|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:22 am
Интернет/мрежов RPi (или подобен) интерком проект
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Интернет/мрежов RPi (или подобен) интерком проект
Понеже в съседната тема се говори за доработване на проект, и аз да попитам за една моя стара идея.
В най-основния си вариант 1. Две Rpi-та или подобни бордове - осъществявят аудио връзка точка до точка през Интернет. 2. Натискаш бутон - звъни(или какъвто и да е сигнал, може и зумер на някое GPIO), отатък "вдигат" слушалката или не. Ако "вдигнат" осъществява се аудио връзка с отсрещния терминал, със съоветната индикация на някой от GPIO-та. Пълен дуплекс, телефонно качество ме урежда - няма да слушам музика през тях(няма да се разсърдя ако е по-добро, и предполагам няма проблем за това). Предполагам няма проблем да се използва стандартния "бластер" на RPi-to през 3.5мм жак, за микрофона важи същото. 3. Бутони -Call, Acept call, Close call. 4. Предполагам трябва да поддържа DHCP, динамични IPта и т.н. - т.е. включваш го в домашния кабелен, оптичен и т.н. модем/рутер/хъб и т.н., открива си отсрещната точка и работи. Първоначална конфигурация - предполагам телнет, сериен порт и т.н., мисля си че е съвсем нормално. 5. Не ми трябва сорс и т.н. - това е нещо за лична употреба, не за производство, дипломна работа и т.н.
Пожелателни и бъдещи екстри (допълнителен бюджет, допълнително време) 1. Видео / JPEG през някакъв интервал. 2. Повече от две точки с възможност за конферентен разговор - например 3, 5 или повече. 3. Reject call бутон, секретар, запис на SD карта на разговора в момента и т.н. 3. Индикатор за скорост/качество на връзката. 4. Други полезни идеи, които не мен не ми хрумват все още (например да се развие до комерсиален продукт, отворен код и т.н.)
Цената не е решаващ фактор, въпреки че е важен. Важното е решението да работи, и да не спира заради проблеми около захранване, прегряване, калпав дизайн и т.н. Никакви други приложения освен основното нямам намерение и не ме интересуват да инсталирам. Нямам никаква нужда от специални графични екстри (освен ако видео / JPEG идеята се развие, тогава ще ще трябват елементарни, както и подръжка на мишка или тъч, но по скоро държа на истински ел.механични бутони или ключове).
И така - някой може ли да ми каже, колко би ми струвало подобно нещо и колко време ще отнеме? Съвсем сериозно, някой ще каже че е безумно, или ще е много скъпо, или може сам да си го направя или да използвам Скайп, Viber,т.н. Държа си на спецификацията отгоре, и ще се радвам ако получа някаква реална информация.
Ако съм писал някакви мераклийски глупости, поправете ме - но без дивотии, моля. Не мога и не искам да знам всичко.
|
| Сря Фев 15, 2017 12:26 am |
|
 |
|
timt
|
 Re: Интернет/мрежов RPi (или подобен) интерком проект
Темата ти е интересна, почти всяка IP камера има тази опция но трябва да се доразвие. Има и такива около 150-200 кинта на изуст които си имат и екран и микрофон и не се ползва скайп а облак. Предполагам че има доста клиенти от алкайда които ползват услугите.  Служих в казармата в подобно поделение и там всяка вечер се сменяше кода за да могат да си приказват тайно но нямаше екстра снимки и камера. 
|
| Сря Фев 15, 2017 1:59 am |
|
 |
|
Pif
|
Един колега от форума който ми стана и колега в работата написа нещо подобно ама не чак толкова модерно. За начало ползвахме стм32ф769 дискавъри борда. 2 УДП стрийма между 2 устройства за да си говориш през лан. Ако ще минава през интернет не знам дали няма да е по-удачно да се мине на ТСП или и УДП ще стане. Каним се да го правим конферентно но ще работи с ПТТ. Всеки от абонатите ще си избира дали да приема или да предава. Като няма да има централен концентратор а ще е всеки към всеки. Дуплекс няма да стане без сериозен ехо кенсълър. В нашия конкретен случай няма да трябва. Започнал съм да му чертая схемата и да правя някаква платка само, че на по-малкия 32ф429. Има си и СД карта. В конферентния режим ще ми трябва и синхронизация така, че всички които слушат да слушат едновременно независимо от текущия лаг на мрежата. Гоня +/- 3 милисекунди. Тея кортекси са достатъчно бързи но не знам кой ще сяда да пише ехо кенсълинг за тях. Очаквам да имаме нещо работещо след 5-6 месеца. До тогава трябва да сме свършили текущия проект който си е доста тежък и да съм направил дев бордовете за телефона.
|
| Сря Фев 15, 2017 2:21 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
@timt - линк към нещо работещо и достъпно? @Pif - OK, като го има работещо ще може ли да си купя, дори и да тествам бета?
Имам съвсем тривиална цел - разговори между роднини и приятели, без дивотиите на съвременните "апове".
Локален лан е също интересно, за разговори в работата - даже между офиси когато има интранет, там е интересно да има и вернати IOта - например кога горния етаж е заключен, някакви аларми и т.н.
Видео и картинки са наистина опция, ПТТ може да го преглътна - тъкмо малкия ще се научи да слуша, преди да говори. Ехото няма ли да се оправи със слушалки и микрофон?
п.с. писал съм и преди - тия в концертната индустрия май имат такива чудесии, може би за локален лан. а лаговете музикантите, които си правят репетиции през мрежата как ги оправят, предполагам че там има сериозни условия за латентност. това че баба и дядо са изтървали някоя дума никак не ме плаши
|
| Сря Фев 15, 2017 2:32 am |
|
 |
|
timt
|
|
| Сря Фев 15, 2017 2:54 am |
|
 |
|
timt
|
@Pif, УДП е кофти протокол.
|
| Сря Фев 15, 2017 2:59 am |
|
 |
|
Grubi
|
и това върху Linux ли върви някакъв или нещо си тяхно? през техен сървър или директно... а ти си писал техен си облак. на мен ми харесва камерата, микрофона и говорителя да могат да се откачат, т.е. някой ако си мисли да подслушва май имаше някакви такива скандали. е най-добре изключваш захранването или лана
|
| Сря Фев 15, 2017 2:59 am |
|
 |
|
timt
|
Настройваш си камерата или директно към другото ИП или влизаш в облака(техен сървър) там вече колкото камери влязат по мак се свързват с твоята (облака само пренасаочва ИП) с парола си защитен и на практика само който държи облака може да те шпионира. Неудобството е когато се ползва в локална мрежа при липса на нет (предполагам) Нямам поглед върху тези но имам подобни едната съм се заиграл с нея 
|
| Сря Фев 15, 2017 3:13 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Така като те чета хората отдавна са го направили ... https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_over_IPp.s. Предимството да ползваш стандартни протоколи в интернет е, че IPS при съмнение винаги първо режат непознатия и нестандартен трафик. Искаш ли сигурна работеща услуга - придържаш се към стандарти ...
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Сря Фев 15, 2017 8:46 am |
|
 |
|
Grubi
|
@goose - благодаря, аз не откривам топлата вода, но ми трябва продукт който да работи, в единични бройки. Wikipediata няма да ме свърже, когато ми трябва...иначе е полезна понякога. P.s. Нямам нищо против използването на стандартни протоколи, имам IP телефон, сега искам интерком Всъщно доставчика ми доставя Интернет телефония, не мога да кажа че е IP телефон. А и искам две устройства вързани към Интернет и една сметка за Интернет услуга, не една за трафик и една за телефон.
Последна промяна Grubi на Сря Фев 15, 2017 9:32 am, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 15, 2017 8:58 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Нямаш никакъв проблем да ползваш ИП телефона като интерком  правил съм го комерсиално на места, просто въпрос на dial plan - вдигаш слушалката и той сам си звъни където трябва http://www.voipsupply.com/blog/voip-insider/designing-and-implementing-an-ip-paging-system-how-to-intercom-with-voip-4-of-4/
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Сря Фев 15, 2017 9:19 am |
|
 |
|
Grubi
|
Това ще го разгледам. Имам тук една Asterisk PBX, правена от БГ колега, но така и събира праха в килера. Може да влезе в действие, но си спомням че имаше някакви въпроси около настройките.
|
| Сря Фев 15, 2017 9:28 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
А посоката да се направи само "интерфейс" към по-стандартна услуга? Имам предвид да се вземе готов продукт който да даде по-сложните части от сорта на облаци, ехота и т.н. който обаче да се ползва като SDK и да се надстрой с твой "фронтенд" - някаква програмка/скрипт който да следи бутоните и да пуска "нещото" (скайп, хенгаутс, нещо-друго-дето-работи). Представи си го така - отзад върви скайпа примерно но отред се вижда бутон "набери внуката" с големи букви, или "натисни тук ако червената пущина отгоре мига".
|
| Сря Фев 15, 2017 10:46 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Udp e хубаво но администраторите го скапват, идеален е за поточни данни тип видео/аудио където загубата на данни не е фатална. Да обаче много сисадмини го шейпват по най-бруталния и идиотски начин и загубите стават твърде много.
|
| Сря Фев 15, 2017 11:01 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ааа, то и за скайпа е така. Т.е. ако се гледа в тази посока трябва да се гони нещо дето не го подтискат. Ама то май http само остана...
|
| Сря Фев 15, 2017 11:59 am |
|
|