| Автор |
Съобщение |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
 нискобюджетен шунт за дипломна работа (електромер)
търся някакъв шунт 20-100 микроома. Владо Пловдив 0883 323 386
|
| Пон Юни 04, 2012 9:07 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: нискобюджетен шунт за дипломна работа (електромер)
Не е указана мощност и точност. Възможни решения: пътечка от печатна платка, медна или съпротивителна жица с подходящо сечение и дължина. Стойността на шунта може да се измери, като се пусне по-големичък ток през него.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Юни 04, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дискретен толкова нискоомен ще е зор. Аз позлвам 20 милиома, мисля, че съм виждал милиом, ама чак микрооми в дискретно не съм срещал. То и спойките са проблем в тия обхвати.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 05, 2012 9:04 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Мдааа. То с тия микрооми и арматурно желязо ще свърши работа. Както е казал sthx по-горе, стойността може да се измери и да се вземе предвид при изчисленията. Ако заданието е толкова твърдо в дипломната работа, може да намериш няколко по-високоомни и да ги навържеш в паралел, обаче си е проблем как ще направиш толкова качествени връзки.
|
| Вто Юни 05, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
@сукхой: Наистина можеш сам да си направиш шунта, но хвани и прочети малко за "четирипроводно измерване" преди да конструираш шунта (или платката с него)
_________________ Хайде де!
|
| Вто Юни 05, 2012 1:03 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
При такъв шунт явно става дума за мерене на kA и то повечко. А за такова измерване шунтът не най-добрият начин. Освен проблемите с контактуването и меренето на напрежението, също и мощността, която се отделя върху шунта, ще бъде доста сериозна (колкото един електрически радиатор). Най-добре би се получило с магнитопровод около проводника и датчик на Хол. Има и токови трансформатори по разните подстанции. Май стандартно те излизат на 5A изход, където може да се включи вече нормален шунт.
|
| Вто Юни 05, 2012 1:38 pm |
|
 |
|
sukhoi
|
Ами аз правя този energy meter http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en550354. Да ме пита човек защо го започнах. Частите и платката ми излезнаха 120 лв. Дано поне тръгне. Та не знам какъв шунт да използвам или си направя? пс: искам да меря токове до 20А
|
| Сря Юни 06, 2012 8:44 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не съм гледал в детайли схемата, ама защо избираш толкова нискоомен шунт за 20А???
Ей така на око - ако сложиш 50 милиома, при 20А са ти 1V пад на напрежение. Ако става въпрос да се мери енергия от мрежата, при 220V това са ти 0.5% грешка от шунта, което мисля си за такова нещо е ОК. Щото той така или иначе сами шунт пък си е 1% толеранс обикновенно.
Мисълта ми е, че 50-100 милиома се намират. 50 милиома/1% даже мога да ти дам ако е за една бройка. Ама микрооми....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 06, 2012 9:46 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
щото ще се отделят 20W в тоя шунт при 20A 
|
| Сря Юни 06, 2012 9:52 am |
|
 |
|
Цецо
|
Мда бе вярно, още спя. Аз работя с импулси, а това е електромер. Не ми четете глупостите  Ми тогава ето един 5 милиома/1%/3W. Това вече и на мощност трябва да отговаря: http://bg.farnell.com/welwyn/oar3-r005f ... dp/1200364По малки от 5 милиома обаче се съмнявам да намери в дискретно изпълнение.
|
| Сря Юни 06, 2012 10:51 am |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Като гледам ръководството на това, което правиш, то е мислено да работи с токов трансформатор и върху шунта да има пад около 300mV. Ако не ползваш трансформатор, тогава трябва да имаш някакъв усилвател, иначе нищо няма да измериш. А за този ток шунтът може да ти е няколко милиома, не микроома - ще се разсейват 1 - 2W, но ако е просто парче дебел съпротивителен проводник, не е страшно.
|
| Сря Юни 06, 2012 10:55 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
|
| Сря Юни 06, 2012 3:45 pm |
|
 |
|
sukhoi
|
ами то има вградено AFE с делта сигма АЦП с някакви си усилватели за тока и напрежението като гледам. Тоест хем може с токов трансформатор, хем със шунт. Но май не заедно!
|
| Сря Юни 06, 2012 7:24 pm |
|
|