|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:43 pm
Търся дъно Intel BL440ZX ...
| Автор |
Съобщение |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Търся дъно Intel BL440ZX ...
Ударих греда ... днес ми се скапа осцилоскопа Tektronix TDS7104 ... не ще да види диска и CD-то, писах на онези хора, но ще действам паралелно ... та на някой да му се намира, такова работещо дъно ...
Поздрави!
|
| Вто Авг 07, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Търся дъно Intel BL440ZX ...
Ммм много си я закъсал, 440ZX .... това със къстъм биос ли е или е стандартен. Ако е стандартен предполагам няма да има проблем да се замени с един куп други дъна, включително и не интел, които на практика са същите, то и тяхното намиране няма да е лесно де. Произведено е и в кофти период, по това време фирми като dell / HP си правеха къстъм дъна, иначе все още има такива от онова време. Освен това по това време се продаваха много АМД. Имам познати които търгуват и с втора ръка, ще ги питам, но ми се струва зор работа.
|
| Вто Авг 07, 2012 9:13 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Имам едно много старо дъно VXPro(fan), може да му се намерят и процесор, и памети. Ако го искаш, твое е.
|
| Вто Авг 07, 2012 10:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дъното е много къстъм, сори. БИОС-а вероятно е базиран на интелския тулкит от онова време, но съвсем хич си нямам представа как е било тогава жокер: същото дъно се ползва в TDS7054 TDS7104 TDS7404
май ще се наложи да се ремонтира, не вярвам да го намериш. или хич няма да е тънко. поне чиповете са с крака... нещо такова е
|
| Вто Авг 07, 2012 11:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Сега загледах по-подробно, дъното е стандартно NLX form factor, атачнал съм pdf-а. Хубавото е че това е индустриален продукт, интел поддържа тези си продукти не по малко от 5 години след като са спряни, лошото е че е много старо, това едва ли се е произвеждало след 2003-ра. Мисля че може да пробваш в някой от официалните представители на Интел, аз бих ти препоръчал Адсис, не са точно ембедед канала, но ако някой ти каже че е значи те лъже много, никога не са имали такъв партньор в БГ. Тук таме мернах някой да продава, ето тук примерно http://support.gateway.com/s/MOTHERBD/I ... 6001.shtml , според мен в този случай какво е дъното няма особенно значение, на теб ти е нужно PC. Евентуално може да имаш проблеми с драйвери, но доколкото видях тоя скоп е под боз 2000, евентуално ембедед версия, ама то за 2000 такава версия май няма, та и с драйвера може да се справиш мисля. Ето виж и тук http://www.ebay.com/sch/Computer-Compon ... l?_nkw=NLX Верно проблем може да има и с конекторите тъй като почти сигурно има разминаване в типа/мястото ... Най-хубавото на тия дъна е че подлежат на ремонт, няма почти нищо непоправимо. p.s. тук пише налично : http://search.icpartsdepot.com/bx3_part/bl440zx
|
| Сря Авг 08, 2012 12:26 am |
|
 |
|
FiTTiLA
|
Ок, ясна е работата ... предполагам, че от глич в захранването се е ресетирал CMOS-a на BIOS-a ... през флопито заредих FreeDOS и стигнах до четене на CMOS-a ... предполагам, че след ресет IDE-то изгрява не в Auto mode и затова не се виждат диска и CD ... ще видим какво ще отговорят и Тектроникс ... се ще се намери начин да оправя старата дружка ... че от 11 години сме заедно  ...
|
| Сря Авг 08, 2012 1:42 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Имам Acorp 440BX.
|
| Сря Авг 08, 2012 8:33 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
При скапване на CMOS-а трябва да му замине checksum-ата и да си сложи по подразбиране полетата, или поне да реве че не излиза. Дано с FreeDOS-а стане нещо.
|
| Сря Авг 08, 2012 9:35 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Сря Авг 08, 2012 12:13 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
|
|
| Сря Авг 08, 2012 12:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако ще вървиш към смяна, първо издъмпи диска. то не е лошо да го издъмпиш и без да сменяш дъно. биоса също не е зле да го свалиш, по онова време бяха нормални епромове. мисля, че имам едни делове с такава платка, но по спомен бяха със слотен процесор и може да няма място. във всички случаи желязото е по-лесно за поправяне от мекуера... не вярвам тектроникс да ти дадат лесно драйвери за важните си платки ти в същност разсъблече ли го скопа или още те е срам  ? направи снимки с по-висока резолюция, но не ги пускай в туитъра. в биоса можеш ли да влизаш? вероятно някаква шантава нестандартна комбинация ще е, потърси. дано се разминеш дамо със сетъп, но това не отменя горните разсъждения. още нещо се сетих: пъхни му един POST индикатор в някой от слотовете (гледам, че GPIB-то е отделна платка, вероятно дори ISA?). така може да се ориентираш биоса от кой баир идва, че да пробваш комбинации за сетване.
|
| Сря Авг 08, 2012 11:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Дедо, тия дел-ове за които говориш са няква мноо изчанчена система на монтаж на процесора. Дъното е със слот, обаче на слота има сложен някъв странен техен си преходник. Реално не можеш да му сложиш слот процесор щото е на 90 градуса (успореден с дъното). Аз бях си намерил Р3 на слот и мислех да го сложа на дел-а ама ядец - не мое. Виж, някой Р3 на сокет може и да стане, ама не съм пробвал.
|
| Чет Авг 09, 2012 9:40 am |
|
 |
|
FiTTiLA
|
Не ме бива много във флиртовете, така че го отворих още първия ден на проблема. Та мога да разкажа малко какво съм направил през втория ден. Очевидно поради глича, всичко се е затрило по CMOS-а, заради това неможе да се видят диска и CD-то. Затова реших, че няма да направя фатална грешка ако пробвам да ъдейтна BIOS-a. Това и направих. Свалих последната версия ( текущият беше P04) P05 от сайта на Интел, сложих я на една дискета и айде във флопито. Пусхам програмата им за флашване, която ми посочи няколко опции, но нямаше пълен ъпдате в тях ( което беше странно). В крайна сметка имаше две опции SYSTEM BIOS и BOOT. Пуснах SYSTEM BIOS, процедурата свърши и познайте ... а сега натиснете "ENTER" за да се рестартира ... ебати ти ташака ... а BOOT часта ... какво стана с нея ... ударих един "ENTER" ... викам си хората знаят, какво правят ( аз все пак съм бомбаджия от България) ... и както се досещате всички ... ... ... черен екран ... направо топките ми се удариха в земята ... Абе викам си ... аз що не ви е... м... ... Успях да намеря от китайски сайт P04 версията ... свалих дъното ... BIOS-a е на INTEL флаш TE28F200, който трябва да работи на 3.3(+/-0.3) и 5 волта. Направих си един програматор на бърза ръка на една стара система ... пускам всичко, чета и после сравнявам с оригинaлните файлове на версии P04 и P05 ( има точно 6 файла за всяка версия) ... и познайте ... греда старшият D15 се чете винаги в единица ... викам си сигурно нещо не съм го запоил, както трябва ... да ама не ... всичко е ток със запойките ... чакай малко да го духна с духалката ... и взех че го прочетох докато е малко топъл ... и се прочете ... горе-долу ... явно захранването 3.3V му е малко ... смених делителя на захранването и го пуснах на 3.6V ( границата на всички други елементи на състемата, която използвам за да го програмирам) ... аре газ до дупка ... всичко изчетох ... сглобих от 6 файла нова версия за P05 и я програмирах ... аре пак на дъното ... запояване и чистене ... сложих го в скопа, после диска и CD-то и айде на бутона старт ... Пускам и ... воала ... всичко работи ... диска и CD-то се виждат ... в SETUP-a се влиза както трябва ... викам си до тук добре ... аре да пробвам SYSTEM RESTORE диска и там естествено ударих на ебати гредата "Incorrect system! This is not TDSXXXX system ... " или нещо подобно ... което е напълно нармално за мен ... след като нещо се е разбазикало тотално ... Преполагам, че системните платки на осцилоскопа са свързани на PCI с дъното, тъй като CMOS-a се е затрил, от там са заминали преоритетите и прекъсванията на PCI ... т.е. след ресет се раздават по подразбиране ... тоест софтуера пита някое конкретно устройство, но там е закачено друго в момента и затова не разпознава системата ... Днес ще звъня до Tektronix и после ще стягам сандъка за да го пращам по TNT на някъде ... P.S. Токущо говорих с Германия ... човекът ми обясни, че макар проблема да е софтуерен се третира от тях като хардуерен ... т.е. 4000 евро / 4000 долара ще струва да го оправят ... мда денят започва чудесно ...
|
| Чет Авг 09, 2012 11:12 am |
|
 |
|
FiTTiLA
|
Та някой да има TDS7104 за да видим какви са настройките на BIOS-a  ...
|
| Чет Авг 09, 2012 11:50 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
уффф... голям си бързак... що не четеш първо аре търси ся оригинален биос
|
| Чет Авг 09, 2012 12:54 pm |