|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Режим на тока?
Само тук ли е (Кокаляне)? От десетина дни насам всеки работен ден го спират по за
час-два, най-често между 10 и 11 сутринта.
Песента на лелките в call-центъра е според моментното хрумване, миналата седмица
поне две от тях ми казаха нещо за кастрене на клони. Днес тая не знаеше нищо,
не се обади обратно обаче (както правят обикновено като "открият", че има авария).
Поне ми прие сигнала, не почна да се пазари за "превключване", което можело
да трае до 15 минути (наскоро една беше достатъчно нагла да ми каже, че могло
и до 30 минути да трае, бахти превключването.... до Марс и обратно е толкова
RTT-то).
По всичко личи, че не им стига малко мощност и решават проблема си с необявен режим на тока.
Не ми се мисли какво ни чака зимата (тук това е единственият източник на енергия).
Някой има ли подобни наблюдения, чувал ли е клюки? Дали е само в крайградската зона,
или и из центъра тая и миналата седмица е все същата дискотека?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 07, 2009 11:31 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами там около вас се настроиха едни замъци.... всеки харчи колкото малък блок в центъра. А мрежата едва ли е ъпдейтвана. Подобни изпълнения вероятно ще зачестят. То това е положението в половината от крайните квартали на София... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 07, 2009 11:40 am |
|
 |
|
tgi
|
Бе не, не е авария (серия от аварии).
По-скоро т.нар. държава няма пари и продава повече ток - това са измислили докато
(напразно) чакат пари от ЕС срещу повече и по-усърдни български приказки.
И съответно правят режим на тока, но извън София, че ако там го направят ще се чуе
и отиде тя (т.е. или ще трябва да дадат каквото им искат от ЕС или ще трябва пак да
си играят на избори, но тоя път с безредици).
Обаждах се пак - вече веднъж за един, после за два часа ни изключиха - и втората
вълна в call-центъра пусна пак лъжата за кастрените клони (знам, че е лъжа защото
съм ги виждал, когато го правят, щях най-малкото да им чувам трионите и т.н.).
Та тая зима може да имаме повече забави от очакваното, тия във "властта" няма да
пуснат доброволно, това го знаем, а за да бъдат принудени с безредици отвън трябва
пак да се стигне до глад (друго никога не е работило тук).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 07, 2009 1:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Така е, както казва Цецо. В момента в България има излишък на ел.енергия и никой няма интерес тя да не се консумира. Всичко това са проблеми на преносната мрежа и местните трафове СН/НН.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Окт 07, 2009 1:30 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Сря Окт 07, 2009 4:07 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе съгласен съм, че е такава - ама ква да е, втора седмица спират тока
по време на върхова консумация (между 10 и 14). И лъжат за причината - когато има
авария казват, че е така и че се работи.
Айде сега ти, като си пък вечният адвокат на дявола ми кажи какво и е неправдоподобното
на хипотезата ми?  (да не се впрегнеш, ей, сигурен съм, че си имаш и по-смислена
работа от това - както и аз, поне докато има ток...).
|
| Сря Окт 07, 2009 4:26 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми Lupus е прав - ток има достатъчно. Сега даже не е зима още. Що да не ти го продадат ако могат? За чии им е да го "складират"
Просто бакъра е тънък братче. Инсталацията на твоя квартал е правена когато средната консумация в едно домакинство се изчерпваше с 5 крушки, 1 ел. печка и един хладилник. Въобще сумарна консумация максимум 2кW. А сега съседа Пешо като накладе 4 климатика, 4 киловата осветление на замъка и още кой знае какво на обща стойност от 10тина кW... И като си имаш 20 такива съседа - уйде разчета за цялото село....
Братче, те в блокове дето са на парно като половината минат на ток и се пали инсталацията....
Това е повсеместен проблем, даже не е само около София, по всички села е същата дивотия. Или гърми и спира или като мернеш "тока" и видиш 150 волта 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 07, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Разговор между абонат и диспечер :
А. - Ало, кога ще ни пуснете тока.
Д. - Секунда да попитам колегата.
Д. (със ръка на слушалката) - Колега, да знаеш кога ще спре дъжда?
Колегата - Не!
Д. - Ами не знаем кога ще Ви пуснем тока.
|
| Сря Окт 07, 2009 5:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, дали има излишък или не не знам, и едва ли някой извън два-три кабинета
с тапицирани врати знае (само те знаят колко продават).
Но мрежата тук не е толкова зле. Преди 4-5 години сменяха кабелите, оттогава
авариите из селото на практика спряха (докато им се скапе изолацията на тия,
че са усукани.... ама има още години в тях, видимо).
От доста години съм тук и знам кое как е - тия спирания между 10 и 14 са от десетина дни.
И няма спирания по друго време... а тук зоната не е индустриална, многото консумация
е вечер.
Режим си е, и най-вероятната причина е най-очевидната. И за жалост няма кво да направи
човек - след тия в call-центъра звънях на телефона за оплаквания в някаква комисия по
енергийно и т.н. регулиране и лелята отсреща ми потвърди, че с нея освен да си поприказвам празни
приказки друго не мога да направя, трябвало да отнеса жалбата си до CEZ (от които се
жалвам).
По-циганска "държава" от това ми е трудно да си представя.
|
| Сря Окт 07, 2009 6:26 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@tgi,
Поинтересувай се дали не правят сега при вас годишната профилактика. В "Младост" това чудо беше в продължение на седмица-две през август. Спираха тока всеки ден.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Окт 07, 2009 6:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми ако е само тук, може и това да е - но не казват, колко телефона да изговоря
и с кого. Кастрели клони - очевидна лъжа, виждал съм ги когато го правят и как го
правят, не е това. Сега вече квото и да ми кажат няма как да им повярвам (основна
част от насадения доста нашироко в БГ мангалски манталитет е да не разбират
практичността на това да не се лъже, знаем си ги добре за жалост), следващия път
като спре ще си губя времето с някой нов телефон за жалби, който открия (докато
и той ме препрати към тоя, от когото се жалвам... или към арменския поп или нещо подобно).
|
| Сря Окт 07, 2009 6:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами две може да са причините, профилактика, или проблем в системата. Кабелите може да са ги сменяли, но едва ли са сменяли трафопостовете. Обсче умните сосбтвеници на дворци би трябвало да си слагат собствени трафове, аз имам клиент, не мога да кажа че има дворец, просто нормална по размер къща, си има собствен, и консумацията му е далеч над 10 Квт, генератора дето му го сложих може да му покрие секуритуи системите, частично осветление, помпи на парното и малко електроника, а говорим за 20 КВА, няма печки, няма климатици, нищо друго. Охрнаителната система гълта към 3 Квт, занчи всичко останало му е осветление и дребни консуматори, айде 2 квт има в помпите на парното.
|
| Сря Окт 07, 2009 7:08 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Леле, туй ако не са прожектори остава да е за ток да държи крокодилите в рова под контрол.
|
| Сря Окт 07, 2009 7:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз съм доставял агрегат 50KVA с пусков ток 100. за охранителна система било.
к'во ми пука, нали си платиха. ако ще радиатрите в караулките да хранят
|
| Сря Окт 07, 2009 8:28 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз залагам на крокодилите. Прожекторите щях да видя, а крокодилите woody
нали казва, че са в рова......... 
|
| Сря Окт 07, 2009 8:53 pm |
|
|