Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
HMI LCD Touch Panel Panel 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение HMI LCD Touch Panel Panel
Здравейте,
Решил съм да купувам някакво такова HMI
Засега ще се ползва само с образователна цел. Идеята е от раз да се заместят бутоните, дисплея и шареното ситопечатно панелче с нещо по-универсално.
В ебай веднага наскачаха три китаеца Weintek,Samkoon,Kinco, които хванаха окото. Има и маркови ,обаче засега не ми хващат окото.;).
Въпроса е на кой от трите производителя да заложа? Може би четвъртия?
Има ли някакви особености в тези панели - хардуер,стандарти,софтуери и т.н.? Сякаш ModBus е очевидния избор за комуникацията. Гледам ,че всеки производител си има собствен графичен софтуер - къде платен, къде не. На едните им беше безплатна версията само на Simplified Chinese. Ех, поне е Simplified.:). В тези графики има ли някакви особености или стандарти?

Ако някой има опит с такива HMI да сподели ,за какво да се оглеждам, от какво да се пазя, особености в употребата...
И друго се чудя - дали може да се извлече някаква математика от тях? Да речем, подавам сурови данни към панела (например от АЦП), а той ми връща предъвкан резултат (например след цифрова филтрация).

Последна промяна 4040 на Нед Фев 08, 2015 6:07 pm, променена общо 1 път

Сря Фев 04, 2015 10:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: HMI LCD Touch Panel Panel
Е все пак HMI означава Human Machine Interface - какви точно изчисления очакваш от един "интерфейс" - неговата роля е да му качиш някаква шаренийка с бутони и т.н а нещо (в общия слуачй PLC) върши мръсната работа.

Съб Фев 07, 2015 10:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал

Аз работя с Комфорт панелите на Сименс и MP серията.
В практиката ми няма такова нещо да вкарвам сигнали в HMI .
на HMI върви единствено рънтайма със всякакви шаренийки и менюта
които си направиш. Но самите тагове и променливи се обработват от PLC.

Дори и това да има входове - цифрови,аналогови ти си прецени дали може да се довериш
на Windows базирана система.

В HMI може да запаметяваш статистика, рецепти, данни.
И все пак те са с операционна система, така че може да
ги бичиш с език от високо ниво и да им вържеш периферия по етернет

едит: Търси панел с етернет иначе ще ти побелеят косите.
Това до колкото видях май няма

Нед Фев 08, 2015 4:33 pm
Профил
Аватар

Да, то е ясно че шарените бутончета и графики няма да са проблем , но като гледам ,че и най-слабото се движи от 32-бит АРМ на 400МХз си мисля дали няма да му остава време и за по-сложни задачки. Насмъквах няколко ръководства на такива HMI и в едното имаше цял раздел как да се програмира на езика C, и от там мисълта за "по-ситемно" програмиране. Иначе тези най-евтините практически имат само RS232 и USB порт само за връзка с PC-то. Но то и повече засега не ми трябва. Мисля си за два начина на употреба:

Вариант1) Фронтенд контролера да си върши цялата работа независимо от HMI , само да приема състоянието на панел бутоните и да праща някакво инфо за графиките. Дори може да се сложат и отделно хардуерни бутони и просто ЛСД вътре в таблото зад HMI, така че и да се махне HMI, системата да е работоспособна и досъпна за обслужване.

Вариант2) Фронтенд контролера да работи просто като автомат "без мозък"- приема данни от АЦП-та и датчици и ги праща в суров вид към HMI, а от там му се връщат директни команди за управление на някакви състояния - програмни или хардуерни. При този вариант без HMI не може, но пък фронтенда се опростява максимално.

Може би когато "клиента си плаща" трябва да се прилага Вариант1 , а за лична употреба става и вариант2. Например човек може да си направи различни "фронтове" които като ги включиш към HMI, да се разпознават автоматично и да се стартира съответния интерфейс. Нещо като "сериен интерфейс със захранване и графики" - убиеца на УСБ. :)

Нед Фев 08, 2015 6:04 pm
Профил

Има една сериозна разлика между двете (HMI и PLC) - едното клати не времекритични неща, другото си е баш real time. Затова и ги разделят на две отделни устройства.
Има си комбинирани такива, които клатят и двете задачи успешно, но са отдалечени порядъчно от споменатия ценови диапазон. Няма техническа причина да не може да се направи комбинирано, но може би от гледна точка на удобство за опроводяване, и за възможност за правене на комбинации е по-сгодно.
Имаше един израелци, унитроникс ли бяха, те имаха бюджетни решения.

Пон Фев 09, 2015 12:54 am
Профил

До колкото разбрах, целта е да се учиш за евентуална работа в такива фирми.

Ако е това заеби. Особено в България малко фирми ще те чакат да си "играеш". Всичко е за вчера.
"Ц" пък като чуят и ще те анатемосат - демек има да правиш дадено нещо цяла вечност.

Приемаш че панелите са за визуализация.

Изтегли си Tia Portal и направо си прави симулации. За какво ти е да купуваш хардуер.

с Тиа-та може да симулираш във връзка работата на PLC и HMI с таговете. Абсолютно всичко може да симулираш. Панела ти го изкарва мота мо на симулацията. Правиш си менюта напред назад, бутони, графики........ Може и с Тиа Портал за HMI панела и Степ 7 за PLC. И пак като са в една папка ти прави връзка между двете онлайн за симулация.

Вто Фев 10, 2015 8:16 pm
Профил

Демек - влазяй в Сиеменс.

Най доброто е което знаеш. За клиента -най-добро е най-евтиното, което работи.
Сименс не е евтино, доколкото знам.

Вто Фев 10, 2015 9:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]