|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 търся дамаджани >20л
трябва спешно да си разширя складовото стопанство на село поради пресни течни попълнения.
имах няколко от едно време, които се оказаха недостатъчни. с бързо търсене в гугъл не можах да намеря производител.
ако на някой му се търкалят подобни стъкленици, не му трябват, и е близо до софия, нека пише.
ПС: напоследък пазарувам какво ли не... 
|
| Пон Май 26, 2008 11:19 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Ако много е спешна работата - може да помогнем.Мезе ще си носим
Сега сериозно - виж някоя фирма производител на стъкларски изделия.Из вашия район трябва да има.Тука не мога да ти помогна - в "Стойко Пеев" отдавна изгубих връзки,иначе щеше да имаш каквито искаш дамаджани.В магазините за химични материали трябва да продават стъклени банки с вместимост над 10 литра.
|
| Пон Май 26, 2008 12:56 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Дедо, за дамаджани - нямам инфо.
Обаче видях че се продават бутили бира Grolsch с вместимост 1.5 литра и керамична капачка с гумен уплътнител. За много крайни случаи ...
|
| Пон Май 26, 2008 8:38 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Едно време в лимонадените фабрики използваха стъклени данаджани 25 литра за концентратите. Успях да докопам 2 броя барабар с дървените каси. Много са удобни за съхранение на ракия. Но сега всичко мина на пласмаса и е доста трудно да се намерят. Иначе за съхранение ползвам и стъклени бутилки от кръчмарски питиета. И е доста удобно. Като ти потрябва, направо вземаш шишето и не преливаш. А всяко капанче има такива в излишък.
|
| Пон Май 26, 2008 9:44 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Имам една, от която нямам нужда и само стои в мазето. Не съм сигурен колко литра е, но е бая голяма. Само че е само стъкло, няма "ширмовка"  Ако я искаш пиши да се разберем нещо.
|
| Вто Май 27, 2008 1:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ми аз мога да плета дамаджани  , пари не вземам, достатъчно е една солидна вечеря с подобаващи мезета и всичките там салтанати
А бе дали ще се намери на пазарЯ място да пласирам 10К дамаджани ? Мексиканско производство, от 15 до 65 литра, без текилата, разбира се.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 27, 2008 5:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
колко $$$ ще е дна ~20-25 литрова ?
колко кила е и колко улизат в контейнер
... и мое ли да се плати друг път 
|
| Вто Май 27, 2008 6:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Тва ще е яка далавера, да вкараме 1-2 контейнера дамаджани ..... Дедо ... аз от едн извесно време не ползвам течни подобрители, но ако си много на зор ще измислим нещо, да не стане подобрителя зян, я се изпарил я се разлял нейде ... лоша работа, и градуа ще вземе да му падне  .
А иначе по темата не съм вижал никъде дамаджани, едно време имахме у мазето, ама то много далеч, а и кой знае дали са живи още.
|
| Сря Май 28, 2008 7:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, то без течни подобрители вече нищо не върви - запушват се дюзи, няма мощност, компютри се шашкат, релета лепнат. верно, не трябва и да се прекалява.
то в същност има различни видове подобрители. в момента се рафинират трайните есенници (ябълки), но скоро ще дойде ред и на прасковите и кайсиите. и понеже (май) потреблението в последните години не надвишава добива, складовото стопанство се нуждае от разширение. дори и буферния склад е на привършване, а метода на японците "без склад" не е приложим при течните подобрители. различните брандове се нуждаят от различно време "да глътнат въздух", някои и дърво трябва да опитат. пък и не стават за моментално ползване.
всичко живо предлага пластмасови контейнери, ма мен нещо не ме влече. по принцип съм консервативен, а на тема брандиране ставам още по-консервативен. изпарителя ми е останал от дядо и въпреки, че медта иска много търкане, си го харесвам. напоследък едни приятли ме навиват да ми направят хром-никелов осъвременен изпарител, та може и да кандисам ако му направят главата медна (за сега се навиват само като са пияни, явно трябва да тренираме повече, че да свикнат с мисълта). та затова си държа на стъкло.
проблема май обаче е нерешим. никой не произвежда от десетки години такива съдове по нашите земи. едни юнаци ми предложиха 25 литрови буркани за химикали на цена 150лв при това с доставка 4-6 седмици. та офертата на пирев в един момент може да се окаже приемлива. все пак е по-добре отколкото да тръгна да си правя пещ за стъкло и да почна да надувам...
проблем и има и със съдчетата по 1л. все пак не е удобно да разнасяш навсякъде една дамаджана от 20л, нали. верно, багажника ми е голям, ама... звъннах в бившия стинд да ме насочат към дистрибутрор за продажба на 100-200 шишенца. нямали дистрибутор. само от тях, но на пале от 1000бр. викам - добре, ще взема. е, ма не можело... всичко било продадено на зелено и чак след октомври можело да ми доставят (плащам сега, получавам друг път). и капачки нямали, да съм си търсил сам. кеф направо... а аз си мислех, че само доставчиците на компоненти са идиоти.
та търсенето продължава. традицията също.
ПС: най-старата ми кола върви чудесно и без подобрители. дори и с 95.
но пък е от възможно най-консервативно традиционен модел.
и си я харесвам най-много.
явно остарявам ...
|
| Сря Май 28, 2008 11:17 pm |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
Вметка: Само не в пластмасови! Алкохола е органичен разтворител.
А не искаме да влошим подобрителите...нали?
В краен случай се ползват бутилки от други течни подобрители (вече празни). С бормашинката се оправя и дозатора на съвременните 
_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Чет Май 29, 2008 2:00 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Сайта въй-въй-въй-дот-дамаджана-дот-ко-дот-юк ( на ингилизки www.demijohn.co.uk ) предлага дамаджани, ама като гледам все им са малки разфасовките. Иначе може и онлайн да си закупи някоя и друга дамаджанчица. Обаче вижте тук за какво става дума: http://www.beer-wine.com/product_info.a ... ectionID=2 , дамаджани по 14 галона или в човешки мерни единици 63.64526000000001 литра, по $52 парчето, което си е цяла далавера. Ако някой сака може да донеса една мостра ( няма само бай Ганьо да пренася мускали я ). Малката си има и по-голяма какичка, 15 галонова ( 68.19135 литра ) за $71.50 ( http://www.beer-wine.com/product.asp?se ... uctID=1162 ). Плетенето, както казах е безплатно, мога вечер да изплитам по 1-2 дамаджани за норматив, докато дзяпам телевизия.
Дедо, вервам че 10 x 68.19135 литра би трябвало да стигнат за тазгодишната реколта. А ако качиш една такава в колата, сума ти народ може да натръшкаш. Би трябвало да стигне за 1 месец на задружен колектив от 4 човека. Един колега разправяше, че сестра му с една бутилка българска домашна ракия тръшнала 20-тина япончета в Япония, после я питали дали не е искала да ги умори. За япончета ще трябва дамаджани по 100 милилитра.
Баща ми слага в нашата едни тревички, мммм...еликсир, особено с кисели краставички, нарязани на колелца, боцкаш и пийваш, пийваш и боцкаш. Миналата година дадох 2-3 бутилки на съседа, той толкова я хареса, че написа на баща ми благодарствено писмо.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 29, 2008 6:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има ли някой наблизо до Woburn, MA 01801? 10 кила не са много, но сигурно ще вдигне обемно тегло.
иначе, да, 10 ше стигнат  както са плетени, мога да сложа 3 в багажника. с различни подобрители според настроението. не съм сигурен, трябва да проверя, но имаше някакъв лимит за свободно разнасяне на чист подобрител (~90 литра) сакън да не пристъпя някакъв закон (само за превоз на подобрители нямам дупка)
пирев, ако тръгнеш с щангата и с две такива дамаджанки през ваше село, не само съседа ще напише благодарствено писмо
|
| Чет Май 29, 2008 8:55 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
|
| Чет Май 29, 2008 10:35 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
златен си! 10х
|
| Чет Май 29, 2008 11:35 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ехх вече си те представях как освобождаваш на митница софия пратка дамаджани по DHL .... сега с тия италиянските ще ти се размине 
|
| Чет Май 29, 2008 8:10 pm |
|
|