|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:01 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
vlex
Ранг: Минаващ
|
 Търся си осцилоскоп
Здравейте, търся си осцилоскоп на прилична макс трицифрена (в долния диапазон) цена. Зяпах, зяпах и честно казано си отговорих на няколко въпроса - далеч от евтини нови китайчета и стари съветски другари; не ми трябва четириканален, че вероятно и двуканален; дигиталните или поне що се отнася до ПС базираните а'ла USB и тям подобни глупости не са за мен. Видях, че има бая обяви тук, обаче съм 1000% убеден, че има бая люде, които не са се сетили да пишат обява, или имат нещо, което не са тръгнали без побутване да продават/подаряват. Не търся нищо величествено, стига да работи: някой стар аналогов, но все пак работещ и в комплект със сонда скоп, който да може да върши и работа за любител. Едноканален 25-50МХз или нещо подобно би трябвало да е повече от достатъчно на първо време. Ако някой има стар, но работещ и непотребен нему скоп, който чини да изхвърля - аз съм вашето човек Не се надявам на ХП или тектроникс, ама пък, ку се пръкне нещо за 100-тина лв, свиркайте За контакти тук, лични или на мейл (най-добре) vladislav(точка)tachev(ет)gmail(пак точка)цом (да ме прощавате за синтаксиса, ама гугъл спайдърите бдят..). От шопско съм, но ме съмнява да има проблем да се спогодим и посредством еконт, стига да има икономически смисъл  Поздрави, Влад
|
| Пет Яну 25, 2013 5:09 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Търся си осцилоскоп
За 100 лв. ХП или Тек - надявай се... и аз искам такъв. Съвет - не бягай така смело от двата канала - полезно нещо си е и скоро след като поработиш само с 1 ще съжаляваш че е само 1.
|
| Пет Яну 25, 2013 11:53 am |
|
 |
|
vlex
|
На тоя етап имам други редовни разходи, които не ми позволяват по-сериозна инвестиция в качествен скоп. По-натам обаче с голямо удоволствие 
|
| Пет Яну 25, 2013 12:37 pm |
|
 |
|
vlex
|
Предложиха ми няколко неща: СА-91а, СА-93, СА-75, един хп 1742а, който обаче така и не разбрах кога ще получа цена, хамег хм203-6, хамег хм203-7, някакъв чешки STD- 501XY, който обаче показвал само в едната половина на екрана (нещо хоризонталната развивка ли е сдухала, ли какво ли, демек ще требе се ремонтира). За момента гравитирам около хп-то и двата хамега, обаче за хп-то нямам цена, а за хамезите не знам какво да очаквам. Някой да може да сподели мнения и да даде акъл? Някъде четох, че хамег имали нещо общо с тектроникс, ама малко ме съмнява.. Мерси рпедварително. Допълнителни оферти са добре дошли 
|
| Чет Яну 31, 2013 10:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да не иде реч за С1-91, С1-93 и т.н? от тези само С1-91 си заслужава вниманието, но зависи с какви модули е пълен. все пак е руско копие. на мен би ми бил интересен за разглобяване и сравнение с оригинала, за работа - надали това не е лош скоп, но (може би) заради мултиметъра държи висока цена. надали ще ти го дадат в долния трицифрен обхват. или ако е на такава цена, най-вероятно му има нещо. забрави нищо общо нямат. хамега си е оригинален немски дървен дизайн. но ако е за малко пари - става. и ако ще мериш не много бързи неща (10-15MHz) огледай се и за тектроникси с тръба (примерно 22 серия) според мен са незаменими в много ситуации.
|
| Чет Яну 31, 2013 11:25 pm |
|
 |
|
vlex
|
Да, С1, не СА. Иначе аз се оглеждам, ама няма тектроници зася  Инак хамезите ги дават по 100 кинта. Чини ми се прилично като за двуканални скопове, или? Наистина 20MHz им е горната граница, но пък и аз ще си играя с микроконтролери, със скопа, тъй че ме съмнява 20МХз да са ми малко. В такъв случай май ще се ориентирам към хамезите. Кой от двата е по-добре? Общата логика, е че по-новата ревизия ще е по-добре, но забелязвам някои разлики, които не са ми пределно ясни: например капацитета на сондите на единия е 25пФ, а на другия - 30пФ. Това максимален капацитет на сондата ли е, или номинален/препоръчителен? Също виждам, че 6-ицата има ключета за смяна на променлив/прав/земя за всеки канал, докато при 7-цата има общ за двата. Ето им менюълите с описанията: http://www.akh.se/hameg/hmosc/hm203-6-man.pdfhttp://www.akh.se/hameg/hmosc/hm203-7-man.pdfМерсажно предварително за акъля. Поздрави, Влад
|
| Пет Фев 01, 2013 12:17 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Прави разлика между друканален и двулъчев скоп! Повечето, които са двуканални не са двулъчеви- провери какво е да работи в режим chop и в режим alt . Подходящо е за наблюдаване на аналогови сигнали и подобни, но ако решиш да наблюдаваш да речем входа на един драйвер на единия канал, а на другия канал- изхода- може да не стане(зависи от честотата)...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 01, 2013 12:55 am |
|
 |
|
vlex
|
Може би малко се изгубих - двулъчев = изкарва сигнал от двете проби едновременно; двуканален = ??? че получава сигнал от двете сонди, пък визуализира само единия в даден момент?
Наистина го приемах за еквивалентно определение до момента без да се замисля за разлика... Каква е?
|
| Пет Фев 01, 2013 11:02 am |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пет Фев 01, 2013 11:18 am |
|
 |
|
vlex
|
Търся нещо за под 300 кинта, особено в месеца на семестриалната такса  Мерси все пак И все пак някой може ли да ме светне за тия неща - разликата между двуканален и двулъчев и какви са стойностите за сондите - препоръчителни, минимални, максимални, или какви? Мерси предварително!
|
| Пет Фев 01, 2013 11:55 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В уикипедия провери ли? http://en.wikipedia.org/wiki/Oscillosco ... illoscopes |  |  |  | Цитат: Oscilloscopes with two vertical inputs, referred to as dual-trace oscilloscopes, are extremely useful and commonplace. Using a single-beam CRT, they multiplex the inputs, usually switching between them fast enough to display two traces apparently at once. Less common are oscilloscopes with more traces; four inputs are common among these, but a few (Kikusui, for one) offered a display of the sweep trigger signal if desired. Some multi-trace oscilloscopes use the external trigger input as an optional vertical input, and some have third and fourth channels with only minimal controls. In all cases, the inputs, when independently displayed, are time-multiplexed, but dual-trace oscilloscopes often can add their inputs to display a real-time analog sum. (Inverting one channel provides a difference, provided that neither channel is overloaded. This difference mode can provide a moderate-performance differential input.) Switching channels can be asynchronous, that is, free-running, with trace blanking while switching, or after each horizontal sweep is complete. Asynchronous switching is usually designated "Chopped", while sweep-synchronized is designated "Alt[ernate]". A given channel is alternately connected and disconnected, leading to the term "chopped". Multi-trace oscilloscopes also switch channels either in chopped or alternate modes. In general, chopped mode is better for slower sweeps. It is possible for the internal chopping rate to be a multiple of the sweep repetition rate, creating blanks in the traces, but in practice this is rarely a problem; the gaps in one trace are overwritten by traces of the following sweep. A few oscilloscopes had a modulated chopping rate to avoid this occasional problem. Alternate mode, however, is better for faster sweeps. |  |  |  |  |
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Фев 01, 2013 2:32 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|