Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Банковата ни система 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Какво става с ПИБ?
Да така е, затова по малко оплаквания и всеки да се оправя както може :)

Чет Юли 03, 2014 4:05 pm
Профил
Аватар

А бе гъркът се пише за далеч по-голям тарикат от мангала, ама кога ще му стигнем кризата...
Там всеки с кеф си плаща застраховката за кола, въпреки че тя покрива разходите само на пострадалите от теб. Ама ги покрива с излишък.
А осигуровката си е закон Божи: няма пенсионна, здравна или правна, плаща се на работодни.
В общи линии: плащат си защото знаят, че ще вземат повече рано или късно. И платеното не се губи.
И много други, но ще излезем от темата.

Чет Юли 03, 2014 4:49 pm
Профил

ToHu написа:
Аз изобщо не говоря да се дават парите на държавата, но в нашето общество ако не е държавата да ги прибира насилствено никой няма да ги дава доброволно, това че ти си давал не те прави статистика, 5-10% ... това са изключения, на тяхна база не можеш да градиш общество и държава. Та въпроса е че това изобщо не трябва да и е работа на държавата, но пък това е добър морков за балъците, а от другата страна бол пари за крадене ...

Уточних за себе си, да не стане недоразумение. Малко или много съм наясно какво е нормалното положение, наясно съм и че много хора не плащат, наясно съм и с причините за това. Ама пак - проблема не е в парите, а в правилното им използване по предназначение. Ако можех да не плащам - и аз нямаше да плащам. Нямам скрупули в това отношение. Или по-точно щях да плащам за това, от което смятам че имам полза. Сега плащам "данък спокойствие", с натрапчивото чувство че хрантутя нехранимайковци и откровени престъпници. Ето в това е проблема.

Имаше кратък период преди 2007-а, в който в обществото имаше нагласа че нещата потръгват, много хора (аз включително) си плащах всичко с убеждението че нещата малко по малко ще тръгнат в правилната посока, и болшинството от обкръжението ми беше на същото мнение. Бяхме решили че да работим и да си плашаме данъците като бели хора е по-доброто решение. Ама беше за малко. От 2008-а - 2010-та насам всичко това се преобърна на 180 градуса. Тоест, имаше я поредната илюзия че нещата ще се променят по-бързо отколкото биха могли, ако въобще. Е, не би. Няма драма в това - просто това е положението. Трябва да узреем като общество.

Чет Юли 03, 2014 5:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

Ако в българия направят здравното осигуряване частно, както е в САЩ и болниците ще станат яко комерсиални. Ще започнат да надуват цените на поразия до колкото могат и ако нямаш застраховка и трябва сам да преговаряш после за сумата ще е много по-трудно. Тук бях в болница за малко над два месеца и сметката която получих беше 1.2 милиона долара. Застрахователите ми платиха 400 хиляди на болницата и всички бяха доволни. Като гледам разпечатките застрахователя просто казва - ти искаш толкова, но аз давам само толкова и точка. Наистина бяха на ниво в болницата, действаха доста бързо и адекватно през повечето време, но това да стане в България скоро не виждам как. На месец аз плащам по около 140 на застрахователите, а фирмата колко точно поема не мога да кажа, но мисля, че е по-голямата част.

Чет Юли 03, 2014 5:40 pm
Профил
Аватар

Още ли не сте чули? С ПИБ всичко е на шест. :D

Чет Юли 03, 2014 7:07 pm
Профил
Аватар

paregov написа:
Ако в българия направят здравното осигуряване частно, както е в САЩ и болниците ще станат яко комерсиални. Ще започнат да надуват цените на поразия до колкото могат и ако нямаш застраховка и трябва сам да преговаряш после за сумата ще е много по-трудно. Тук бях в болница за малко над два месеца и сметката която получих беше 1.2 милиона долара. Застрахователите ми платиха 400 хиляди на болницата и всички бяха доволни. Като гледам разпечатките застрахователя просто казва - ти искаш толкова, но аз давам само толкова и точка. Наистина бяха на ниво в болницата, действаха доста бързо и адекватно през повечето време, но това да стане в България скоро не виждам как. На месец аз плащам по около 140 на застрахователите, а фирмата колко точно поема не мога да кажа, но мисля, че е по-голямата част.

