| Автор |
Съобщение |
|
u1315
Ранг: Минаващ
|
 Търся електрончик за изработка на активно шумозаглушаване
Здравейте, търся електрончик (за предпочитане от Пловдив) за изработка на система за активно шумозаглушаване. Източника на шум е един контактор в затворена метална кутия. Контакторът е нов, но създава доста неприятна фонова атмосфера, особено през нощта. Шумът е нискочестотен с пик около 200 херца.
|
| Вто Ное 29, 2022 7:05 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
 Re: Търся електрончик за изработка на активно шумозаглушаван
Само за ориентир - как си представяш това активно заглушаване? Други методи няма ли да помогнат? Измерил ли си дали честотата е 200Hz или си я определил "на ухо"? Ти имаш ли достъп до контактора?
|
| Вто Ное 29, 2022 7:45 pm |
|
 |
|
u1315
|
Разгледах доста проекти в интернет за подобно шумозаглушаване. Отзивите са, че има известен успех за шум, който е с постоянна характеристика (както в моя случай). Общо взето две са основните схеми (op amp inverting amplifier) - 1) с един микрофон, фазов инвертор и усилвател+говорител; 2) с два микрофона, като втория служи за корекция на първия. Четох, че можело да стане също и с трансформаторче, на което втората навивка е в обратна посока. Шумът съм го записал и анализирал със софтуер на компютъра. Около 46db е на около 50 см от кутията, като целта е да го сваля под 40db. Другите методи за обезшумяване съм ги пробвал (шумопоглъщаща вата отвътре на кутията), но без особен успех. Иначе да, имам достъп до контактора.
|
| Вто Ное 29, 2022 8:48 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
ssr
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Вто Ное 29, 2022 9:16 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Странна е тая честота... Контакторът е с бобина на 220V?
|
| Вто Ное 29, 2022 9:25 pm |
|
 |
|
u1315
|
Не става. Мислих го.. както и подмяна с hum-free контактори пак не става
|
| Вто Ное 29, 2022 10:01 pm |
|
 |
|
u1315
|
Да, на 220в с допълнителен прекъсвач. Предполагам, че става някакъв резонанс понеже има звук както от контактора, така и от връзката с допълнителният прекъсвач.
|
| Вто Ное 29, 2022 10:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Контакторите с бобина захранена от мрежата започват да бръмчат когато тя има постояннотоков офсет. А офсетът може да се премахне с нещо такова: https://www.google.com/search?q=transfo ... UQ_AUIBigBАко нямаш опит с тоците внимавай да не се взривиш или самоочистиш...
|
| Вто Ное 29, 2022 10:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Първото важно нещо, изолирай контактора от кутията таблото, в смисъл не електрически а механично, през нещо меко. След това звукоизолация на кутията най-вероятно ще свърши работа. Иначе с това активно шумозаглушаване, не е невъзможно, но не очаквай чудеса. Ето нещо по темата :https://youtu.be/tcT32tvF9_w, някъде бях мяркал проект за една от дев платките с ADAU но сега не мога да си спомня къде.
|
| Вто Ное 29, 2022 11:13 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1625 Местоположение: София
|
Бобините на контакторите не са чувствителни на DC офсет, както тороидалните трансформатори, за които се отнася това решение. Те дори могат да работят с постоянен ток, ако има подходящо токоограничение, за да не прегрява бобината. На картинката е едно решение с постоянен ток и токоограничение с кондензатор. При добре изгладен постоянен ток няма да шуми. Най-често шумът в контакторите е от неприлепване на котвата по някаква причина - замърсявания или лошо полиране на челото. П.С. Резисторът е 10М, за разреждане на кондензатора, но не се чете, защото е бил посочен с мишката в момента на printscreen. Не ми се оправя, идеята е ясна. П.С. Активното шумозаглушаване е скъпа и загубена кауза - може да се направи само за някаква малка област около контактора, на други места няма да работи.
|
| Вто Ное 29, 2022 11:42 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не съм съгласен с това твърдение. Въпреки че като цяло не бръмчат, когато "им е сезон" ги чувам как периодично злобно бучат в таблото... А постояннотоковия офсет е проблем за всички трансформатори.
|
| Сря Ное 30, 2022 9:54 am |
|
 |
|
u1315
|
Може би трябваше да кача снимки на инсталацията още в началото. Всъщност те са два контактора свързани така, че като изключи единия, включва се другия. Става въпрос за управление на хибриден соларен инвертор с батерия. При спиране на тока, превключва на автономен режим. Докато има ток от енергото, левият контактор от снимката е включен и именно той бръмчи. Качвам снимка на двата контактора, както и на цялото табло. Когато разглеждах за hum-free аналози на фабричния контактор ми направи впечатление, че за някои модели изрично е посочено, че са ACDC, докато за други ги дават само АС. Предложения DC blocker до колкото разбирам изправя тока, така че котвите да прилепнат без да вибрират с честотата на променливия ток?! Но ако контакторът не пише, че може да работи с прав ток, това няма ли да го повреди?
|
| Сря Ное 30, 2022 10:25 am |
|
 |
|
itso.t
|
Не изправя тока. Премахва постояннотоков офсет ако е в границите до няколко волта.
|
| Сря Ное 30, 2022 10:54 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Не съм задълбавал в тематиката, но и аз мисля, че през AC бобината на контактора ако се прекара DC ток със същата стойност, какъвто е и AC тока през нея - проблем за бобината не би трабвало да има. Т.е. идеята на al_at ми се струва работеща. Токоограничаването става с последователно свързания кондензатор от схемата му.
Проблем може да има в преходните моменти на включване и изключване, защото филтърния кондензатор след греца бавно ще се зарежда и разрежда, което може да повреди контактната система на релето. но и това може да се измисли, ако контакторите ти имат неизползвани контакти в повече. Примерно нещо от рода на комутиране с AC захранване на бобината и задържането на котвата след това с DC ток.
Мислил ли си за поляризовани релета вместо контактори? На времето бях намерил в ТМЕ някакви с 15А контактна система за ~220V. Така няма да имаш никаква собствена консумация от релетата, когато са включени.
И аз мисля, че активното шумозаглушаване е неподходящо в случая. Решението ти е да намалиш шумогенерирането, а не да търсиш сложни начини за шумозаглушаването му.
|
| Сря Ное 30, 2022 1:09 pm |
|
 |
|
syscop
|
Таблото твое ли е? Можеш ли да пипаш по него? Гледам, че се подмята някакъв кабел с надпис vbat. Ако отговорът на въпросите е да, смени бобините на контакторите с такива за постоянен ток(цената сигурно няма да ти хареса  ) или целите контактори с бобина за постоянен ток(може да излезе по-евтино).
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Ное 30, 2022 3:34 pm |
|
|