Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Въпрос за sound ADC 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Въпрос за sound ADC
Здравейте,
Задачата ми е да направя войс рекордер та ми трябва 16 бита АЦП с 8КХц семпъл рейт (по възможност на 3 волта). Някой може ли да ми посочи подходящо АЦП което го има в наличност в БГ?
Погледнах в някои магазини ама нещо не намирам.
Поздрави

Съб Мар 29, 2008 1:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за sound ADC
mk912 написа:
Здравейте,
Задачата ми е да направя войс рекордер та ми трябва 16 бита АЦП с 8КХц семпъл рейт (по възможност на 3 волта). Някой може ли да ми посочи подходящо АЦП което го има в наличност в БГ?
Погледнах в някои магазини ама нещо не намирам.
Поздрави

Тези 8кхц може да постигнеш и с 6 бит АДЦ , направо ползвай на контролера АДЦ-то мисля че ще ти свърши перфектна работа то е 10бит и ще ти хартисат ресурси даже , може спокойно да елиминираш 2-та бита и да минеш с 8 бит АДЦ за тия 8кхц :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Мар 29, 2008 4:25 pm
Профил

Мнение 
"Тези 8кхц може да постигнеш и с 6 бит АДЦ ...

Не разбирам връзката между честотата на дискретизиране и резолюцията.
Не съм слушал различни формати за да усетя разликата но наистина ли за войс е достатъчна резолюция един байт?
Много малко ми се види.

мда...Намерих еднин сайт със семпъли с различни резолюции и семпъл рейти и нетренирания ми слух открива съществена разлика
между 8 и 11,025кхц и никаква между 8 и 16 бита.

Съб Мар 29, 2008 5:06 pm
Профил

Мнение 
Абе еднобитово кодиране няма, освен е има такъв термин дискретноста изобщо не е 1 бит, ама там е малко по друга хавата. както и да е, 8 бита би трябвало да са ти достатъчни. Разредноста на ADC рефлектира от една страна върху динамичния обхват и отнопението С/Ш а от друга върху изкривявания.
За сметка на това честотата на семплиране влияе на честотната лента, и също на изкривяванията, по ниската чстота на семплиране е нормално да е по осезаема от АЦП с по малка разрядност. За говор 8 бита са ти напълно достатъчни. Според мен тук за друго може да се помисли. На теория и 4 кхз трябва да са ти достатъчни, и на практика е постижимо но изисква по сериозна обработка, аз ти предлагам да позлваш по висока честота на семплиране, за сметка на по опростена обработка на цифровия сигнал. А м-у другото как мислисш да го реализираш това нещо и каква конкретно е целта му, нещо като диктофон, или прост рекордер за съобщения и др подобни?

Съб Мар 29, 2008 6:57 pm
Профил

Мнение 
Идеята клони по-скоро към диктофон. Трябва да се записва говор от съобщителна система - нещо като архив. Мисля да го дигитализирам и да го мятам на компакт флаш
(тествах тия дни библиотеката на микрочип за ФАТ16 и се държи прилично при работа с файлове).

Съб Мар 29, 2008 10:49 pm
Профил

Мнение 
mk912 написа:
Идеята клони по-скоро към диктофон. Трябва да се записва говор от съобщителна система - нещо като архив. Мисля да го дигитализирам и да го мятам на компакт флаш
(тествах тия дни библиотеката на микрочип за ФАТ16 и се държи прилично при работа с файлове).

Хм ...това с какво ще го правиш, с някое от DSP-тата ... защото директен запис без компресия бързо ще яде мястото. При 10 khz, имаш 10 kBps, за
еидн час това е около 35 Мб, т.е. за малко повече от ден ще пълниш 1 Gb карта. То верно че може би при съобщенията се говори рядко ама .. знам ли .

Съб Мар 29, 2008 10:59 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Е чак пък DSP че то дори и една АТмега може да кара реалтайм ADPCM (май атмел имаха пример), което ще е идеално за твоя диктофон, ама няма да му стигне ресурса да пише и по картата.

Съб Мар 29, 2008 11:49 pm
Профил ICQ

Мнение He
mk912 написа:

И за какво си губиш времето като китайците имат готови играчки с по 4ГБ флаш карта вградена че и куп възможности + това да записват в тази флаш ?
Ако е за нещо сериозно и ти трябва скоро, по добре си го купи готово хем ще ти го пише направо на MP3 хем ще може да си го пускаш после и какво ли не вътре, иначе само ще си загубиш времето и повече пари ще дадеш :idea: :!:

Нед Мар 30, 2008 3:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
@plameniv,
Дай пример, ако знаеш за такива устройства, които преобразуват музика в MP3, но да я пишат на диск.

Нед Мар 30, 2008 8:43 am
Профил WWW

Мнение 
То вярно че китайците са направили сума ти такива играчки, но в задачата се иска да е макс опростено и като пуснеш
захранването направо да тръгва да пише а не да се натискат бутони и т.н. Иначе като време е достатъчно точно един ден
запис и мисля да не се занимавам с компресии а да пиша директно. И накрая сторидж медията трябва да може да се разкарва
отделно от у-вото - то не че ще стане по-голямо от компакт флаша ама нейсе...

Нед Мар 30, 2008 12:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
по-проста компресия от g711 няма (a/µ-law) - така че поне нея ако реализираш ще имаш прилична динамика в 8бита
(има и хардиерни реализации вмесно АЦП ... готов чип за a/µ ... моторола от преди 15-20г :))

Нед Мар 30, 2008 1:28 pm
Профил

Мнение He
mk912 написа:
То вярно че китайците са направили сума ти такива играчки, но в задачата се иска да е макс опростено и като пуснеш
захранването направо да тръгва да пише а не да се натискат бутони и т.н. Иначе като време е достатъчно точно един ден
запис и мисля да не се занимавам с компресии а да пиша директно. И накрая сторидж медията трябва да може да се разкарва
отделно от у-вото - то не че ще стане по-голямо от компакт флаша ама нейсе...

Вече в химикалка ги вграждат, за твоята цел може да сложиш един контролер за 2лв с най малко изводи че и с вътрешен кварц да изпълнява ролята на програмно управление според нуждите ти , софтуера ти вътре няма да е повече от 2 листа писане , кога да ти го пуска и спира нещо като програмно управление и няма да има нужда да търсиш сложен софтуер да го мислиш пък дали ще е надеждно дали ще има нужда да го преглеждаш за грешки ако е някакъв фрее вариант, така е лесно и просто повече време ще ти отнеме да го чакаш да дойде по пощата :D
http://cgi.ebay.com.au/GENUINE-1GB-PEN- ... dZViewItem

@Lupus
На какво искаш да пише на CD , хард диск или флаш карта , на CD не съм виждал но пък има такива дето пишат и на външна USB флаш , може съвсем спокойно вместо такава USB флаш да сложиш USB хард диск, ако ти ще се бориш да си го правиш ще си предвидиш в софтуера да пише в хард диска според размера му !
Нещо такова например : http://www0.shopping.com/xPF-iKEY-Audio-iKEY
http://www.ion-audio.com/urecord

Нед Мар 30, 2008 1:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]