Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Pazar za PCB design umeniq 
Автор Съобщение
Мнение Pazar za PCB design umeniq
Kakyv e vashiq opit v pazara na truda v proektiraneto na pechatni platki?
Tyrcene, predlagane, ceni? Zbnaete li za sluchai na distance rabota v Bylgariq ili ot Bylagriq?

Чет Сеп 30, 2004 4:55 pm
Ранг: Минаващ

Мнение виждания...
Ами конкретни цени - за конкретна платка и изделие, което включва, че ако първият прототип поради некачествено проектиране се окаже несполучлив - следващата редакция до постигане на успешен резултат би следвало да е безплатна. По същество платка за аналогово устройство е по- скъпа от такава за цифрово. За аналогово устройство на ВЧ е по скъпо от колкото за нискочестотно такова. Най- скъпо би следвало да е смесен тип аналогово - цифрово устройство..
Това касае дялът от цената който се формира въз основа на уменията на проектанта.. Типът и броят на елементите, броят на изводите им, брой на слоевете - определят общия обем на работата... Трети фактор са сроковете за изпълнение - ако първите два фактора са константа - то за постигане на минимално възможни срокове на качествено проектиране (т.е без грешки и недомислици!) би следвало да увеличи цената няколко пъти... Аз поне distance не съм правил или чувал да се правят платки в бг....Едва ли е невъзможно, но ми се струва разумно поне началните отношения да са "ин - реал" докато се уточнят всички условия..А че после някоя си схема трябвало да се премести 2 мм наляво - това сигурно може да се заяви и изпълни дистанционно...
Иначе - пазара според мен си е налице, но зависи от конкретните условия - що за проектант търси и що за работодател се е намерил..опитен проектант на печатни платки според мен в българия може да си изкарва над средната работна заплата месечно, без какъвто и да е било проблем....

Пет Окт 01, 2004 8:38 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе средната заплата в БГ е 300 кинта. Не подбивай цената така. Аз лично не познавам добър "платкаджия", който ще се хване за "над" средната заплата на месец. Трябва да е доста "над". Говорим все пак за "добър"

Пон Окт 04, 2004 2:40 pm
Профил ICQ
Мнение Dali da ne se vyrna....
Öåöî написа:
Àáå ñðåäíàòà çàïëàòà â Áà å 300 êèíòà. Íå ïîäáèâàé öåíàòà òàêà. Àç ëè÷íî íå ïîçíàâàì äîáúð "ïëàòêàäæèÿ", êîéòî ùå ñå õâàíå çà "íàä" ñðåäíàòà çàïëàòà íà ìåñåö. Òðÿáâà äà å äîñòà "íàä". Ãîâîðèì âñå ïàê çà "äîáúð"

Hm, dali pyk da ne se vyrna v BG? Sled tolkoz "multilayers", "internal split planes" i DRC mai nqma da ostana bez rabota....

Problema mi e che ne sym ot Sofiq ili ot nqkoi golqm grad, zatuy pitah za distancionnoto...

Вто Окт 05, 2004 5:49 am
Аватар

Мнение 
Потрай още малко. Година, две да видим нещата как ще тръгнат. Така си мисля аз. Аз поне съм си тук и съм свикнал с дивотията в БГ. Ама знам хора които се опитват да се върнат след 10г. странство - трудно им е. Все още сме си в ориента. Ако това те притеснява де.

Вто Окт 05, 2004 9:57 am
Профил ICQ

Мнение Re
Ami po princip e verno tova za parite :) No vse o6te ne sum 4uval nqkoi da pla6ta zapadna zaplata v BG za pravene na platki.. Inak - "dosta nad "- zavisi i za kakvo ustroistvo stava vupros .. I kolko platki i s kakва сложност разработваш месечно... Щото ако си работиш на "самостоятелна практика" - можеш сам да си определяш цените и да не спиш нощно време за да можеш за определено време да направиш възможно повече платки..Но ако си на щатна заплата..знам ли..

Сря Окт 06, 2004 8:43 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Според мен картинката в България не е толкова лоша, колкото си мислите. За пример ще дам един мой колега, който почна работа в Пловдив. Италианска фирма за производство на брави. Колегата е ОТК. Седи по цял ден до поточната линия и наблюдава да не би някоя брава да е малко крива. И ако му стане скучно си почесва топките. А ако му стане наистина много скучно - цитат: "направо си премествам пищова в другия крачол". И така ден след ден, докато дойде време за заплата. А тя е 500лв.
Мисля си, че чашата не е наполовина празна, а наполвина пълна.

Сря Окт 06, 2004 2:48 pm
Профил

Мнение 
И ние сега си търсим ОТК, един човек мисля че намерихем .. ако не се е отказал че доста се бавим с отговора покрай тея изложби .. ще трябва още един .. условията не са много по лоши, с други думи работата е повечко :), и парите пресполагам, в това отношение не съм запознат.

Пет Окт 29, 2004 7:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То като се замислиш хич не е лоша работа.
Аз обаче съм ангажиран с нещо далеч по-сериозно. От януари влизам в казармата. 6 месеца ще копая канавки с кирката (а това хич не е лесно през зимата). :D

Пет Окт 29, 2004 8:35 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Mozfet написа:
То като се замислиш хич не е лоша работа.
Аз обаче съм ангажиран с нещо далеч по-сериозно. От януари влизам в казармата. 6 месеца ще копая канавки с кирката (а това хич не е лесно през зимата). :D

Ти сега на това казарма ли му викаш ... А ?
Според мен е пансион за благородни девици, казармата беше преди години, така че не се шашкай много!

Съб Окт 30, 2004 10:20 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Глупости сега казармата е ебати скуката. По мое време - година и половина ебати купона. Що бой и пиене видех там. Но тогава важеше лафа - казармата е гадна, но за сметка на това продължителна. А са кво. Тамън ти стане интересно, тамън хванеш цаката и требе да си ходиш. Па и то те от отпуски не могат да стигнат до казармата.

Съб Окт 30, 2004 5:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, аз не мога да се оплача от продължителност брато, 60 месеца съм я карал направо ми изгниха кокалите там, добре че бяха тия MCU-та (на i80C51 наработил адски-много човекочасове), иначе да съм се побъркал вече.

Съб Окт 30, 2004 6:34 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Как 60 месеца бе? Ти да не си бил на служба там? Или некъде по Израел? Щото в БГ - военни и микроконтролери - е много несъвместино. Аз докат бех там, за забава гърмяхме германиеви транзистори, щото то друго там нямаше. Там още парната машина не са открили.

Пон Ное 01, 2004 12:27 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]