Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Търси се обектив за M12 резба 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Търси се обектив за M12 резба
Някой по нашенско намирал ли е обектив на резба M12, зрителен ъгъл около 80-90 градуса и без инфрачервен филтър, дори може да има филтър за видима светлина.

Целта на занятието е да се използва за подобно нещо:
https://www.youtube.com/watch?v=KsdF5TpCMjk

А пък може обратния вариант - някой ако се сеща за камера, която да е с подобен зрителен ъгъл, вижда само в инфрачервената област, с USB или в краен случай Ethernet интерфейс и е на достъпна цена (под 100лв) също е вариант.

Сря Яну 28, 2015 9:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търси се обектив за M12 резба
Трябва да търсиш камерата. Обектива сам по себе си не дава обхвата- това са му възможностите. Към него трябва да си намериш и съответният сензор с интерфейс към компа...
Та теоретически е по-лесно да си намериш камерата. Имаше на няколко места как да си махнеш ИЧ филтър на смартфона. Фотографите го правят и с фототехниката :)
Иначе охранителни такива камери има, но са по-скъпи в общият случай- за теб, както ги намериш.
Ако попадна на нещо подходящо- ще пиша, че е имтересна идеята. Иначе това го правят с кинект подобни софтуери. Опера броузера имаше вариант за управление и навигация чрез мимиките, и понякога като са ми заети ръцете, май си е удобство..

Чет Яну 29, 2015 3:05 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Преди години се бях заиграл с това ... Не ти трябва такъв обхват на обектива, освен ако не си държиш лицето на 15 см. от монитора :) За прилична работа ти трябва обектив с обхват 30 до 40 градуса, иначе има сериозни проблеми в засичането на движението напред-назад. На всяка една камера можеш да и махнеш ИР филтъра относително лесно. Проблема идва след това от разположението на светлинните източници в стаята - ако лампата е в обхвата на камерата я приема като един от диодите и се ошашква. Същото се получава ако имаш пряко попадение на силна слънчева светлина - тогава се ошашква тотално :-) Накрая стигнах до извода, че TrackIR не случайно струва 150 долара и спрях да си губя времето :-)
Лично аз ти препоръчвам да хвърлиш едно око на http://facetracknoir.sourceforge.net/home/default.htm - доста добре работеше преди 2 години като го тествах и не изисква нищо повече от работеща камера :-)

Чет Яну 29, 2015 8:44 am
Профил

То нещата започнаха с камера от PlayStation http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Eye
която е много добра и лесно се премахва инфра червения филтър на една от модификациите, но за мой късмет, тази която имам се оказа от другия модел, където не може да се премахне, та затова се оглеждам за обектив.
На мен ми трябва да успея да определя разстояние и ъгъл спрямо друг обект, и идеята с track ir ми хареса. Първоначално правих опитите с OpenCV и шахматно изображение, което работи относително добре, но в момента в който се появи светлина срещу камерата и всичко приключва.

Чет Яну 29, 2015 10:56 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]