|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 12:03 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Малко PC помощ с Asus и Intel
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
 Малко PC помощ с Asus и Intel
Търся си малко помощ за префлашване на Asus B760 D4, че се изключи точно по средата на ъпдейта и backflasha прави всичко друго, но не и да тръгне.
Освен това имам грижи с подкарване на I9 12900K на същото дъно. Та ако някой настъпва или е настъпал мотиките, да ми пише.
Наследника тука се е омотал в някакви кълчища, а аз не съм пипал дъна и процесори от 2003та...
Благодаря!
|
| Пет Юни 06, 2025 2:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Малко PC помощ с Asus и Intel
Не че нещо ама май ще трябва да търсиш същото дъно да му копираш флаша (след като разпоиш чипа). Потърси също така из руските форуми, понякога се намират hex-ове за едно или друго дъно.
|
| Пет Юни 06, 2025 6:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз скоро сглобявах GB-B760M-DS3H-D4 i5-12600KF Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz
ъпдейта през дъното така и не проработи (сваля нещо, но така и не тръгва рефлашването) тула (USB имидж) от сайта им захапа, вдигна една версия от това, което беше на платката. няма някакви видими разлики от предишната
след всяка хардуерна промяна дъното почва да се мотка след ресет, явно се ослушва и се опитва да се адаптира към новата ситуация. имаше и някаква особена функционалност на ресета (задържане за 15 сек, примерно), която го вкарваше в друг режим, прочети менуала/форуми. съпорта е безсмислено да питаш (застреляй вожда) не винаги му се отдава, та трябва малко да се маха/слага хардуер. не помня дали чипа беше на цокъл, вече е в кутия и e паркиран в моя случай усложнението беше, че процесора е без телевизор и съответните интерфейси на дъното не се обслужват
в началото бях боднал 'щатната' карта (RTX 4070), по някое време я сменях с по-дърта (имах 1060 под ръка), че някакви съмнения ме налегнаха, но вече не помня дали бяха основателни. особеното е, че новите (40хх) са 8 линии, и се бучат в слот х16, т.е. директно губиш 8 линии. въпреки, че камъка поддържа рудиментарна бифуркация, на 'домашни' дъна няма поддръжка в биоса въобще (има секция, но е празна), каквото - такова то и няма особен смисъл - тия камъни са само с 20 линии - 16 за дългия слот и 4 за едното М2. всички следващи слотове/М2 са през бриджа не винаги се вижда кое как е рутирано, та ми се наложи да свалям биоси и да гледам в тях, преди да си избера 'моето' дъно
та бинарни файлове на биосите има, не помня дали гледах асус, може и заради това да съм се насочил към гигабайта. (чакаме ребрандиране в 'терабайт'?, че тия понятия взеха да остаряват) но преди да почнеш да ровиш, пробвай да върнеш дъното в гранция. чак ако ти я откажат, размахвай поялника.
|
| Съб Юни 07, 2025 5:37 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Какъв е точния модел на дъното, че b760 d4 излиза само в комбинация с други думички (prime, plus) и буквички? Изключването на компютър по време на ъпдейт на БИОС почти винаги означава програмиране на чипа през програматор. Ако е запоен на платката може да се програмира през TPM конектора, но не с CH341.
|
| Съб Юни 07, 2025 9:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
Май ще има успех, и то точно защото е нова и в гаранция.
Наследника ходи вчера на две места - на първото му поискали куп пари само за флашване, и той си тръгнал. На второто място му казали че ще е безплатно, защото си е купил нещата от тях, плюс че ще опитат да го подкарат с настоящия процесор. Дано да чуват петела и да помогнат.
Иначе... След като заби, черен екран и нищо. Няма бакфлаш бутон, като някои дъна (дори и без процесор). Ресетваш RTC SRAM или каквото е там през съоветния джъмпер (само вадене на батерия няма ефект). След това си минава някакъв POST (светят клавиатури, мишки, вентилаторите пеят различно, без монитора) и най-накрая се появява надпис - за бакфлаш сложете флашка или хард с "ASUS.CAP" (можело и ACP) и удряте ресета. Ама няма маркиран кой от всичките USB портове е за бакфлаш (тия с бутоните имат специфичен). Как да е, удряш ресета, тръгва, мисли 10 секунди и се угася. И после пак трябва да ресетваш, опитваш с други портове, имена, FAT32 и т.н. Все тая. И му теглих една... Даже успях да строша монитора...добре че беше стар.
А процесора почва от 0.8V и 3GHz, и почва да сваля и напрежението, и херците...и толкоз...свети червено, стои на 88 градуса и нищо...махнах всякакви овърклокове, оставих default конфигурацията - нищо. Все тая.
Та такива неволи с тия нови, геймърски дъна...но наследника да се учи и да опитва. Аз направих каквото можах засега.
|
| Съб Юни 07, 2025 9:20 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами не е тука сега, но се надявам ония в сервиза да имат програматор. За какво изобщо я има тая бакфлаш опция, като не ще да работи... И що за дивотия дъното да се изключи само по време на ъпдейт (5-10мин...), но сигурно при 88 градуса на процесора намира за по практично да се самоубие, вместо да си изпържи мозъка. Иначе някакви AI овърклокове в BIOS, и няма прост "disable", ами трябва да цъкаш хиляди опции. На къде отива тоя свят  И биос-а и той графичен, с падащи менюта - не текстов.
|
| Съб Юни 07, 2025 9:28 am |
|
 |
|
Grubi
|
Да не говорим за така наречената "диагностика" ако борда няма светодиоди или двуцифрен индикатор - в ръководството и с фенерче да търсиш, не можеш да намериш. "Всичко е автоматично"...да, ама не...
|
| Съб Юни 07, 2025 12:36 pm |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
От Windows 7 насам доста често се случва уиндоуса да не може да направи адекватен формат на флашка или карта памет, особено ако някога има правени буут партишъни и файлови таблици по нея. Формата се случва само с "HP USB Disk format tool" под уиндоус или с някой прартишът едитор ор сорта на gdisk, gparted или подобни. Дргуия проблем е, че често тия операции с примитивен/базов хардуер могат да се случат само с памет под 4GB (не могат да четат повече) и не навсякъде го споменават.
|
| Пон Юни 09, 2025 9:49 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|