|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:56 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Механичен дизайнер / дизайн на кутия
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Механичен дизайнер / дизайн на кутия
Я кажете някой вади ли си хляба с това, защото имаме питания (аз и някои други).
Благодаря предварително.
|
| Пет Дек 01, 2017 5:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
 Re: Механичен дизайнер / дизайн на кутия
Двете неща са много различни, да не кажа нямат нищо общо. С механичен дизайн аз се занимавам, но механичният дизайн иска преди това някой да е направил индустриалния дизайн, т.е. визията и функционалността. Разбира се зависи какво искаш, ако не се търси някаква супер фаца е едно, но ако искаш да изглежда като от италянски дизайнер забрави някой който прави механичен дизайн да ти го направи, аз такъв човек не познавам, а познавам мнгоо дизайнери. Обратното пък е още по-сигурно, индустриалният дизайнер почти сигурно няма да направи работещ механичен дизайн, ако успееш да го прозиведеш то ще е с много компромиси, цена, качество или и двете.
|
| Пет Дек 01, 2017 6:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ако трябва да сме точни, нещата не са две, а повечко.  Едно е пластмасов детайл, друго е щамповка, трето е поковка, четвърто е отливка и т. н. всяко със спецификата на своята технология и наличното технологично оборудване. Груби, за какво иде реч?
|
| Пет Дек 01, 2017 7:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да и това е така, но да речем между щамповка, шийт метал и др. обикновенно са едни хората, както и за пластмасова, метална отливка също, като обаче при отливката / шприцването повечето работа е в инструмента, т.е. който прави солид модела трябва да вземе в предвид спецификите на технологията, а пък после да който проектира матрицата да му мисли както се казва Ако иде реч за механичен дизайн въпросът реално е съвсем друг, количество, таргет цена, изисквания за материали, бюджет за инструментално оборудване. От тези отговори ще дойде технологията, обратното не е много практично.
|
| Пет Дек 01, 2017 10:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ами, аз използвах колегите-технолози. За шийт метал спец по щампи и щанци, който ми казва къде да освободя за по-добро огъване, какъв отвор да направя за отбортовка (това е руски термин и не знам как е на български, но значи правене на борд за резба) и други техни тънкости. За термопластичен пластмасов детайл - спец по щприцване и така нататък... Няма как да знам всичко. 
|
| Съб Дек 02, 2017 7:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така е да, отделно че има и рзлични технологии, доста нови, например където е възможно предпочитам за резбите фрикционно пробиване, получва се доста по-добра резба от простото 'избушване" и нарязването в него. Но има и едно друго много важно нещо според мен, разгъвката задължително трябва да с енаправи от технолога на фабриката в която изработваш, трудно е да знаеш всички инструменти с които те разполагат,и невъзможно какво ще предпочете технолога, много често това кой нож и коя призма ще изпзолват зависят от не технологични фактори, т.е. нетехнологични за теб като проектант, много технологични за тях като производител. А ако говорим за шийт метал, трябва да имаш К фактори и то потвърдени, т.е. да са направили по 10 огъвки на всеки радиус и поне на 3 ъгъла, и да са взели от там К фактора, а не нещо което произодителя на материала е дал. Най-мекефеят производители които като ги питаш какъв К фактор има материала и те ти казват 0.446 .. ама за кой материал, за кой радиус и на колко градуса абе навсякъде 0.446 .....ибаси материалите, ибаси инструментите 
|
| Съб Дек 02, 2017 7:50 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Фрикционното не оставя ли много остри, да не кажа режещи ръбове? По нашите земи научиха ли се да правят такова пробиване?
|
| Съб Дек 02, 2017 9:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тук таме се научиха. Ръбовете да са чак остри не, дори от страната на пробиване са леко заоблени, от другата може би да са по-остри, но нали имаш крепеж там, той ще се подаде. Това което е важно е мощността на шпиндела, не става с всяка машина. Веднъж трябва да има достатъчно обороти за да успее да загрее, но ного по важно е да не и падат много оборотите защото троши инструмента. юкато паднат повече оборотите триенето намалява, температурата пада, метала се втвърдява и свива, блокира острието и то се чупи.
|
| Съб Дек 02, 2017 11:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
решихме въпроса със свободно практикуващи (фрилансъри). Надявам се догодина да видите резултата. Благодаря за отговорите и дискусията.
|
| Вто Дек 05, 2017 5:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ти кажа трябва да си много внимателен като фрелансваш подобно нещо, обикновенно резултатите не са ОК. Това е комплексен процес, иначе някой някъде ще си чупи главата. Дори обикновенна шийт метал кутия която изглежда елементарна може да създаде проблеми, а ако в пластмаса или нещо по спцифично просто е обречено. Ако този който дизайнва не може да ти произведе прототип и то по технологичен прототип, а не 3д принт, просто си даваш парите на вятъра.
|
| Вто Дек 05, 2017 9:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти си голям оптимист, да дадеш механичен дизаин на фрилансер...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 06, 2017 9:48 am |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря за коментарите, от опит глава не боли. Попитах тук, попитах там - всеки се ослушва. Ще научите детайлите, вервайте ми  Лек ден.
|
| Сря Дек 06, 2017 1:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хаааа глава не знам, но други части да... 
|
| Сря Дек 06, 2017 5:45 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|