Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Избор на облачна услуга 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Избор на облачна услуга
Искам да дублирам домашния NAS в облака. Триумя се между Гугъл, Микрософт и Дропбокс.

Засега май отивам на Майкрософта с 1, цената е прилична 70$ на година...

Някакви отзиви по въпроса...

Пон Апр 15, 2019 8:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Избор на облачна услуга
За Дропбокс кажи-речи не знам нищо (обаче съм го ползвал free), но за другите всеки от нас знае мноооого.
Друг тъп въпрос? :)

Бъзик - не бъзик, ама сакън недей М$, щото си сменят правилата според цикъла на секретарката на поредния шеф. От Гуглето: аман в ред други смисли.
С Дропбокса (безплатния) имах проблем, щото исках доста народ да наднича вътре, ама аз ли не го настроих правилно или недочетох: трябва да внимаваш с всеки твой комп как променяш папките, че да не затриеш нещо важно. Пък на всеки мой комп има версия на това в Дропбокса...

Пон Апр 15, 2019 9:29 pm
Профил

Що не си го резервираш/синронизираш при някой приятел.А той пък при тебе...

Пон Апр 15, 2019 10:02 pm
Профил

Дроп бокс са ми черни, бях им един от първите юзери, като направиха услугата платена ми затриха всичко и не съм видял и едно писмо от тях, затриха ми доста неща.
За микромек не им изпозлвам услугата, не ме кефят по принцип, много са дразнещи :). Използвам гугъл, към моента си плащам за 2 Tb,2 TB (Google One) 20,99 лв./month те това е последното ми плащане, струва ми се разумно.
За мен предимствата на гугъл са много, първо според мен дейта центровете им са по-добри, и с по-добра свързаност, към това на MS има порблеми, имам акаунт няма начин, не е платен, или поне не помня да съм го плащал, май с офиса го получих, зависи къде си, скоростта доста варира.
Друго нещо което ми харесва на гугъл, поне за момент а не са се опитали да ме прецакат по никакъв начин. Имам google/a акаунт от както го направиха, започнах бепзлатно, и все още съм безплатно, имам 4 отделни домейна които използват гугълската поща за без пари. Като вляза в панела, предлагат ми ъпгейд чат пат и това е, ама при сегашните цени, само от там съм на далвера няколко стотин USD на месец.
Друг плюс на гугъл, всичко ти е на едно място, и снимки, и бекъпи на у-ва ... е за някой може и да е недостатък, но да се загуби информация е почти невъзможно, сега някой да ми хакне акаунта и затрие всичко да, ама ...
Аз съм с две ръце за гуглето :)
Добре синхронизира, не го усещам, а реално 90% от всичко са солидски малоумни файлове. Нета ми в мехико не е върхът, но нямам проблеми със синхронизацията.

Вто Апр 16, 2019 12:43 am
Профил

Питай доставчика дали има опция да сложиш един НАТ при него на вътрешна мрежа, едва ли ще ти излезе по скъпо. На външна мрежа си е трафик.

Вто Апр 16, 2019 2:34 am
Профил
Аватар

pCloud.....?

Вто Апр 16, 2019 7:45 am
Профил ICQ WWW

Ако ще го ползваш само като disaster recovery мога да препоръчам backblaze. Иначе между споменатите три всички ще ти свършат работа. Гугъл са с добра интеграция, дропбокса са доста интуитивни - ако минеш на dropbox for bussiness ще имаш една приятна екстра че има опцията да рови в локалната мрежа и ако сте няколко колеги може да намери файловете при някой друг локален компютър. Това не съм го виждал при другите.
Макрософт-а май излизат най-изгодно, после гугъл и май дропбока беше най-скъп. Но то е до нужди - трябва да видиш екстрите и да си прецениш дали някоя специфика като локалното търсене на дропбокса няма да ти е дюшеш, или пък офиса на макрософт да ти е горница.

Вто Апр 16, 2019 8:36 am
Профил
Аватар

Май само Гичо и Тони ми разбраха чуденето.

Дропбокса е излишно скъп и не ми дава нищо в повече, което да ми е от полза.

1. Микрософт дават и офис в комплекта, а той си е прилична пара отделно, като се сложи и по-ниската цена априори - финансово определно са най-добре.
2. Гугъла има предимството да работи най-добре с Андроида. Предвид това, че става въпрос за домашни нужди, това е сериозен довод.

Ще направя няколко замервания на скоростта, да видя, дали това, което казва Тони е така... В момента имам служебни и на двете места и не съм забелязал някаква съществена разлика, но и трафика ми към тях е спорадичен.

Вто Апр 16, 2019 11:38 am
Профил ICQ

Цецо написа:
2. Гугъла има предимството да работи най-добре с Андроида. Предвид това, че става въпрос за домашни нужди, това е сериозен довод.

А пък onedrive-а с PC - не ти ли е по-важно от ПЦ да имаш удобство? Иначе и на андроид си работи, а там по-скоро е колкото да копираш или прегледаш някой файл. Ако ще редактираш все си мисля че от ПЦ ще го правиш. Не съм ползвал там collaborative редактиране на документи, което в google работи приятно добре.
Не че съм фен на микромеките, и ако беше до фенщина гугъл бих ти препоръчал, но и с MS нещата са достатъчно добре. Пробвай и трите, или поне които не си ползвал и ще си прецениш. Ако не си ползваш dropbox for bussiness ти препоръчвам да удариш един trial - безплатно е за месец.

Вто Апр 16, 2019 3:42 pm
Профил

Смятам да решавам същият казус с мои си облаци т.е. два отделни Synology NAS в различни географии (Брюксел/Пловдив). Това което ми харесва на синоложитата е, че имат сравнително читав софтуер с който да се прави както бекъп така и облачни папки от рода на dropbox които да ги виждаш на всичките си компютри, телефони и таблети. Плащаш еднократно да си купиш хардуера и после разхода ти е само сметката за ток и интернет.

Вто Апр 16, 2019 5:47 pm
Профил
Аватар

Аз съм с Qnap и искам просто да го raid-на в облака. Иде реч за домашни неща, основни снимки и филмчета, някой домашни документи и ала-бала. Като го дублирам в облака ще е достъпен и на телефоните, хем ще е бекъпнато ако влез апаша в къщи (което истинския райд не решава).

Реално от ПЦто се аксесва НАС-а. Облака е просто бекъп и да може жената да си има достъп до снимките отвсякъде.

Вто Апр 16, 2019 7:36 pm
Профил ICQ

Ами доколкото те Qnap & Synology са общо взето лидерите на SOHO NAS пазара като навремето Synology имаше леко преимущество в софтуера, не знам дали все още е така и предполагам, че и с двете платформи можеш да постигнеш аналогична функционалност. Това което мога да кажа за Синоложито е, че точно за снимките най накрая се появи нова програма Synology Moments която като има много удобни неща - geolocation, face recognition, object recognition и т.н. автоматични каталогизирания които са перфектни за организиране на снимки - при мен са близо 40к снимки за последните 20 години откак сме заедно с госпожа Палаврова и е голяма драма и занимавка на ръка да се правят албуми, да се подготвят албуми за бабите и т.н. - сега жена ми може сама да си ги прави тези неща през телефона и таблета и да прави бабите доволни и т.н. Моят ангажимент е само от време на време да местя снимките от телефони и фотопарати към NAS-а. И не, че нещо ама не искам гугле или който и да е друг да ми следи всички снимки - затова и избягвам евтино платените облаци и предпочитам да е на мои устройства - не са чак толкова скъпи и се изплащат за няколко години ако ще трябва да плащаш по $100 годишно за читав чужд облак.

Та дори и в момента само с един НАС имам мой си облак който мога да го достъпвам през телефони и таблети отвсякъде и варианта с два дублирани NAS-а е хем за допълнителен бекъп хем и да мога да включа камери за видеонаблюдение с които да следя какво се случва когато не съм в къщи - с НАС-са си идва безплатно зарибяващ лиценз за камера или две.

Едит: Отделно от това е git сървър, може да е и mail сървър и т.н.

Вто Апр 16, 2019 10:25 pm
Профил

Цецо, аз имам в предвид не от БГ, въпреки че и там съм забелязал разлика но по скоро е от доставчика, има в предвид като пътуваш. Примерно гугъл драйв имам еднакво бърз достъп и от мексико, и от Бг и от САЩ и от Перу, е еднакво бърз не е точно това, щото услугите са различни, по скоро съдя по заявките как се изпълняват, горе долу еднакво, иначе скоростта на даунлоад е различна. С MS от някои места зарежда доста бързо, от други о де зареди побеляваш. те от мехико по 2 мин чакам да ми отвори страничката където с ами ключовете на дисковете, и от Бг не беше супер бързо но зареждаше, в САЩ зарежда доста по-бързо. При гугъл това го няма, горе долу еднакво време навсякъде.
Да довода за офис може би си струва, аз получих драйв с офиса, ти го гледаш обратно, ще получиш офис с драйва :) На МС съм им набрал много, нищо тяхно не искам, съжалявам че взех и тоя офис 365 .. освен това което стана с компа на жената същото стана и с мойто чисто ново леново, с тая разлика че дискът не беше криптиран, иначе щеше да е същот псуване. Мина някакъв ъпдейт и черен скрийн не може да се логне и до там, мъртвец пълен.

Вто Апр 16, 2019 10:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]