|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Кризата в бранша
След като Тони изтри спама и ме лиши от възможноста да си намеря работа като земеделец пускам една тема да обсъдим какво се случва в последно време. Напоследък нещата стават от зле по-зле. Даже ми се струва, че сега е по-зле от кризата 2008-10. Парите ли свършиха, пазара се наводни с млада работна ръка, мениджерите се изхитриха ли ... не мога да го проумея. Няма проекти, няма обяви за работа, не се търсят хора. Оня ден в Комет едната продавачка ме пита - ти сигурно имаш работа, доста често идваш. А аз ходя 2-3 пъти седмично за по 3 чарка за 10-20 лева. И те са го окъсали яко от към продажби. Аз от доста години прогнозирам замиране на ембедеда но сега изведнъж последната половин година има някакъв рязък спад надолу. Клиенти отказват поръчки, нямали пари... Това някакво временно явление ли е или е тенденция. Я хората с повече работа и тея по света да кажат. По компаниите се търсят основно зеленчуци. На ръководни позиции се слагат "синиъри" с 2-3 години опит. Търсят се синиъри за джуниър позиции и в крайна сметка се взимат зеленчуци и работата не върви. Или пък вече света е на зеленчуците и ние сме овехтели скелети.
|
| Пон Яну 27, 2025 12:35 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Кризата в бранша
Хм, е аз защо се запасих с поялници, калай и секачки? Сега какво да ги правя? На битака ли да ги шиткам? 
|
| Пон Яну 27, 2025 12:57 am |
|
 |
|
Pif
|
Ти ще продаваш на битака, аз ще копам градината, Груби ще кара камион. Уизърда и Релсиса какво ще ги правим ?
|
| Пон Яну 27, 2025 1:39 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Гледах че някакъв синиър меринджей тук изкарал курс и станал медицинска сестра, вече и до болницата няма да ходя  Ходих на няколко интервюта - работа има много, видиш ли, но като им кажеш последната си заплата и се почва - "Ама конюктурата видиш ли била ниска сега", ... ами да се обадят като се надигне.
|
| Пон Яну 27, 2025 1:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами в момента както и maiden отбеляза в една друга тема е по-лесно да се правят пари виртуално, и много хора се насочват към такъв тип проекти, въпроса е че там шанса за успех реално е по-малък, а за да направиш нещо забел;ежимо инвестицията обикновенно е по-голяма .. но много зависи. В материалните неща, инвестициите са в други материални такива, развой, оборудване и т.н. във виртуалните са повече във виртуални, не толквоа да го разработиш, а да го маркетираш, позиционираш ... но всичко е временно, защото в крайна сметка нищо виртуално не може да замести чисто физическите неща. Аз в момента работа намирам, но понеже от 4-5 години гледам и фриланс обяви, там забелязвам сериозен спад, не толквоа в количеството, колкото в заплащането. Преди вземах такива проекти з ада си запълвам времето, но и така обикновенно за по малко от 80-100 на час не се хващах, е освен ако проекта не ми е много интересен. В момента почти нямам време за ткаива неща, но ей така от любопитство хвърлям по едно око, а и често получавам покани, да ама бюджетите ги няма. В момента масово бюджетите за фриланс са 25-50 на час, това за проекти обявени само САЩ, т.е. хораз извън сащ няма как дори да ги видят. Чат пат се виждат разни 50-75 до към 80 но като цяло са малко. Преди година редовно имаше проекти с бюджети 120-200 на час, че и на горе. Сега за тук нещата са много конюнктурни, наистина поселдната година спада е сериозен във всички сфери, уж пари има ама .. няма. От както Тръмп спечели нещата малко живнаха, но все още е трудно да се каже дали вървят стабилно нагоре. Преди 2 години примерно можеше спокойно да се живее само на фриланс, за 2023-та, ей така от проекти за запълване на времето съм изкарал 100к, буквално от хоби, то точно тия пари изпозлвах да си купувам играчки. Сега като гледам количеството проекти и бюджетите им, това не може да се изкара май и ако 24/7 само с това се занимаваш.
От друга страна работя с една фирма за продукт девелопмънт, и не мога да се оплача от липса на работа, дори е в повече, но е много трудно за възлагане ако няма някой наистина сериозно въвлечен. Пробвах нещо не се получи, до Груби така и не стигнах ама то това за което търсех и исках беше секретарска работа повече, не инженерна. Иначе в момента има неща които правим с колеги в БГ, но буквално си слагам името зад това, и понеже се знаем добре съм ок, но ако трбява да възложа на някой с който не съм работил и не се знаем ... по-скоро не бих искал да мине през мен, а пък ако не е през мен шанса да му го възложат е доста по-малък, но ще се ослушвам.
|
| Пон Яну 27, 2025 3:03 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Абе то при мен нещата се развиха малко шибано и неочаквано. Не че не мога да джиткам бакшиш или водопроводчик ... просто "мотиката" ми чупи носа ... то май сам си го счупих Обикалях по малко фирмите и положението е плачевно на тема идеи и проекти Не че няма идеи... Няма ни девелопъри ни меринджей да ги реализират. Едните седят и дрънкат на китари, другите брозват Тему. СТО си чати с GPT как да вкара AI в ESP32 - гласово управление на кирки и мотики. (за секачки не знам) СЕО някъде на семинари из EU ( с новата, руса HR, с "Натурален" Интелект ) Собственика се чуди как да продаде фирмата. а бюджети има ... ама за "проектите" на русата и като пратиш CV - му се къса струна на китарата ... а в Тему - само китайски тел
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Яну 27, 2025 8:48 am |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Бота не е инжинер, трябват му такива за да му валидират работите, така че не бих се притеснявал. Имам опит с 3д-то и там се случи нещо идентично. Нека ви разкажа: Първоначално беше трудно да се прави 3д. Трябваше да се измоделира обект, да му се направят материали, да изглежда истински, пък и красиво да стане, да се настрои рендер и прочее. Почнаха да се излизат визуализации, а по това време и строежи се правеха много, така че работа бол и беше добре платена. После във визуализациите почнаха да се появяват екстри: коли, небета, околона среда, хора, птици, храсти, кучета настъпани екскременти, локви, листа и подобни. За тия работи се събираха колекции. В крайна сметка няма нужда да слагаш всеки път нови чинии на масата, нещата може да се преизползват. Този процес на преизползване се разрастна и глобализира до такава степен, че визуализацията се сведе то това да се измоделира архитектурата на сградата, да се сложат подходящите материали и да се подреди околоната среда. Творческият елемент в работата изчезна и тя се превърна в едно безкрайно "цъкане". За сметка на това към общоността се присъединиха много повече хора, тъй като работата стана много по-достъпна и по-широк кръг от хора започнаха да правят сносни неща. Това доведе ситуацията до голямо предлагане, но не много голямо увеличение на търсенето, което в крайна сметка доведе до поевтиняване на труда и уеднаквяване на изходния продукт. Мисля си че с Бота нещата ще се реализират по подобен начин, работа ще има, ще бъде по-зле платена и по-малко интересна. Може и да греша де, това от моя скромен опит.
|
| Пон Яну 27, 2025 10:55 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Гледам на Palavrov мнението беше изтрито по отношение на AI, но колкото и да им се струва майтап на някои хора, по всяка вероятност точно там е проблемът. Криза има и тук в Англия, колегите може да не я забелязват осезаемо, но аз от преди нова година се озъртам за нещо по-добре платено и с по-добри условия на труд, всъщност винаги съм се озъртал но съм внимавал да не падна между двата стола, така да се каже. Не че съм зле на сегашната работа, просто май търся повечко свободно време да се занимавам със страничният си бизнес. Оказва се обаче че търсене на специалисти няма или там където го има заплатите са или по-ниски, или условията по лоши. Викам си я си стой на гъза, даже за да си затвърдя позициите подарих един мой проект на фирмата. Относно тоя проект - написах го с помоща на чата, обединява няколко опън сорс инструмента за симулация на VHDL код като добавя графична среда за удобство и прави симулатора да работи без нужда от инсталация, дори дирекно от флашка или мрежов диск, шефа изпадна в екстаз и ме накара дори да го доразвия за да изглежда по-професионално. Естествено не му казах че съм го писал с помоща на чата защото подобно на мнозинството тук мненията в нашата фирма не са много положителни. С помоща на чата си върша и работата, ако допреди година за един проект бяха необходими 2-ма трима души сега върша цялата работа сам без да си давам зор. Помня преди 10-ина години ако потърсиш някакво инфо в Гугъл колегите започваха да подмятат разни коментари като дипломиран от Гугъл Академията и подобни, тогава не се гледаше с добро око на ползване на търсачки за професионална помощ, днес всичко е коренно различно. пп сори, коментарът на Палавров си е там, в друга тема - търся работа.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Пон Яну 27, 2025 11:16 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 27, 2025 11:04 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
И при себе си усещам криза. За момента не съм още без работа но определено търсенето да не кажа рязко ама осезаемо намаля. Допреди 2-3-4 години ми се звънеше по няколко пъти на ден от агенции да ме видят дали съм свободен и да ми свалят звезди от небето. Сега ми звънят през няколко месеца. Та факторите които ми се въртят в главата са няколко:
- ЕГН-то ми - минеш ли 50 не си толкова атрактивен на пазара, нищо, че си с по над 30 години стаж (почнах да изкарвам пари още като ученик и така до днес)
- спирането на печатницата за пари и съответно насочването на инвестициите в други посоки а не в нашия бранш - това включва и бума около ИИ - там май си има работа
- осъзнаването, че R&D трябва да се прави на място от хора свързани дългосрочно (т.е. по възможност с постоянен трудов договор) за да се запазва know-how във фирмата и да не се става заложник на външни доставчици било то на харуерен или софтуерен развой. Но това би трябвало да не намали търсенето а да го промени в посока работа на заплата.
- насищане на пазара и поевтиняване на технологиите - закона на Мур мачка наред т.е. ИоТ вече може да се прави с готови модулчета на езици от високо ниво което пък намаля работата за хората свикнали с ПИК-льовци, АВеР-и и подобни микроконтролери където се цепи стотинката. Т.е. при малки серии излиза по евтино да се ползва и натамъни нещо готово отколкото да се проектира хардуер и пише фирмуер от нулата.
- навлизането на ИИ - това може и да не е осезаемо към момента но си мисля, че ще се проявява все повече следващите няколко години
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Яну 27, 2025 11:16 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не е, не е ... в другата тема е, за търсенето на работа.
|
| Пон Яну 27, 2025 11:17 am |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | Bai Ui написа: Гледам на Palavrov мнението беше изтрито по отношение на AI, но колкото и да им се струва майтап на някои хора, по всяка вероятност точно там е проблемът. Криза има и тук в Англия, колегите може да не я забелязват осезаемо, но аз от преди нова година се озъртам за нещо по-добре платено и с по-добри условия на труд, всъщност винаги съм се озъртал но съм внимавал да не падна между двата стола, така да се каже. Не че съм зле на сегашната работа, просто май търся повечко свободно време да се занимавам със страничният си бизнес. Оказва се обаче че търсене на специалисти няма или там където го има заплатите са или по-ниски, или условията по лоши. Викам си я си стой на гъза, даже за да си затвърдя позициите подарих един мой проект на фирмата. Относно тоя проект - написах го с помоща на чата, обединява няколко опън сорс инструмента за симулация на VHDL код като добавя графична среда за удобство и прави симулатора да работи без нужда от инсталация, дори дирекно от флашка или мрежов диск, шефа изпадна в екстаз и ме накара дори да го доразвия за да изглежда по-професионално. Естествено не му казах че съм го писал с помоща на чата защото подобно на мнозинството тук мненията в нашата фирма не са много положителни. С помоща на чата си върша и работата, ако допреди година за един проект бяха необходими 2-ма трима души сега върша цялата работа сам без да си давам зор. Помня преди 10-ина години ако потърсиш някакво инфо в Гугъл колегите започваха да подмятат разни коментари като дипломиран от Гугъл Академията и подобни, тогава не се гледаше с добро око на ползване на търсачки за професионална помощ, днес всичко е коренно различно. пп сори, коментарът на Палавров си е там, в друга тема - търся работа. |  |  |  |  |
О да, вдигането на производителността с ИИ също ще се отрази. Ще трябват по малко хора за вършенето на същата работа без ИИ.
|
| Пон Яну 27, 2025 11:20 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Е бота ли ще им чертае, запоява, мерии и тества платките? Или ще търсят някой роб да го прави за без пари?
За софтуер разбирам, ама нещо с хардуера - просто Европата май го удря само на услуги и виртуален бизнес.
Незнам - затова си давам поне два месеца почивка, или дори до след лятото, дано науча и разбера нещо с моя пенсиониран мозък. Ако не се покаже нещо интересно и добре платено.
|
| Пон Яну 27, 2025 11:20 am |
|
 |
|
Pif
|
Груби е лесен с неговата книжка за камион. Масово обяви по 5к за шофьори на камион а за хардуеристи само 1300 (бруто).
Това с 3Д-то май е патърн който се повтаря във всички сфери. Навремето стана така и с фотографията. Стана достъпна, всеки можеше да натисне копчето и файла готов. Няма нужда от технически познания, проявяване, копиране. Всичко директно във фотошопа. После с тея телефони всеки е фотограф. Стана достъпно и качеството падна ужасно. Дори в професионалните среди качеството е на светлинни години под това което беше през 90-те. Като цветове и технически параметри е много по-добро. Апарата си знае работата. Но като композиция и осветление - ужасно. То и с филмите е същата работа. Масово вече се снима от ръка и даже стана модерно. Пост продъкшъна ще го оправят.
След като е глобално явление, не само в БГ, май ще трябва да се мисли нова посока. Или ще трябва да затворим цикъла от край до край - от развоя до производство и продажба. Като ще се търсят специфични бутикови скъпи пазари където ИИ и зеленчуците не могат да предложат продукт а големите компании нямат интерес заради малките обеми.
|
| Пон Яну 27, 2025 11:35 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Embedded ... ИИ, ИИ, ИИ - видео и толкова... с него и без него се е тая тва ли е цялата Embedded индустрия
кво ще направи - 3Д чертеж на зъбно тракало или супер дупер дизайнерска кутия
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Яну 27, 2025 11:48 am |
|
 |
|
Grubi
|
Който пръв стане милионер и затвори целия цикъл, ще му карам доставките плюс "безплатни" инсталации/консултации по домовете 
|
| Пон Яну 27, 2025 12:03 pm |
|
|