paregov, болниците имат няколко цени за всяка услуга - цена за хора без застраховка, цена за хора със застраховка но участващи в определена мрежа на застрахователя и цена за хора със застраховка но извън мрежата. Обикновено болниците първо пращат най-високата цена, защото не знаят застрахователя какво ще одобри и как ще го одобри, което е ОК, защото пък после застрахователя отговаря със - "Вижте сега, вие участвате в нашата мрежа и предварително сте се съгласили на еди си какви отстъпки (нормално поне 40%). Затова ние ще ви платим еди си колко." И съответно всеки е щастлив. Една от причините болниците да пращат първоначални високи сметки е и това, че има много хора, които биват лекувани без да плащат нищо, особено в спешните отделения и особено пък в щати като твоя, където има много нелегални. Та системата си работеше много добре, до преди да се намеси оня мангал Обама и да и разкаже играта, ама дори и сега пак е много по-добре от това, което е в БГ и по социалистическите страни в Европа, Канада и т.н. Иначе ако ти плащаш $140 на месец предполагам че компанията ти плаща около 8-9к на година, а може и да е повече. При мен за 3 членно семейство аз плащам $2400 на година и компанията още около $8000, т.е. застраховката на цялото семейство е около $10.5к на година, което е сравнително евтино за това, която получаваме насреща.

Чет Юли 03, 2014 7:23 pm
Профил
Аватар

Явно такава е системата нищо, че ми е още странна. Просто мисълта ми беше, че и в БГ ще стане по същият начин ако започнат с повече частни застраховки и частни болници.

Чет Юли 03, 2014 10:22 pm
Профил

paregov написа:
Просто мисълта ми беше, че и в БГ ще стане по същият начин

трудна работа...

Преди няколко години статистиката за САЩ беше 7к$ средна вноска за здраве, у нас заплатите са под 7к лева :D

Чет Юли 03, 2014 10:50 pm
Профил

Е те и в САЩ повечето са под 7к. Искаш да кажеш че всичките не са осигурени?

Пет Юли 04, 2014 12:13 am
Профил ICQ
Аватар

Преди имаше 15% неосигурени, ама не щото нямат пари, а защото беше доброволно и много хора просто не искаха да ги плащат тия пари. Сега след като Обонго "оправи" системата е задължително и вече над 20% нямат застраховки, защото или няма кой да им ги даде или старите им планове вече не покриват новите изисквания - като например плана за 23 годишен пич да покрива раждане (въобще не се бъзикам тук :) ). А иначе средната вноска в момента е двойна на това, което беше преди няколко години пак благодарение на странните обонговски идеи. В БГ няма как да станат същите цифри, защото и българските доктори не вземат колкото тукашните и не плащат такива малпрактис застраховки (среден фамилен лекар плаща на година около 100к за такава застраховка).
Иначе системата тук най-много я муфтят в частта и за здравни осигуровки на пенсионерите, където принципа е точно като този в БГ - има държавна каса, която плаща всичко и съответно никой не контролира или поне на никой не му пука какви измами стават. Само измамите с лечението на пенсионерите се оценяват на около 110 млрд. долара на година. От време на време хващат по двама трима доктори от Флорида (нали там отиват всички пенсионери :D ), дето са откраднали по 50-60 милиона за една година, ама хилядите, дето крадат по "само" няколко милиона никой не ги закача. Добре че засега въпреки обонговите промени принципа на самото осигуряване/застраховане не се променя много, щото иначе щеше да стане лошо :) .

Пет Юли 04, 2014 1:00 am
Профил

И в БГ не е мнооого по-различно от САЩ. Имам впредвид навсякъде се злоупотребява, въпросът, е че там хората са много и нещата се размиват, а тук сме шепа народ и всичко за всеки се знае...
В БГ има уникално много болници и персонал за броя население, което обслужва. В София и големите градове сериозните фирми осигуряват през фонд служителите си, дори и зъболекарски услуги и т.н. Масово се ходи в частни клиники и т.н.
Единствен недостатък, е че като във всяка област тук кадърните хора останаха малко.

Същото е с полицаите. По статистика имаме голям брой на единица от населението. Е хубаво ама като ги съкратим тези хора те какво да правят? Безработни, мизерия и т.н. (също като с военните преди години).
БДЖ е единствената железница в света на загуба и още много може да се коментира ама това всички си го знаем.

Манталитетът тук е скатавка от всичко, чакане за пенсия (която никога няма да бъде взета, защото до 2018 година възрастта за пенс е 68години, а по статистика средната продължителност на живота тук е около 69-70)

Пет Юли 04, 2014 5:47 am
Профил WWW
Аватар

Edesign написа:
БДЖ е единствената железница в света на загуба

Глупости. По правило пътническите превози навсякъде по света са на загуба и се дотират от държавата, къде пряко, къде косвено. Излкюченията са мнооооого редки.

Пет Юли 04, 2014 7:59 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Глупости. По правило пътническите превози навсякъде по света са на загуба и се дотират от държавата, къде пряко, къде косвено. Излкюченията са мнооооого редки.

Както казвам малко четете :D Много мнения ей тъй във въздуха
1. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%B0%D0%BD
2. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1% ... 1%86%D0%B8

Да не говорим, че в БГ почти нищо не се произвежда и разработва за железниците. Всичко замира, докато в нормалните държави има отдели инженери, производство, към железниците са скачени хиляди частни фирми и така парите, оборота и т.н. се въртят. Така че е абсурд да се каже чиста загуба :D (въртят се производство, доставки и т.н - един сложен кръговрат) , докато в БГ си е чиста загуба.

П.С. Знаеш ли колко струва пенсионерски билет Монтана-София - 4лв. Е как няма да е на загуба 8O

Пет Юли 04, 2014 10:24 am
Профил WWW
Аватар

Какво точно предлагаш да четем? Къде в твоя линк виждаш финансовия отчет на дойче бан?

В интерес на истината не знам какви са им финансовите показатели в момента, но допреди 5-6 години поделението им за пътнически превози ( Точно Дойче бан ) си беше на оперативна загуба. После правиха някакви IPO-та, въртяха сукаха, ама в момента не ми се рови да им гледам резултатите. Ако ги имаш смелени - дай да ги видим.

Пътувам редовно с немските железници и през малките населени места във вагона често съм съвсем сам. Е с билетчето за 10-15 евро - просто няма как тоя влак да се движи на печалба.

И да са на печалба, е с врътки - крос субсидиране през държавата и/или товарните превози. Просто няма начин чисто пътнически превоз да бъде на печалба, защото е натоварен със социални функции. Няма как да направиш билета 100 кинта колкото вероятно му е реалната цена. Няма как да спреш влаковете в които се возят малко хора.

И нашите пак са добре, скоро ми се мерна цифрата на загубите от скоростните влакове във Франция, там сумите са колосални.

Пет Юли 04, 2014 10:44 am
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
При мен за 3 членно семейство аз плащам $2400 на година и компанията още около $8000, т.е. застраховката на цялото семейство е около $10.5к на година, което е сравнително евтино за това, която получаваме насреща.

А сега ми кажи кой в БГ ше плаща над 1000 лв. на месец за здравна застраховка. :D Но много искат здравеопазването да е като в "белите държави". :D И се ядосват на държавата, мафията, комунистите, марсианците и всички останали, хвърляйки вината върху тях.

Пет Юли 04, 2014 10:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща