|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:51 pm
Инженерингова фирма за MCU проекти.
| Автор |
Съобщение |
|
Zero_cross
Ранг: Минаващ
|
 Инженерингова фирма за MCU проекти.
Здравейте.
1.Може ли 2-3 души, имащи познания в областта на електрониката и микроконтролерите да си изкарват хляба, като си направят инженерингова фирма и реализират проекти?
2.Биха ли имали клиенти и какъв би бил клиента на такъв тип услуга.
3.Биха ли получавали смислени пари?
4.Има ли такива фирми в страната?
5.Много ли са?
Поздрави!
|
| Пон Ное 07, 2005 8:57 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Преди около 10 аз и още вдама колеги решихме да пробваме такъв вариант на работа. По това време имахме и друга, държавна служба и реално тя ни изхранваше. След около 2 години решихме, че или ние не се пласираме добре, или просто този вариан на дейност не е оптимален. Как е положението в момента - не знам. Според мен малко фирми биха възложили на външни лица да им произвеждат know-how. А тези, които биха го направили, вероятно биха дали много смешни суми за това, което искат.
|
| Пон Ное 07, 2005 9:04 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И аз в момента се интересувам от въпроса и от това което съм проучил съм си направил заключението че с това реално е много трудно да се изхранваш. Единствено ако нивото ти е супер високо може и да просъществуваш но пак зависи и от контактите които имаш и от усета ти за работа с клиентите.
И от късмета  както в всяко едно начинание.
Общи линии е работа за маниаци,за които парите не са най важното.
По мои наблюдения финансово е много по изгодно да работиш за някоя голяма фирма на заплата.
|
| Пон Ное 07, 2005 9:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз работя така от 7-8 г. и трябва да ви кажа, че доста фирми дават работа на такива екипи и то за доста добри пари  .
ПП. Сега като се замисля - никога несъм работил по друг начин, т.е. на заплата  . И Никола е абсолютно прав - за такава дейност се искат контакти - но само за тях, за другите неща не си прав. 
|
| Пон Ное 07, 2005 10:28 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами и аз подкрепям мнението на Димитър, въпреки че едва сега започвам да се занимавам с това. Аз в момента дори нямам фирма, а сключвам договорите през фирмата на един приятел. Засега имам няколко поръчки, даже се чудя как ще си разпределя времето до края на годината. Но истината е, че трябва да имаш връзки с хора които си врат носа навсякъде. Аз имам няколко такива познати и все се обаждат за това-онова да ме питат, от 10-тина такива "това-онова" излиза нещо по-сериозно. Но клиентите ти трябва да са чужденци, иначе са ако бълг(х)ари нищо не става.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Ное 07, 2005 10:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами нещата се менят - до преди 2-3 г. и ние работехме изключително само за чужденци, но пък последните 2-3 г. работим единственно и само за български фирми и то за доста по-добри пари. За да работиш със свестни чужденци трябва да си голяма фирма и да отговаряш на определени стандарти иначе все се закачаш за някакви мизерници дето по-добре да ги няма. Последната година се наблюдава доста добър ръст в БГ индустрията и има работа, особенно пък като се има предвид, че вече няма чак толкова много останал тук народ дето да бачка свястно  .
|
| Пон Ное 07, 2005 10:39 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Дано да си прав Димитре,щот това за чуждите фирми от много места го чувам че работата зле,ако случиш това е късмет. Преди години съм работил в екип по проекти поръчани от западни фирми,но в общи линии това което се е искало винаги е било за доста сериозна квалификация. Винаги е било и с посредник българин и оттам и се е поомазва работата и с парите и с коректното уточняване на заданието.
А българите по принцип не щат да плащат,това и от моя опит си го знам. Ама все на дребни фирмици съм правил това онова. С големи не съм имал вземане даване.
А като пихме биричка в Пловдив и ти каза че някои път ти е писвало и си се замислял да се хванещ някъде на заплата че да нямаш толкова главоболия
А това че толкова години бачкаш на поръчка не означава че си кой знае колко добре. И аз не съм бачкал никога за някого а съм на 33,но хубавите времена са били кратки обикновенно
|
| Пон Ное 07, 2005 10:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ти ма разби  .
|
| Вто Ное 08, 2005 8:33 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Според мен е трудно, но не и невъзможно. И аз в момента търся работа и обмислям подобен ход. Мисля, че малка фирма трябва да търсе реализация в тясна област, където се търсят единични бройки или най-много дребносерийно производство, но търсенето е редовно. Зная няколко такива фирми (в БГ и зад граница), които работят успешно така.
Разпиляването на усилията на няколко души по много и разнородни проекти би било грешка.
Мисля, че такава фирма може да започне с няколко души, като използва и сериозни подизпълнители.
Настройката да бъде за търсене на пазар най-вече зад граница.
От там трябва да се тръгне. Има ли го продукта с платежоспособно търсене - хора в БГ ще се намерят.
Между другото, някой знае ли фирма, която има оборудване за извършване на изпитване на вибрации, удари, екстремални температури, прах, влага, дъжд и т. н.
|
| Вто Ное 08, 2005 10:56 am |
|
 |
|
denis_hasan
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Окт 26, 2005 7:17 pm Мнения: 106 Местоположение: Sofia
|
дайте един два проекта и на мен де и аз трябва да ям нещо 
|
| Вто Ное 08, 2005 1:49 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Възможно е ( и аз така си изкарвам прехраната че и нещо отгоре  ) но трябват връзки и контакти , работя предимно за чужбина .
В българия всички искат да минат лесно и евтино пък ако може и без пари най хубаво.
|
| Вто Ное 08, 2005 1:56 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
дайте някакви координати на такива чужди фирми, с които мога и аз да заработя нещо :) :oops:
Пробвах да ги търся по нета, но нищо не стана :( . Опитах и със саитове от сорта на rentacoder, но и там нищо :cry: ... Каде ги намирате тия фирми ....
|
| Вто Ное 08, 2005 3:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Казвал съм го и преди:
Не е важно какво и колко умееш. Важното е да умееш да продаваш уменията си, пък било те и нищожни.
Капитализъм, кво да правиш. В щатите се нагледах на безумни глупости, които се продават добре. Може да се изкарват луди пари от чесало за уши, а доста истински гении умират бедни в забрава. Та като ще правите екипи, моя съвет е да си набавите добър търговец. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 08, 2005 3:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Напълно съм съгласен.
|
| Вто Ное 08, 2005 4:14 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
От колко години се занимаваш с електроника?
|
| Вто Ное 08, 2005 6:57 pm |
|
|