|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:11 pm
SPL метър с външен микрофон
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 SPL метър с външен микрофон
След като копах сума ти време, и си реших проблема с един обикновен аналогов SPL метър (схемата я използват от 60те години насам..., Radioshack)... Продължавам да търся такъв за интегриране (в кутийка или само платка), който може да се вързва към външен микрофон, например: https://www.amazon.com/Dayton-Audio-EMM ... microphonehttps://www.amazon.com/Behringer-ECM800 ... microphoneили пък някакъв друг кондезаторен. Нещото ще стои 24/365 под открито небе, като например http://www.nti-audio.com/en/solutions/n ... noise.aspxhttps://noisemeters.com/accessories/outdoorkits.aspРешението може да е аналогово или цифрово (аз лично предпочитам аналогово). Крайната цел е измерване на градски шум в обхвата 60-120dB, , A-weighting, slow integration - 1сек, без да имам телефон, лаптоп, или нещо подобно което да прави пост-процесинга(за такова решение има калибрирани USB микрофони, като този https://www.amazon.com/Dayton-Audio-UMM ... microphonehttps://www.amazon.com/miniDSP-UMIK-1-M ... microphoneИзхода може както да е калибриран аналогов - напрежение (0-3.3V) или цифров, сериен със съоветните стойности - I2C, SPI, UART. Измерванията може да се всяка секунда, минута или 15 минути, като ако решението е с контролер да има възможност да се променят динамично интервалите, а може и обхватите. Не ме интересуват бързи или много прецизни измервания, но в важно да разбера дали хората в района могат да спят и живеят нормално, или са на границата да се изнесат. Не ме интересува дисплей и логване. RTC може да има, но може и без него. Нещото да е малко, да не харчи малко, и да не струва много... Имаше някога SPL метри на Tenma със сериен изход, но ги спряха от производство. Цената беше 50-80Евро. Бих преглътнал и 150 с външен микрофон, това умножено по 20 или даже 50 устройства. Има сега едни които струват 40-50Евро - интегриран микрофон, дисплей, логват на SD и имат USB изход, но той си е техен интерфейс някакъв. Последните имат май и аудио изход, но той не ми върши особена работа. Някой да е настъпвал мотиката или да има готов решение по-въпроса? Ако някой изобщо ми е чел писанията дотук...
|
| Пон Окт 24, 2016 1:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: SPL метър с външен микрофон
мда, както обикновено си викам неволята някой да е виждал изкопани следните стандарти
Sound level meters to IEC 61672 Acoustic calibrators to IEC 60942 Band-pass filters to IEC 61260 Noise dosimeters (noise exposure meters) to IEC 61252 Human vibration level meters to ISO 8041
Даже и поляците ми казаха да си гледам работата... т.е. да си купя нещо което е 2500Евро, със всичките му "намаления" - а такова нещо просто не ми трябва.
|
| Вто Окт 25, 2016 5:08 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ми много сте назад у съвецко... При нас подобни системи разпознават думи - мамата, премиера, трева, мангизи...
|
| Вто Окт 25, 2016 6:08 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Grubi, затова си има точна измервателна техника, която струва доста пари и отговаря по тези стандарти, и друга такава, която не ги е 'виждала през плет'  и не е толкова скъпа. та ти уред от кой тип искаш да правиш 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Окт 25, 2016 6:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Окт 25, 2016 6:30 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами тази която ги е виждала през плет, но не лежи на стари лаври и не прибира 600Евро за нагревателче, шип срещу птици, модифицирана алуминиева тръба, и пластмасова гъба. И грубо държане - че преди 10 години сме си купили лазерен виброметър за 100к евро, но ТРЯБВАЛО да си купим нов, нищо че стария работил... После 1000Е за микрофона и 1000 за най-орязания вариант на метъра им, от който не ми трябват всичките им софтуерни опции, нито филтри, нито дисплеи, нито техни логери и облаци и прочие. Моделите в Амазон и ebay ми вършат работа, но нямат сериен канал. TENMA в щатско имаха такъв, но го спряха. Или ще си направя сам, или ще си намеря на електрониката верния китаец, или колега който разбира какво искам, а не ми проповядва какво има на склад. Разбирам, че и те се хранят, и те имат деца - но да покажат малко гъвкавост и да ми предложат това, което искам, а не са си плямпат стохотворението. Мислят си хората, че като съм в институт и пари има на поразия, но времената се менят... Айде че се запалих  п.с. и като съм почнал, сега има Клас 1 и 2, които май не се различават много, а преди е имало и клас 3 - но главите от университета не им е било достъчно точно. Май го писах по-горе - не ме интересува дали някой си чува ламповия усилвател по-правилния начин, а ме интересува дали в момента, или по-скоро през през деня и през ноща хората могат да живеят, или не знаят къде се намират. Ако нещата са извън границите и хората се оплакват, идваш с B&K за 10кЕвро и микрофон за още толкова, плюс доктор чиито ден струва още толкова за деня и логваш. Като имахме проблем в апартамента, дойдоха - и нищо не намериха. Години по-късно се оказа, че фериботите в пристанището работили на празен ход 24/7 и просто някой по-чувствителни индивиди им се разказа играта. Е ние намерихме решение - продадохме апартамента. Друг въпрос е, че жена ми мери Волвата по цял ден с това и виждам че има 1 който разбира и 10 които не зная къде са изобщо, но нямат и желание да се научат. А именно заради автомобилната индустрия цените на измервателната техника в аудиото и вибрациите са такива...невъзможни. Не че откриват някои нови физични принципи, просто на някои хора им е належащо с едно копче да излизат красиви графики, анализи и ако може и рапроти да пише на правилен технически английски. А и да изглеждат секси - уредите и екраните, не колежките. @Лео - разпознаването на думите не е грижа. Тия могат да записват и wave file. Ами за толкова пари Олимпус ще модифицират един диктофон, и ще му сложат какъвто микрофон искаш, че и voice to text. Но те се занимават с микроскопи и фотоапарати 
|
| Вто Окт 25, 2016 7:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Струва ми се, че си им набрал си им на датчаните... 
|
| Сря Окт 26, 2016 12:26 am |
|
 |
|
Grubi
|
Насъбрал съм им, защото с основни физични принципи се правят на много заети и важни последните 20 години май... А не виждат, че ако не беше държавата и съюза да скубят дънакоплатеца за проекти със съмнителна научна и практична стойност, щяха да я карат като колегите в БАН. Не се съмнявам в качествата на апаратурата, просто такива показатели не са ми нужни. И на датчани, и на шведи, че и норвежците. Във Финландия не съм се разхождал много 
|
| Сря Окт 26, 2016 1:23 am |
|
 |
|
MYXATA
|
Груби имаш ли няккава спецификация поне? ако имаш да постнеш моля та да се види. защото само с гол микрофон и ацп-та както знаеш нямамда стане  то се слагали едни тегловни коефициенти - да прилоичало на човешкото ухо п очуствителнос, и т. и т.н, пък три класа микрофони за това мерене има..
|
| Сря Окт 26, 2016 4:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То на Grubi и електретен микрофон от стар касетофон май му стига  пък как се имитират тегловни коефициенти с RC групи го пише в дебелите книги. Дай ми, Боже, сили да си разчеша старата краста! А дано, ама надали 
|
| Сря Окт 26, 2016 7:22 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ще сложа спецификация и примерен микрофон, и схеми. Ще се радвам да го разцъкаме заданието
|
| Сря Окт 26, 2016 8:03 pm |
|
 |
|
Pif
|
Динамичния диапазон на електретния е малък. Не издържа на високо звуково налягане. А и има проблем с ниските честоти. Вибрациите няма да ги хванеш с него. С динамичен ще стане по-лесно работата. Може да се ползват доста неща. Туй с вибрациите само дето не знам колко надолу трябва да се стигне. Дали ще се мине с някой акселерометър или ще трябва да си мисли нещо друго.
|
| Сря Окт 26, 2016 9:09 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Чакайте сега - трябва ми обикновен SPL метър, клас 2, тегловен по честота А или C, тегловен по време - бавен (1сек) май се води. Честотен диапазон 20Hz -15kHz, зависи много от микрофона, но и по-малко да хваща не е проблем. Стандартния пик на уличен шум е около 1kHz, разни дизели май около 50Hz.
Вибрации не ми трябват, просто исках да видя стандарта.
Повечето SPL метри са с електретни микрофони, половон инч, няма да меря по летища или на 1м от магистрлата. По-скоро е интересна водоустойчива мембрана. Ще пиша още после.
|
| Сря Окт 26, 2016 9:35 pm |
|
 |
|
Pif
|
http://www.ebay.com/itm/191711806176От това ти трябва само капсулата. Транзисторите вътре а и самата капсула се захранват с 200 волта. Освен това има и други шантави напрежения а и доста ток през един тел за да термостатират транзисторите и да изсушат капсулата. Това му дават линейност от 5 или 10 херца до 10 килохерца. И май над 150 децибела СПЛ. Ползвам по-малкия брат на тази капсула - мк202. С нея изравнявам залата като правя концерт. Ако се намери читав електретен микрофон би-трябвало да стане. Или някой евтинджос кондензаторен китайски. Имаше едни големи в старите касетофони. Бяха читави. С външен полеви транзистор и с външно поляризиране на мембраната. Май работеха на 9 волта. Ако е за открито - динамичните са по дуракоустойчиви. Освен това не се влияят от влагата. Кондензаторния много си мени параметрите от атмосферно налягане и влага. Има водоустойчиви високоговорители за монтаж на открито. С найлонова мембрана. Херметични. Слагат ги по дефибрилаторите. Ейтакова май ще свърши най-добра работа. Ако е за 1 бройка мисля, че мога да изровя.
|
| Сря Окт 26, 2016 11:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нищо им няма на електретните! Днес проблемът е да не улучиш кьорава китайска имитация. Навремето за репетиции на една детска група бях направил електретни, че да не трошат купешките. Представяте си налягането на няколко см от устата при провикване... При обикновеното свързване към 5В и през 10кОма (май беше) DC-то върху микрофона е около волт, не стига. Ръгнах 9В батерийка и подходящ резистор да вдигна пада над 4В и всичко си пасна на предварителните сметки, май още ги пазя някъде. Ръгах през разделителен кондензатор към мишпулта. Офтопик: за проба направих версия с 1.5В батерийка - аууу, какъв топъл ламБов звук  Колкото за "стария касетофон" се избъзиках, по-преснички иска, че електретът "исфирясва". П.С. изкопах няк'ви сметки макар и за друг микрофон: сила 120db (за певците беше повече), чувствителност на електретния 10-15mV/Pa.
|
| Чет Окт 27, 2016 12:37 pm |
|
|