Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Термопомпи (чилър) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Термопомпи (чилър)
Обмислям да си сложа такова нещо, обаче хич не ми харесват цените :-(
А няма никаква логика да са толкова скъпи. Марковите чилъри отиват към 10 бона, хайде има едни на хитачи дето са с два кръга и може да бачкат паралелно или последователно, като в последователен режим постигат 100 градуса разлика. За такава екстра по-може да дам пари, ама пък е безсмислено и няма избиване.
Някакви българи (Елтерм) сглобяват и са на по-поносими цени - имат инверторен модел 8 kw за 4300лв. Заради тях всъщност се вкарах в размисъл. Проблемът е че не знам какво всъщност предлагат като качество на компонентите. Защото реално това си е стандартно външно тяло на климатик, вместо вътрешното тяло има един метален шкаф в който има един пластинчат топлообменник, циркулационна помпа и разширителен съд. Тия неща ако не са марка не струват повече от 2 бона та не знам...
От една страна не ми се занимава да си го правя сам, от друга страна тия готовите или са безумно скъпи или не ми пасват точно на нуждите.
Дайте акъл или ако някой има вече такова животно? Значи искам да отоплявам (като отоплявам е силно казано) банята и още две малки помещения. Досега не съм ги отоплявал, ама не е конфортно, особено банята. И бойлера искам да стане с термопомпа, защото той всъщност ми е поне 600 лв. годишно и си струва инвестицията. Просто искам да ги съчитая, иначе само бойлер от Елдом е 1300-1400лв. Даже се замислям дали да не сложа 2 бойлера като единия да е само са отопление...

Нед Ное 09, 2014 7:59 pm
Профил

Мнение Re: Термопомпи (чилър)
Само компресора ти е 2 бона.
Най добре работещ който съм виждал е Мидея с обикновени климатични компресори които се включват и изключват последователно а така и да дефектира един модула пак ще работи. Естественно икономията е малка. Чилара е скъпо нещо и не е много удобен за домашни цели. Шум на вентилатори, проблеми с комшийте и доста други недостатъци от към скъпи ремонти и т.н.
Аз съм с водно и го паля вечер и съм се ориентирал към слънчеви батерии(от вакуумните) за да улавям през деня топлинката.

Нед Ное 09, 2014 8:18 pm
Профил
Ранг: Почетен член

като казваш "чилър" имаш предвид термопомпа въздух-вода ли?

Нед Ное 09, 2014 8:20 pm
Профил

Ами .... нали занеш какво казва батето, козата си сака пръч. Много зависи тия българските с какви компресори са, сщо топлообменника макар да изглежда нещо съвсем просто то точно той може да доведе до съществена разлика в ефективността.
Аз лично не бих ти препоръчал нищо различни от дайкин или митсубиши, дали ще е хеви или електрик няма значение. Като знам че и при тзи марки се появяват проблеми не ми се мисли какво ще е с българските. Просто съм се напатил от БГ продукти, много ми се иска да е обратното но това е истината.
Ние имаме на дайкин, няма и спомен на каква цена сме ги плащали, вече са 4 годишини като за това време едното външно тяло сдаде багажа но не знам какво му беше реално. Може и тоци да са били щото сме в полето на времянка, вече 2 години си имаме КТП но няма кой да му пусне тока, иначе и кабел имаме но няма кой да врътне кранчето .... :)

п.с. за бойлерите, ами в Инди гледам че са ги стакнали, от първия отива към един кръг, не съм проучил кой но най-вероятно мивки, от него отива и във втория, а от втоия предполагам отива за баните, схемата явно работи защото колкото и да ги позлваме не ми се е случило да остана без топла вода.... е верно те са на газ, т.е. мощност бол ... и са по 200 л всеки но ...

Последна промяна ToHu на Нед Ное 09, 2014 9:38 pm, променена общо 1 път

Нед Ное 09, 2014 9:34 pm
Профил

DanielDimov написа:
като казваш "чилър" имаш предвид термопомпа въздух-вода ли?

да

timt написа:
Само компресора ти е 2 бона.

Има и много по-скъпи... и 4 бона може да е разумна цена, но от друга страна има и много по-евтини. Примерно 24-ка Osaka инверторен климатик мога да го взема за 1300лв. Говоря за цял климатик... и не знам за мидеите, ама осаките по спесификация са -25Ц работна и не само по спесификация ами и лично съм го тествал при -27 си поддържа 20-22 без никакви грижи.

Иначе зависи от изходната температура дето гониш. Принципно когато се използва за отопление, параметрите са същите като за обикновен климатик. Разликата е единствено че вместо вътрешното тяло да топли въздух, топли вода... и тъй като я топлиш до относително ниска температура трябват много по-големи радиатори или както в моя случай - аз не гоня температури...
При средния клас вече температурата се вдига до 50-60 градуса с малко по-различен компресор, т.е. компресия... мисля че осаките са с по-висока компресия. А пък вече за по-висока температурна разлика няма начин - трябват си две степени...

Нед Ное 09, 2014 9:37 pm
Профил

за мен сединствения смисъл във варианта въздух-вода е когато си в апартамент на висок етаж и нямаш начин да си пуснеш тръби до земята.

ако си в къща или кооперация на нисък етаж - най-добре е затворен външен кръг с вода! най-ефективно е и с най-малка поддръжка. ако имаш достатъчно площ (примерно градина, поляна и т.н) може да се направи хоризонтален външен контур. ако не разполагаш с площ - тогава единствения вариант е вертикален външен контур (в един или няколко сондажа)

Нед Ное 09, 2014 10:01 pm
Профил

Значи за термопомпа вода-вода има два варианта, да пускаш тръби и да правиш топлообмен със самата почва, което иска доста тръболяк, или да изпозлваш подземен източник. Проблема на подземния източник е че първо трябва да може да ти подсигури нужният дебит, второ е някъде трябва и да отива изпозлваната вода, т.е. втори кладенец който да може и да я поеме. Отделно пробела с пясък, варовици и всякакви подобни които могат за нула време да ти скапят системата. При нас започнахме да правим таква но се отказахме, първо че дебита беше близо до минималния, второ водата е ужасна, и трето не можеше да отведем подземно използваната вода.... та имай едно на ум когато правиш вода-вода.

Нед Ное 09, 2014 10:08 pm
Профил

При геотермалните пак се слага чилър. На чилъра е препоръчително пък да се сложи електрическо или газово или нафтово котле. Често прибягват до газов бойлер.
За Дайкина си прав а сегашният хит е Дайкин на 100 волта и да ти кажа че са перфектни.

Нед Ное 09, 2014 10:49 pm
Профил

За апартамент става дума, няма как да стане вода-вода....
По-скоро мога да изляза на покрива, над мен е само един етаж тавански стаи. И това си го мисля като някакъв вариант. Тия елтерм предлагат някакви евтини термопанели, които могат да се ползват с всякакви климатици, те май и предлагат такава услуга. Преработват ти климатика, така че вместо през радиатор минава през термопанела. За разлика от соларните панели тоя не е изолиран, така че климатика ще продължи да работи и нощно време. А ако го напече слънцето тогава коп-а може да стигне 6-7.
Но мен малко ме притеснясат тия панели,че ако го оставиш да се обледени трябва да чакаш пролетта :-) Всъщност те май монтират четирипътен вентил, така че може да се шунтира по всяко време..

Нед Ное 09, 2014 10:53 pm
Профил

Има и много по-скъпи... и 4 бона може да е разумна цена, но от друга страна има и много по-евтини.
miro_atc, тук си отговори сам на въпроса. Над 20 години се занимавам с това и компресорите са няколко вида, съответно за ниско и средно налягане зависи от хладилният агент. Има много особености и затоплянето и охлаждането на вода си е голям филм и иска мощност за разлика от въздуха. Пластинчатият топлообменик струва цифра а там има и хубави(GEA) и пълни боклуци.
Съветвам те да намериш алтернатива на чилъра или ако си решил поне да не се хващаш да го правиш! За Осанка ..... в Япония не знаят че има такава марка. :D

Нед Ное 09, 2014 10:57 pm
Профил

И според мен не се мъчи да го мъдриш сам, ако си решил да правиш нещо такова ще трябва да ги прежалиш парите, по добре сега от колтко после. Само преди да ги дадеш може да провериш за какво ще ги даваш. А това предполага да имаш и тръбна разводка подходяща.

Нед Ное 09, 2014 11:05 pm
Профил
Аватар

Малко инфо по темата от използващи подобно нещо. Някои от системите са самоделни.
http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... E%EC%EF%E0

А Осака е много известен производител на климатична техника. В зората на демокрацията се продаваха като Micubichi или нещо подобно. Явно им скръцнаха със зъби и се прекръстиха на Осака... :D

Пон Ное 10, 2014 12:22 am
Профил

itso.t написа:
Малко инфо по темата от използващи подобно нещо. Някои от системите са самоделни.
http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... E%EC%EF%E0

А Осака е много известен производител на климатична техника. В зората на демокрацията се продаваха като Micubichi или нещо подобно. Явно им скръцнаха със зъби и се прекръстиха на Осака... :D

Много известен производител на климатици в Бг от както почнаха да ги произвеждат(сглобяват) в Бургас

„КАЧЕСТВО ЗА МАНИАЦИ !” :D -> http://osaka.bg/bg

Пон Ное 10, 2014 12:26 am
Профил
Аватар

Същото казах и аз, но с други думи и по-изчерпателно, умишлено пропускайки географското им местоположение.

Пон Ное 10, 2014 12:30 am
Профил

Да си говорим честно, има някой модели от Осака наистина работят добре. Има малки забележки по захранването на платките, моторите на турбината на вътрешното тяло, но за евтин климатик компромиса е задължителен.
Имал съм и повредени Дайкини. За мен техниката е хубава кога бачка а кога не бачка си е боклук. :)

Пон Ное 10, 2014 12:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща