| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Изработка на платка
Какъв бюджет (време и финанси) приблизително трябва да предвидя ако поръчам за изработка следната платка. Нямам предвид само PCB заготовката, а цялата разработка по списък с изисквания? Отговор ако предпочитате на лични.
Xilinx Zynq + Movidius Myriad X + LPDDR4 + WiFi
|
| Сря Ное 14, 2018 11:57 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Изработка на платка
Мислехме да правим подобни неща но накрая се насочихме към готово решение - NVidia Jetson Xavier - даже в момента му подкарвам дев-кит-а и псувам ли псувам. Без да го задълбавам много мисля, че бюджета ще е 6-7 цифрен и време за разработка поне година. Проблемът с такива проекти е, че самото смятане на прецизен бюджет си отнема време и едва ли някой ще го направи безплатно.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Ное 15, 2018 12:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Той колегата май беше в авто бранша, там бройките са огромни, цепи се цента, а сертификация през готово решение е почти невъзможна мисия.
Но аз лично не познавам, човек дето може от днес да почне да работи по нещо такова, сложно е, седмици четене трябва само да за да реши човек дали иска да се хване със задачата. Много пари ще са и много време...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 15, 2018 1:08 pm |
|
 |
|
fred
|
https://www.crowdsupply.com/up/ai-core-xNeural network accelerator for AI on the edge. Up to four trillion ops/sec with just a few watts. This edge computing module is powered by the Intel® Movidius™ Myriad™ X and comes in a MiniCard/mPCIe form factor. $8,277 raised of $5,000 goal Платка с Myriad X разработена с проект в Crowd Supply с финансиране $5000 /това ще продават Mouser/. Вярно че е без FPGA, много вероятно те са имали доста неща готови и това им е само нещо като подготовка на производството но все пак... само $5000! Направо съм шашнат. Може би си заслужава да се влезе във връзка с тези момчета /естествено ако няма някаква идея която е хубаво да не се разгласява известно време/. 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Чет Ное 15, 2018 5:54 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 15, 2018 5:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Бре какво доживях да видя - Интел продава процесори със Спарк ядра! А фирмата зад тези платки не е случайна - UP е подразделение на AAEON които пък са подразделение на ASUS
|
| Чет Ное 15, 2018 5:45 pm |
|
 |
|
fred
|
Заслужава си да дадем линк към нея, мисля е още доста ще я чуваме. https://up-board.org/
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Ное 15, 2018 6:38 pm |
|
 |
|
HCL
|
@Palavrov, целта е за върпосното приложение да се постигнат резултати близки от тези на Xavier-a в економичния му режим при една трета от консумацията. Т.е. целя 3W и затова ми трябва магията в Zynq-a.
@Цецо, не съм в автобранша. Дялкам 4G/5G чиповете на Интел. Понежа са във всичките модели на Тесла, може там да е станала дума. Центовете не ги цепя все още, за сметка на това кубичните сантиметри и миливатовете.
@fred, не си мисли, че ASUS са тръгнали да финансират платката чрез crowd funding. Това е маркетингова кампания за Интел. Може да звучи странно, но половината от съвременните технологи и шума около тях имат основно за цел да впечатлят Wallstr, ама това е друга тема.
|
| Пет Ное 16, 2018 12:18 am |
|
 |
|
palavrov
|
Те колегите ме натискат за Xavier точно заради маркетинговият ефект, не че ни е притрябвал чак толкова. Но тези платки които ги постна Фред ми бяха убягнали досега, определено си заслужават да им хвърлим едно око - горе долу правят каквото ни трябва - h265 видео компресия + opencv - а цената е много по ниска - Xavier ни се вързва над $1000 а с Intel току виж паднем на $300 - ако се вкара в тази цена и 4G ще е супер есктра - ще вкарам на всеки 3D скенер прака връзка с облака 
|
| Пет Ное 16, 2018 12:25 am |
|
 |
|
fred
|
Честно си признавам, че като четох материала не бях стигнал до това каква е тази компания UP, хвърлих око само на началото  За мен тя беше абсолютно непозната. Шавна някакво подозрение защото тези $5000 са абсолютно фантастични а и нивото на разработка е много високо. Но то откачени на този свят много, може пък да са някакви свръх амбициозни момчета понатрупали опит в големите компании и решили да станат самостоятелни си помислих. В светлината на това кои са отзад съвета ми да се свърже човек с тях доста олеква Да, определено ново явление за мен е такъв вид рекламни кампании от големи компании, ще съм по-внимателен в бъдеще. Иначе за нас като консуматори нищо лошо, важното е че прогреса се движи напред. А като направление това е много интересно - хибрида AI at Edge+IoT и очаквам голям бум. Най-малкото защото серията е много голяма.
Последна промяна fred на Пет Ное 16, 2018 12:52 am, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 16, 2018 12:45 am |
|
 |
|
HCL
|
 платките ще са в наличност някъде Q1 2019 през Mouser, а цените са най-ниското в наличност. Поне докато Google не пуснат edge TPU-то, което се предполага, че ще е супер оптимирано откъм Tensorflow Light, но да видим. Човек ако чака твърде много... https://aiyprojects.withgoogle.com/edge-tpuЕдинствено трябва да имаш предвид, че Интел имат слават да заебават Embedded пазара както им скимне. Така че си е риск да заложиш на техен продукт, особено нов, особено няколко месеца преди новия CEO.
|
| Пет Ное 16, 2018 12:50 am |
|
 |
|
palavrov
|
Интересно ... ще ги държа под око. То на нас зора с машин лърнинга ни е да разпознаем кога човек е заел правилната за снимки поза в скенера и да го щракнем автоматично. За момента проблема сме го решили с копче .... 
|
| Пет Ное 16, 2018 12:54 am |
|
 |
|
HCL
|
Е то туй лесно бе - на моя телефон като разперя пет пръста и сам прави снимка. Изключвате нотификациите и ползвате изхода на високоговорителя и щракването на камерата за тригер. Едно хубаво Xiaomi е 150 EUR  шегувам се разбира се
|
| Пет Ное 16, 2018 1:10 am |
|
|