Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Търся някой да изработи редуктор срещу заплащане 150-200 лв. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Търся някой да изработи редуктор срещу заплащане 150-200 лв.
Здравейте, искам да си направя кран за видео-камера. Камерата трябва да се движи хоризонтално и вертикално и това става с 2 електромоторчета с редуктори, които да намалят оборотите и да може да се въртят с различни обороти и да се контролират с джойстик.

На снимките може да видите какво приблизително трябва да се получи. Интересува ме да се направят само двигателчетата с редуктора и джойстика за управление:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ще се радам, ако някой може да направи подобно нещо срещу заплащане.

Ако има ентусиасти, моля пишете ми на е-майл: usaf@abv.bg ; SKYPE: kvartiri или ми позвънете на тел. 0899 333 780 - Коста

P.S. Забравих да напиша, че двигателчетата трябва да се захранват с постоянен ток от батерии или акумулатор.

Очаквам всякакви мнения и предложения.

Последна промяна usaf на Сря Дек 02, 2009 10:03 pm, променена общо 1 път

Вто Дек 01, 2009 10:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Телевизионно студио ли ще правиш? :D
Купи си готов кран, ще ти излезе доста по-евтино.

Вто Дек 01, 2009 11:39 pm
Профил WWW

Мнение 
Не видях къде се споменава въртящия момент на двигателите и предавателното отношение на редукторите.

Сря Дек 02, 2009 12:15 am
Профил

Мнение 
Lupus написа:
Телевизионно студио ли ще правиш? :D
Купи си готов кран, ще ти излезе доста по-евтино.

Няма да правя студио, а за любителски цели. А готов кран с въртяща се глава... нямаше да пиша тук, ако беше по-евтино :)

Сря Дек 02, 2009 1:05 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Не видях къде се споменава въртящия момент на двигателите и предавателното отношение на редукторите.

Ами не ми е ясно нито какво е "въртящ момент", нито какво е "предавателно отношение на редукторите"...

Знам какво трябва да се получи... с джойстик (предполагам от някоя играчка) да се контролират 2-те електомоторчета. Едното да върти главата с камерата хоризонтално (ляво - дясно), а другото да върти главата вертикално (долу - горе).

Камерата тежи около 700 гр. и това може би е от значение за мощността на електромоторчетата.

Скоростта на въртене също трябва да се регулира от много бавно до по-бързо.

Дистаниционното с джойстика не е задължително да е безжично, може и да е с кабел.

Джойстика би било идеално, ако освен 4 посоки има и 4 диагонални посоки, така че да се въртят 2 моторчета едновременно.

Може би се изказвам като пълен профан, но не разбирам от тези неща. Просто търся някой, който може да сглоби електомоторите, които в последствие да се монтират към останалата конструкция на главата на крана.

Сря Дек 02, 2009 1:16 am
Профил

Мнение 
Че не разбираш е ясно, но това може да стане причина проектът да не се изпълни и да даваш излишни пари. Един ще достави моторите, друг ще им направи драйверите (нали все пак не мислиш, че джойстиците ще се вържат директно към двигателите), трети ще монтира механиката и т.н. И всеки ще вика - оня не си е свършил работата. Трябва да походиш по друг начин. Поне аз не искам да участвувам в задача, която има голяма вероятност да не се изпълни.
За избора на двигателя, освен тежината на камерата са необходими още много неща - тежина на конструкцията, лагеруване, ускорение, скорост...

Това запитване малко ми прилича на един слуай при един познат стругар. Явява се един при него и казва:
- Искам да ми направиш ей такъв болт- и показва с двата пръста размера.

Надявам се, че съм разбран правилно. :)

Сря Дек 02, 2009 9:36 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Че не разбираш е ясно, но това може да стане причина проектът да не се изпълни и да даваш излишни пари. Един ще достави моторите, друг ще им направи драйверите (нали все пак не мислиш, че джойстиците ще се вържат директно към двигателите), трети ще монтира механиката и т.н. И всеки ще вика - оня не си е свършил работата. Трябва да походиш по друг начин. Поне аз не искам да участвувам в задача, която има голяма вероятност да не се изпълни.
За избора на двигателя, освен тежината на камерата са необходими още много неща - тежина на конструкцията, лагеруване, ускорение, скорост...

Това запитване малко ми прилича на един слуай при един познат стругар. Явява се един при него и казва:
- Искам да ми направиш ей такъв болт- и показва с двата пръста размера.

Надявам се, че съм разбран правилно. :)

Здрасти, примера ти е напълно удачен, но за този проект не е необходимо да се спазват някакви точни параметри. Просто резултата накрая трябва да работи. Всичко останало е както прецени този, който ще го конструира, все пак съобразявайки се, че ще се върти видео-камера, а не осветителен прожектор за дискотека... т.е бавно и плавно движение...

И още нещо... започнах да пиша в този форум, защото предположих, че ще има някой, който ще се заеме с тази задачка и ще може да направи тези редуктори с дистанционното. Защото ще има някакъв опит с тези неща, някакви познания в тази област и най-важното ще знае от къде да се набавят частите (2 електромотора, 2 ремъка, 2 малки зъбни колела, 2 големи зъбни колела и дистанционното). Останалата част от въртящата се глава на крана, ще се направи от алуминиеви профили, които се намират лесно.

Приблизителен размер на конструкцията е около 20см (ш) х 30 см (в)

А това е дуга снимка на подобно изпълнение, но вместо ремък се използва само зъбно колело:

Изображение

Изображение

И наистина е най-добре 1 човек да направи проекта, ако имате тук такива познати помагайте...

Сря Дек 02, 2009 12:35 pm
Профил

Мнение 
usaf написа:
И наистина е най-добре 1 човек да направи проекта, ако имате тук такива познати помагайте...

Със сигурност има такива. Друг е въпросът дали има смисъл, защото обикновено цената на единичен проект е по-голяма от цената на серийно изделие.
Все пак нещата трябва да се подредят правилно и да се почне от техническото задание. Техническите показатели на конкурентни изделия много помагат в такива случаи. Имаш ли линкове за тях?

Сря Дек 02, 2009 2:50 pm
Профил

Мнение 
Ами има, ама не се зане дали няма да ти излезе по-евтино, по долу има нещо подобно което сме правили, това е за хеликоптер, със автоматична стабилизация и управление по 3 оси, т.е. управляваме въртенето плюс зум. Може да се направи и това твоето, въпроса е каква сума ти се върти в главата, но това при условие че икаш завършено изделие, само редуктор няма как, нито пък само контрола или нещо такова.

Прикачени файлове:
full_r.jpg
full_r.jpg [ 25.11 KiB | Прегледано 2964 пъти ]
full.jpg
full.jpg [ 68.82 KiB | Прегледано 2968 пъти ]
Сря Дек 02, 2009 4:31 pm
Профил

Мнение Това е видео от www.youtube.com
Здравейте отново,

Тук има видео (след 1.20 мин.) как изглежда главата на крана. Пак искам да кажа, че не трябва да се придържаме към някакви точни характеристики. Крана ще го направя сам, заедно с конструкцията на главата. Трябва ми човек, който разбира от тези неща, за да направи задвижването на главата. Дори заедно да обсъдим самата конструкция на главата, за да е съобразена със задвижването или обратно - задвижването да съобразим с конструкцията на главата... Да можем да постигнем с джойстик едни елементарни движения наляво-надясно и нагоре-надолу.

Сумата дето ми се върти в главата е около 150-200 лв. за работата + частите... може да е малко, може да е достатъчно, но за такава сума става дума :)

Това е линка към видеото (след 1.20 мин.):

http://www.youtube.com/watch?v=rtJ6xM_or2U

Сря Дек 02, 2009 9:59 pm
Профил

Мнение Re: Това е видео от www.youtube.com
От картинките, които видях, ми става ясно, че към двигателят има куплиран редуктор с голямо предавателно отношение. Съветът ми е да отпадне ремъка и двигателя да се куплира към задвижващата ос. Е, има някои подробности, но като започне човек да се чопли, ги научава. По-богат каталог от този за малки моторредукторчета не съм срещал:
http://www.nikora2000.com/webbg/uzi/tem ... zimex.html
http://www.maxonmotor.com/

Сря Дек 02, 2009 10:38 pm
Профил

Мнение 
мм лоша работа, едва ли някой тук ще ти помогне, не и с изработката ми се струва, но мога да ти дам разни идеи, ако конструкцията е балансирана, т.е. всички подвижни части са с противотежести или пружини и няма големи усилия, може да изпозлваш стандартни зъбни колела, пластмасови визирам.
http://www.skiffy.com/docs/menufr.cfm?t ... =start.cfm
ето тук има пластмасови зъбни колела, стандартни размери.
Ето тук има шайби, http://www.alexandris.bg/images/products/vtat.pdf , и ремъци се намират, с редукторите е по сложно, намират се, но цените им не са добри, а някой да ти направи редуктор ще е още по скъпо. Много по евтино е шайбите и зъбните колела да ги купуваш готови, защото направата на една ремъчна шайба, няма да ти е по малко от 50-100 Евро, при най тънките цени, просто е доста работа на машината, затова търси стандартни неща.
http://www.skf.com/files/296151.pdf ето и тук има стандартни шайби, а някъде имах, ама сега не мога да намеря линка, една фирма която внася и ремъци и шайби, доста голям асортимент, в тази хеликоптерната сме заложили техни, ама сега не помня фирмата, трябва да погледна в документацията какво пише.

Сря Дек 02, 2009 10:44 pm
Профил

Мнение до "sthx"
sthx написа:
От картинките, които видях, ми става ясно, че към двигателят има куплиран редуктор с голямо предавателно отношение. Съветът ми е да отпадне ремъка и двигателя да се куплира към задвижващата ос. Е, има някои подробности, но като започне човек да се чопли, ги научава. По-богат каталог от този за малки моторредукторчета не съм срещал:
http://www.nikora2000.com/webbg/uzi/tem ... zimex.html
http://www.maxonmotor.com/

Здрасти, аз не можах да се ориентирам в сайтовете дето си посочил, но няма да правя "строителен кран", а кран за видео-камера :) ... тези мотори са много големи и не можах да намеря на тези сайтове малки моторчета подходящи за целта.

Сря Дек 02, 2009 11:27 pm
Профил

Мнение До "ToHu"
ToHu написа:
мм лоша работа, едва ли някой тук ще ти помогне, не и с изработката ми се струва, но мога да ти дам разни идеи, ако конструкцията е балансирана, т.е. всички подвижни части са с противотежести или пружини и няма големи усилия, може да изпозлваш стандартни зъбни колела, пластмасови визирам.
http://www.skiffy.com/docs/menufr.cfm?t ... =start.cfm
ето тук има пластмасови зъбни колела, стандартни размери.
Ето тук има шайби, http://www.alexandris.bg/images/products/vtat.pdf , и ремъци се намират, с редукторите е по сложно, намират се, но цените им не са добри, а някой да ти направи редуктор ще е още по скъпо. Много по евтино е шайбите и зъбните колела да ги купуваш готови, защото направата на една ремъчна шайба, няма да ти е по малко от 50-100 Евро, при най тънките цени, просто е доста работа на машината, затова търси стандартни неща.
http://www.skf.com/files/296151.pdf ето и тук има стандартни шайби, а някъде имах, ама сега не мога да намеря линка, една фирма която внася и ремъци и шайби, доста голям асортимент, в тази хеликоптерната сме заложили техни, ама сега не помня фирмата, трябва да погледна в документацията какво пише.

Здрасти, има доста интересни неща в тези линкове дето си дал и сега остава да се ориентирам в таблиците и чертежите :( , защото на пръв поглед много от нещата изглеждат като тези, които ни трябват... а и най-важнто да видим дали тези производители имат представители в България или поне Гърция

Сря Дек 02, 2009 11:34 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Купуваш един гайковерт за трийсетина лева и получаваш мотор, двустепенен планетарен редуктор с голямо предавателно число, батерии че даже и зарядно.

Този бюджет е малък, но ако намериш някоя бракувана копирна машина ( от по-големите), има доста части които ще влязат в работа

Сря Дек 02, 2009 11:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща