Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
CNC фреза 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение CNC фреза
Здравейте,

Това е първият ми пост и преди да започна по същество имайте впредвид, че а)нищо не разбирам от електроника, б)на места може съвсем грешно и наивно да се изразявам, като причина за това е единствено и само точка а)

Сега право напред.

Искам да направя подарък на баща ми, като съм се спрял на CNC фреза. Фрезата не трябва да е огромна, а за малки детайлни кутиики от пластмаса, не по-големи от една запалка или един нормален мобилен телефон. Някои от тях са доста детайлни и се предполага, че фрезата трябва да работи с малки бургии (1 мм например). Дотук добре. Доколкото разбрах такива фрези може да се правят и не е нужно да се купуват, тъй като най-малко няма да ми е по възможностите да купя нова и/или професионална. Прочетох няколко поста на хора, който твърдят че са си правили и искам да попитам колко ще струва да ми направите и на мене една?
Другия проблем, така да го нарека, е че баща ми не се разбира с компютрите и общо взето аз също ме съм наясно как работят тези фрези. Управляват се чрез някакъв софт, да речем изделието се планира с този софт и фрезата сама ли го изрязва? Ами ако изделието е двустранно? И лесно ли се работи с такъв софт? Сигурен съм, че ще имам и други въпроси де, ама сега не ми хрумват.

Ако имате реални предложения или разяснения моля пишете.

Сря Авг 01, 2007 4:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
моят съвет е да купиш готова, защото да направиш фреза в единична бройка винаги ще излезе по-скъпо
без да се обиждаш но това което пишеш горе може да се интерпретира като - искам да подаря на баща си телевизор но тези в магазина ми изглеждат скъпи затова ако може някой да ми направи един да мина по-тънко, как като се произвежда нещо в една бройка ще излеза по-евтино от това в магазина ми кажи? частите като купуваш по 1 бр. ще струват х100 пъти по-скъпо от това което е платил един голям производител за тях
верно в този форум има постинги че някой си е направил сам фреза, но това го възприемам повече като "чешене на крастата"
той го е направил защото е имал бол свободно време и просто му прави кеф да сглобява разни неща, ако трябва да го прави за продажба и трябва да отдели няколко месеца да търси части и сглобява помисли колко ще струва реално
а че такава ръчно направена фреза ще излезе по-калпава от фабрично направената не подлежи на коментар

аз самият бях мераклия да си направя такава и бях събрал доста материали но като не ми остава нито един уикенд даже свободен накрая си купих една от www.stepwalk.de излезе някъде към EUR 2500 с транспорта, идва си със софтуер и всичко, трябва ти само компютър с паралелен порт

Сря Авг 01, 2007 4:56 pm
Профил

Мнение 
Мерси за отговора.
Изобщо не се обиждам, просто нямам реална представа дори колко струват такива фрези. Мерси много за инфото, сега ще погледна линка.

Сря Авг 01, 2007 5:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
аз самият бях мераклия да си направя такава и бях събрал доста материали но като не ми остава нито един уикенд даже свободен накрая си купих една от www.stepwalk.de излезе някъде към EUR 2500 с транспорта, идва си със софтуер и всичко, трябва ти само компютър с паралелен порт

А триизмерна ли е?

Сря Авг 01, 2007 10:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
разбира се XYZ

Сря Авг 01, 2007 10:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А изпълняваш ли малки поръчки (примерно 20-30) панелчета? Или е само за вътрешни нужди?

Чет Авг 02, 2007 7:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
само за вътрешно ползване :) просто я взех за да си правя неща за които не ми губи време, между другото може да прави и 3d електроди за инструменти, недостатък е малката маса 30х24х7 см е максималния габарит на детайла

Чет Авг 02, 2007 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хъм това е интерсно.... Ама много гаден тоя немски бе.

Чет Авг 02, 2007 10:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
това 7см по Y много цицийско бе...
задвижването май е със стъпкови мотори, ама има ли обратна връзка?

Чет Авг 02, 2007 1:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
... задвижването май е със стъпкови мотори, ама има ли обратна връзка?

обикновенно няма ... затова и управлението е "малко" по-сложно заради кинематиката

Чет Авг 02, 2007 1:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия ги рекламират обикновенно в Електро / гледам и цените са подобни
http://www.team-haase.de/pages/2000_typen_preise.html

Чет Авг 02, 2007 3:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Списание Електор... никакво Електро

Чет Авг 02, 2007 3:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
това 7см по Y много цицийско бе...
задвижването май е със стъпкови мотори, ама има ли обратна връзка?

7 cm e Z и стъпковите се слагат за да стане по-евтино и да няма обратна връзка :)

Чет Авг 02, 2007 4:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
само за вътрешно ползване :) просто я взех за да си правя неща за които не ми губи време, между другото може да прави и 3d електроди за инструменти, недостатък е малката маса 30х24х7 см е максималния габарит на детайла

А успяваш ли да я натовариш поне на 30%?
Много пъти съм си мислил как и под каква форма да ползваме съвместно такова скъпо струващо оборудване?

Чет Авг 02, 2007 5:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Темата е разделена, моля, пишете в Електроника, Електротехника и Механика

Тук да оставим само пазара на машини, а конструкцията я обсъждайте в горепосочения форум. :)

Пет Авг 03, 2007 11:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща