Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Търся ултарзвуков пиезоелемент за сонар 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Търся ултарзвуков пиезоелемент за сонар
Нещо такова
https://www.piezohannas.com/2MHz-mounted-outside-ultrasonic-transducer-for-fuel-tank-pd6326580.html
Резонансната честота не е толкова важна (1...4 MHz), но е важно да е с IP68 и с минимална ширина на диаграмата на насоченост. Не е задължително да има термистор внего. Трябват ми поне 4 бр. и поне еднакви по двойки. Ще се свързват към TDC1000 на TI за измерване на дълбочина и откриване на препятствия във водата. Носителя е малък радиоуправляем плавателен съд. Имам 2бр. като този от линка, но ми трябват още.

Чет Май 21, 2026 6:31 pm
Профил

Мнение Re: Търся ултарзвуков пиезоелемент за сонар
Desert Leo написа:
измерване на дълбочина

Time-Gain компенсация предвидил ли си ?
Пробвал ли си че работи с тоя чип?

Чет Май 21, 2026 8:06 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Търся ултразвуков пиезоелемент за сонар
TDC1000 Ultrasonic Sensing Analog Front End (AFE) for Level Sensing, Flow Sensing, Concentration Sensing, and Proximity Sensing Applications
Преди години, във връзка с измерване на нивото на горивото в резервоари на МПС-та, поръчах мостри от TDC1000 и TDC7200 и тогавашние ев. борд TDC1000-TDC7200EVM. В комплекта на борда имаше "гол" пиезоелемент на 2MHz и с него тествах ниво на вода в импровизирани съдове. Работи си. После дойдоха двата китайски пиезоелемента в корпуси, но друг пое задачата и нямам спомен да съм ги тествал.

Наскоро, ровейки за друго ми попаднаха, та изрових и мострите и борда. Обаче тези пиезоелементи се оказват с капацитет 1,5nF (при 1kHz, измерено с древен Инстек LCR-819), та се чудя дали да вярвам на останалите им параметри. Затова търся други.

Тестовата постановка с борда използваше един пиезоелемент и за предавател и за приемник. Сега ще използвам два отделни, като предавателя ще се опитам да го клатя в мостова схема за постигане на по-висока излъчена мощност, че при тази честота затихването е огромно. Затова е желателно да се слезе на 1MHz. Другото, което ще направя е да подавам тактови импулси от Si5351A с променлива честота до постигане на максимално ниво на приетия сигнал, т.е. да напипам резонансната честота на пиезоелементите. Чак тогава може да се мисли за допълнително усилване в аналоговата част. :D

Пет Май 22, 2026 4:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]