|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:18 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
 ремонт на табло
Въпроса ми е на ниво проучване, тъй като не съм наясно с опциите които имам.
Проблемът е следният: имам автомобилно табло, което претърпя "инцидент". Таблото е много специфично и е много трудно да се намери същото (според производителя това табло е точно за даден модел, марка, версия на двигател, дори нивото на оборудване има значение).
Мисля, че мога да намеря подобно табло (номера и ревизията на самата платка изглеждат същите) втора ръка, но от друг автомобил. Предполагам, че ако на външен вид е еднакъв (поне така изглежда, че пистите съвпадат), то само софтуера е различен. Бих могъл да поема риска и да го закупя, но тогава най-вероятно ще е нужно да сваля 2-3 чипа (SMD монтаж, на един от тях мисля, че има малко смола разлята отгоре, един вид "запечатана") от старата платка и да ги прехвърля върху новата платка, така, че и самият фърмуър да се прехвърли. Броят на пиновете на въпросните интегрални схеми варира от 40-на до 64-80.
Проблемът е, че нямам техниката да сваля БЕЗОПАСНО чиповете и след това да ги запоя на новата.
Колко би ми струвало някой да прехвърли старите чипове от едната платка на другата и има ли риск нещата да се повредят безвъзвратно?
|
| Нед Мар 22, 2009 4:47 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ремонт на табло
 |  |  |  | perlsite написа: Въпроса ми е на ниво проучване, тъй като не съм наясно с опциите които имам. Проблемът е следният: имам автомобилно табло, което претърпя "инцидент". Таблото е много специфично и е много трудно да се намери същото (според производителя това табло е точно за даден модел, марка, версия на двигател, дори нивото на оборудване има значение). Мисля, че мога да намеря подобно табло (номера и ревизията на самата платка изглеждат същите) втора ръка, но от друг автомобил. Предполагам, че ако на външен вид е еднакъв (поне така изглежда, че пистите съвпадат), то само софтуера е различен. Бих могъл да поема риска и да го закупя, но тогава най-вероятно ще е нужно да сваля 2-3 чипа (SMD монтаж, на един от тях мисля, че има малко смола разлята отгоре, един вид "запечатана") от старата платка и да ги прехвърля върху новата платка, така, че и самият фърмуър да се прехвърли. Броят на пиновете на въпросните интегрални схеми варира от 40-на до 64-80. Проблемът е, че нямам техниката да сваля БЕЗОПАСНО чиповете и след това да ги запоя на новата. Колко би ми струвало някой да прехвърли старите чипове от едната платка на другата и има ли риск нещата да се повредят безвъзвратно? |  |  |  |  |
И какво му има на старото табло че искаш да прехвърляш толкова неща на новото. Не може ли да си вземеш каквото ти трябва от новото и да си го сложиш на старото ?
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Мар 22, 2009 5:01 pm |
|
 |
|
perlsite
|
"Инженерното" решение в таблото е да захранва подсвета на задният номер, като захранването им не преминава през бушоните или по-точно "бушоните" представляват 4 силови резистора с много ниско съпротивление. Идеята е при изгаряне (или по-точно при кратковременно заваряване на крушката/късо съединение) да ти отидат въпросните резистори. Докато открия проблема (с инсталацията) мина доста време и при замерване установих, че тока на късо е 10-12А.
При такъв "инцидент" след късо съдинение (в следствие на проблем с инсталацията) един от резисторите беше изпушил, а част от пистата след него се разтопила.
В момента една от индикациите свети (вероятно без причина) и не съм убеден, че след смяната на въпросното съпротивление всичко е наред. Възможно е други елементи по веригата да са заминали, а няма как да разбера дали цялата функционалност е ок. Нямам и нужните познания/опит и техника, че да се уверя, че всичко е ок. Идеалният вариант е да си намеря ново табло, но цената му е около 1200лв  В момента със смяната на 1 резистор и закърпването с проводник на повредените писти таблото "изглежда" работещо, но нито му имам доверие, нито съм убеден че една от индикациите свети по друга причина, а не заради въпросният инцидент
Разбира се ако има друг начин за ремонт без да се прехвърлят SMD схемите, който ще е на разумна цена.. 
|
| Нед Мар 22, 2009 5:29 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 ?
 |  |  |  | perlsite написа: "Инженерното" решение в таблото е да захранва подсвета на задният номер, като захранването им не преминава през бушоните или по-точно "бушоните" представляват 4 силови резистора с много ниско съпротивление. Идеята е при изгаряне (или по-точно при кратковременно заваряване на крушката/късо съединение) да ти отидат въпросните резистори. Докато открия проблема (с инсталацията) мина доста време и при замерване установих, че тока на късо е 10-12А. При такъв "инцидент" след късо съдинение (в следствие на проблем с инсталацията) един от резисторите беше изпушил, а част от пистата след него се разтопила. В момента една от индикациите свети (вероятно без причина) и не съм убеден, че след смяната на въпросното съпротивление всичко е наред. Възможно е други елементи по веригата да са заминали, а няма как да разбера дали цялата функционалност е ок. Нямам и нужните познания/опит и техника, че да се уверя, че всичко е ок. Идеалният вариант е да си намеря ново табло, но цената му е около 1200лв  В момента със смяната на 1 резистор и закърпването с проводник на повредените писти таблото "изглежда" работещо, но нито му имам доверие, нито съм убеден че една от индикациите свети по друга причина, а не заради въпросният инцидент  Разбира се ако има друг начин за ремонт без да се прехвърлят SMD схемите, който ще е на разумна цена..  |  |  |  |  |
То пък една философия да има там, какво те притеснява доверието ти. Няма кой знае колко неща там дето след проверка да не им се има доверие , освен ако твърдо не си решил да се охарчиш за другото. Нали не си пускал 220V през него.
Потърси из нета схема на това табло и ще провериш всички вериги по нея. Да не се окаже някъде да има късо и да си консумира на празен ход о да ти заминава акумулатора по бързо!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Мар 23, 2009 12:41 am |
|
 |
|
perlsite
|
 Re: ?
 |  |  |  | plameniv написа:  |  |  |  | perlsite написа: "Инженерното" решение в таблото е да захранва подсвета на задният номер, като захранването им не преминава през бушоните или по-точно "бушоните" представляват 4 силови резистора с много ниско съпротивление. Идеята е при изгаряне (или по-точно при кратковременно заваряване на крушката/късо съединение) да ти отидат въпросните резистори. Докато открия проблема (с инсталацията) мина доста време и при замерване установих, че тока на късо е 10-12А. При такъв "инцидент" след късо съдинение (в следствие на проблем с инсталацията) един от резисторите беше изпушил, а част от пистата след него се разтопила. В момента една от индикациите свети (вероятно без причина) и не съм убеден, че след смяната на въпросното съпротивление всичко е наред. Възможно е други елементи по веригата да са заминали, а няма как да разбера дали цялата функционалност е ок. Нямам и нужните познания/опит и техника, че да се уверя, че всичко е ок. Идеалният вариант е да си намеря ново табло, но цената му е около 1200лв  В момента със смяната на 1 резистор и закърпването с проводник на повредените писти таблото "изглежда" работещо, но нито му имам доверие, нито съм убеден че една от индикациите свети по друга причина, а не заради въпросният инцидент  Разбира се ако има друг начин за ремонт без да се прехвърлят SMD схемите, който ще е на разумна цена..  |  |  |  |  |
То пък една философия да има там, какво те притеснява доверието ти. Няма кой знае колко неща там дето след проверка да не им се има доверие , освен ако твърдо не си решил да се охарчиш за другото. Нали не си пускал 220V през него. Потърси из нета схема на това табло и ще провериш всички вериги по нея. Да не се окаже някъде да има късо и да си консумира на празен ход о да ти заминава акумулатора по бързо! |  |  |  |  |
Е, аз съм пълен аматьор, чета малко по-малко от таз материя, интересувам се, уча се в свободното си време  Но незнам как да го проверя и за това питам дали има някой от София който може да го провери срещу заплащане 
|
| Пон Мар 23, 2009 3:51 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|