| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Търся полигонално огледало от лазерен принтер
Трябва ми въртящото се огледало от лазерен принтер. Не знам от какъв. Произведен 2004-5-6-7-8. Върши ми работа и само чипа от вътре LB1876. Поръчах от някакви китайци но им нямам доверие какво ще дойде.
Ако някой знае в кой модел лазерен принтер го има - също върши работа. Ще отида да купя такъв. Днес строших 4 принтера. В два от тях имаше чипове от същата серия но не и точно този. Трябва ми да възстановя една стара машина за фото снимки. Този който е нейния завърта мотора на ниска скорост и си върти нормално. Като го пусна на висока скорост започва да се развърта и при малко по-високи обороти вдига тока и сталва. После следват странни звуци и включва защитата по ток и чипа заспива докато не се рестартира. Формата на шима изглежда добра. Хал сензорите са анлогови и се четат добре и трита. ПЛЛ-а си локва нормално на ниската скорост но до високата не се стига. Лагера е керамично-въздушен. Здрав е.
Идеи за места за търсене на принтери от скрап също се премат. Днес подобните ги свалих от Лексмарк. Но съм виждал от тази серия в Брадър и Рико.
|
| Вто Мар 04, 2025 9:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Търся полигонално огледало от лазерен принтер
Проверил ли си електролитните кондензатори около бобините на двигателя? Че като се офиткат резултатът е точно такъв. И започва една смяна на чипове...
|
| Вто Мар 04, 2025 10:16 pm |
|
 |
|
Pif
|
То няма много електролити. Има един малък и е след диод на захранването. Платката е еднослока а зелените резистори са джъмпери. Прилича на керамика над алуминия. Има странни импулси на генератора на шима. Принципно е външен кондензатор и всичко друго е вътре. Но съм на полето и не нося много апаратура с мен. Като се прибера ще го закача на бюрото и ще го изследвам по-подробно. Ще сменя де що кондензатори има по платката но са все керамики. По захранването не видях някакви драми с осцилоскопа. Дори като сталва пак не пада захранването. Токовата защита изключва на 0.4 волта а има 2 резистора по 0.8 ома в паралел. 1.6А. Дават му 2.5 на чипа максимално.
|
| Вто Мар 04, 2025 10:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
В случая не са електролитни кондензатори, а танталови - трите в долния ляв ъгъл. По един на всяка фаза. Въпреки че са твърдотелни и би трябвало да отпаднат като заподозрени, провери ги за всеки случай. Че работят в тежък режим, и поне електролитните дават фира.
Иначе някъде в долапите трябваше да имам такива оптики заедно с охледалата от HP втора (може би) и четвърта серия. Ама трябва да помедитирам за да се сетя къде ли са...
|
| Вто Мар 04, 2025 11:13 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тези трите са шотки диоди към захранване. Горните транзистори се редував в зависимост от позицията на ротора (3 пасивни аналогови хол сензора с диференциален изход) а долните 3 генерират ШИМ-а като чипа има вход за торк. А този вход за торк му се подава изхода от фазовия компаратор след филтрация с една дебела РЦ група от няколко звена. На единия вход на ПЛЛ-а идва от вънка сигнал за клок - 690 херца ниска скорост и 2.3кхц висока скорост. Като се локне ПЛЛ-а на изхода на фазовия компаратор има 50% запълване. След филтъра си е ДЦ на средата. Като пусна високата честота и веднага фазовия компаратор забива във високо състояние а като пусна ниската докато оборотите са над задаваните с честотата - дава ниско ниво. Може и да не се филтрира добре и някой керамичен да е спукан но до колкото успях да премеря с мултицета имат някакви адекватни стойности керамиките. На връщане към СФ ще накупя де що принтери намеря по скраповете. Ще мина и през село да видя дали няма да открия нещо изостанало. Този чип е ползван в периода 2003-8 година. Бил е на саню. После май он-семи или са ги купили или са го произвели същия. Ако твойто ХП е в този период произведено - може и там да го има.
|
| Вто Мар 04, 2025 11:26 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Танталовите имат свойството да дефектират като дават на късо, съответно като вторичен ефект гърмят и хвърлят тлеещи искри наоколо, затова не се ползват в авиоиндустрията, т.е. ако изглеждат добре, значи че работят добре. Новите танталови ги правят с вграден бушон - като дадат на късо да прекъсва веригата за да не стават пожари.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Мар 05, 2025 9:15 am |
|
 |
|
itso.t
|
Танталовите кондензатори могат да дефектират по повече от един начин. Окъсяването е само един от тях. Освен това има различни видове танталови кондензатори. Някои от тях дори... протичат. Като алуминиевите.
|
| Сря Мар 05, 2025 10:00 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
@pif Относто токоограничаването аз го изкарвам 1,25А. (0,5в/0.4 ома), за пробата сложи в паралел още някой резистор да вдигнеш тока с едни 20%. Проверих в един HP 1018, друг е чипа.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Мар 05, 2025 12:03 pm |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
И на HP LJ 6P е друг - M56751FP
|
| Чет Мар 06, 2025 3:52 pm |
|
 |
|
Pif
|
Благодаря на всички колеги. Намерих чипове. Добре, че съм си вехтошар и разглабям стари боклуци и събирам де що ми хареса. Та намерих на село лазерни блокове от принтери които съм трошил преди 15+ години. Не зная модела на принтерите но всичко вътре е RICOH така, че предполагам са били рико. Последните 3 дни (напразно) строших 8 работещи принтера но си припомних младините. Потвърди ми се мнението, че няма по-нефелни принтери от НР. Kyocera, Ricoh, Lexmark са на светлинни години пред НР. Сега започвам борбата с дебъгването на мотора. Ще пиша ъпдейти за прогреса и евентуално решението. Тони може да премести темата в някой друг раздел където да си я спамим на воля.
|
| Пет Мар 07, 2025 3:58 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Хм, че древните лазерни принтери на Хюлио Пакардов са с механика на Канон ако си спомням добре...
|
| Пет Мар 07, 2025 5:31 pm |
|
 |
|
Pif
|
Да дам фийдбек. Намерих 2 мотора от лазерни принтери Рико произведени преди 2000 година. Особенното при тях е, че имат по 2 лазера и рисуват по 2 реда в паралел. Имат и шатър който закрива лазера. Измерих и сравних пасивните им компоненти. Имат малко разлика във кондензаторите на генератора и ПЛЛ-а. Явно други времезадаващи вериги заради различните мотори (спрямо моя). Но след като взех чипа от работещия принтер и го сложих на моя мотор - тръгна като нов.
|
| Пон Мар 10, 2025 1:02 am |
|
|