|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:33 pm
| Автор |
Съобщение |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
 има ли рибари тука?
ами аз съм любител на речния риболов, но тъй като от 7-8 години живея във Варна на 40мин. от морето реших да се позанимавам малко и с черноморски риболов  . Ходих вече за попчета и на мида хванахме(не бях сам) 10-тина. та въпроса ми е на какво друго се ловят(на торен червей става ли?) и също някаква друга риба има ли в Черно море(хек или други), която да може да се лови от брега(или на близо до него)? Също какви захранки се ползват(ако се ползват). Благодаря на тези, които ще се отзоват.
|
| Съб Авг 06, 2005 1:26 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Имам един приятел който каза: ПОПА Е НАЙ-ЛАКОМОТО СЪЩЕСТВО НА СВЕТА - КЪЛВЕ НА ВСИЧКО
А дали е вярно - незнам.
|
| Съб Авг 06, 2005 1:51 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
Май има нещо вярно, защото тези, които хванахме бяха дълги средно 15см., а все едно са глътнали яйце, толкова им бяха големи коремите. Аз не съм сигурен, ама съм чувал, че лефера мисля се лови рано сутринта, когато е хладно още  ама на какво ли кълве..., кой го знае. тия попчета въобще не ми харесват и на вкус, предпочитам някава друга рибка да ловя 
|
| Съб Авг 06, 2005 3:02 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами що не хвърлиш на калкан..................... 
|
| Съб Авг 06, 2005 4:15 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
с какво се хвърля?  каква е стръвтя? 
|
| Съб Авг 06, 2005 4:37 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Е за 7-8 години не си научил и чакаш аз - от Сливен да ти давам акъл
На Камчия (реката) много кълве сега на варено жито (на плувка) . За дънните риби - червей.
За морето - ами ти кажи 
|
| Съб Авг 06, 2005 5:17 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
еми като няма кой друг да ме научи. аз ако ходех сам щях да се науча сам, ама като заведох приятели, дето никога не са ходили за риба и единия от тях като не хвана нищо така се ядоса, че само дето не ме наби, а уж ми е най-добрия приятел  и затова нямам право на грешни ходове със стръвта и другите работи. сега се уча все пак  от компанията само една кака е забибена  по риболова, ама много готина, аз само заради нея мога да ходя за риба, даже и да не хвана нищо, не ми пука, само тя да е с нас  иначе тоя калкан как ще го готвя после? 
|
| Съб Авг 06, 2005 5:39 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аз щи кажа как се лови риба ве....отиваш до магазина и си накупуваш 2-3 кила пържоли....доста алкохол, палите една кола и отивате на някое спокойно за риболов място. Докато чакате да клъвне си праите пъжолките и пийвате по нещо....в един момент ще се усетите че е клъвнало...може и каката да клъвне по въдичката 
|
| Съб Авг 06, 2005 6:26 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
е, каката може ида клъвне, ако не беше 5г. по-голяма от мен и ако си нямаше приятел, дето ме е страх да го погледна направо в очите 
|
| Съб Авг 06, 2005 6:50 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Като гледам по телевизията какво става, скоро ще почнем да ловим риба с въдица от прозореца на дома.
Пичове, пишете как е при вас - гледам, че в Пловдив положението не се поддава на дебъгване. А и на други места ни е ударил WatchDog-а. 
|
| Нед Авг 07, 2005 12:19 am |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Кмета днес обяви бедствено положение в общината .... ама после каза че нямало за какво да се плашим 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Нед Авг 07, 2005 1:01 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
При нас е спокойно, нещо неще да вали даже....не е като преди, тука коли до покрива заляти...ама като гледам кво става към запад....
|
| Нед Авг 07, 2005 1:48 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Пон Яну 30, 2012 5:29 am, променена общо 1 път
|
| Нед Авг 07, 2005 2:10 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз съм от София, но съм запален морски риболовец от как ходя прав.
Попче (истинските рибари му казват "кая") - е странна риба. Когато е гладно (късна пролет и ранна есен) кълве на всичко - мида, парче рапан, морски червей, скарида. Торния червей го изключваме автоматично (да не говорим за бели червеи и кюспе) - на морска риба - сладководни примамки е липса на уважение.
Когато не е гладно - почти цяло лято - е голям зор. Едрите парчета се отеглят на хладно навътре и без лодка е голяма мъка. На буната (вълнолома) е голям зор. Дребосъка сваля лесно стръвта и общо взето кило риба е голямо постижение. Но пак става - осбенно вечер между 18.00 - 20.00.
Има няколко вида кая които са ми познати:
- Пясъчно - живее на нсики камъни редки камъни. Добро за ядене - има доста месо и малко черва. Не е лигаво (не много). Светло до петнисто кафяво.
- Каменно. Живее по камъните на буната. Доста лигаво, с голям корем и общо взето не много месо. Много близък братовчед на морското куче.
- Лихнус - Странно попче. Беше изчезнало за доста години. Няма начин да го сбъркаш - силно изпънато тяло и огромна (два пъти по широка от тялото) глава. Огромна уста - 100% хищник. Попчетата са всеядни, но това яде предимно живи твари, за това и рядко се улавя на въдица. Гордост за всеки ловец на попчета е да хване възрастен екземпляр - ако щеш вярвай, но съм виждал екземпляр дълъг 30тина см. което си е направо огромно за попче. Но беше ударено с харпун.
Та това е за попчето. Туряй мида и лови. Това е най добрата стръв за попче. При това прясна (някой ги варят-не става). Лошото е че се откача много лесно и риболова се превръща в едно голямо хранене когато попаднеш в детската градина (цяло лято).
Други риби:
- сафрид - не можеше да си помислиш за такова нещо преди 5 години на север. Сега обаче се е появил наново. Чепаре - класика в жанра. Но трябва много късмет.
- заргана - едно такова като сребриста змия. Казват била много вкусна. Много трудно се лови. На морски червей и булдо.
- лефер- забрави го тва. Като минимум ти трябва много печен рибар за акъл, подходяща екипировка и лодка с добър мотор и адски много късмет. На мен такива не ми се намират.
- кефал (платерина, илария) - лови се на морски червей с едни такива такъми с тапички. Като имаш късмет може да направиш добър улов. Много добър за скара. Големи риби - виждал съм ударен с харпун рибок близо метър. Но и на въдица се вадят парчета по кило. Рано сутрин и привечер.
- калкан, лаврак, паламуд - на въдица е като да забиеш Памела Андерсън.
Ако си касметлия да имаш лодка под ръка - тогава може да направиш много готин риболов. Иначе на буните около варна е умряла работа - пълно е с пишман рибари и е гадна работа. Това лято имам идея да се кача някъде на север от Варна, на някое убито място дето няма народ, ама дали ще стане....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Авг 07, 2005 11:44 am |
|
 |
|
elektronchika
|
то много хубаво всичко, ама аз като съм по-голям фен на речния риболов се чудя дали да не прескоча до Камчия, все пак ми е на 30км. ама трябва да и другите от компанията да се съгласят, защото сам не ми се ходи 
|
| Нед Авг 07, 2005 3:57 pm |
|
|