Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
датчик за линейно преместване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение датчик за линейно преместване
но от тия дето са с корда, т.е. има една корда която излиза от тях и така мерят,точноста .. до 0.5 мм дори ме устройва, въпреки че повечето такива са 0.05. Трябва ми да направя стенда на един далекомер, та +/- 0.5 ако е от датчика е идеално, всичко по добо е добре дошло. Някой виждал ли е някоя от нашите фирми да ги продава, аз честно казано не съм търсил много, последно гледах такива на едно изложение.

Вто Сеп 05, 2006 10:33 pm
Профил

Мнение Re: датчик за линейно преместване
Не зная какво имаш предвид под корда. Възможностите са две.
Първото е ФРП с макара на която е навита корда. Правеха такива в края на зрелия социализъм в ОПТЕД - Пловдив. Купи ги един турчин. Вероятно още им влиза в номенклатурата.
Може да е и съпротивителен датчик. Не зная за какво разстояние става въпрос, но ако е малко отношението диапазон/разрешаваща способност можеш да си направиш един потенциометъри сам един такъв щом е за стенд. Трябва да разчиташ на равномерността на съпротивителния проводник и да се надяваш да не се деформира в продължение на времето. Има и готови такива датчици с гарантирана линейност, но са възскъпички. Ако разстоянието е до към 30 см , мога и да намеря някакъв.

Вто Сеп 05, 2006 11:13 pm
Профил

Мнение Re: датчик за линейно преместване
Възможно е решение и без корда. Използва се пак ФРП. На оста му се монтира ролка (може и пластмасова), а на ролката се нанизва о-пръстен. Ролката , заедно с ФРП-то се придвижва по някаква относително равна повърхност (плот на маса, профил, винкел), при което се отчита линейното преместване. Датчикът трябва да се постави на някъква стойка с пружинки, които да обират неизбежните неравности и да поддържа що годе равномерен натиск върху о-пръстена. Диаметърът на ролката и пръстена , както разрешаващата способност на ФРП се изчисляват според задачката. Ако държиш на по-голяма прецизност, диаметърът трябва да е по-голям и освен това , след изработката да се направи контролно замерване. Вероятно ще се получи грешка, дължаща се на неточното изработване на ролката и неизбежната деформация на пръстена. Грешката може да се отстрани числено с коригиращ коефициент в РС или процесора.
Миналата година правих такъв датик и до сега нямам проблеми с него. Почти го бях забравил.
Използвах габровско ФРП, мисля с 200 импулса на оборот. Тия хора срам нямат. Единствената им схемичка вътре беше руска (СССР) с година на произвоство 1989. Голяма икономия са направили.

Сря Сеп 06, 2006 7:58 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
За какви разстояния става въпрос?

Сря Сеп 06, 2006 9:11 am
Профил

Мнение 
До 2 м. А с ФРП-та, става да, то ако е въпроса и с магнитна лента става, но исках да си опростя живота. Това за което говоря, http://www.sensomat.info/Katalozi/Senzo ... 20wire.pdf ето го тук, това ще е най-лесно да го монтирам. Стенда представлява едун алуминиев профил, с шейна на него. Това се придвижва с макара на която има стъпков, но в това изпънение грешка ще има. Всъщност има два варианта. Да сложа такъв датчик, или два крайни изключвателя, за да мога преди всяко преместване да нулирам грешката от стъпковия, инче ще се натрупа доста. Това с датчика е по-мързеливото, и по-бързо работещо, спестяват се ходовете за нулиране.

Сря Сеп 06, 2006 9:50 am
Профил

Мнение 
Малко неясна ми е постановката, но един вариант би бил да имаш назъбена част на шейната (по цялата дължина от 2м, вярно е множко) и срещу нея дефазирани на 90 градуса два оптични или магнитни датчика.
Във Футурел имат сдвоен магнитен датчик, ама с малко по-голяма стъпка, някаде мисля 2 мм, а от стара не-оптична мишка можеш да вземеш ИЧ излъчвател и сдвоен фотодиод. Там има и дискове с прорези, ако искаш да правиш решението с ролка с фрикционно зацепване. А можеш да ползваш цялата платка от мишка и да я вържеш по PS/2 интерфейса. Има значение максималната скорост, с която ще се движи шейната, за да не пропусне импулс.

Чет Сеп 07, 2006 10:56 am
Профил

Мнение 
Абе идеята ми беше да мина по-лесно :) Иначе варианти много, то реално мога напрво да изкормя от оптична мишка датчика, до опредлена скорост дава съвсем задоволителен резултат. Има и ФРП-та в тоя магазин на метро спирка Сердика на приемлива цена, ама триабва да го мисля как да го куплирам. То ако ще е нещо подобно, по-добре да взема магнитна лента с глава отгоре, цената се връзва добра, точноста също. Това с назъбването .... доста специфично става, да беше малко можеше да с енамери нещо, ама 2 м ....... абе в краен случай ще слож анешо друго, ама тия датчици ги има, само дето не знам кой ги продава, е и на каква цена ще са, че ако кажат 300-400 лв .........

Чет Сеп 07, 2006 11:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Магнитната лента не е ли доста еластична? Разбирай "разтегателна"?

Чет Сеп 07, 2006 11:09 am
Профил ICQ

Мнение 
Нямам в предвид обикновенна магнитна лента, има измервателни, доста добре заменят оптичните линийки, лесни са за монтаж, с добра точност, абе за много цели са идеални, имат и за ротационно преместване.

Чет Сеп 07, 2006 12:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]