Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Сверка на ценоразписите.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Сверка на ценоразписите....
Значи задачата е следната - проектиране на 4 печатни платки:
- на 1-вата няма елементи, само фрезовани отвори ( ще се използва за преден панел )
- на 2-рата има конектор PS2 или DIN 5-ца, MAX232, PIC16F628A, 7805
- на 3-тата има 2 разреден 7 сегментен LED индикатор и 12 бутона цък-цък
- на 4-тата има PIC16F628A, MAX232, FX604(модем V.23), PS2 или DIN 5-ца и куплунг за свързване към радиостанция.
- 2-рата и 4-тата платка поддържат комуникация помежду се чрез RS232 на ниска скорост, примерно 1200, протокол S.N.A.P.

Информация от около 120 обекта, ще се събира от горните платки ( посредством LED индикатора и клавиатурата), ще се излъчва по радиоканал, след което ще се вкарва по COM порт ( или емулиран, чрез USB <-> RS232 ) в програмка за Windows. Програмата ще сортира информацията в до 10 панела, с максимум до 12 обекта в панел. Оператора ще може да мести един или няколко обекта от един панел в друг, като това местене ще се предава по радиоканал надолу към обектите.

Тъй като много често коментираме какви трябва да бъдат цените в бранша, ми се ще да покоментирате, какви цени бихте дали за горната задача, като проектиране, насищане и тестване на печатните платки, сглобяване в кутия и монтаж, както и цена на софтуера за 2 микроконтролери PIC16F628A, плюс цената на софтуера за ПК. Цената и монтажа на радиостанциите не влиза в горната задача.

Цени в грошове не вземам на сериозно :wink:

П.П.
Пропуснах да уточня сроковете на изработка: няма уговорени такива, предполагам, месец, два-три няма да са проблем.

Сря Юни 21, 2006 7:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако бях още в БГ - офертата щеше да е приблизително:
1. Срок за проектиране - 2 месеца.
2. Цена за проектиране ако аз ще правя после платките - 6000 лв +-20% - зависи точно от заданието, ако няма аз да ги правя после +50%
3. Цена за производство на 100 платки - BOM-a x 3

Сря Юни 21, 2006 7:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм,за 2 месеца ще успееш ли да се справиш с всичко.
Това си е цяла система. Има и PC софт. Доде се настрои да работи всичко както трябва ще отиде доста време.

Сря Юни 21, 2006 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами това са реално 2 месеца работа (имам предвид проектирането на платките, правене на прототип, писане не софтуера), преценяваш колко пари на месец те оправят умножаваш по броя месеци и това е
за самото производство по-добре ги дай на някой дето се занимава с това - има достатъчно фирми на пазара за по 2-3 ст на компонент ще монтират платките, после прецени колко време ще ти отнеме крайния тест (ако ще го правиш ти) и пак по тарифата
всичко зависи от това ти на колко пари на месец искаш да вземаш - ако клиента е с переспектива не се изхвърляй защото маймунки на клона много утре някой друг ще го дръпне

Сря Юни 21, 2006 8:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. В обема на задачата влиза ли протокола за обмен между обектите и сървъра, или вече е създаден и ще се въведе в някой от контролерите?
2. Обектите стационарни или мобилни са?

Последна промяна Lupus на Сря Юни 21, 2006 8:20 pm, променена общо 1 път

Сря Юни 21, 2006 8:17 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Какво имаш пред вид под краиния тест?
Времето за изчистване на бъговете ли?

Такава система трябва да си има и гаранционен срок също. Практиката показва че по време гаранционния срок също се изразходва някакво количество време. Все излиза по нещо в повечето случаи не е грешката в девелопера но неговото време си отива. Така че ако бруто е 2 месеца ми се вижда малко. Или аз работя бавно.

Сря Юни 21, 2006 8:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Какво имаш пред вид под краиния тест?

обикновенно тези дето лепят платките не тестват нищо така че трябва да си провериш платките дали вършат това което трябва - краен тест
опнякога са ми пращали платки с обърнати елементи и прочее - те правят само оглед след спояването - с оглед не можеш да хванеш и половината от проблемите

за времето - това е проста RS232 комуникация за 1 месец ще се оправи със софтуер и бъгове (софтуерни и хардуерни) + 1 месец проектиране на платките и лепене на прототипи

Сря Юни 21, 2006 8:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мисля че не е толкова просто. Но Пирев ако реши може да даде някакви уточнения.

Сря Юни 21, 2006 8:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Протокола за обмен между обектите и сървъра е S.N.A.P., ще се въвежда и в 2 двата микроконтролера, като в единия ( този при радиостанцията ) ще се използва 2 пъти, веднъж за връзка със сървъра, веднъж за връзка с другия микроконтролер.
Най-вероятно обектите ще са мобилни. Чрез цък-цък бутоните се въвежда информация, вижда се на 2 разредния LED индикатор и се изпраща към втория микроконтролер, който ще е на от 2 до 12 метра от първия, след което втория изпраща информацията през модема към радиостанцията, ако се получи в ПК информацията, изпраща обратно ишерет към обект, че е приел заявката, при клавиатурата ще има зумер, който ще мявка с такива цели, пък и ще се вижда на LED индикатора.

Единственото, което ме притеснява малко в случая е RS232 комуникацията в Windows, тъй като съм правил такава само за Win16, за Win32 бях започнал преди време за Borland C++ 5.02, но я докарах до кривата круша ( настана боза в синхронизацията на треда за приемане и главния тред. Предаването се синхронизира добре с главния тред и тръгна от раз ), но си мисля, че ще мога да намеря някой готов безплатен компонент за C++ Builder 5 ( пък може и не толкова безплатен да използвам ).

Dimitar, от твоите уста в ушите на господа с твоята оферта :wink: . Клиентите са големи циции, та сега правя разбивка на цени на изполвани елементи и материали, след което за труд отделно. Пълна програма, счетоводство.

Крайния тест е да се съживи устройството и да се види че приема/изпраща данни през радиостанцията. Бъгове при PIC16F628A няма да има, тъй като съм отработвал доста версии на сходни задачи, та ще използвам доста изтестван код на готово. По скоро ще загрузя нещо при ПК.

Сря Юни 21, 2006 8:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Или аз работя бавно.

Ти работиш бавно 8) . Вие там по Стара Загора сте баси и мързелите и все някоя търговийка гледате да хванете 8) - глей го IGBT-то.
2 месеца са предостатъчно време за това нещо така на пръв поглед. Даже и някой друг проект още може да мине по между другото 8) . Цената дето съм посочил е с предвидени доста неща вътре. А цената за платките е основно тестовете, настройките и оживяването. Запояването е между другото - то наистина е жълти стотинки. Сега някой ще каже сигурно, че е висока цената, ама имайте предвид дето някой спомена за гаранции - щото като се скапе нещо по баирите и да видиш тогава какво става. Аз даже бих оставил още един месец за тестове в града - та да може максимално да се намали разкарването по горите 8) .

Сря Юни 21, 2006 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Dimitar, от твоите уста в ушите на господа с твоята оферта :wink: . Клиентите са големи циции, та сега правя разбивка на цени на изполвани елементи и материали, след което за труд отделно. Пълна програма, счетоводство.

Според мен така специфициран проекта - въобще нетрябва да се опира до чак такива подробности със себестойността на елементите, защото както споменах правенето на платките е х 3. Ако са чак такива циции - аз немога от тук да преценя, ама ако наистина се правят на луди аз не бих се хванал за по-малко пари, защото после ще ти се вземе акъла. Другия вариант е да се навиеш на малко по-мало кинти, ама да ги вържеш със договор за поддръжка и запазване за тебе на интелектуалната собственност. Ама като ти знам дереджето - в твой интерес е да вземеш максимално пари сега и веднага 8) .

Сря Юни 21, 2006 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За гори не ми говори, щото последния път станах като римски пехотинец в краката - пътя свършва ( ако може да се нарече път ), след което следва час и половина катерене на 1500 м. надморска височина, докато стигнеш до запецналия ебект. И накрая се оказва, че на ебект нищо му няма, просто някой откраднал жицата 220V и нема пауър.

Сря Юни 21, 2006 8:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бе аз познавам едни хора в Пловдив дето правиха миналата година такова нещо - да не става въпрос за ВЕЦ-ве. Те правиха някакви неща дето да предупреждават за идваща изпусната вода и ги бяха направили така в радио-мрежа.

ПП. Няма ли и някой в БГ да каже оферта - аз от Америка ли да ви давам насоки 8) Интересно ми е и на мен как се движат нещата, защото и едно време си ги смучех от пръстите и несъм се интерисувал как бачкат другите колеги.

Сря Юни 21, 2006 8:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Nikola Kirov написа:
Или аз работя бавно.

Ти работиш бавно

Може не споря. Дай боже Пирев да си опече работата ще сподели за колко време е станало наистина.

Но си мисля че около 3 месеца е реално да се калкулират.

Сря Юни 21, 2006 9:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Оценката на Димитър е доста точна. Мога да добавя само, че по принцип такава задача най-бързо и еФтино се прави от екип : един Гуру и още двама-трима чирака. Така освен всичко друго гаранциите за навреме свършена работа, ако някой "даде фира" (лапне зелен хайвер, вземе зелена карта и т.н), са доста по-реални. А иначе за производството - БОМ * 3 ми изглежда пресилено. Да кажем БОМ * 1.1 плюс монтажа плюс оживяването.
Ако на мен ми предложата такава оферта, бих я приел. Още повече, че разполагам с "чираците".

Сря Юни 21, 2006 9:10 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 73 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща