|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:09 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Роботизация
Наблюдавам отчетлива тенденция все повече ресторанти в Германия да преминават към роботизирано сервиране и отсервиране. Цената на тези роботи е около 90 000 евро, въпреки че не е ясно дали и за какъв период поддръжката е включена. Въпреки значителната инвестиция, изглежда, че внедряването им е икономически оправдано за бизнеса. До няколко години цената им ще падне до 1/10. Няма причина, освен обема на производство, тези играчки да са по-скъпи от една кола с функционалност за автономно шофиране. Ниските цени неминуемо ще ускорят разпространението на технология в световен мащаб.
Паралелно с това, автоматизацията навлиза все по-широко и в други сектори – касите на самообслужване стават все по-често срещани в магазини, бензиностанции и заведения за хранене. Тези системи често използват камери за разпознаване на продуктите, а плащането се извършва бързо и лесно чрез телефон, смарт часовник или карта. При тези темпове на развитие, ефектът върху обществото изглежда неизбежен.
|
| Сря Апр 23, 2025 12:54 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: Роботизация
Да но така пада класата на ресторанта, то и сега я има автоматизацията, примерно в суши баровете, където върви един конвейр и си вземаш храната оттам. Колкото по-евтино става обслужването, толкова е по ниско качеството, примерно в макдоналдс - няма сервитьори няма дявол, ядеш като животно без прибори, само с ръце, идеята е да се вдигне скоростта на доставка на храната и да падне цената, интересното е че напоследък се забелязва една тенденция, цената в Макдоналдс и изобщо в джънк фууд "ресторантите" цената става по-висока от на класически ресторант със сервитьори и бар, аз предпочитам да излизам със семейството на пъб, предястия с основно ястие пържола с гарнитура и някакъв десерт излиза на цената на меню в макдоналдс но се храниш като човек в прилична атмосфера.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Апр 23, 2025 1:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Много е сложно... От една страна има стари има и нови предпоставки някои неща да се случат, но от друга страна не се случват точно така. Затова като си мисля на тая тема се чудя доколко даден фактор ще повлияе на бъдещето. Примерно това с автоматизацията на заведенията. Има мнооого прости решения. В Германия специално съм виждал в различни бирени градини да ползват биипърчета. Една каравана или барачка с 2-3 човека обслужва сума си народ. Де-факто хората сами се обслужват, ама за да няма опашки само наливат бирата, а за скарата ти дават биипърче. Като ти опекат наденичките ти мига да отидеш да си вземеш поръчката. Това е пример, който не изисква почти никаква технология. Но не съм го срещал особено често и никъде другаде освен Германия. То не че е задължително де. Примерно у нас по такива събития обикновено се стремят винаги да има готова скара и така донякъде се решава проблема. Пак на тая тема нещо дето много ми хареса в Прага (Уфлок) как решават проблема с бирата. Един постоянно ходи с един поднос с тъмна и светла бира. Няма да чакаш сервитьори, само докато седнеш и той идва. Верно само два вида бира, обаче грам не чакаш. В англия в пъб да седиш на барплота много по-бавно те обслужват. Просто евала на чехите. При това съвсем на темата, че го правят с нулева автоматизация. Тоя дето разнася бирата само драска чертички на едно листче. Защо го казвам това... защото може да се направи само с организация без абсолютно никаква инвестиция. Но не се прави. За сравнение аналогична ситуация в Китай. За няколко години почти всеки хотел там е въвел роботизиран руум сървис. Може да си представите колко голям е Китай и колко хотели имат, при това повечето собственици са различни западни вериги. И всички го правят за много кратко време. Верно, там си падат по такива играчки, макар че то не е точно играчка щото се интегрира и с асансьорите и т.н. Предполагам и цената е много по-ниска. Но каквито и да са причините, ония там са много по-склонни към нововъведения за разлика от нашата Европа. Така че не всичко е въпрос на пари или на технология. Има си и много субективен фактор... Иначе логика има... особено в така наречените хуманоиди. Тесларов откога точи лиги да ги прави и да ги продава. Не знам още какво го спира, щото неговата цел е предимно за заводи и там цена от 100-200к изобщо не е проблем. Тоя робот все пак бачка 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Няма умора, няма болнични. Избива се за нула време, особено ако схваща бързо какво да прави и има поне част от акъла на тъпанчев. Вече се говори за "тъмни заводи", където няма да има нито осветление, нито отопление щото на роботите не им трябват такива екстри. Всъщност май вече има такива... А за ефекта, ще има ефект, сигурно ще стане като във вица за заводите на бъдещето, където щяло да има един човек и едно куче. Работата на човека ще е да храни кучето, пък работата на кучето ще е да хапи човека ако той се опита да бара нещо по машините  За съжаление най-вероятно ще има и други ефекти, не толкова позитивни може би... но да му мислят младите.
|
| Сря Апр 23, 2025 2:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Един интересен анализ от моя пастор...
|
| Сря Апр 23, 2025 2:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами тука се виждат тук таме роботчета които разнасят основно напитки, но колко са ефективни не е ясно. А за магазините на самообслужване, ще видим какво ще стане в Европа, тук е нещо нормално, но дали е ефективно е съ сем друг въпрос. Примерно в хом дипо и лоис е така, но ...на 4 терминалчета поне едно човече, отделно и винаги има поне по две отворени каси та какъв е ефекта не е много ясно. Виж в таргет и уолмарт като че ли е по-смислено, там едно човече обслужва доста терминали. Обаче има и друга страна свързана с хората. Същия уолмарт в Мексико има поне 3 човечета, едно помага, другите две гледат покупките, не си "пропуснал" нещо  . Тук в САЩ не веднъж съм виждал хора които сканират две третото директно в торбата, ефекта от това също е неясен. Поколението и разбиранията се променят, започва да става нормално да не плащаш ....т.е.да крадеш и според мен не се по-често ще се случва. Аз работещо решение с камери не съм виждал, навсякъде където съм го виждал е било полуработещо, трябва да му се молиш да разпознае. Реално тая автоматизация .....в Мексико според мен най-голямата полза е че не се задръства магазина. Там имаш 20 каси и висиш по 30 Мин на опашка, защото всички са флегми, и касиерите и клиентите. На самообслужването имаш повече каси, в уолмарт като се замисля май са две групи с по 20, но явно понеже сам се обслужват не са толкова флегми ....а и се елиминира фактора бавен касиер ... Има си предимства, за магазини е ок, за ресторанти лично на мен не ми допада.
|
| Сря Апр 23, 2025 3:14 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Чудно ми е на какъв етап от развитие ще почнат сами да надписват сметките и да въртят очи ако бакшишът не е достатъчен... 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Апр 23, 2025 3:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
И все пак си има плюсове. Няма как робота да се е драпал по тъшаците минута преди да ти поднесе напитката или ястието... Да не говорим за светото тайнство "миене на ръце след тоалетна". Доста хора по света не са посветени в него....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 23, 2025 5:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе мен не ме притеснява ако някой си е чесал ташаците или си е бърсал гъза, едва ли са по различни от моите. Но робота като не го дизенфикцираш редовно си става един развъдник на бактерии. Човешката кожа и тяло като цяло са едно доста негостоприемно и шибано място, и по него и икновенно виреят гадинки с които сме свикнали и които не ни създават проблеми. Друг въпрос е че като го напсуваш няма да ти плюе в супата, ама какво значение има никой не е умрял от това  . Най-големия плюс като му се ядосал и го разкостиш само си плащаш, разкостването на сервитьор е приятно занимание с неприятни последици ....
|
| Сря Апр 23, 2025 5:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
|
| Чет Апр 24, 2025 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тия тука са баш такива, но аз на много малко места ги виждам за сега, има ги в една верика корейски рестуранти .. и другаде май не съм ги виждал, но все пак аз съм на село, по големите градове може да ги има и на повече места.
|
| Чет Апр 24, 2025 10:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Е, поне е малко вероятно когато "сервитьорът" дойде да вземе поръчката да проведете следния разговор: - Ко жа жулиш уа уйо? - Водка. - А за путиту?
/по действителен случай/
|
| Чет Апр 24, 2025 11:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Всяко ПиСи с пути, новите ПиСи-та със супер путита...
|
| Пет Апр 25, 2025 3:20 am |
|
 |
|
HCL
|
Интересно, тези които ги показват в горното видео са китайско производство и вървят за по 10-15к евро. Накрая да не се окаже, че немската фирма са просто интегратори и използват китайска технология, която продават на 10х цена на местните феодали. Ако е така, опадъка на Германия е може би по-близо отколкото автомобилната тема на Миро предполага... https://www.pudurobotics.com/en/products/bellabotprohttps://www.keenon.com/de/product/T10/index.html
|
| Пет Апр 25, 2025 8:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
Естествено, че не са произведени в Германия, това според мен вече е практически невъзможно по куп причини. В доста по-сериозни сфери не,ците отдавна изнесоха производството си ако не в китай то в най-източната от източните европи ...дори да има табелка произведено в гермния няма да го повярвм.
|
| Пет Апр 25, 2025 8:59 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Следва логичната стъпка - в робота да има вграден "чат" който да ти обяснява какво обичаш да ядеш и колко и какво трябва да пиеш... 
|
| Пет Апр 25, 2025 9:07 am |
|
|