Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Електронен баласт за луминесцентно осветление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Електронен баласт за луминесцентно осветление
Търся вносител на такива устройства. Има и българско производство, но е с около 25..30% по-скъпо на бройка и китайското ми изглежда "по-свясно" направено. Не съм 100% сигурен за второто, но цената....

Пон Окт 24, 2005 3:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако ти се занимава сам да си го произвеждаш, някъде в Академия, ако не се лъжа бях постнал схемите на турски захранвания за 20 и 36 ватова лампа. Моят съвет е да не се нахвърляш много много на по-евтиното. Тия турските са по 2-3лв. в магазин и се оказаха големи дървета. Максимум издържат по 2-3 месеца. Оказа се , че не схемата е толкова калпава, колкото неподбрани правилно елементи. Например паралелно на лампата има кондензатор около 2.2nF, който върху който се вдига високо напрежение докато се запали лампата. Турските кондензатори са за 600V, а трябва да са за 1500V. Махнах ги и сложих по 2 бр. последователно, български по 600V на Кюстендил, и работата се оправи. Слагат прекалено малки дросели, които много пекат и след 1-2г. се стапят. Вместо тях изполвам EF20 от Комета, няма да пекат.
Ако ти трябва надежност, а не на всеки 2-3 месеца да се катериш и да ги сменяш, си ги направи сам. Цената ще дойде като на турските, но без кутийката. Или пък като купиш китайски или турски им подмени поне високоволтовия кондензатори и дросела. Имам и платки за Protel 99 SE на турските, ако ти потрябват се обади.

Вто Окт 25, 2005 9:19 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2 мнения ]