Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Машинки за BGA rework 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Машинки за BGA rework
Я аз да ви задам един друг въпрос...
Някой да е настъпвал подобните машинки? А някой да има място и мерак да развие подобен бизнес в БГ - в смисъл работа с машината, не да продава машините, въпреки че и това може да стане.

1. TH-W430 - https://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga ... -8805.html
2. TH-W600 - https://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga ... -8804.html

Сря Дек 06, 2017 2:00 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Машинки за BGA rework
никой ли не работи с такива или е тайна :)

Сря Дек 06, 2017 5:05 pm
Профил
Аватар

ами резултатите са малко нееднозначни
само по филмчетата всичко е цветя и рози

иначе стандартна компановка, нищо авангардно.

Сря Дек 06, 2017 5:14 pm
Профил

Имам едни платки, дедо ги знае, ама няма да ми ср върже сметката май....

Сря Дек 06, 2017 5:44 pm
Профил
Аватар

нищо авангардно разбира се, стандартно е като станция за запояване - но като го нямаш,
няма как да знаеш дали ще стане или не с духалката. разбрах, че по-скоро не става...

Сря Дек 06, 2017 5:53 pm
Профил
Аватар

И аз го смятах и излезна, че е по добре да изхвърлям платки по 200 евра, вместо да се занимавам с щуротии.

Сря Дек 06, 2017 11:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Защо, ако чипа има само нужда от презапояване (без почистване и реболване) или просто от смяна на BGA при достатъчно ценна платка...
Аз имах нужда да сменя 10 Virtex-a и нямаше тук кой да го направи, да ги изпратя в Англия беше доста по-лесно и евтино.

Чет Дек 07, 2017 12:42 am
Профил
Аватар

Ами защото машината е малкия разход. Трябва ти човек, който да работи с нея. Трябва ти работно място. А ако не е натоварен непрекъснато - не си струва. Ако пък е натоварен непрекъснато, значи нещо ти куца асемблирането. :)

Аз лично го гледам така - ако имам 1% брак заради някое БГА, то това ми вдига цената на устройството с 1%. Мога да го преглътна. Дали платката струва 2, 200 или 20000 евра все тая. Това е 1% :)

Иначе в БГ такива машини някой от асемблаторите имат. По сервизите за лаптопи и гсм-и също има някакви фокусници дето го правят. Ако чак толкова се наложи - има кой да удари рамо.

Предполагам, че твоя кейс с Виртексите е по-различен ден. Просто казвам, аз защо съм се отказал. Макар, че оказва се и ти си намерил решения при външен изпълнител. Не си заслужава такава машина според мен, освен ако основната ти дейност не е асемблиране или сервиз.

Чет Дек 07, 2017 10:11 am
Профил ICQ
Аватар

Toчно в тия последните две посоки вероятно ще тръгнат нещата. Благодаря за мнението.

Чет Дек 07, 2017 11:28 am
Профил
Аватар

почти всички машинки от тоя вид са базирани на една и съща компановка, тиражирана в китайски стил (и качество).
подгряване отдолу, преместваема глава отгоре и понякога вентилатор за бързо охлаждане след края на процеса.

недостатъка е, че няма лесен начин за екраниране и охлаждане на частта от платката, извън конкретния чип, който манипулираш.
и ако наоколо има чувствителни компоненти - алуминиеви кондензатори, тантали, куплунги - те дават фира, или трябва да ги махнеш предварително.
на практига горната 'глава' излива такова количество топлина върху платката около конкретния чип, че тя е достатъчна да повредиш не само компонентите, а и самата платка.

друго нещо, което липсва на цялата плеяда китайщини е метод за прецизно позициониране на новия чип. процеса на гъзурене, смяна на телескопи и побутване по 200 микрона наляво-надясно на чипа отнема много повече време от самото запояване.

всичко това налага сериозна преработка на китайчето, както е извадено от кашона. което малко обезмисля купуването му, по-добре започни с твоя конструкция. околните приспособления могат да достигнат цената на самото желязо. отделно, ще опечеш и загориш десетки платки докато се научиш да правиш нещата с прилична успеваемост. накрая ще станеш специалист по екзотична дисциплина...

затова трябва внимателно да се обмислят целите на мероприятието и дали си заслужава инвестицията (най-вече във време и дишане на 'полезни' газове), или да ползваш външна услуга.

Чет Дек 07, 2017 11:43 am
Профил
Аватар

добре - коя е добре направената машинка, която струва 2-5 пъти повече - китайска, американска, българска и т.н.
Тия машини се използват ежедневно, и се продават със стотици на година - сигурно има начин
да разбереш как работят и да намериш верния режим.

Ако не стават - пазара просто ще ги затрие (това май вече го повтарям няколко пъти по различни поводи).

Ако си взема духалка от JBC, сигурно ще върши страхотна работа. Китайската духалка ми върши работа,
и досега не съм успял да повредя нещо сериозно (въпреки че аз се занимавам с несериозни неща).

Не съм против качественото изпълнение и добрите машини, но не си струва да поправяш китайски
лаптопи с върхов модел машина за ремонт.

Чет Дек 07, 2017 12:34 pm
Профил

на един от търговете имаше една машина с която може да сменяш 0402 с мишката... Сама вдига, сваля, пере, простира... ама цената й мина 10к седмици преди края на търга и повече не я следих ;-)

Чет Дек 07, 2017 12:45 pm
Профил
Аватар

Ами мен когато ме сърбеше оглеждах някаква Ерса, ама нещо ми е останало над 10000 евра в главата. Беше ръчна машина, като тая китайската. Може и да бъркам незнам, беше преди години - имах друго виждане за тая работа като цяло.

Чет Дек 07, 2017 1:01 pm
Профил ICQ

Груби,
може. Но процента успеваемост е нисък. Докато се научиш хвърляш доста повече пари за чаркове и освен всичко нямаш гаранция за качеството на ремонта. Не само, че си запоил добре чипа а и че не си повредил други части или самата платка. И по-неприятното е, че нямаш методика за да го провериш и тестваш.
Продават се ама те и много хора се опитват да ловят маймуни с трици. То и чалга се слуша постоянно. Въпроса е къде искаш да бъдеш и какво да правиш. Ако искаш качество - не ставаш чалгар. Ако целта е да вземеш парите без нищо друго да е важно - чалгата даже помага.

Чет Дек 07, 2017 1:06 pm
Профил
Аватар

ако ще работиш BGA, трябва да има някаква система за точно позициониране. обикновено става с 2 камери (едната гледа платката отгоре, другата BGA чипа отдолу. съответно имаш 2 линейни и един ъглов манипулатор да наместиш чипа точно. това по принзип не струва кой знае колко, но го продават за половин кола кинти.

другото е да има начин да охлаждаш околността около чипа, за да не прегрее.

последната мода на свалянето е CNC рутер, който направо изпилява стария чип до няколко десетки микрона над платката.
https://www.youtube.com/watch?v=upZtwMRatVw

Чет Дек 07, 2017 2:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща