Re: Про машинки мек сладолед и пуканки
има 'про'-мини машинки, които се различават от професионалните почти само по размера.
представлява иноксова купа за ~800гр, обвита отвън от замразител и вътре въртяща се лопатка със специфична форма.
професионалните работят на същия принцип, но са шкаф на колела, тръбопроводи за подаване на съставки, източване на готовия сладолед и миене/стерилизация. не ти трябва такова нещо. про-машинките за мек сладолед също са трън в задника, може би даже по-чепат. за домашни такива нямам наблюдения.
за 'твърд' сладолед изходния продукт се състои от мляко, захар, по желание сметана/какао/шоколад, оцветител и допълнителен аромат. важна съставка е и прахче за анти-кристализация. последното се слага много малко (2-5грама), но се продава в големи кутии (по кило). оцветителите и ароматите са стандартни за сладкарската индустрия. може да направиш червен банан със сметана, примерно. интересно става и с добавка от кисело мляко.
забъркването може да се прави и на ръка, но 10-20 секунди с миксер е по-добре. после течността се налива в машинката, включва се и след около 30-40 мин сладоледа е готов.
може да се яде и направо, но е добре да влезе във фризера за час-два (или по-дълго), защото е много мек и бързо се втечнява при сервиране.
предимството на домашния сладолед е, че имаш пълен контрол върху съставките - захар, мляко и сметана, и знаеш точно какво и колко си сложил.
нормалната цена би трябвало да е около 500-800 лв за нова. за италианска - може би малко по-скъпо. всичко зависи от желанието ТИ да те прекарат