Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Избор на NAS... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Избор на NAS...
Някой купувал ли си е такова животно. Аз от известно време искам да си закача едно такова на домашната мрежа и тъкмо си харесам някое по параметри и взема та прочета някакви супер негативни мнения за него. Та реших да питам тук някой има ли опит и да препоръча нещо. Искам да е 500Gb или повече, да могат да се свързват към него и External USB HDD, и по възможност да поддържа някакъв RAID (но не е задължително).
Доста подробно съм проучил тези дето се предлагат, така че повече питам за опит (добър или лош) с тях :).

Пон Ное 27, 2006 11:29 pm
Профил

Мнение 
Истински NAS струва безсрамно скъпо... подобията нямат голям смисъл.
Това което мога да ти препоръчам е да си намериш 1394 "чекмеджета". Не са скъпи, повечето даже имат и USB, но по-добре чисто 1394. Предимствата са:

1) Всеки диск си е с отделно захранване. Аз последния път изгорях с 220В което премина през PSU и всичко изгоря по RAID система...
2) Скоростта е сравнително добра - 20-30MB/s трансфер, но по-важното е че контролерите си идват с SBP-2 протокол, т.е. заявките са на сравнително високо ниво.
3) Мрежата е дървовидна, т.е. в "склада" може да си навържеш колкото диска искаш и по един кабел да си ги вържеш към РС-то. Проблем е обаче дължината на кабела, стандартно 4-5м. някой правят и 10м но се намират трудно. Може с репийтъри да удължаваш...

Има и друг проблем че М$ са малко скарани с 1394 и софтуерът им е меко казано некадърно направен, но поне работи ;-)

Смея да твърдя че познавам Ethernet, USB и 1394 и като цяло смятам че 1394 е много по-добро решение...

Вто Ное 28, 2006 11:44 am
Профил

Мнение Re: Избор на NAS...
Dimitar написа:
Искам да е 500Gb

miro_atc е абсолютно прав. Наистина истинските са бежбожно скъпи, а и сами са себе си са безмислени,
ако нямаш сървари които да ползват сториджа значи и той не ти трябва. За обеми от 500ГБ
можеш просто да си вземеш един диск с обем 500ГБ. RAID 5 и ежедневен Backup е задължителен
иначе по-добре сторвай в /dev/nul по-бързо е.
ПП. Въпроса ти май е по-скоро за някой форум за админи.

Вто Ное 28, 2006 2:44 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@Dimitar: С каква главно цел ще ползваш този NAS? Back-up, data storage или нещо друго? Колко бърз достъп ти трябва до тези дискове? Трябва ли цялото устройство да бъде далеч от компютъра (или направо в друго помецение) или може и да е до него? Смяташ ли да му правиш отделен back-up?
@miro_atc, @ike: Най-подходящото решение за Dimitar ще зависи от първоначалните му изисквания. 1394 решението си има своите недостатъци (както и всяко друго решение, между впрочем...). Като видим цените на хубавите 5-метрови 1394 кабели, цената на истински NAS вече няма да ни се струва толкова непосилна ;-)

Вто Ное 28, 2006 3:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
NAS ?= Network Access Server

Щото ако напишеш в Wiki педията NAS, само Наско от БТР не излиза :)

Какво ще чиниш с тоя NAS?

Вто Ное 28, 2006 4:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
NAS=Network Attached Storage.....

Вто Ное 28, 2006 4:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:))
Знаех си че нещо не у ред с тая абривиетура.

Ми що не сложи тогава един стар марков компютер с един голем диск вътре (или 2 на райд) една мрежова карта и е един лайнукс и те ти NAS. Кеф ти miror, кеф ти storage. Ще си има достъп през LAN или WLAN (кеф ти FTP, HTTP, SSH, SSL и квото друго се сети).

Вто Ное 28, 2006 4:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
NAS = Network Attached Storage...

@vlado, не знам по вашему кабелите може да скъпички... Иначе го предлгам от гледна точка на надеждност и практичност.
Надеждно е понеже принципно трябва да има галванична развръзка, практично е щото по скорост 1394 може да се сравнява само с гигабита (друг е въпроса че М$...)

Не съм разглеждал наскоро нещата, сега кутийките вече ги правят с всякакви интерфейси. Ако има Ethernet - също не е лошо. Само не му препоръчвам USB - не е надеждно. Въпреки че ако говорим за преносим малък диск - да тогава USB-то е много практично ;-)

Вто Ное 28, 2006 4:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@miro_atc 1394 и USB отпадат автоматично, защото искам да го вържа за рутера - всичките компове вкъщи са лаптопи и е тъпо да стои един лаптоп постоянно включен за да мога да ги вържа за него. Искам просто един по-голям storage, на който да държа снимките, филмите и разни други такива неща. От вчера ми се върти в главата варианта за някакво РС (от тези малките с микро АТХ платка) с RAID и някакво unix/linux подобие.
Цитат:
@vlado, не знам по вашему кабелите може да скъпички...
- на цената на 2-3 хубави кабела, ще купя цяло РС втора ръка. Идея си нямам защо, но тук кабелите са доста по-скъпи от БГ. Чак пък да са толкова по-качествени - не ми се вярва :) .

Вто Ное 28, 2006 5:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Отговарям на въпроса за кабелите - ами защото от това печелят.
4.20 метра 1394 кабел = $39.94
1.80 метра принтерски USB кабел = $33.24
Черно-бял лазерен принтер HP = $123.49
Това са цени в магазина - онлайн се намират по-евтино, но такава е генералната постановка. Продават ти самото нещо много евтино (и магазинът е може би даже и на загуба...), но после печелят от аксесоари, кабели и всякакви други подобни джаджи. То вече е по-евтино като свърши мастилото в главата на струен принтер да не се купуват нови глави, ами да се издебне принтер на разпродажба и направо да се купува нов. Ама пък това е много кофти за околната среда :-(.

Вто Ное 28, 2006 5:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Че вие луди ли сте да ползват мастилени принтери? Това е възможно най - непрактичния принтер - ако го ползваш много ти излиза скъпо заради мастилото (а и се чупи). Ако го ползваш рядко - съхне. Само за снимки стават - ако си толкова луд, та една снимка да ти излиза левче. При цената на днешните лазерни принтери да купиш мастило..... Да не говорим че аз бих взел втора ръка HP 4 или 5 ако е за вкъщна употреба. Това са съвсем друго поколение машини, различни от днешните ефтинджоси.

Както и да е, аз точно за същото нещо като Димитър съм се замислил, но да го ползвам за работа. И точно това което казах мисля да направя - марков P4 (марков за да е с добро захранване, че да върти денонощно) се намира за под 300$ втора ръка. 512 DDR е без пари почти. Диск колкото ми трябва. От там насетне - лайнукс и после кво ти кефне. Един telnet и без монитори, без клавиатури (поне така си мечтая).

Аз мисля да поекспериментирам малко със SVN та за това ми трябва, но нищо не пречи върху него човек да тъпче квото ще - филми,музики, програми.

Вто Ное 28, 2006 5:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами давай тогава да споделяме идеи и да измъдрим нещо работещо накрая :) .
Аз гледах вчера http://www.freenas.org и http://www.openfiler.com .

ПП. Относно мастилено струените принтери - дават ги бакшиш като купиш някой комп. Аз ползвам един Dell 924 и с малките оригинални глави (с които се продаваше) е отпечатал вече 1000 стр. и чак сега взе да предупреждава, че главите са на свършване и имал за още около 150 стр. Новите големи глави са 50$ двете и не ми се струва чак толкова да е скъпо. Иначе лазерното си е лазерно, ама по някога се налага да се отпечатват и цветни неща, а на един цветен лазерен принтер тонерите са пак колкото струва принтера :) .

Вто Ное 28, 2006 6:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз със администриране на лайнукс не съм се сблъсквал, но като гледам на там вървят нещата. Като си ида в къщи, малко да се отърся от висящите задачи и мисля преди нова година да пусна един SVN + някаква форма на файлов сторидж, на една слаба машина, просто да се ориентирам. И после ще напазарувам каквото ми трябва. А иначе всяка дистрибуция на линукс може да прави нещата които ти искаш. freenas и другото са по скоро орязани линукс дистрибуции, на които е оставено точно това което на теб ти трябва - ама ако ще правиш embbed устройство. Ама ако ще слагаш компютър, дали ще отделиш 32MB или 500MB за дистибуцията все тая.

Последна промяна Цецо на Вто Ное 28, 2006 6:14 pm, променена общо 2 пъти

Вто Ное 28, 2006 6:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Dimitar: Аз си мисля за едно нормално РС, натъпкано с дискове, организирани в РАИД масиви. Ако компютърът е с Windows, споделяш дисковете, мапваш ги от лаптопите и ги ползваш директно като устройства. Защо ти е необходим този FreeNAS?
А за back-up на самия сървър ще ти трябва или някоя DL-записвачка, или някакво лентово устройство, и поне веднъж на няколко дена трябва да архивираш. Друг вариант е да има някакъв външен диск, на който да архивираш по веднъж на седмица и през останалото време да го държиш изключен, и по възможност някъде извън къщата :-).

Вто Ное 28, 2006 6:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Владо, това ще иска и монитор и клавиатури и мишки заради тоя Уиндоус, пък аз искам да е нещо компактно и безшумно :) .

Вто Ное 28, 2006 6:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща