. Ако добавиш към това и факта че никой не сика да стои по-дълго от нормалното в командировка, стигаме до там че те почват да изнасилват колите, при което разхода вече не е 5 ами става и там 7-8, и пак даваш същите пари, но буквално унищожаваш колата. Тези коли не са правени да ги държиш 5-6 хил об. чупят се маслогорят много... с две думи няма я файдата от ползата.
|
| Сря Юли 25, 2018 2:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То бензинови освен турбо други вече няма. Освен някакви азиатски архаизми, ама и те са на доизживяване. Просто без принудително пълнене не могат да се вместят в еко нормите.
Дизелите също спират. Следващата генерация на Шкода например няма да включва въобще дизели в бюджетния клас, само бензини(турбо), хибриди и електрички. Японците също обявиха, че ги спират.
Относно гоненето на малолитражката - абе няма как да ме убедиш, че една Дачия ще ти излезне по-скъпо от едно БМВ или Ауди за служебна. Просто няма как, цената и е 1/4 от премиума, подръжката 1/4. Да я караш до ламарината всеки ден пак ще си изкара гаранцията. Премиум служебна кола - само ако поста го изисква и фирмата е съгласна да плати разхода. Икономически не може да рентабилно, просто няма как.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 25, 2018 2:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе пробвах аз един път с дачията яко гонка Разград-Пловдив. На отиване колегите мълчаха като риби. На връщане казаха че ако карам пак така ще ме оставят някъде на пътя да се прибирам сам. Е и 2-3 пъти спирах да зареждам газ (пропан-бутан) ама то това е една друга тема.
|
| Сря Юли 25, 2018 4:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е защо BMW или Audi има волсваген, шкода .. въпреки че за шкода изобщо не съм за, преди даминем на WV бяхме на шкоди. Тойота може би също. Датчия какво да ти кажа ... аз лично не сима да си правя подобни експерименти. Колата ако ти е за работа се изплаща без проблем, ако проблема ти е цената явно нещо в бизнес модела е грешно. Лично за мен към момента WV може би са един от най-добрите избори за служебни коли които ще се използват, и то ги държиш не повече от 3 макс 4 години, след това подмяна. Вторичният пазар е добър, инвестицията е малка, проблемите и те са малко. Цените им хич не са толкова високи, ако купуваш една на 6 години сигурно няма да вземеш дорба цена, но като постоянно пазаруваш и сменяш, което се случва ако имаш 10-на коли и ги сменяш на около 3-4 години, те дават и доста добри цени.
|
| Сря Юли 25, 2018 4:51 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Колата е Honda Insight и наистина е градска кола. На светофарите мога да дръпна почти всичко ако батерията е заредена. За 5/100 разход наистина трябва да не се натиска педала до края при положение че след 100 метра светофара е червен, но тази кола всячески се стреми да ти показва как е най-икономично да я караш - дори километража сменя цветовете в зависимост от това дали караш оконимично или не. За сега съм доволен, тъй като обикновено съм сам в нея и на ден имам поне 30-40км през цяла София.
По магистралата вдига 150-160, но се вижда че тези скорости са и на предела.
|
| Сря Юли 25, 2018 5:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тони - за теб фолксваген може да е най изгоден. Моя шеф смята колко часа средно се ползват колите и го обръща в наем на час. За момента дачиите са му най изгодни. Двете се ползват от бригади сутрин да отиват на обекта и вечер да се прибират - един вид служебен транспорт. Другата седи резерва, ходи на пазар и един два пъти месечно някъде из българия. А че са пръчки - факт. Големия шеф даже не се доближава до тях, камо ли да се вози.
|
| Сря Юли 25, 2018 9:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами колата според работата, ама да държиш една резерва дали е много на сметка .. не знам, всеки си преценява. Аз съм го смятал и съм избрал това, да поясня, всички които навъртат много км са фабрични на метан, за следващите не знам защото метана вече не е толкова евтин, но и тези и предишните бяха такива и си струва. Те също са компромис, но приемлив, аз не бих ги карал точно заради малкото коне. Реално за мен лично няма особенно значение, и бентлита да са е все тая, аз смятам цена на км и се фактурира в стойността на услугата, разбира се твърде скъпи коли ще направят услугата неконкурентна. И за бригадите е същото,изчисляват се всички пътувания и това винаги ми влиза в цената, че на него се слага и печалба  Това важи и за ч.ч. по време на пътуване, те също ми влизат в цената. Като калкулирам кола я амортизирам за 3 години или 200 хил км, като доавям в цената 3 пъти смяна на гуми зимни/летни, всички нужни масла, филтри, обслужвания, застраховки, оскъпяване от лизинги дори и автомивките начислявам, кактото излезе го деля или на време или на км и получавам цена на час и на км, след това която ми трябва нея използвам. След времето за амортизация и за вторични да я продам пак ще съм на печалба, а реално на 3-тата година WV спокойно му вземаш минимум 1/3 от цената. т.е. той ти се е изплатил, ти си му взел 1/3 от цената, и амортизацията ти се приспада от печалбата, както и да го погледнеш си е на сметка. Защо тогава да се циганиш за 5-6 хил лв разлика в цеата, па били и 10. Това е моята логика, но ми е напълно ясно че малко хора я споделят.
|
| Сря Юли 25, 2018 10:23 pm |
|
|